"Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2008 enflasyon tahmini 10.6

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon oranının, 2008 yılı sonunda 10,6 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi. Yılmaz, enflasyonun 2009 yılı sonunda yüzde 5,9 ile yüzde 9,3, 2010 yılı sonunda ise yüzde 4 ile yüzde 7,8 arasında tahmin edildiğini açıkladı.

ENFLASYON tahminleri yükselmeye devam ediyor. Yılın üçüncü enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önceki raporda yüzde 9.3 olan yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 10.6’ya yükseldiğini kaydetti. Yılmaz, 2008 yılı sonlarına doğru sınırlı bir parasal sıkılaştırma olacağı varsayımı altında, yüzde 70 ihtimalle enflasyonun 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 9.3 arasında, 2010 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere yüzde 4 ile yüzde 7.8 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Yılmaz, 2011 yılı ortalarında ise enflasyonun 5.4 düzeyine düşmesinin beklendiğini ifade etti. Yılmaz, önceki raporda 105 dolar olan ortalama petrol tahmininin de 140 dolara yükseldiğini açıkladı. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yılmaz, İstanbul’un finans merkezi olması ile Merkez Bankası’nın bu şehre taşınması arasında birebir bir ilişki olmadığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nce görüşülmesi başlayan AKP dâvâsının sonucuna dair her türlü ihtimale hazır olduklarını kaydeden Yılmaz, “Merkez Bankası ekonomik değişkenleri etkileyecek her türlü olasılığa hazırdır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

29.07.2008


 

Türkiye, en kötü piyasalararasında

SON 10 yılın çoğunda “yumurta ikizi” gibi gözüken Türkiye ile Brezilya’yı “petrol ayırdığı” değerlendirmesi yapıldı. ABD’de yayınlanan haftalık Newsweek dergisi, “Son 10 yılın çoğunda Brezilya ile Türkiye aynı yumurta ikizi gibi görülüyordü” dedi ve iki ülkenin tarihine “ağır borçlar ve yüksek enflasyon damgasını vurdu” ifadesini kullandı.

Dergi, 2002 yılında Brezilya ve Türkiye’nin yapısal reform yoluna girdiği bu sebeple de “kayda değer” toparlama gösterdiği anlatıldı. Newsweek şu görüşlere yer verdi: “Brezilya, petrol takıntılı dünyadan önemli ölçüde yararlananlardan; hammade ürünleri, ihracatının yarısına yakın bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye ise çok büyük bir petrol ithal faturası ve petrol şokunu telâfi edecek diğer büyük hammaddelerinin olmaması nedeniyle de bu yıl en kötü performansı gösteren piyasalardan biri. ”

29.07.2008


 

2050 YILINDA, DÜNYANIN 9. BÜYÜK EKONOMİSİ OLACAĞIZ

Türkiye, 2050 yılında, dünyanın 9. büyük ekonomisi olacak. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre, 2050 yılında, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi sanayileşmiş ülkeleri (G7) geçecek olan Türkiye’nin, milli geliri 6 trilyon doları aşacak.

Uluslararası yatırım danışmanlık kuruluşu Goldman Sachs’ın 2050 yılına ilişkin dünya ekonomik projeksiyonu raporu ve verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye, doğru politikaları uygulamayı sürmesi durumunda küresel ekonomideki yeni güç dengesi içinde yer alacak. 2050’deki yeni dünya ekonomik düzeninde Çin, 70 trilyon dolarlık milli gelir düzeyiyle dünyanın en büyük ekonomisi olacak. Çin’i, ABD, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika, İngiltere ve Türkiye izleyecek. Dünyanın 12 en büyük ekonomisi arasında, Türkiye 9. sırada yer alırken, 2050 yılında, Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi sanayileşmiş ülkeler Türkiye’yi geriden takip edecek. Halen 660 milyar dolarlık milli gelire sahip Türkiye’nin, ilk aşamada 1 trilyon dolar, daha sonra da 6 trilyon dolar ile bugünün 9-10 katı büyüklüğündeki milli gelir düzeyini yakalayacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin, kişi başına milli geliri ise 2024 yılına kadar, 20 bin ile 25 bin dolar düzeyine yükselecek. 2033 yılına kadar kişi başına milli geliri 30 bin doların üstüne çıkacak olan Türkiye’de, kişi başına milli gelir, 2040 yılına kadar 40 bin doları geçecek ve 2050 yılında da 60-65 bin dolar düzeyine çıkacak.

/ Ankara / Londra

29.07.2008


 

Devletteki maaş karmaşasına son

TBMM'de yasalaşan memurlara ek ödeme düzenlemesinin ardından, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen mini personel reformuyla da devletteki maaş karmaşasına son verilecek.

Devlet Personel Reformu çalışmalarının uzun sürmesi üzerine Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı, maaş sistemindeki çarpıklık ve karmaşaya son verecek daha küçük çaplı bir düzenleme hazırladı. Ancak Mini Personel Reformu niteliğindeki bu düzenlemenin de TBMM’de bu dönem ele alınamayacağı düşünüldü. Bu çerçevede, denge tazminatı alan 1 milyon 495 bin memura ilişkin ‘’ek ödeme’’ düzenlemesi, paket dışına çıkarıldı ve Kamu Malî Yönetimi Kanun Tasarısı görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle bu tasarıya eklendi. Söz konusu tasarı da Perşembe günü Genel Kurulda kabul edilerek, kanunlaştı. Böylece, yaklaşık 1,5 milyon devlet memuruna, Bakanlar Kurulunun belirleyeceği oranlarda ek ödeme verilmesinin ve bu şekilde maaşlara ek ödeme zammının yolu açılmış oldu.

2. PAKET ARKADAN GELECEK

Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkilileri, mini paketin diğer hükümlerinin de, önümüzdeki dönem hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Kanun ve Kararnamelerle gerçekleştirilecek yeni düzenlemeler, mini pakette şu başlıklarla yer alıyor:

Ek ödeme almayan kurumlardaki personelin maaşları, 4 yılda kadro karşılığı sözleşmelilerle eşit hale getirilecek.

2012 sonunda, kamuda, değişik adlar altındaki her türlü ilâve ödeme yürürlükten kalkacak.

1 Ocak 2013’den itibaren kamudaki bütün personel, aynı ücret sistemine tabi olacak. Bu şekilde maaş hesabı basit hale getirilecek, aynı işi yapanlar da aynı ücrete tabi olacak.

Kamuda kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamına da son verilecek.

Döner sermaye uygulaması hastanelerde devam edecek, ancak diğer kurumlarda yeniden düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Genel Sekreterleri ile Üst Kurul personelinin ek gösterge ve tazminatları sınırlandırılacak.

İl yöneticileri ve üniversitelerdeki daire başkanlarıyla kariyer uzmanlarına da makam tazminatı ödenecek. Devlet memurlarının iş güçlüğü, iş riski ve malî sorumluluk zammı ödemeleri kalkacak. Bunun yerine özel hizmet tavan oranları 5’er puan yükseltilecek.

BAKANLAR KURULU, KARARNAME ÇIKARTACAK

Bu arada 1 milyon 495 bin devlet memuruna ek ödeme verilmesine ilişkin düzenlemenin Meclis’te kabul edilerek, yasalaşmasının ardından, gözler Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kanunu onaylaması halinde, Bakanlar Kurulu, ek ödemelere ilişkin bir Kararname çıkaracak. Kararnamede, çeşitli meslek grupları için ek ödeme oranları belirlenecek ve bu şekilde yılın geri kalan bölümünde kime ne oranda ek ödeme zammı yapılacağı ortaya çıkacak. Ek ödeme zammının yılın kalan bölümü için bütçeye getireceği maliyet 546 milyon YTL olarak hesaplanıyor. Buna ilişkin kaynağın da temin edildiği belirtiliyor.

/ Ankara

29.07.2008


 

Güneydoğu’da petrol arama seferberliği

GÜNEYDOĞU'DA Anadolu bölgesinde petrol, doğal gaz arama seferberliği başlıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca (TPAO) 340 kilometrekarelik bir alanda sismik veri toplama çalışmaları yaptıracak. TPAO Genel Müdürlüğünce konuya ilişkin yapılan açıklamada, petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri kapsamında 140 kilometre alanda iki boyutlu (2B) ve 200 kilometrekare alanda da üç boyutlu (3B) sismik veri toplama hizmeti yaptırılacak. Sismik veri çalışmaları sonrasında elde edilecek veriler TPAO Genel Müdürlüğünün ilgili birimce değerlendirilerek arama faaliyetlerine yönelik hazırlıklara başlanacak. Konsorsiyum oluşturularak verilecek tekliflerin dikkate alınmayacağı ihale, 8 Ağustos 2008 tarihinde TPAO Genel Müdürlüğünde yapılacak.

29.07.2008


 

Bankaların önünde KEY kuyruğu

ÖDENMESİNE dün başlanan Konut Edindirme Yardımı’nı (KEY) alabilmek için vatandaşlar ilk günde banka şubelerine koştu.

Türkiye’de 8,5 milyon çalışanı ilgilendiren KEY ödemeleri dün başladı. KEY ödemeleri sebebiyle, banka şubelerinde ilk gün uzun kuyruklar oluştu. Genç, yaşlı, ihtiyar, kadın demeden banka şubeleri önünde kuyruğa giren vatandaşlar işleyişin yavaşlığından şikâyetçi. Banka şubelerinden KEY ödemeleri ile ilgilenen memurların sayısının azlığı ve kuyruğun yavaş ilerleyişinden şikâyet eden vatandaşlar ödemelerin diğer bankalar aracılığı ile de yapılması halinde bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Bursa’da Ziraat Bankası Heykel Şubesi önünde onlarca metre kuyruk oluşturan vatandaşlar paralarını alabilmek için saatlerce kuyrukta bekledi.

29.07.2008


 

MTV’de son gün Perşembe

MOTORLU taşıtlar vergisinin ikinci taksidinin ödenmesi işleminde son 3 güne girildi. 1 Temmuz Salı günü başlayan, motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksidini ödeme dönemi, 31 Temmuz Perşembe günü mesai saati bitiminde sona erecek.

Verginin ikinci taksidi, vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairelerine yatırılacak. Motorlu taşıtlar vergisini, süresi içinde yatırmayan araç sahiplerinden söz konusu vergi daha sonra cezalı olarak tahsil edilecek.

/ Ankara

29.07.2008


 

Antalya’ya gelen turist 5 milyona yaklaştı

ANTALYA'YA yılbaşından bu yana hava yoluyla gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 oranında artarak 4 milyon 870 bin kişiyi buldu.

Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminalinden 25, 26 ve 27 Temmuz tarihlerinde 161 bin 721 turist giriş yaptı. Antalya’ya, 1-27 Temmuz tarihlerinde hava yoluyla 1 milyon 339 bin 77 turist gelirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,5’lik artış görüldü. Geçen yılın aynı döneminde Antalya’ya gelen turist sayısı 1 milyon 110 bin 633 olarak belirlenmişti. Bu arada, yılbaşından bu yana bölgeye gelen turist sayısı da 4 milyon 870 bin 836’ya ulaştı. Geçen yıl 1 Ocak 27 Temmuz döneminde Antalya’ya 4 milyon 2 bin 48 turist geldiği göz önüne alındığında, bu dönemdeki artış da yüzde 21,7’yi bulmuş oldu.

29.07.2008


 

Gülbirlik, üreticilerine 4,5 milyon YTL ödeyecek

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Bolat Tamer, gelecek ay gül üreticilerine toplam 4 milyon 500 bin YTL ödeme yapacaklarını bildirdi.

Bolat Tamer, gazetecilere yaptığı açıklamada, gülçiçeği taban fiyatının 1,70 YTL olarak açıklanmasının ardından sıranın üreticiye olan ödemelere geldiğini belirtti. Ağustos ayı içinde 4 bin 300 üreticiye 4 milyon 500 bin YTL ödemede bulunacaklarını ifade eden Tamer, açıklanan gülçiçeği kilogram fiyatının hem üreticinin hem de Gülbirlik’in zarar etmeyeceği şekilde ayarlandığını bildirdi. Tamer, Mayıs ayında başlayıp Haziran ayında son bulan gülçiçeği alım kampanyası boyunca 2 bin 700 ton gülçiçeği aldıklarını kaydetti.

29.07.2008


 

Türkiye Finans 160 şubeye ulaştı

TÜRKİYE Finans, yıl başından itibaren hizmete açtığı 23 şube ile toplam şube sayısını 160’a yükseltti.

Hizmet ağını Türkiye geneline ulaştırmayı amaçlayan Türkiye Finans, 2008 yılında her ay en az 3 yeni şube yatırımı gerçekleştiriyor. 2007 yılını 137 şube ile tamamlayan Türkiye Finans, yıl başından beri gerçekleştirdiği açılışlar ile toplam şube sayısını 160’a yükseltti. İstanbul’da 7 şube daha açarak, İstanbul’daki toplam şube sayısını 62’ye ulaştıran Türkiye Finans, yeni açtığı Ceyhan ve Kurttepe şubeleriyle Adana’daki şube sayısını da dörde çıkardı. Şube açılışlarına paralel olarak personel sayısını da artıran Türkiye Finans toplam çalışan sayısını ise 3057’ye yükseltti. Yeni şube yatırımları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, “Bankamıza ulaşan talepler doğrultusunda 2008 yılını 175 şube sayısına ulaşarak kapatmayı hedefliyoruz. Şu anda on yeni şube için alt yapı çalışmalarımız, beş bölge için ise fizibilite çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Yıl sonuna kadar bu şubelerimizi de hizmete sokarak, Türkiye’nin en yaygın katılım bankası ünvanımızı sürdürmek istiyoruz” dedi.’

Yeni Asya

29.07.2008


 

Rus Lukoil, Akpet’i satın alıyor

RUS Lukoil, Akpet’in tamamını 500 milyon doların biraz üzerinde bir bedelle satın almak üzere anlaşma imzaladığını açıkladı.

Rus petrol şirketi Lukoil Türk akaryakıt dağıtım şirketi Akpet’in yüzde 100’ünü satın almak üzere Akpet’in sahipleriyle anlaşma imzaladığını açıkladı. Açıklamaya göre Lukoil’in iştiraki olan Lukoil Eurasia Petrol. A.Ş. anlaşmayla, 8 petrol ürünleri terminali, 5 LNG depolama tankı, 3 jet yakıtı terminalini de satın almış oldu. Rus petrol şirketi Lukoil’in Başkanı Vagit Alekperov, Türk akaryakıt dağıtım şirketi Akpet’i yüzde 100’ünü “500 milyon dolardan biraz fazla bir rakama” aldığını açıkladı. Alekperov bugün söz konusu satın alma ile ilgili düzenlenen basın toplantısındaki bir soruya cevaben “Herhangi bir başka bir satın alma gerçekleştirmeden Akpet’in halen yüzde 5 olan pazar payını 10 yılda yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. 1997 yılında faaliyete başlayan Akpet’in yurt genelinde 700 akaryakıt istasyonu bulunuyor.

29.07.2008


 

Açlık sınırı 718 YTL’ye çıktı

TÜRK-İŞ'İN ‘’Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’’na göre, bu ay 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 718 YTL’ye, yoksulluk sınırı da 2 bin 339 YTL’ye yükseldi.

Türk-İş’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, bir önceki ay 710 YTL 82 YKr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, Temmuz ayında 717 YTL 99 YKr olarak hesaplandı. Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgarî harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,01 arttı. Ailenin zorunlu ihtiyaçlarının asgarî düzeyde karşılanabilmesi için yapılması gereken toplam harcama tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 315 YTL 37 YKr’den, 2 bin 338 YTL 74 YKr’ye yükseldi. Gıdadaki 12 aylık artış ise yüzde 15,39 olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin sadece beslenmesi için yılbaşına göre 30 YTL daha fazla harcama yapması gerekirken, kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamalar da eklendiğinde yılbaşına göre yapılması gereken ek harcama tutarı 98 YTL’yi buluyor.

29.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır