"Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Amerikalı jeopolitika uzmanı Kupchan: ‘AKP, Türkiye düzeni için tehdit değil’

WASHINGTON'DAKİ Georgetown Üniversitesi’nde uluslar arası ilişkiler profesörü olan jeopolitika uzmanı Charles Kupchan, AKP’nin, laik Türkiye için bir tehdit oluşturduğuna inanmadığını söyledi.

Kupchan, İtalya’nın önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore’de bugün yayımlanan demecinde, “İslâmî kökenlere sahip Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti’nin, laik Türkiye için bir tehdit oluşturduğuna inanmıyorum. Bir siyasî dönüşümle ve ülkedeki demokrasinin olgunlaşma süreciyle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Eski ABD başkanlarından Bill Clinton’a danışmanlık da yapmış olan Kupchan, Türkiye’deki siyasî gelişmeleri değerlendirdiği demecinde, AKP hakkındaki kapatma dâvâsıyla ilgili olarak, “Ben bu partinin Türkiye demokrasisi açısından bir kriz göstergesi gibi değerlendirilmesine karşıyım. Olay, yıllardır sekülarist seçkinlerce yönetilmiş Türkiye’nin, daha genç, daha dinamik bir topluma ekonomik ve toplumsal alanlarda yeni cevaplar verebilen bir güçle karşı karşıya olmasından ibarettir” değerlendirmesinde bulundu. Kupchan, “Önemli olanın AKP’nin, Haziran 2007’de Gazze Şeridi’ni ele geçiren Hamas gibi akımları değil, Avrupa’yı örnek almış olmasıdır” diye konuştu.

Kupchan, ABD-Türkiye ilişkileri konusunda, iki ülke arasındaki ilişkilerin, gerek Irak savaşı, gerekse George Bush yönetiminin terör örgütü PKK konusunda net siyasî tavır takınmamış olmasıyla zayıfladığına işaret eden Kupchan, “Beyaz Saray’ın yeni sahibi, Irak savaşından sonra Ankara’yla ilişkilerde yeni bir sayfa açmak durumunda olacak” dedi.

50 yaşındaki Kupchan, Türkiye’nin enerji alanındaki stratejik öneminin giderek artacağına da işaret ederek, “Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi yakın gelecekte AB’de en öncelikli meseleler arasında yer alacak. Türkiye bu sektörde de önemi giderek artacak stratejik bir rol oynayacaktır” dedi.

/ Roma

30.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail'den ABD’ye İran baskısı

  Myanmar çocukları hâlâ yardım bekliyor

  Müslümanlara yapılan iftiraya tepki

  Amerikalı jeopolitika uzmanı Kupchan: ‘AKP, Türkiye düzeni için tehdit değil’

  İstanbul’da yeni tur

  Barak adeta Amerikalılara yalvardı: ‘İran’a, askerî seçenekten vazgeçme’

  Rüşdi fetva gölgesindeki hayatını yazacak

  ABD ile Irak anlaşmanın eşiğinde

  El Kaide’nin silâh uzmanı öldürüldü

  Bir İngiliz askeri daha öldürüldü

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır