"Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İslâm san'atları, bakış açılarını değiştirdi

Geleneksel el ve süsleme san'atlarına olan ilgiyi arttırmak için açılan kurslar sayesinde kursiyerler bir eğitmen kadar başarılı olabilecek seviyeye geliyor.

Türk-İslâm san'atındaki incelikleri öğrenerek, eserleri tek düze olarak incelememeyi öğrenen kursiyerler, böylece geniş bir bilgi birikimine de sahip oluyor.

Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açılan tezhip ve minyatür kursuna katılan her yaştan ve meslekten insan da hem san'at icra ediyor, hem de bakanlık tarafından onaylı bir belgeye sahip olarak bu konudaki yeteneğini tescilliyor.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde tezhip ve minyatür kursuna katılanların, sanatla uğraşmanın kendilerine verdiği pozitif enerjiyle öğrenme istekleri de artıyor. 2004 yılında açılan kurslara her geçen yıl ilginin artmasının, san'ata olan bakış açısının da bu vesileyle değişmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, kursiyerlerin aldıkları eğitim sonucunda eğitmen kadar başarılı olabilecek düzeye geldiklerine dikkat çekiyor.

Bu başarıların kendilerini de mutlu ettiğini ifade eden Küçükdağlı, her kursiyerin kurs bitiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı belgeye sahip olmalarını da yeteneğin tescillenmesi adına önemli gördüğünü belirtiyor. Orman mühendisi olan ve 2 yıl önce kursa başlayan Songül Özkan, müzelere ve san'at merkezlerine gittiğinde eserleri tek düze incelediğini fakat kursa katıldıktan sonra Türk İslâm san'atının ince noktaları hakkında fikir sahibi olduğunu ifade ederek, bunun genel kültüre de katkısının büyük olduğunu vurguluyor.

Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünde okuyan ve tatil için Kahramanmaraş’a gelen Sümeyye Boz da, daha önceleri de ilgilendiği Türk İslâm san'atıyla ilgili çalışmalar yapıyor. San'atla uğraşmanın insanı sakinleştirdiğini kaydeden Boz, ruhun da bu sayede dinginleştiğini belirtiyor.

2 yıldır hat san'atı ile uğraşan biyoloji bölümü öğrencisi Emin Ethem Turgut ise bu işle uğraşmanın kendisine pozitif enerji yüklediğini söylüyor. 52 yaşındaki emekli öğretmen Muzaffer Kaplan da, 15 yıldır hüsn-ü hatla uğraştığını, tezhibin de hattın elbisesi olduğunu belirterek, bu san'at dalında uğraş verdiğini dile getiriyor.

10.08.2008


 

Müzelere yüzde yüz zam

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerine giriş fiyatlarıyla ilgili yapılan düzenlemede hiçbir müze için yüzde 400’lük artış yapılmadığını, en yüksek artışın yüzde 100 oranında gerçekleştiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 1 Ağustos 2008 tarihinde yürürlüğe giren fiyat düzenlemesinin Bakanlığın web sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulduğu ifade edildi. Bu tarife incelendiğinde yüzde 400’lük bir fiyat artışının hiçbir müze için söz konusu olmadığının anlaşılacağının belirtildiği açıklamada, Pamukkale’de bulunan Hierapolis ören yerine 10 YTL olan giriş ücretinin 20 YTL’ye yükseltildiği kaydedildi.

Müze ve ören yerlerinde en yüksek fiyat artışının yüzde 100 oranında gerçekleştiğinin ve en yüksek bilet fiyatının da 20 YTL olduğunun ifade edildiği açıklamada, bu fiyatın ise sadece 5 müze ve ören yerinin bulunduğu belirtildi. Daha önce bilet fiyatı 2 YTL olan müzelere girişin yüzde 50 oranında zamlanarak 3 YTL’ye çıkarıldığının aktarıldığı açıklamada, şöyle denildi:

‘’3 YTL giriş biletli müzelerimizin sayısı 188’dir. Hali hazırda 20 müzemiz ise ücretsiz gezilebilmektedir. Fiyatı 15 YTL olan müze ve ören yeri sayısı 12 adettir.

Öte yandan, müze ve ören yerleri giriş tarifesi, Türk vatandaşları için indirimli uygulanırken, 2006 yılında indirimli tarife ortadan kaldırılarak fiyatlar eşitlenmiştir. Söz konusu uygulama ile yeni fiyatların vatandaşlarımız için yüksek olacağı düşüncesiyle müze ve ören yeri fiyatları aynı yıl düşürülmüştür. Meselâ, 2005 yılında 15’er YTL olan Efes Ören Yeri, Ayasofya Müzesi, Antalya Arkeoloji Müzesi fiyatları, 2006 yılında 10 YTL’ye indirilmiştir.

Bugün gelinen noktada ise bilindiği üzere 18 Haziran 2008 tarihinde uygulamaya konulan Müzekart sayesinde vatandaşlarımız 20 YTL ödeyerek bütün müze ve ören yerlerimize 1 yıl boyunca sınırsız giriş yapabilmektedir. Sadece Türk vatandaşlarına yönelik olan Müzekart, vatandaşlarımızın müze ve ören yerlerine ilgisini yükseltmek üzere çıkarılmıştır.

Diğer taraftan, 1 Ağustos 2008 tarihinde uygulamaya konulan fiyat artışlarından turizm sektörünün etkilenmemesi için gerekli tedbirler de alınmıştır. Önceki yıllarda olduğu gibi, 2008 yılında da Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile yapılan anlaşma gereğince TÜRSAB’a indirimli bilet verilmektedir. TÜRSAB, talep eden bütün seyahat acentalarının bilet ihtiyaçlarını zamsız ve indirimli tarifeden olmak üzere yıl sonuna kadar karşılayacaktır. Belirtilen uygulamaya yeni tarifenin duyurulduğu 1 Ağustos 2008 tarihinde başlanmıştır.’’

10.08.2008


 

Uşak Garı’ndan kültür geçecek

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Uşak’ta içinde çok sayıda müzeyle çeşitli kültür tesislerinin hayata geçirilmesinin palanlandığı Tarihi Uşak Garı ile Uşak Arkeoloji Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

Bakan Günay, Uşak Valiliğinin TCDD ile imzaladığı ortak protokolle Tarihi Uşak Garı ve arazisi üzerinde kurulması planlanan Uşak Kültür Sitesi hakkında yerinde bilgi aldı. Arkeoloji, kent tarihi, demir yolu, etnografya müzeleri, Uşak Halıları Araştırma Merkezi, Kent Atölyeleri ve Gençlik Merkezi, Kültür Parkı ve Çok Amaçlı Kültür Merkezini kapsayan projeye ilişkin planları inceleyen Günay, projenin kültürel değerler açısından güzel bir düşünce olduğunu, ancak projenin bir bütün ve uzun vadeli olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Günay, bir gazetecinin, bu projenin, Bakanlığın bölge müzeleri kurma yönündeki çalışmaları kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, ‘’Uşak önemli arkeolojik varlıkları barındıran bir merkez. Çevresinde de çok sayıda ören yeri var. O yüzden bu merkezlerden biri olabilir. Burada da uygun bir alan var’’ dedi.

10.08.2008


 

İstanbul İslamî edebiyata evsahipliği yapıyor

İSTANBUL Dünya İslami Edebiyat Birliği’ne ev sahipliği yapıyor.

25 ülkenin temsilcilerinin katılacağı ‘’ Dünya İslami Edebiya Birliği’’ nin 8. Olağan Kongresi bu yıl İstanbul’da akdolunacaktır. İslami Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Nar’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek kongreye ilginin yoğun olması bekleniyor.

Kongrenin;

Yeri: Bayrampaşa Belediye Başkanlığı Kültür Salonu

Tarihi: 13 Ağustos 2008 Çarşamba

Saati: 11.00

İrtibat Tel: 0 (212) 5343264

Cep: 0505 8039612

e- mail. [email protected]

10.08.2008


 

Tatillerini Kur’ân öğrenerek değerlendirdiler

ANKARA-Etlik Yeni Asya okuyucuları, 1 aylık Yaz Kur’ân Öğrenme ve Okuma programı düzenledi.

Programa katılan 25-20 talebenin hepsi birbiriyle yarışırcasına Kur’ân’a geçti. Programda Kur’ân okumanın yanında çeşitli ilmihal konuları ve Risâle-i Nur’lardan da önemli meseleler işlendi. Program içinde çeşitli spor faaliyetleri, piknikler, ve eğitici filimler de izlettirildi. Programın son gününde talebelere, Hüseyin hocaları tarafından katılım ve başarı belgeleri verildi. Çocuklar tebrik edilerek Kur’ân’ın ve okumanın önemi üzerinde duruldu. Peygamber Efendimizin (a.s.m.) dediği gibi; ’Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.’ hadisini öğrenen çocuklar ‘Beşikten mezara kadar ilim öğrenin.’i kendilerine hedef edinerek Kur’ân’ı unutmama şuurunu kazandılar. Çocukların birlikte yaptıkları hatmin duâsı yapılarak programa son verildi.

Yeni Asya / Etlik

10.08.2008


 

Sakarya’da, başarılı okuma programı

SAKARYA Dershanesinde 1 Haziran-1 Ağustos tarihleri arasında yapılan toplam 5 haftalık yaz okulu, eğitici olduğu kadar eğlenceli de geçti.

Tecvitli Kur’ân ve ilmihal dersleri ile Risâle-i Nur derslerinin yapıldığı program boyunca çeşitli faaliyetler de düzenlendi. Programın sonunda çocukların yapmış olduğu faaliyet çalışmaları kitap haline getirildi. Program boyunca çekilen fotoğraflar ve dağıtılan vecizelerin yanı sıra öğrencilerin Risâle-i Nur hakkında yazmış oldukları şiirler ve Peygamber Efendimize yazdıkları mektuplar da yer aldı. Yıllık tarzında hazırlanan kitap öğrencilere hediye olarak takdim edildi. Namaz kılma alışkanlığını kazandırmak için “Namaz ağacı”nın da dağıtıldığı programda, çocuklara zaman zaman sürpriz hediyeler de verildi. Program sonunda öğrencilere başarı belgesi dağıtıldı.

Semiha Acar / Sakarya

10.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır