"Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Doğal gaz zammına büyük tepki

Makina Mühendisleri Odası (MMO), doğal gazda uygulanan otomatik zam uygulaması ile yaşanan fiyat artışının bu yıl yüzde 29.3’e, son dört yılda ise yüzde 123.5’e ulaştığına dikkat çekti.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Yüksek Planlama Kurulu’nun 1 Temmuz’dan itibaren otomatik zam uygulamasına geçmesi ile doğal gazda aylık, elektrikte ise üç aylık dönemlerle zam yaptırımı getirdiğini hatırlattı. Aylık otomatik zamlarının, doğal gazın kullanımını dezavantajlı hale getireceğine işaret eden Koramaz, otomatik zamların sanayi ve konutlardaki doğal gaz kullanımında sorunlar yaşanmasına sebep olacağını ifade etti. Doğal gaz fiyatlarının 1 Ağustos’tan itibaren konutlarda ve sanayide yüzde 19.15 arttırıldığına dikkat çeken Koramaz, son dört yıllık bütün enerji kullanım alanlarındaki fiyat artışlarının ise olağanüstü düzeylere ulaştığını belirtti.

ENERJİ GİRDİLERİ ÇOK YÜKSELDİ

Koramaz, enerji girdilerine göre zamların söz konusu dönemde konut elektriğinde yüzde 45.44, otogazda yüzde 68.42, 12 kg Tüpte yüzde 100, doğal gazda yüzde 123.59, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin ürettiği kömürde yüzde 48.67–71.98, kurşunsuz benzinde yüzde 56.52, motorin 50’de yüzde 81.18, 6 nolu fuel oilde yüzde 177.19 oranında gerçekleştiğini bildirdi. Koramaz, Ocak 2005–Ağustos 2008 döneminde, konut ve işyeri tüketicilerine uygulanmak üzere BOTAŞ’ın dağıtım şirketlerine uyguladığı fiyatların üstüne birde gaz dağıtım şirketlerinin uyguladığı 5.5 cente kadar varan “Birim Hizmet ve Amortisman Bedelleri” eklendiğinde, Ankara, İstanbul, İzmit gibi şehirlerde satış fiyatının metreküpünün 0.830 YTL’yi aştığını ifade etti. Koramaz, böylece son 7 aydaki fiyat artışı yüzde 29.38’e, son 4 yıldaki fiyat artışı ise yüzde 123.59’a ulaştığını vurguladı.

SERAMİK SEKTÖRÜ BÜYÜK DARBE ALDI

Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, seramik sektörünün doğal gaza yapılan yüzde 18,7 zam ile birlikte önemli bir darbe aldığını kaydetti. Okyay, yaptığı yazılı açıklamada, doğal gaza yılbaşından bu yana yapılan toplam zam oranının yüzde 35’e ulaştığını kaydetti. Türk seramik sektörünün doğrudan istihdam ve sektöre hizmet veren yan sektörler ile birlikte sağladığı toplam istihdamın 220 bin kişiden fazla olduğuna işaret eden Okyay, tamamına yakını yerli girdilerle üretilen ürünlerin ihracatta Türkiye’ye yüzde 84 oranında net katkı sağladığını vurguladı. Seramik sektöründe maliyet kalemleri arasında en yüksek payı enerji bedelinin oluşturduğuna dikkati çeken Okyay, zam öncesinde maliyetlerin yüzde 30’unu doğal gaz ve yüzde 22’sini motorin giderleri olmak üzere toplam yüzde 52’sini enerjinin oluşturduğunu, yeni zam ile birlikte toplam enerjinin payının yüzde 58’e çıktığını belirtti.

ZAMMA DÂVÂ

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, doğal gaza yapılan zammın ‘’haksız’’, ‘’keyfi’’ ve ‘’fahiş’’ olduğunu iddia ederek, bunu yargıya taşıyacaklarını bildirdi. Çetin, doğal gazda en son yapılan fiyat ayarlamasıyla ilgili Ankara’da Yüksel Caddesinde bir açıklama yaptı. AKP hükümetinin Nisan ayında niyet mektubu ile IMF’ye enerji planını sunduğunu ve onay aldığını, bu planda elektriğe ve doğal gaza yılda 3 kez otomatik zam yapılacağının taahhüt edildiğini anlatan Çetin, ‘’Yani yapılan zammın asıl gerekçesi artan maliyetler değil, IMF’ye kendi halkını soymak için hükümetin verdiği taahhüttür’’ dedi. “Dolar kuru düşerken, işçilik maliyetleri artmazken, doğal gaz alış fiyatları artmazken, doğal gaz fiyatı niye artar biri bunun hesabını vermelidir” diyen Çetin, TÜDEF olarak söz konusu ‘’haksız, keyfi, fahiş’’ zammı yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

EK TEDBİRLER GÜNDEMDE

Petrol fiyatlarındaki artışların belli bir süre sonra doğal gaz fiyatlarına yansıması ve maliyet baskısı sonucu doğal gaz fiyatlarına yapılan zamlar, ek tedbirleri de beraberinde getirdi. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenen sanayici ve tüketici boyutunu dikkate alan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, fiyat artışlarına dönük ek tedbirleri gündeme getirdi. Buna göre, kış aylarından önce doğal gaz ithalatını serbest bırakılması üzerinde duruluyor. BOTAŞ dışındaki tedarikçilerin de piyasaya girmesinin fiyatları düşüreceği belirtilirken, doğal gaz ithalatının kademeli olarak serbest bırakılması planlanıyor. Bu doğrultuda da ithalatın serbestleşmesi için kanun değişikliği üzerinde çalışılıyor.

/ Ankara / iSTANBUL

03.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğal gaz zammına büyük tepki

  Elektrik zammı kesinleşti

  İran, bizden çimento ithal edecek

  Esnaf ve sanatkâra “sıfır” faizle 25 bin YTL kredi

  KEY’de itirazın tesbiti kolay

  İstanbul bölgesel finans merkezi olacak

  Karpuz üreticisini sezon sonu sevindirdi

  Karadeniz mutfağı Nalia’da

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır