"Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Saray duvarlarına kerpiçten restorasyon

HATAY'DA kazı çalışmaları süren Aççana Höyüğün’deki antik saray kalıntılarının yağmur ve rüzgârdan olumsuz etkilenen duvarlarının, kazı ekibi tarafından üretilen kerpiçle aslına uygun restore edileceği bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mustafa Kemal Üniversitesi adına sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Kutlu Aslıhan Yener, Aççana Höyüğü’nün çivi yazılı belgelerde adının ‘’Alalakh’’ olarak geçtiğini söyledi.

İlk kazı çalışmalarının 1936-1939 yılları arasında Leonard Woolley tarafından yapıldığını belirten Prof. Dr. Yener, kazı sonuçlarının arkeoloji dünyasında büyük yankılar uyandırdığını ifade etti.

Aççana Höyüğü’nde Orta ve Geç Tunç çağlarına ait 17 yapı katı belirlendiğini, 4 ve 7. katlarda saray, tapınak ve arşiv odaları ortaya çıkarıldığını kaydeden Prof. Dr. Yener, burada bulunan heykel ve birçok arkeolojik eserin müzeye kazandırıldığını ifade belirtti.

Prof. Dr. Yener, şunları söyledi:

‘’Saraya ait arşiv odalarında Hititçe, Hurrice ve Akadça yazılmış 550 adet çivi yazılı belge (tablet) bulunmuştur. Tabletlerin içeriğini, uluslar arası yazışma ve anlaşmalar, ticaret anlaşmaları ve belgeleri, kişisel mektuplar, dinî inançlar ve efsaneler oluşturuyor. 4 yıldır yaptığımız kazılarda, yeni tabletler yanında ek bir dil olarak Sümerceye de rastlanılmıştır’’.

30.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  “TÜRK SANAT MÜZİĞİNİ TEKNOLOJİYE UYARLAYAMADIK”

  Saray duvarlarına kerpiçten restorasyon

  TÜRKİYE, FRANKFURT’A HAZIR

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır