"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye, bölgenin stratejik merkez üssü

WASHINGTON'DA bulunan Ulusal Harp Akademisi (NWC) öğretim üyesi ve Orta Doğu uzmanı Dr. Kamal Beyoghlow, Türkiye’nin bölgesinde çok önemli bir stratejik rol oynayabileceğini, şu an bu konuma sahip olduğunu ve bunun avantajlarını kullanması gerektiğini belirtti.

Beyoghlow, Washington’da bulunan Rumi Forum adlı kuruluşta “Irak’ın Geleceği ve ABD Ulusal Çıkarları” konulu bir konuşma yaptı. ABD, İran ve Türkiye arasında üçlü bir işbirliğinin gelecekte mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine Beyoghlow, ABD ve İran arasında geniş görüşmeler yapılmasının ve bu görüşmelerin sadece İran’ın nükleer faaliyetlerine değil, ilişkilerin geneline de odaklanmasının gereğine işaret etti. Beyoghlow, “Türkiye ve ABD de geniş bir yaklaşım içinde birlikte çalışmalılar, sadece Irak konusunda değil, İran konusunda da. Şu an Türkiye’deki hükümet, çevresindeki tüm ülkelerle ilişki kurmaya çalışacak kadar akıllı. Bu da çok iyi bir yaklaşım” diye konuştu.

Türkiye için uzlaşma fikrinin önemli olduğuna dikkat çeken Beyoghlow, “Eğer Türkiye bölgede önemli bir rol oynamaya devam edecekse, Türkiye’de askerî, siyasî ve sivil kesim, konumlarının ne kadar önemli olduğunu anlamalı. Türkiye bölgede çok önemli bir stratejik rol oynayabilir. Şu an o konuma sahip, bunun avantajlarını kullanmalı” ifadesini kullandı.

Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığının nasıl ortadan kaldırılacağına ilişkin bir soru üzerine de Beyoghlow, ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığa işaret ederek, bu işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Beyoghlow, bir başka soru üzerine, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin oldukça sağlam olduğuna ve ilişkilerin yapısının da son derece iyi olduğuna dikkat çekerek, zaman içinde iki ülke ilişkilerinin daha da şeffaflaşmasının önemini dile getirdi. Beyoghlow, “ABD, Türkiye ile ilişkilerini şeffaflaştırmak için daha çok çalışmalı” diye konuştu.

Beyoghlow, ABD ve Türkiye’nin iki müttefik ülke olduğuna dikkat çekerek, “iki ülkenin de NATO üyesi olduğunu”, “iki ülkenin de Türkiye’nin AB üyesi olmasını istediğini” ve “her iki ülkenin de Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki terörizmi kontrol altına alma konusundaki stratejik çıkarına destek verdiğini” ifade etti.

Türkiye’nin ulusal çıkarları konusundaki bir soru üzerine de Beyoghlow, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat’a yaptığı ziyareti hatırlatarak, “bu ziyaretin Türkiye’nin Irak’a birlikte çalışmak konusunda önemli bir mesaj verdiğini” düşündüğünü belirtti. Beyoghlow, Türkiye’nin istikrarlı bir Irak ve istikrarlı bir bölge istediğini söyleyerek, Türkiye için bölgeyle ticaretin de önemli olduğu görüşünü dile getirdi. Beyoghlow, “ticaretin iyi diplomatik ilişkilerin kurulması için temel teşkil ettiğini” kaydetti.

Beyoghlow, “Şu an hem ABD’nin hem Türkiye’nin stratejik çıkarlarını güçlendirmek için kullanabilecekleri bir stratejik ortaklığın mevcut olduğuna inanıyorum. Bu ortak çıkar da, Irak’ta uzun vadede istikrarlı, güçlü ve merkezi bir hükümetin korunmasıdır” dedi.

/ Washington

06.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kerkük, Irak’ın geleceğini kilitliyor

  Abbas-Olmert, Esat-Süleyman buluşuyor

  Türkiye, bölgenin stratejik merkez üssü

  Refah sınır geçidi hastalar için açıldı

  Fransa, soykırım suçlusu

  İran’da, Cundullah yandaşı gazeteci idam edildi

  Tahran cevabını yazılı iletti

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır