"Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Meclis, dosyalara dokunamadı

TBMM’ye sunulan dokunulmazlık dosyası sayısı, 221’e ulaştı.

Edinilen bilgiye göre, 23. Dönem 2. Yasama Yılında dokunulmazlık dosyalarından 75’i hakkında ‘’dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi’’ kararı verildi. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu tarafından verilen bu erteleme kararları ile CHP ve MHP’nin karşı oy yazıları Genel Kurulda okundu.

76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu ise çalışmalarını tamamlamadı. İlk toplantılarını yaparak milletvekillerinin savunmalarını yazılı ve sözlü olarak alan hazırlık komisyonları, henüz raporlarını yazmadı. Bu nedenle dosya üzerinde yapılacak çalışmalar gelecek yasama yılına kaldı.

TBMM’ye sunulan ve Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna sevk edilen diğer 70 dosya hakkında ise henüz işlem yapılmadı. Meclise sunulan 4 dosya ise Başbakanlıktan gelen talep doğrultusunda iade edildi. Dosyaların dağılımında; 21 DTP milletvekilinin 110 dosyası, 52 AKP milletvekilinin 79 dosyası, 18 CHP milletvekilinin 29 dosyası ile 1 MHP milletvekilinin 3 dosyası bulunuyor.

AİHM, bir süre önce, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ı, ‘’adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlâli yapıldığı’’ iddiasıyla Türkiye aleyhine açtığı dâvâda haklı bulmuştu. Kart, 30 sayfalık kararın eline geçtiğini belirterek, ‘’Tercümesini yaptırıyorum. Henüz konuyla ilgili olarak Meclis Başkanlığına bir başvuruda bulunmadım. Konuyu daha sonra değerlendireceğim’’ dedi. Bu arada TBMM’nin tatile girmesine ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlandı. TBMM Genel Kurulu’nun 31 Temmuz 2008 tarihli birleşiminde aldığı karar gereğince, Meclis 1 Ağustos 2008 Cuma gününden başlamak ve 1 Ekim 2008 Çarşamba günü saat 15.00’te toplanmak üzere çalışmalara ara vermişti.

/ Ankara

10.08.2008


 

Bin 250 ev sular altında kaldı

Bitlis'in Tatvan ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Emin Peker, ilçede bin 250 evi sel sularının bastığını bildirdi.

Tatvan ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından, 6. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı 250 asker ve farklı kurumlara ait çok sayıda iş makinesi sel bölgesinde temizlik çalışmasına başladı. 6. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Tacettin Coşkun, AKP Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar, Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Peker, Tatvan Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu selden zarar gören okul ve evleri gezdi. Tatvan Kaymakamı Hacıbektaşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, sel felaketinin sonuçlarının beklenilenden büyük olduğunu söyledi. Hasar tespiti için tüm kurumların çalıştığını bildiren Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti: ‘’Sel sularından zarar gören evlerde, 250 asker temizlik çalışması yapıyor. Şu ana kadar tespit edilen evler dışında, Çekmece ve Benekli köyleri de selden zarar gördü. 250 küçükbaş, 25 büyükbaş hayvan telef oldu.’’

Bu arada Van’ın Gürpınar, Başkale ve Saray ilçelerinde etkili olan yağışla birlikte sel meydana geldi. Sel sularına kapılan iki vatandaşın kaybolduğu iddia edildi. Van Vali Vekili Ali İpek,yaptığı açıklamada, Van’da etkili olan yağmurun Gürpınar, Başkale ve Saray ilçelerinde sele neden olduğunu bildirdi. İpek, sel nedeniyle Saray ilçesinde zarar gören 3 köyde sorunun giderildiğini ifade etti. İpek, Gürpınar’ın Güzelsu mevkisi ile Başkale’nin Güzeldere mevkisinde sel nedeniyle yolun ulaşıma kapandığını belirtti.

/ Tatvan-van

10.08.2008


 

Anayasa’da değişiklik yapma zarureti var

ESKİ TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, ‘’Meclis içerisinde bir uzlaşmayla bazı konuların gündeme getirilmesi ve anayasa değişiklerinin gerçekleştirilmesi gereklidir’’ dedi.

22. Dönem AKP Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin’in oğlu Murat Keskin’in gerçekleştirilen düğün törenine katılmak için dün Eskişehir’e gelen ve nikâh şahitliği yapan Arınç, bir gün konakladığı otelde gazetecilerin sorularını cevapladı.

Arınç, yeni yasama döneminde Anayasa değişikliklerinin gündeme gelip gelmeyeceği konusundaki bir soruya karşılık, TBMM’nin üçüncü yasama dönemine 1 Ekimde başlayacağını anımsatarak, geçen dönemde yeni sivil bir anayasa yapılması için AKP’nin yaptığı çalışmanın sonuçlanmadığını, ancak bir iki maddede yapılan değişiklikleri de Anayasa Mahkemesinin iptal ettiğini söyledi. Bu iptalin gerekçesini henüz bilmediklerini, ancak TBMM’nin yasama ile görevlendirilmiş bir organ olduğunu anlatan Arınç, şöyle konuştu: ‘’Millet aldığı yasama yetkisini kullanacaktır. Özellikle Anayasa’nın bazı maddelerinde, artık tümünü söylemek istemiyorum, 2008-2009 ve bundan sonraki yıllara ait perspektif içerisinde değişiklikler yapılmasında bence de zaruret var. Bu zarureti biz görüyoruz, başka siyasi partiler de görüyordur umarım. Dolayısıyla Meclis içinde bir uzlaşmayla bazı konuların gündeme getirilmesi ve Anayasa değişiklerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Artık bundan sonra Anayasa’nın tümünün değiştirilmesi, yani yeni bir Anayasa yapılması yerine bu dönem içerisinde bazı maddelerde uzlaşmayla değişiklik yapılmasına büyük ihtiyaç var. Özellikle siyasî partilerin tabii olduğu mevzuatın geliştirilmesine ihtiyaç var. Görüldü ki bu dönemde sadece AK Parti hakkında değil başka partiler için de kapatma davası açılabildi. Bu, toplumda büyük bir gerileme yol açtı, Türkiye’nin ekonomisini, iç güvenliğini, dış politikasını tamamen etkiledi. Siyasî partilerin korunmasız kuruluşlar halinden çıkarılması gereklidir. Anayasa Mahkemesi Başkanının da işaret ettiği gibi siyasi partilerin tabiî olduğu mevzuatın mutlaka çağdaş normlara kavuşturulması gereklidir.’’

/ Eskişehir

10.08.2008


 

DTP’nin men edilmesi çözüme katkı sunmaz

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partilerinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde devam eden dâvâya ilişkin olarak, ‘’DTP’nin demokratik siyasetten men edilmesi, ötekileştirilmesi, sorunların diyalogla çözümüne katkı sunmaz, tam tersi zarar verir’’ dedi.

Ahmet Türk, Parti Meclisi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dâvâyı reddetmesinin, demokratik değişim için bir fırsat olduğunu söyledi. Partisiyle ilgili kapatma dâvâsı sürecine de değinen Türk, ‘’DTP’nin kapatılmaması durumunda da Türkiye’de gerçekten demokratik değişim ve dönüşüm için bir bir sürecin başladığını ifade edebiliriz’’ dedi. DTP’nin kapatılması durumunda demokratik değişimden söz edilemeyeceğini ifade eden Türk, ‘’O zaman bu sadece AK Parti ile devletin veya bazı kesimlerin uzlaşması olarak önümüze çıkacaktır’’ dedi.

‘’Birlikte yaşamayı esas alan, birlikte çözümü arayan bir mantığa sahip olduklarını’’ anlatan Türk, şunları söyledi: ’’DTP’nin demokratik siyasetten men edilmesi, ötekileştirilmesi sorunların diyalogla çözümüne katkı sunmaz, tam tersi zarar verir. Böyle bir süreç Türkiye için yeni bir kaosun, yeni bir kritik sürecin başlaması anlamına gelecektir. Bunun acıkça bilinmesi gerekir. Bunu bir tehdit olarak söylemiyorum. Halkın duygularında bir kırılma olacaktır. Zaten en önemlisi de toplumda, insanlar arasında duygu kırılmasının yaşanmasıdır. Bence en büyük felaket budur. Yani inancın, güvenin sarsıldığı, kucaklamaya müsait olmayan anlayışlarla toplumun kaynaşmasını düşünmek çok zor bir şeydir. Bu bakımdan Türkiye’ye, bizlere, barışa, kardeşliğe zarar vereceğine inanıyorum.’’

10.08.2008


 

“ERGENEKON’’U BESLEYEN KAYNAK KURUTULSUN

Türk, ‘’Ergenekon’’ dâvâsına da değinerek, bu dâvânın önemli olduğunu, Türkiye’nin şeffaflaşmasına, normalleşmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Ahmet Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Ergenekon’un beslendiği kaynak kurutulmadan, Ergenekon’un çıkış nedeni olan Kürt coğrafyasındaki faili meçhul cinayetler ve işlenen suçlar ortaya çıkarılmadan, sağlıklı bir sonuca gidilmeyeceği endişesi içindeyim. Çünkü Ergenekon’un beslendiği yer Kürt coğrafyasıdır, Fırat’ın doğusudur. Ergenekon bugüne kadar Kürt sorunundan dolayı bu şekilde büyümüş, örgütlenmiş ve iktidarı hedef alacak bir noktaya gelmiştir.’’ Ahmet Türk, açıklamasında Güngören’deki terörist saldırıya da değinerek, ilk günden beri olayı şiddet ve nefretle kınadıklarını ve bütün boyutlarıyla ortaya çıkması konusunda herkesin hassasiyet göstermesini istediklerini kaydetti.

10.08.2008


 

Şehit ailelerinden Karadağ’a tepki

BİNGÖL Şehit Aileleri, Malulleri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Başkanı Ziya Sözen, görevi, mesleği ne olursa olsun hiç kimsenin evlâtlarını bu vatan, bu millet ve bu bayrak için karşılık beklemeden şehit veren ailelere hakaret edemeyeceğini vurguladı.

BİŞHAK Derneği Başkanı Ziya Sözen, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Fikri Karadağ’ın Türk milletine ve şehit ailelerine hakaret ettiğine yönelik haberler çıktığını hatırlattı. Açıklamasında, ‘’Görevi, mesleği ne olursa olsun hiç kimse evlâtlarını bu vatan, bu millet, bu bayrak için hiç bir karşılık beklemeden şehit veren ailelerimize hakaret edemez’’ ifadelerine yer veren Sözen, şunları kaydetti: ’’Bir emekli askere bu lâflar yakışmaz. Şehit aileleri bu ülkenin en şerefli ve en onurlu insanlarıdır. Şehit ve gazi aileleri hiç kimsenin tekelinde değildir. Bütün insanlar özgür olduğu gibi şehit aileleri de özgürdür ve hür iradeye sahiptir. Şehit aileleri adına, gerekli yasal girişimler başlatılmıştır. Biz bu işin takipçisi olacağız. Bu kişiler umarım hak ettikleri cezayı alır ve bir daha böyle bizi çok üzecek lâflar kullanmazlar. ‘’

10.08.2008


 

MHP, etkin muhalefeti sürdürecek

MHP, TBMM’nin 23 Dönem 2. Yasama Yılında, 45 kanun teklifi, 76 Meclis araştırma önergesi ile bir gensoru ve bir de genel görüşme önergesi verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, parti olarak etkili ve verimli bir yasama yılını geride bıraktıklarını belirterek, ‘’Yeni yasama yılında da etkili ve yol gösterici muhalefet anlayışını sürdüreceğiz’’ dedi. MHP grubu tarafından hazırlanan Yasama Yılı Faaliyet Raporuna göre, TBMM’nin 23. Dönem 2. Yasama Yılında, MHP’li milletvekilleri 45 kanun teklifi, 76 Meclis araştırma önergesi ile bir genel görüşme ve bir de gensoru önergesini TBMM Başkanlığına sundu. MHP’li milletvekilleri ayrıca TBMM Genel Kurulunda 91 kez gündem dışı konuşma yaparken, Bakanlar Kurulu üyelerine de 965’i yazılı, 516’sı da sözlü olmak üzere 1481 soru yöneltti. Genel Kurulda bakanlara yöneltilen soru sayısı ise 801 oldu. MHP Grup Başkanvekili Vural, MHP olarak oldukça etkili ve verimli bir yasama yılını geride bıraktıklarını belirtti.

10.08.2008


 

Ege’deki uçuşlara müdahale

Genelkurmay Başkanlığı, Yunanistan’a ait uçakların, Ege Denizi’nin uluslar arası hava sahasında eğitim uçuşu icra eden Türk uçaklarına dün ve önceki gün 6 kez önleme yaptığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan ‘’Ege/Akdeniz Eğitim ve Tatbikat Uçuşlarına Yunanistan’ın Müdahalesi’’ başlıklı duyuruya göre, dün Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının, Ege Denizi’nin uluslar arası hava sahasında eğitim uçuşu icra eden F-16 uçaklarına, Yunanistan’ın Tanagra ve Neankhialos meydanlarından kalkan F-16 ve M-2000 uçakları tarafından İskiri Adasının doğusu ve güneydoğusunda 2 kez önleme yapıldı. Önceki gün, Yunanistan’ın N. Ankhialos meydanından kalkan F-16 uçakları tarafından Sakız Adasının güneybatısında 1 kez, Tanagra meydanından kalkan M-2000 uçakları tarafından İpsara Adasının batısı ve kuzeybatısında 2 kez, Limni meydanından kalkan F-16 uçakları tarafından Midilli Adasının batısında 1 kez önleme gerçekleştirildi.

10.08.2008


 

7 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu

Şırnak’ta 7 terörist güvenlik güçlerine teslim oldu, Erzincan’da 1 terörist yakalandı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruya göre, terör örgütünden kaçan 1 terörist dün Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, önceki gün de 6 terörist Şırnak’ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim oldu. Erzincan’ın Refahiye ilçesinde de dün güvenlik güçlerince TKP/ML terör örgütü mensubu 1 terörist yakalandı.

10.08.2008


 

Kafkaslar’a ilgisiz kalamayız

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili olarak, ‘’Türkiye olarak hem Gürcistan, hem de Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz’’ dedi.

Toptan, TBMM Başkanlık Kupası Bisiklet Turunun startını verdikten sonra gazetecilerin Gürcüler ile Güney Osetyalılar arasında çatışmaya dönüşen olaylarla ilgili sorularını cevapladı. Bölgenin Türkiye için çok önem ifade ettiğini dile getiren Toptan, şunları kaydetti: ‘’Gürcistan’da meydana gelebilecek bir istikrarsızlık Türkiye’yi ciddi bir şekilde rahatsız eder. Dün Dışışleri Bakanı ve Başbakan endişelerimizi dile getirdikten sonra, taraflara bir itidal çağrısı yaptı. Burada sür'atle normalleşmeye geçmek lâzım. Sür'atle insan kaybını önleyecek tedbirlerin alınmasına çalışmak lâzım. Kafkaslar’da her gelişme Türkiye’yi yakından ilgilendirir. Oralarla bizim tarihî ve kültürel bağlarımız var. Derinliği olan bağlarımız var. Türkiye’de yaşayan, Kafkaslar’dan göç eden milyonlarca vatandaşımız var. Türkiye olarak hem Gürcistan yönetimine, hem Rusya yönetimine barış ve itidal çağrısını yinelemek istiyoruz.’’ a

10.08.2008


 

Kanbolat: Bu savaş büyümez

Gürcistan ile Rusya arasında Güney Osetya’dan kaynaklanan gerginlik sonunda yaşanan çatışmalar, bölgeye komşu olan Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

Kafkasya’daki çatışmaların Türkiye’ye olası etkileri konusunda soruları cevaplayan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kafkasya Uzmanı Hasan Kanbolat, savaşın büyüme olasılığının zayıf olduğu görüşünde. “Bu savaşın büyüme olasılığı zayıf, çünkü ne ABD ne de AB böyle bir savaşın çıkmasını istemiyordu” diyen Kanbolat, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin geçen Mart ayında Washington’dan istediği “savaş için açık desteğe” karşılık bulamadığını, çünkü Batı’nın Gürcistan üzerinden Rusya ile sıcak çatışma ortamına girmek istemediğini kaydetti. Batı dünyasının yeni bir soğuk savaş ortamını istemediğini, bu nedenle hem Güney Osetya, hem de Abhazya sorunlarının uzun vadede barış ortamında çözülmesini arzu ettiğini belirten ASAM Uzmanı Kanbolat, ancak diğer yandan da Saakaşvili’nin halkına verdiği bir söz olduğunu hatırlattı. Kanbolat, Gürcistan Cumhurbaşkanının halkına, ülkeyi NATO’ya ve AB’ye sokmak, böylece yoksul Gürcistan’ı yeniden refah devleti haline getirmek konusunda bir sözü olduğunu ve bu vaatle iktidara geldiğini bildirdi. Ancak geçen 5 yılda Saakaşvili’nin bunları gerçekleştiremediğini ve bunun halkta hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade eden Hasan Kanbolat, şöyle konuştu: ”Nitekim geçen Nisan ayında yapılan Bükreş zirvesinde de Gürcistan’a NATO kapıları açılmayınca, Gürcü halkında derin bir hayal kırıklığı oldu ve Gürcistan’ın NATO’ya girip girmeyeceği tartışmaları gelecek Aralık’ta yapılacak NATO toplantısına bırakıldı. Bu nedenle Saakaşvili Aralık’a kadar bu iki sorunlu bölgeyle sorunları çözme niyetindeydi ki, bu doğrultuda Güney Osetya’ya harekatın başladığını görüyoruz.”

Çatışmalar Güney Osetya’dan çıkarsa yani Abhazya’ya veya Tiflis’e sıçrarsa bunun bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini kaydeden ASAM Kafkasya Uzmanı Kanbolat, “Bu, Türkiye’ye zarar verir. Çünkü şunu gördük, 1991 Sovyet Birliği’nin dağılması sonrası Kafkasya’da olan her olay Türkiye’nin hem kamuoyuna hem de siyasetine yansımıştır. Bunu Karabağ olayında, Ermenistan-Azerbaycan savaşında, Çeçenistan savaşında ve Abhazya savaşında da gördük” diye konuştu. Kanbolat, sıcak çatışmaların kimsenin çıkarına olmadığı gibi, Türkiye’nin de çıkarına olmadığını ifade ederek, hem Gürcü halkının, hem Oset halkının hem de Abhaz halkının Türkiye’nin yakın akrabaları olduğuna dikkati çekti. Kafkasya’daki olayların doğrudan Türkiye’ye yansıdığını ifade eden Hasan Kanbolat, dün Türkiye’deki Kafkas sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiklerini hatırlattı.

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN ETKİLENMEZ

Kanbolat, Gürcistan’dan geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) doğal gaz boru hatlarında yaşanacak bir sıkıntının Türkiye’ye muhtemel yansımaları konusunda da Türkiye’nin enerji konusunda kaygı duyması için erken olduğunu söyledi. Uluslararası Enerji Uzmanı Necdet Pamir de çatışma bölgesinin BTC’ye yakın olmadığına dikkati çekerek, çatışmanın uzun süreli olacağını ve BTC’nin etkileneceğini düşünmediğini söyledi. BTC’ye ve bu bölgedeki enerji hatlarına zarar verilmesinin çok akıllıca olmayacağını çünkü bu enerji hatlarının arkasında birçok ülkenin yer aldığını ve enerji hatlarındaki bir sıkıntının bu ülkeleri zarara uğratmak anlamına geleceği ifade eden Pamir, bu nedenle “savaşın sınırlı tutulacağı” yönündeki görüşünü dile getirdi ve “BTC’nin etkileneceğini düşünmüyorum” dedi.

10.08.2008


 

HAK-İŞ'ten çalışma komitesi talebi

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, KEY ödemelerinde yaşanan sıkıntıların en aza indirilmesi için ‘’Zorunlu Tasarruf Hesapları’’nın tasfiyesinde olduğu gibi hükümet, işçi, memur ve ilgili diğer sosyal tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir ‘’çalışma komitesi’’ oluşturulmasını istedi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, KEY ödemelerini gerçekleştiren siyasi iradenin hükümet olmanın gereklerini yerine getirdiğini ve devleti çalışanına borçlu olmaktan kurtardığını ifade etti. Daha önce de ‘’Zorunlu Tasarruf Hesapları’’nın tasfiyesi konusunda gösterilen bu yaklaşımın topluma büyük bir güven verdiğini dile getiren Uslu, bütün eksiklikleri rağmen yüzde 90’a yakın bir başarıyla KEY ödemelerinin yapıldığını bildirdi. Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Ancak ödemelerde teknik açıdan bazı sıkıntılar yaşandığı bir gerçektir. 1995’te biten ve unutulan bir hesaptan ödeme yapılması sırasında bazı problemler yaşanması doğaldır. Bu kapsamda sistem, ödemeler konusunda ortaya çıkabilecek aksaklıkların giderilmesi için şikâyet mekanizmasını da hayata geçirmiştir. Buna paralel olarak ortaya çıkabilecek sorunların çözümü noktasında temel referansımız sosyal diyalog olmalıdır. Yaşanan sıkıntıların en aza indirilmesi için sosyal tarafların bulunacağı bir çalışma komitesi oluşturulmalı."

10.08.2008


 

Özürlülerin sosyal haklar yönetmeliklerle gasp edildi

DSP Genel Sekreteri Masum Türker, AKP iktidarı döneminde yapılan yönetmelik değişiklikleriyle özürlülerin sosyal haklarının gasp edildiğini savundu.

Görme Özürlüler Derneği Başkanı Bülent Kelleci, Türker’i, DSP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. AKP iktidarı döneminde, özürlülerin sosyal haklarının, yönetmeliklerle gasp edildiğini savunan Türker, 2006 yılında yürürlüğe giren ‘’Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği’’ ile ilgili eleştirilerde bulundu. Bu yönetmelik ile özrüne göre Sağlık Kurulu Raporu almak isteyenlerin zora sokulduğunu kaydeden Türker, özürlülük derecesi hesaplama kriterlerinin değiştiğine de dikkat çekti. Yüksek derecede özürlü olanların, yeni yönetmelikteki formüllerle yapılan hesaplamalar sonucu, düşük derecede özürlü çıkarıldığını kaydeden Türker, yeni hesaplama yöntemi yüzünden, kayıtlı bulunan özürlü sayısının da rakamlarda azalmış göründüğünü söyledi. Türker, ‘’Hükümet bu aldatmacadan vazgeçsin. Emeklilik haklarında sorunlar çıkıyor. Özürlü kriterlerini değiştirerek sorunu azalmış gösteriyorlar ama, herkes biliyor ki, deve kuşu başını kuma gömse de gövdesi dışarıdadır. Herkes onu görür. Özürlüleri matematiksel yollarla yok saymak, insan haklarına aykırıdır’’ dedi. Kelleci de Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Sakat Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığını ancak sözleşmenin TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmadığı için yürürlüğe girmediğini belirtti. Kelleci, 2006 yılında hazırlanan bir yönetmelikle de özürlülerin haklarının kısıtlandığını söyledi.

10.08.2008


 

Akbulut: 'Dolandırıcılık' iddiası düzmece ve iftiradır

SKİ Başbakanlardan Yıldırım Akbulut, kendisine yönelik ‘’dolandırıcılık’’ iddiasına konu edilen olayın, ‘’vekalet ücreti ödemeyenler hakkında bunun icra yoluyla tahsilinin istenmesinden ibaret olduğunu’’ bildirdi.

Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün akşam bir televizyon kanalında yer alan ve kendisine yönelik iddianın konu edildiği haberin ‘’düzmece ve iftira’’ olduğunu savunarak, şunları kaydetti: ‘’Olay, yazılı olarak yaptığımız avukatlık sözleşmesine dayanarak vekalet ücreti ödemeyenler hakkında ücret-i vekaletin icra marifetiyle tahsilini talepten ibarettir. Hukuki yollardan hak aramamı, benimle konuşmadan ve kendilerinde de bulunan yazılı avukatlık sözleşmesine rağmen, Kanal ..’nin ‘dolandırıcılık’ olarak nitelendirmesi ve haber yapması iftiradan da öte düşündürücü ve ürkütücüdür.’’ Bir televizyon kanalında dün yer alan haberde, ‘’İstanbul’daki bir grup minibüsçünün, iptal edilen hatlarının yeniden açılması konusunda avukatlık işlemleri için Yıldırım Akbulut’a vekalet verdikleri, ardından vekalet ücretiyle ilgili haklarında icra takibi başlatıldığı’’ iddialarına yer verilmişti.

10.08.2008


 

Abhaz yetkililer Sakarya'da

GÜRCİSTAN'DAN bağımsızlığını ilan eden ancak hiçbir uluslararası kuruluş ve devlet tarafından tanınmayan Abhazya’nın “meclis başkan yardımcısı” İrina Agripha, “Abhazya’nın Gürcistan ile problemlerini diyalog yoluyla çözmek, bunun için ellerinden geleni yapmak istediklerini” söyledi.

9 Abhaz yetkili, Türkiye gezisi kapsamında Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Kalayık köyüne geldi. Agripha burada yaptığı açıklamada, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’daki çatışmalara değinerek, “Tiflis’in daha önce de bölgeye küçük operasyonlar düzenlediğini, ancak halkı seferber etmesinin savaş ilanı anlamına geldiğini” belirtti. “Son günlerde dünyanın gözünün Abhazya’ya çevrildiğini” ifade eden Agripha, “Gürcistan’ın burada bir operasyon yapamayacağını bildiği ve Güney Osetya’da başarılı olması halinde bunun Abhazya için örnek teşkil edebileceği düşüncesiyle hareket etmiş olabileceği” görüşünü dile getirdi. “Abhazya’nın Gürcistan ile sorunlarını diyalogla çözmek istediğini” söyleyen Agripha, “Osetya ile gönül birliğinin haricinde, siyasi ve diplomatik olarak da ittifak halindeyiz. Dolayısıyla bunu sonuna kadar kullanacağız. Sorun diyalog yoluyla halledilemezse ve şiddetle karşılaşmamız durumunda, şiddet göstermek zorunda kalacağız. Buna da hazırız’’ ifadesini kullandı.

10.08.2008


 

Kamu-Sen’e göre yoksulluk

TÜRKİYE Kamu-Sen’in araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı Temmuz ayında bin 323 YTL 45 YKr’ye yükseldi.

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, konfederasyonun Araştırma Geliştirme Merkezi’nin, Türkiye İstatistik Kurumundan alınan Temmuz ayı fiyatlarını baz alarak yaptığı ‘’asgari geçim endeksi’’ araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 323 YTL 45 YKr’ye yükseldiği, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 2 bin 646 YTL 45 YKr olarak belirlendiği kaydedildi. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin asgarî geçim haddinin bir önceki aya oranla yüzde 0,75 oranında arttı. Çalışan tek kişinin açlık sınırının ise bir önceki aya göre yüzde 1,49 oranında artarak bin 12 YTL 62 YKr oldu. 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamalarının toplamı da 2008 yılı Temmuz ayında bin 15 YTL 57 YKr olarak hesaplandı.

10.08.2008


 

Yardım yaparken insanları incitmeyin

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaklaşan Ramazan ayı öncesi vatandaşlar, yerel yönetimler ve hayır kurumlarından, muhtaçlara dağıtacakları yardım kolilerini en yakınlarındaki esnaftan temin etmelerini istedi.

Palandöken, bu yardımlar yapılırken insanların rencide edilmemesi gerektiğini de belirterek ‘’Reklamla hayır olmaz. İnsanlar (yardım yapacağız) diye incitilmemeli’’ dedi. TESK Başkanı, yaptığı açıklamada, esnaf kesiminin her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayından ‘’umutlu’’ olduğunu söyledi. Ramazanın millî ve manevî değerlere uygun, esnaf ve sanatkar kesimine zarar verilmeden, muhtaç vatandaşların da gururları kırılmadan geçirilmesi için çeşitli uyarılarda bulunan Palandöken, vatandaşlardan, alış verişlerini kendilerine en yakın noktalardan yapmalarını istedi. Palandöken, Ramazan yardımlarının küçük esnaftan temin edilmesinin, haksız rekabetle mücadele etmeye çalışan esnaf için hem adil olacağını hem de bu ürünlerin daha ekonomik temin edileceğini belirtti.

10.08.2008


 

Memura iyileştirme en az 100 YTL olmalı

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikalar olarak ek ödemelerin belirlenmesinde söz sahibi olmak istediklerini vurgulayarak, ‘’Kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirme en az 100 YTL’den başlamalıdır.

Aksi takdirde ‘eşit işe eşit ücret’ mantığı devreye konulamaz’’ dedi. Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen Memur-Sen İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, toplu görüşmelerde gündeme getirecekleri taleplere son şeklini il başkanları ile birlikte vereceklerini ifade etti. Toplu görüşmeler sonunda yapılacak maaş artışlarının tek taraflı belirlenmesine karşı olduklarını belirten Gündoğdu, çeşitli bakanlıklarla yaptıkları görüşmelerde bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdiklerini kaydetti. Toplu görüşmelerde malî ve sosyal konuların ayrı ayrı ele alınmasını istediklerini anlatan Gündoğdu, bu şekilde, malî konulardaki anlaşmazlığın sosyal konularda sağlanan ilerlemeleri engellemesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi. Gündoğdu, kamu çalışanlarına yapılacağı açıklanan ek ödemelerle ilgili söz sahibi olmak istediklerini belirtti.

10.08.2008


 

Karadeniz kurultayı toplanıyor

Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu ile Karabük Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenecek ‘’4. Karadeniz Kurultayı’’ Karabük’te yapılacak.

Parlamenterler, akademisyenler, resmî ve özel kurum ve kuruluşların yöneticilerinin katılımıyla 15-16 Ağustos tarihlerinde Karabük Üniversitesi Rektörlüğünde gerçekleştirilecek kurultayda katılımcılar, ‘’Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sorunları’’ ile ‘’Karadeniz göç ve etkileri’’ başlıklı konularda yapılacak oturumlarda sorun ve çözüm tekliflerini masaya yatıracak.

Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilecek kurultaya Karabük’teki yöneticiler ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın yanı sıra, AKP Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, CHP Parti Meclis Üyesi Berhan Şimşek, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, AKP Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, AKP Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan, Mustafa Ünal ve Cumhur Ünal katılacak. Kurultayın ilk gününde ‘’Karadeniz Bölgesi’nin ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sorunları’’ konusunu masaya yatıracak olan katılımcılar, günün sonunda ‘’Çırpınırdın Karadeniz’’ klibinin galasına iştirak edecek. Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci’nin açılış konuşmasını yapacağı ikinci günün ilk oturumunda ‘’Karabük Turizmi, Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ ile ikinci oturumda ise ‘’Karadeniz göç ve etkileri’’ konuları ele alınacak. Kurultayda, panelistler ve katılımcılar için gezi programı da organize edilecek.

10.08.2008


 

Trafosu patlayan doğum hastanesi elektriksiz kaldı

İZMİR’DE Ege Bölgesi’nin en büyük hastanelerinden biri olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesindeki elektrik trafosu patladı.

Patlamada aynı bölümde bulunan jeneratör de zarar görünce, yaklaşık 200 hastası bulunan İzmir Ege Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yatakhane bölümünün tamamı karanlığa gömüldü. Arızanın büyük olması sebebiyle elektriksiz kalan hastanede, doğum yapması yakın olan 11 hamile kadın ile durumları riskli yenidoğan 12 bebek, ambulanslarla İzmir’in çeşitli hastanelerine sevk edildi. Hastane bahçesinde bekleyen hasta yakınları ise yaşanan olaya, “Böyle bir rezalet olamaz” diye tepki gösterdi. Bazı kadınların, elektriklerin kesildiği sırada el fenerlerinin ışığı altında doğum yapmak zorunda kaldığı iddia edildi. Yüzlerce hastayı zor durumda bırakarak hasta ve hasta yakınlarına korkulu saatler yaşatan elektrik kesintisi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde trafo binasında meydana gelen patlama sebebiyle yaşandı.

10.08.2008


 

Gülnar’da ormanlar yeniden canlanacak

MERSİN’İN Gülnar ilçesinde geçen ay çıkan orman yangınında simsiyah görüntü alan ağaçlar, yüzde 50 oranında değer yitirse de, kesilerek ekonomiye kazandırılmaya çalışılıyor

Gülnar ilçesinden neredeyse sahile kadar uzanan yangın alanında yaz ortasında olunmasına karşın yanan ağaçların sonbaharı andıran görüntüsü, yol güzergâhı boyunca, aradan bir ay geçmesine karşın varlığını sürdüren ağır is kokusu, mis gibi çam kokusuna alışkın yöre halkı ve yaz aylarında tatil için bu yöreyi tercih edenlerde tabiî olarak burukluk yaşatıyor.

En büyük teselli ise yanan alanlardaki hummalı çalışma. Dış görünüş itibarıyla tamamen yanmış gibi görünen ağaçların kesim sonrası ekonomik değerini önemli oranda kaybetse de yeniden kazanımı ve yenileme çalışmaları gelecek için umut veriyor. Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, evlerinin yanı sıra, hayatlarını üzerine kurdukları ormanların bir anda yok olmasıyla sıkıntılı günler yaşayan Gülnar’ın köylerinde yaşayan vatandaşların, yeni bir hayat kurmanın ve geçimlerini sağlamanın mücadelesini verdiklerini söyledi.

Bölgedeki ormanın bir an önce eski haline gelmesi için yenileme çalışmalarını yürüttüklerini ve bu çalışmalarda köylüleri istihdam ettiklerini kaydeden Gözükara, ‘’Yanarak zarar gören ağaçları kesip satarak bir yandan ekonomiye kazandırırken, kesimi gerçekleştiren köylülere de veriyoruz’’ dedi.

Bölgede 200 adet kesim motorunun çalıştığını söyleyen Gözükara, ‘’her motoru bir aile kullanıyor. Aile bireyleri ağaçları kesip, istifliyor. Kestikleri ağaç miktarına göre ödeme yapıyoruz. Her aileye günlük 30-40 YTL ödüyoruz’’ diye konuştu.

10.08.2008


 

Bartın ve Datça’da orman yangını

BARTIN’IN merkeze bağlı Abdipaşa beldesinde, çamlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde Ulupınar mevkisi Güney Mahallesi’nde henüz belirlenemeyen bir sebeple çamlık alanda çıkan yangına, Bartın ve Ulus ilçe itfaiye ekipleri ile Bartın Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri müdahalede bulundu. Çam ağaçlarının yoğun bulunduğu bölgede, vatandaşların da katıldığı söndürme çalışmaları sürdürülüyor. Bu arada Muğla’nın Datça ilçesinde orman yangını çıktı. Alınan bilgiye göre, Datça’ya bağlı Reşadiye Köyündeki bozuk ormanlık alanda belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Yangına Orman İşletme Müdürlüğüne ait 16, Datça ve çevre belediyelere ait 10 arazöz, yaklaşık 100 orman işçisi ile köylüler müdahale ediyor.

10.08.2008


 

Kızılay hazırlıklarını tamamladı

GÜRCİSTAN’IN Osetya bölgesindeki çatışmaların meydana getirdiği Kafkaslardaki hareketliliğin ardından alarma geçen Türk Kızılayı hazırlıklarını tamamladı.

Kızılay, çatışmaların sürmesi halinde ortaya çıkacak sağlık hizmetleri ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye yakın tıp ve kan merkezlerinin sağlık personeli ile Ankara’daki seyyar sahra hastanesini bölgeye göndermek üzere hazırladı. Türk Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kızılay’ın, Rusya ile Gürcistan arasında meydana gelen çatışmaların ardından ortaya çıkan insanî yardım ihtiyacının karşılanabilmesi için Gürcistan Kızılhaçı ile temas kurduğu belirtildi. Kızılay’ın bunun üzerine, çatışmalar sebebiyle mağdur duruma düşen kişilerin acil barınma, acil beslenme ve sağlık hizmetlerini karşılamak amacıyla ilgili birimleri harekete geçirdiği kaydedildi. Sarp Sınır Kapısı’na, barınma ve beslenme malzemelerinden oluşan yardım ekiplerini gönderen Kızılay, insanî yardım operasyonlarında uzman personelin de sınır kapısına ulaştırılmaları için talimat verdi. Açıklamada, Ankara’daki Afet Operasyon Merkezi’nde kriz masası kuran Kızılay, sağlık alanında baş göstermesi beklenen sorunların çözümü için sağlık personeli ve tıbbî sarf malzemelerini Sarp Sınır Kapısı’na kaydırdı. Kızılay ayrıca, ihtiyaç olması halinde Gürcistan’a geçirilmek üzere 1 adet seyyar sahra hastanesini de bölgeye gönderdi. Türk Kızılayı’nın bölgedeki gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde takip ettiği ifade edildi.

10.08.2008


 

RTÜK kararları internet sitesinde duyurulacak

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantılarında alınan kararlar, 15 Ağustostan itibaren üst kurulun internet sitesinde duyurulacak.

Alınan bilgiye göre, RTÜK üyelerinin düzenli aralıklarla toplanarak, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı uzmanları tarafından hazırlanan, radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarına yönelik uygulanacak müeyyidelerle ilgili raporları inceleyerek aldığı kararlar ‘’www.rtuk.gov.tr’’ adresindeki internet sitesinde kamuoyuna açıklanacak. Yayıncı kuruluşların aldıkları uyarı ve cezalara ilişkin kararları kamuoyuna duyurmaya ilişkin bu uygulamayla, şeffaflaşmanın ve alınan kararlara ilgili bütün sektör mensuplarının kolayca ulaşmasının hedeflendiği ifade edildi.

Uygulamayla, kamuoyunun bu yöndeki beklentilerinin karşılanmasının yanı sıra yayıncı kuruluşların alınan kararlara bakarak RTÜK’ün uygulamalarından haberdar olmasının ve böylece ön denetim yapmalarının da sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

10.08.2008


 

Camekânlı at arabası görenleri şaşırtıyor

ANKARA’NIN göbeğinde ilginç at arabasıyla manavlık yapan genç, görenleri şaşırtıyor.

14 yıldır at arabasıyla köyden getirilen sebze ve meyveleri satan Recep İlik (28), at arabasını camekânla süsleyince herkesin dikkatini çekti. Şehrin göbeğindeki ilginç at arabasını görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. At arabalarıyla satışın yasak olması sebebiyle İlik, emektarı at arabasını ilginç bir yöntemle de satılığa çıkardı. Uzun yıllar at arabasıyla babasının yanında Ankara sokaklarında satış yapan İlik, at arabalarının şehir merkezlerinde yasaklanmasıyla sıkıntı yaşamaya başladı. Belediye zabıta ekipleri tarafından defalarca uyarılan genç, at arabasına değişik aksesuarlar ekleyerek satışa devam etti. At arabasının etrafını camekânla çeviren, arabasının tekerlerini boyayan üzerine değişik yazılar yazan Recep İlik, amacının hijyenik ortamda satış yapmak olduğunu söylüyor.

10.08.2008


 

Kirlilik, Bafa Gölü’nün dengesini bozd

AYDIN ve Muğla il sınırında bulunan Bafa Gölü’nde yaşanan aşırı kirlilik ve kuraklığın gölün ekolojik dengesini tamamen bozduğu belirtildi.

Doğa ve çevreyi korumak için yaptığı çalışmalarla bilinen Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Bafa Gölü’nde yaptığı araştırmada, gölün en büyük iki sorununun kirlilik ve kuraklık olduğunu tesbit etti. Kirliliğin kaynağının Büyük Menderes Havzası’nda bulunan Uşak, Denizli, ve Aydın illerinde faaliyette olan fabrika atıkları olduğuna dikkat çeken Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, kirli atık suların Menderes Nehri akıntısıyla göle geldiğini ve gölün yapısını olumsuz etkilediğini belirtti. Bafa Gölü’nde tuzluluk oranının balık çiftliklerinin kurulmasından sonra büyük oranda arttığına dikkat çeken Sürücü, bu durumun gölde üreyen tatlı su balıklarının yok olmasına sebep olduğunu kaydetti.

10.08.2008


 

Metal kaplama fabrikasında yangın

İZMİR’İN Kemalpaşa ilçesine bağlı Ulucak beldesindeki Ege Eloksal Metal Kaplama Fabrikası’nda sabaha karşı yangın çıktı.

Alevler kısa sürede büyürken gökyüzüne yükselen dumanları gören vatandaşlar itfaiyeye haber verdi. Kemalpaşa ve İzmir itfaiyeleri, kısa sürede olay yerine giderek yangına müdahale etti ancak alevlerin sardığı fabrikanın büyük bölümü yandı. Yangında can kaybı yaşanmazken fabrikada büyük çapta maddî hasar meydana geldi. Yanan maddelerden çıkan siyah dumanlar, gökyüzünde kara bulutlar oluşturdu. Jandarma, elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangın hakkında inceleme başlattı.

10.08.2008


 

Taksim’de, seyyar satıcılara operasyon

TAKSİM ve civarında, polisin de desteğiyle seyyar satıcılara yönelik operasyon düzenleyen zabıta ekipleri, çok sayıda seyyar tezgâha el koydu.

Yaklaşık 3 saat süren operasyon sırasında bazı seyyar satıcılarla zabıta arasında arbede yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi zabıta ekipleri Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Büro Amirliği ekiplerinin de yardımıyla Taksim ve civarındaki seyyar satıcılara yönelik operasyon düzenledi. Operasyon saat 21.00’den 24.00’a kadar devam etti. Taksim, Tarlabaşı, Karaköy, Tophane gibi yerlerdeki seyyar tezgâhlar bir bir toplandı. Tezgâhlar Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı kamyonetlere yüklendi. Zamana zaman, seyyar satıcılarla zabıta arasında arbede yaşandı. Zabıtaya direnmeye çalışan seyyar satıcılara polis müdahale etti. Bazı seyyar satıcılar, “Ekmek teknelerimiz elimizden alınıyor.” diye isyan etti ancak zabıta, kaçmayı başaranlar dışındaki bütün tezgâhları topladı.

10.08.2008


 

İstanbul Üniversitesi ilk 500’e girdi

İstanbul Üniversitesi, 2008 yılında da ‘’Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi’’ arasına girdi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, dünya üniversitelerinin akademik sıralamasını belirleyen kuruluşlar arasında olan Shanghai Jiao Tong Üniversitesi tarafından yapılan sıralamada, İÜ’nün geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girdiği bildirildi. Açıklamada, sıralamaya giren tek Türk üniversitesi olan İÜ’nün, bu yıl 9.96 puanla 407. sıraya yükseldiği de belirtildi. İÜ’nün bölge sıralamasında da 69. sırada yer aldığı ifade edildi.

10.08.2008


 

Leylekler, köyü elektriksiz bıraktı

anakkale’nİn Bayramiç ilçesinde elektrik nakil hatlarına konan leylekler elektrik kesintisine sebep oldu.

Alınan bilgiye göre, sonbaharın yaklaşmasıyla göçe hazırlanan ve gruplar halinde Bayramiç’e gelen leyleklerden ikisi, Evciler köyü yakınlarındaki elektrik nakil hattına kondu. Bu sırada elektrik tellerinin birbirine sürtünmesi sonucu akıma kapılan leylekler telef olurken, hatta meydana gelen arıza yüzünden köye 24 saat elektrik verilemedi. Bölgeye giden TEDAŞ ekiplerinin arızayı gidermelerinin ardından köye yeniden elektrik verildi.

10.08.2008


 

Yavru Caretta Carettalar denize ulaştı

Kumluca ve Kemer ilçelerine bağlı Olimpos ve Çıralı sahillerindeki yumurtalarından çıkan yavru Caretta Carettalar denize ulaşmaya başladı.

Kemer’e bağlı Ulupınar Köyünde, 1993 yılında kurulan Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi, o tarihten bu yana Çıralı ve Olimpos sahillerindeki Caretta Carettaların koruma ve kontrolü görevini yürütüyor. Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, Caretta Caretta yavrularının Mayıs ayı başından itibaren sahillere çıkarak yumurtlamaya başladığını, kendilerinin de bu tarihten itibaren yuvaları tesbit ederek kafeslerle koruma altına aldıklarını bildirdi. Kütle, ‘’Bu yıl Caretta Carettalar bölgede 77 yuva yaptı. Bu yuvalardan 3 bin 500, 4 bin civarında yavru çıkmasını bekliyoruz’’ dedi.

10.08.2008


 

İstanbul için iftar vakti

Ramazan Bingöl Et Lokantası (RB), özel iftar mönüleri ile Ramazan ayı boyunca Türk mutfağının geleneksel tatlarını yaşatmaya hazırlanıyor.

11 Ayın Sultanı Ramazan’a özel hazırladığı mönüleriyle dikkat çeken Ramazan Bingöl Et Lokantası, her zaman bir adım önde olmaya gayret ediyor. Müslüman âleminin özlemle beklediği bu mübarek ayda herkesin en çok önem verdiği konu hiç şüphesiz ki iftar sofraları. Bereketli Ramazan sofralarını sevdikleriyle en iyi şekilde değerlendirmek isteyenleri RB Et Lokantası da, güler yüzlü personeli ve kaliteli iftar sofraları ile misafirlerini bekliyor. RB Et Lokantası Ramazan ayında çok özel fiyatlarıyla göz doldururken, çeşitli kampanyalarla müşterilerine kusursuz bir iftar geçirme imkânı sunuyor. Hazırladığı mönülerle müşterilerine sınırsız seçenekler sunan RB Et Lokantası, iştah açıcılar, kebaplar, ızgaralar, tatlılar, soğuk ve sıcak bütün içecekleriyle misafirlerini ağırlamak için bekliyor ve Ramazan’a özel güllaç tatlısı ile de sofraları süslerken, özel Türk kahvesi ile de iftar keyfini taçlandırmayı hedefliyor.

10.08.2008


 

Ramazan’da Osmanlı mutfağı keyfi

İstanbul Marriott Hotel Asia, Orange Southern Mediterranean Grill’de Ramazan boyunca Uluslararası Ödüllü Aşçıbaşı Eyüp Kemal Sevinç ve ekibi tarafından hazırlanmış olan açık büfe ve zengin menü seçenekleri ile Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetleriyle hizmet verecek.

İftar için Marriott Hotel Asia’yı tercih edenler fasıl müziği eşliğinde eski Osmanlı kültürünü yaşayacak ve evlerimizdeki geleneksel iftar sofralarının sıcaklığı ve huzurunu hissedebilecekler. Ramazan boyunca sunulacak lezzetlerin başlangıcında Osmanlı mutfağından; Murc, Mudardara, Pirpirim Ekşisi, Tabuleh ve Zahter, yemeklerden; Borani, Corti Asi, Sihil Mahsi, Abdigor, Siveydiz, Lahm-i Kiraz ve tatlılardan; Cevizli Sarma, Ekmek Kadayıfı Vişneli, Havuç Dilimi, Portakallı Güllaç gibi eşsiz tadlar yer alıyor. 1 Eylül 2008 tarihinde başlayacak olan Ramazan ayı iftar yemeğinin ise 75 YTL olduğu belirtildi.

Yeni Asya / İstanbul

10.08.2008


 

Kızarmış tavuğa tav oldu!

ABD’de Tremayne Durham isimli katil, müebbet hapis alacağını bildiği halde ömürboyu KFC’den kızarmış tavuk ve pizza karşılığında suçunu kabul etti.

New York’lu Tremayne Durham (33) iki sene önce Adam Calbreath’ı (39) öldürmekten tutuklandı. Daha önce suçunu itiraf etmeyen Durham, hafif müebbet cezası alabilmek için savcılıkla anlaşma yaptı. Hapiste kaldığı sürece cezaevi tabldotundan muaf olacağı ve KFC’den tavuk ve pizza yiyeceği güvencesini aldıktan sonra cinayeti işlediğini kabul etti. Durham suçunu kabul ettiği için 30 yıl sonra afla serbest kalabilecek.

sentezhaber.com

10.08.2008


 

Dünya İslâma koşuyor

İngİltere’de periyodik olarak haftada bir defa camiye gidenlerle Protestan kiliselerine giden cemaatler arasında yapılan son araştırmada, ilk defa camiye giden Müslümanların sayısı, kiliseye giden Hıristiyanların sayısını geçtiği ifade edildi.

İslammemo.com sitesinin, İngiliz Sunday Times gazetesinin birinci sayfadan neşrettiği araştırmaya dayanarak verdiği habere göre, bir hafta içinde en az bir defa namaz için camiye giden Müslümanların sayısı 930 bin kişi, aynı hafta içinde kiliseye duâ için giden Hıristiyanlar sayısı ise 916 bin kişi. Habere göre İngiltere’de ilk defa Camiye devam eden Müslümanların sayısı, Kiliseye devam edenlerin sayısını geçmiş oluyor. Bahreyn Haber Ajansına konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunan Protestan kilisesinin ikinci büyük din adamı olan Kardinal Burck, camiye devam eden Müslüman cemaatin sayısı kiliseye devam edenlerden daha fazla olduğunu belirtti. Araştırmacılar, İngiltere’deki camilere devam eden Müslümanların sayısındaki artışı, İngiltere’de İslâm dininin hızlı yayılışına bağlıyorlar.

DANİMARKA OKULLARINA

KUR’ÂN DERSİ KONUYOR

Öte yandan Danimarka eğitim bakanlığının, önümüzdeki yılda uygulanmaya başlamak üzere liselere, temel derslerden biri olmak üzere ‘Kur’ân-ı Kerim’ dersi koyma kararı aldığı belirtildi. http://us.moheet.com sitesinde yer alan habere göre, söz konusu bakanlık, sağcı Halk Partisinin muhalefetine rağmen devlet okullarına Kur’ân dersi koyma kararı aldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, öğrencilerin İslâm hakkında bilgi edinmeye yönelik artan yoğun talepleri ve İslâm dininin doğru bir şekilde tanıtılması gibi sebeplerle lise düzeyindeki okullara Kur’ân dersi koyma kararı aldıkları ifade edildi.

ABD ÜNİVERSİTELERİNDE TÜRBANLI SPORCULARA İZİN

Amerika’nın en önemli üniversitelerinden Güney Florida üniversitesinde, antrenörün Müslüman bir kız öğrenciyi, başörtüsünden dolayı üniversitenin basketbol takımına almamasından sonra kızın şikâyeti üzerine toplanan üniversite heyeti, başörtü ve İslâmî kıyafetin spora engel teşkil etmediği yönünde çıkan üniversite kararıyla, kızın basketbol takımına alındığı ifade edildi.

İslamonline.net sitesinde konuyla ilgili yer alan habere göre, Andria Armstrong (22) adındaki Müslüman kız, okuduğu Güney Florida üniversitesinin basketbol takımı müsabakalarına girmek isteyince antrenör tarafından engellendi ve bursu da kesildi. Başarılı bir basketbolcu olan Andria konuyu Amerika İslâmî İlişkiler Konseyi (CAIR)’ e götürdü, CAIR´de üniversite yönetimiyle yaptığı toplantı ve görüşmeler sonunda Andria’nın inancı gereği benimsediği İslâmî kıyafetin spor yapmasına mani olmadığı ve basketbol takımına girip müsabakalara katılabileceği yönünde karar çıkardı ve bursu da iade edildi. Andria bu kararla, Amerika üniversiteleri sporcular birliğine girmeye de hak kazanmış oldu.

Hz. Muhammed’in (asm) sporu teşvik ettiğini ve kendisinin de küçüklüğünden beri basket oynadığı kıyafetinin oyununa engel teşkil etmediğini söyleyen Andria Armstrong, üniversiteye teşekkür etti.

Daha önce Amerika Üniversiteleri Sporcular Birliğinin, başörtülü voleybolcu Müslüman bir kız öğrenciye onay verdiği ve birliğe aldığı da belirtildi.

10.08.2008


 

SRİLANKA HÜKÜMETİNDEN ÖĞRENCİLERE BEDAVA BAŞÖRTÜSÜ

Halkının % 80´i Budist olan Srilanka’da hükümet, devlet okullarında okuyan azınlık Müslüman öğrencilere bedava başörtüsü dağıtıyor.

Alqanat.com haber sitesinin Srilanka’da yayınlanan Dinamina gazetesine dayanarak verdiği habere göre, Srilanka koalisyon hükümetinin komünist Parti üyesi Kültür Bakanı Wigita Herat’ın teklifi ile hükümet, devlet okullarında okuyan Müslüman kız öğrencilere resmî okul kıyafetiyle birlikte başörtüsü dağıtma kararını aldı. Daha önce okulun resmî kıyafeti sayılmayan başörtüsü, söz konusu kararla okulun resmi kıyafetleri arasında sayılmış oldu. Resmî istatistiklere göre Srilanka’da Müslüman azınlığın oranı genel nüfusun % 7.5 oluşturmaktadır.

10.08.2008


 

E-atıklar tabiatı tehdit ediyor

Teknolojİk gelişmeler sayesinde elektronik markete dönüşen dünyada bilgisayarlar 2-5 yıl arasında, cep telefonları 18 ayda, dayanıklı tüketim malzemeleri ise 15 yılda elektronik atık (e-atık) olarak çöpe atılıyor.

Yıllık 20-50 milyon ton arasında e-atık üreten insanoğlu, bu oranı her yıl yüzde 5-8 arasında artırıyor. Alınan bilgilere göre, tabiata verdiği zararların önlenmesinin yanı sıra muhtevasındaki değerli metallerin geri kazanımıyla ekonomiye katkı sağlaması beklenen e-atıklar, dünyada yeni geri kazanım piyasası olarak kabul ediliyor. Bu piyasanın büyüklüğü ise bulunduğu ülkedeki elektronik pazarın durumuna göre değişiyor. Gelişen teknoloji ve ürün ömürlerinin kısalması yüzünden ivme kazanan e-atıkların, kullanıcıların mevcut teknolojileri yenileme sürelerinin kısalması sebebiyle en hızlı artan atık türü haline gelmesi bekleniyor. BM Çevre Programı’nın 2006 raporuna göre, yıllık 20-50 milyon ton arasında seyreden ve her yıl yüzde 5-8 arasında artış gösteren e-atık miktarı, üretilen yıllık atığın yüzde 5’ini oluşturuyor. OECD Çevre Raporu’na göre, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde, 2010 yılı itibariyle çevreyi tehdit eden e-atık miktarı 3 katına çıkacak.

10.08.2008


 

Rasathane, gökyüzü tarihini anlatacak

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesince, Başşehirlilere insanoğlunun teleskobu gökyüzüne çevirdiği tarihi serüveni anlatılacak.

AÜ Rasathanesi tarafından bugün düzenlenecek faaliyette, Jüpiter gezegeninin teleskopla gözlemleri ve çıplak gözle gökyüzü tanıtımları da yapılacak. AÜ Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, insanoğlunun teleskobu ilk kez gökyüzüne çevirdiği tarihin 400. yıl dönümü olan 2009 yılı, Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından ‘’Dünya Astronomi Yılı’’ olarak ilân edildi. 2009 yılında bütün dünyada ve Türkiye’de astronomi yılı çeşitli faaliyetler, gökyüzü gözlemleri, sohbet toplantıları ve film gösterimleri ile kutlanacak. AÜ Rasathanesi de bugün düzenleyeceği halk gününde, Dünya Astronomi Yılı’na bir hazırlık olarak ünlü İtalyan matematikçi, astronom ve düşünür Galileo Galilei’nin insanın kâinat algısını nasıl değiştirdiğini anlatan bir sunum yapacak. Faaliyet kapsamında algının değişmesinde büyük rol oynayan Jüpiter gezegeninin teleskopla gözlemleri ve çıplak gözle gökyüzü tanıtımları da yapılacak. TÜBİTAK Bilim ve Toplum projesi kapsamında desteklenen ve katılımın ücretsiz olduğu etkinlik, 20.00-23.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Faaliyetle ilgili bilgiye http://rasathane.ankara.edu.tr adresinden ulaşabiliyor.

10.08.2008


 

Türkiye’nin boncuk merkezi: Marpuççular Han

Tahtakale’de Osmanlı döneminde nargilenin sap kısmını üreten ‘’marpuççular’’ın bulunduğu sokağa 25 yıl önce kurulan Marpuççular Han, günümüzde Çin, Hindistan, Avusturya ve Slovakya’dan ithal edilen yüzlerce renk ve tasarıma sahip boncuk çeşitleriyle Türkiye’nin en büyük boncuk ve bijuteri merkezi haline geldi.

Alınan bilgiye göre, unutulmaya yüz tutan meslekler arasına giren marpuççuluk, Tahtakale’de boncuk ve bijuteri ürünlerinin satıldığı hana verilen isimde yaşıyor. Yaklaşık 25 yıl önce 850 metrekarelik alan üzerine kurulan 8 katlı binadaki 200 dükkânda, 150 esnaf çalışıyor. Açıldığı ilk yıllarda elektronik eşyaların satışa sunulduğu bir merkez olan Marpuççular Han, zamanla boncuk ve bijuteri ürünlerinin satıldığı önemli bir ticarî merkez haline geldi. İlk yıllarda, takı tasarımı için yapılan boncuk ve bijuteri, zamanla mobilya, çanta, ayakkabı ve tekstil sektöründe de kullanılmaya başlandı. Han’da 200 dükkânda 200 ton boncuk bulunduğu ve bu ürünlerin başta Çin olmak üzere, Hindistan, Avusturya ve Slovakya’dan geldiği belirtiliyor.

10.08.2008


 

Rafting, milyon dolarlar getiriyor

Antalya’daki Köprüçay’a her yıl yaklaşık 300 bin kişinin rafting yapmak üzere geldiği, bu sektörden sadece Köprüçay’da yıllık elde edilen gelirin 10 milyon dolar civarında olduğu bildirildi.

Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırları içinde bulunan Köprüçay, tatil için bölgeye gelen turistler arasında adrenalin tutkunlarının en çok tercih ettiği yerlerden birisi. Köprüçay üzerindeki Oluk Köprü’nün 100 metre kadar altındaki sakin sulardan başladıktan sonra, yaklaşık 12 kilometre süren rafting turu, zorluk derecesiyle de her yaş grubundan tatilciye hitap ediyor. Turu düzenleyen firmalarca otellerinden otobüslerle alınan tatilciler, önce raftingle ilgili kısa bir bilgi aldıktan sonra keyifli yolculuğa başlıyorlar. Tur için ortalama 35 dolar ödeyen tatilciler, bölgedeki balık restoranlarında öğle yemeklerini yedikten sonra, animatör ekipleriyle birlikte eğlenme şansı da buluyorlar. Turistik amaçlı rafting yaptıran firmalardan Medraft Satış ve Pazarlama Müdürü Canan Ülgen, yaptığı açıklamada, Köprüçay’da başta Ruslar olmak üzere Baltık ülkelerinden tatilcilere rafting turu düzenlediklerini söyledi. Köprüçay’da yılda ortalama 300 bin kişinin rafting yaptığını belirten Ülgen, ‘’Bu kişilerden ortalama 35 dolar alındığı gözönünde bulundurulursa, raftingin ülkeye sağladığı ekonomik katkı 10 milyon dolar civarında’’ dedi.

10.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır