"Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Fransa, soykırım suçlusu

BELÇİKA basını, Ruanda’da açıklanacak olan bir rapor çerçevesinde, Fransa’nın bu ülkede, 1994’te yapılan soykırıma faal olarak katıldığına yönelik ithamların ilk defa resmiyet kazanacağını duyurdu.

BM verilerine göre 1994 yılının Haziran-Ağustos döneminde Ruanda’da 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu’nun ölümüyle sonuçlanan soykırım hakkında bir araştırma komisyonu oluşturulmuştu. Kapsamlı araştırma ve sorgulamaların ardından çalışmalarını tamamlayan ve raporunu resmen açıklaması beklenen komisyonun vardığı sonuçlara göre, bölgedeki “insanî yardım operasyonlarına” katılan Fransız askerî birimleri, soykırıma doğrudan destek vermekle suçlanıyor. Komisyonun 500 sayfalık raporunda, Fransa’nın soykırım hazırlıklarından haberdar olduğu, bu hazırlıklara katıldığı, cinayetlerde faal rol oynadığı belirtiliyor. Raporda Fransa ayrıca, soykırımcılara istihbarat, strateji, askerî eğitim desteği sağlamakla, “öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla”, “silâh temin etmekle” suçlanıyor. Ruanda Araştırma Komisyonu’nun, “AB Dönem Başkanı” Fransa’yı resmen suçlayan raporunun “bomba tesiri yapacağı” ifade ediliyor. Komisyon, raporunda, Ruanda hükümetine, “Fransa devletine karşı uluslar arası kurumlarda suç duyurusunda bulunmasını ve dâvâ açmasını” öneriyor. Fransa, çeşitli yöntemlerle Ruanda hükümetine baskılar yaparak söz konusu soykırım suçlamalarına resmiyet kazandırılmaması için çaba harcıyordu. Uzmanlar, Ruandalıların bu baskılara boyun eğmediklerini, gerçeklerin ortaya çıkmasından yana tavır koyduklarını ifade ediyorlar.

06.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kerkük, Irak’ın geleceğini kilitliyor

  Abbas-Olmert, Esat-Süleyman buluşuyor

  Türkiye, bölgenin stratejik merkez üssü

  Refah sınır geçidi hastalar için açıldı

  Fransa, soykırım suçlusu

  İran’da, Cundullah yandaşı gazeteci idam edildi

  Tahran cevabını yazılı iletti

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır