"Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gürcistan şartları kabul etti

Kafkasya’da kanlı geçen ilk günlerin ardından diplomasi trafiği hareketlendi.Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili’nin, Rusya ile çatışmaların durdurulması için AB ve AGİT tekliflerinin neredeyse tamamını kabul ettiğini belirtti. Bu arada Rusya, Gürcistan’ın ateşkes teklifini, Gürcü güçlerinin çatışmayı hâlâ sürdürdüğü gerekçesiyle dün de kabul etmedi.

nFRANSA Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Rusya ve Gürcistan arasında ateşkes anlaşmasının sağlanması için bugün Moskova’ya gitmesinin beklendiğini bildirdi. Arabuluculuk yapmak üzere Tiflis’e gelen ve gün içinde Moskova’ya gitmesi beklenen Kouchner, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, Sarkozy’nin her iki tarafça kabul edilecek bir belge çevresindeki girişimlerin tamamlanması amacıyla Moskova’ya gideceğini belirterek, Fransa Cumhurbaşkanının Moskova ziyaretinin gün içinde kesinleşeceğini kaydetti. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin, Rusya ile çatışmaların durdurulması için Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı’nın (AGİT) tekliflerinin neredeyse tamamını kabul ettiğini belirten Kouchner, “Bütün sivillerin korunması için barışın sağlanması gerekir. Bu, tek çare. Bu bakış açısından Saakaşvili yapılan tekliflerin hemen hemen tamamını kabul etti” diye konuştu.

12.08.2008


 

Saldırganlık cevapsız kalmasın

nABD Başkan Yardımcısı Cheney, Rusya’nın Gürcistan’daki askerî eylemlerinin cevapsız bırakılmamasının zorunlu olduğunu söyledi. Telefonda Saakaşvili’ye desteklerini ileten Cheney, ‘’Rusya’nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır ve buna devam etmesinin ABD ve daha geniş çerçevede uluslar arası toplumla ilişkilerinde ciddî sonuçları olacaktır’’ dedi.

Süngüsü düşen ABD’den Ruslara sözde cevap

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Rusya’nın Gürcistan’daki askerî eylemlerinin cevapsız bırakılmamasının zorunlu olduğunu söyledi. Cheney’in basın sekreterliği görevini yürüten Le Ann McBride konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Cheney’in Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirerek, ‘’Başkan Yardımcısı, Gürcistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik bu tehdit karşısında, ABD’nin, Gürcistan halkı ve onların demokratik yollarla işbaşına gelmiş hükümeti ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi’’ şeklinde konuştu. McBride, Cheney’in telefon görüşmesi sırasında Saakaşvili’ye ‘’Rusya’nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır ve buna devam etmesinin ABD ve daha geniş çerçevede uluslar arası toplumla ilişkilerinde ciddî sonuçları olacaktır’’ ifadelerini kullandığını vurguladı.

12.08.2008


 

NATO: Ölçüsüz güç kullanıldı

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya’nın, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ihlâl ederek, ölçüsüz güç kullandığını söyledi.

NATO'dan yapılan açıklamada, Scheffer’in, Güney Osetya’daki çatışmayla ilgili olarak Rusya ve Gürcistan’a hemen bir ateşkese varmaları çağrısında bulunduğu belirtilerek, “ölçüsüz güç kullanımı” konusunda endişeler de dile getirildi.

12.08.2008


 

Kosova’dan Osmanlı’ya vefa

1. Kosova Meydan Savaşının yıl dönümü, Kosova’da Sultan 1. Murat Türbesinde kutlandı. Törenlere Kosovalılar tarafından yoğun ilgi gösterildiği ve bundan böyle her sene geleneksel olarak bu günün kutlanacağı belirtildi.

12.08.2008


 

Arılardan sonra sinekler de mi kayboluyor?

Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşündüğünü belirtti.

Prof. Dr. Dik, yaptığı açıklamada, araştırmalar için Akdeniz ve Ege bölgesinde yaptığı saha çalışmalarında, bu yıl geçen yıllara oranla daha az sinek yakalayabildiğini söyledi. Türkiye’de, bilimsel olarak henüz ispatlanmamakla birlikte sinek popülasyonunun azaldığının söylenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Dik, ‘’Sinekler küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve aşırı ilâçlama sonucunda azalıyor diyebiliriz ancak bu bir yaklaşım tarzıdır. Bilimsel bir araştırma yapılmadan kesin bir şey söylememiz mümkün değil’’ dedi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın sineklerin üreme alanlarındaki nemi yok ettiğini ifade eden Dik, ‘’Sineklerin üremeleri için uygun ortamlar sığır pislikleri, nemli, pis veya organik maddelerce zengin olan bataklık gibi yerlerdir. Evsel veya hayvansal atıkların bulunduğu yerleri de bunlara ekleyebiliriz. Aşırı sıcaklarda, ısınmaya bağlı olarak sineklerin üredikleri alanlar kuruduğu için, üremeleri biraz kısıtlanmış olur. Böylece sayıları da azalır’’ diye konuştu.

‘’Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşünüyorum’’ diyen Dik, sineklerin azalmasında aşırı ilâçlamanın da önemli bir etken olabileceğini belirtti.

KİMYASAL ETKİ

Prof. Dr. Dik, sineklerle mücadele için bilinçli veya bilinçsiz olarak çok sayıda ilâç tüketildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Bu sebeple sinek sayısında azalma gözlenebilir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sebebiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, vatandaşlara tedbir amaçlı kene ilâçları kullandırıyor. Kenelere karşı etkili olan bu ilâçlar, ister istemez sineğe de etkili oluyor. Meselâ koyunun veya sığırın üzerine konan sinekler ilâçla temas ederek ölebiliyor. Bu hastalıkla mücadele amacıyla belediyeler, birçok yerde park ve bahçe ilâçlıyor. Bilinçsizce ilâçlama zararlı böceklerin yanı sıra yararlıları da yok ediyor.’’

Bütün dünyadaki arı kayıplarının küresel ısınmayla ilişkilendirildiğini söyleyen Dik, ‘’Ancak diğer taraftan siz her yeri ilâçlarsanız arıyı da öldürürsünüz diğer yararlı böcekleri de. Günlük hayatta sineklerden hoşlanmayabiliriz ancak ilâçlamayla doğanın da dengesini bozmuş oluyorsunuz. Son yıllarda kanserli hasta sayısının da arttığını görüyoruz. Bunun nedeni kimyasal kirlenmedir, zehirli ilâçların kullanımının artmasıdır’’ diye konuştu.

Aşırı ilâçlama konusunda yetkililerin çiftçileri ve vatandaşları uyarması gerektiğini ifade eden Dik, bu yönde acilen ciddî bir girişim başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ARILAR DA ORTADAN KAYBOLMUŞTU

Bu sene Nisan ayında ajanslara düşen bir haberde ABD’de arıların kaybolduğu belirtilmişti. Ünlü bilim adamı Einstein ise bir defasında ‘’Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır’’ demişti. Çünkü insanlığın hayatını belirleyen etmenlerden biride arılar. ABD’de baharın başında arıların ortadan kaybolması, arıcılıkla geçinenler ve çevreciler arasında endişeye sebep olmuştu. ABD Tarım Bakanlığı, New York’tan California’ya 27 eyalette yüzbinlerce arı kovanının aniden boşaldığını belirtmiş, ülke çapındaki 2.5 milyon arı kovanından en az 600 bininin bu esrarengiz durumdan etkilendiği söylenmişti.

12.08.2008


 

Saakaşvili: Rusya kavgayı seçti

GÜRCİSTAN Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya’nın, Gürcistan’ın Batı yanlısı demokrasisini yok etmek için kavgayı seçtiğini söyledi.

Saakaşvili, Wall Street Journal gazetesinde bugün yayımlanan makalesinde, Rusya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerindeki denetimini genişletmek istediğini yazdı. Bu anlaşmazlığın Avrupa’daki özgürlüğün geleceğiyle ilgili olduğunu ifade eden Saakaşvili, Rusya başarılı olduğu takdirde eski Sovyet cumhuriyetlerindeki Batı etkisinin sona erebileceğini kaydetti. Rusya’da şimdiki yönetimin, bir zamanlar Moskova’nın idare ettiği yerlerde sömürgecilik benzeri denetimi yeniden sağlamak istediğini yazan Saakaşvili, Rusya’nın aylar süren kışkırtmasının sonucu düşmanlığın geçen hafta tırmanışa geçtiğini ve bu kışkırtmanın ilk olarak Abhazya ile olduğunu ifade etti. Makalesinde, Kremlin’in Abhazya’da başarılı olmayınca dikkatini Güney Osetya’ya verdiğini belirten Saakaşvili, hükümetinin buna tek taraflı ateşkesle karşılık vermesine rağmen ayrılıkçıların sivillere saldırmaya ve Rus tanklarının Gürcistan sınırını aşmaya başladığını belirtti. Saakaşvili, sivilleri korumaktan ve anayasal düzenlerini sağlamaktan başka seçenekleri olmadığını vurguladı. Süregelen ayrılıkçı anlaşmazlıkların, Rusya’nın saldırganlığının bir bahanesi olduğunu ifade eden Saakaşvili, bunun aslında bağımsızlık ve Gürcistan’ın geleceğiyle ilgili bir savaş olduğunu yazdı. Saakaşvili, aslında bunun çocuklarının yaşayacakları bir tür Avrupa için savaş olduğunu belirterek, “Samimî olalım; anlaşmazlık, Avrupa’daki özgürlüğün geleceğiyle ilgili” dedi.

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden hiçbirinin demokrasiyi sağlama, yolsuzluğu ortadan kaldırma ve bağımsız bir dış siyaset oluşturma konusunda bu kadar ilerleyemediği için Gürcistan’ın hedef alındığını belirten Saakaşvili, Rusya’nın kesinlikle bunu yok etmek istediğini yazdı.

Gürcistan’ın, Abhazya ve Güney Osetya’yı, vatandaşlarının çıkarlarının ve haklarının tamamen korunacağı şartıyla bünyesine barışçı bir şekilde almak için çok çalıştığını ifade eden Saakaşvili, ancak Rusya’nın bu çabalarına Abhazya ve Güney Osetya’yı ilhak ederek zarar verdiğini kaydetti. Abhazya ve Güney Osetya halkına ortak gelecek çağrısında bulunduklarını, ancak Moskova’nın bu ayrılıkçı rejimler üzerindeki denetimini arttırdığını ifade eden Saakaşvili, Kremlin’in hatta bu rejimleri silâhlandırmak ve idare etmek için Rus güvenlik subayları atadığını belirtti.

Saakaşvili, Gürcistan’ın düşmesinin bütün eski Sovyetler Birliği ve ötesindeki Batı’nın düşmesi anlamına geleceği görüşünü dile getirdi.

12.08.2008


 

Rus saldırısı son aşamasında

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, Rus ordusunun askerî operasyonunun Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya sınırlarının ötesine geçmeyeceğini söyledi.

Nogovitsin, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Tiflis’in Rusya’nın bütün ülkeyi ele geçirmeyi amaçladığı açıklamasını kabul etmeyerek, “Biz sınırı (Güney Osetya ile Gürcistan arasındaki fiilî sınır) geçmiyoruz. Bizim temel ilkemiz bu. Rus barış gücü askerlerine Gürcistan topraklarını işgal etmesi yönünde bir talimat verilmedi” dedi.

Tiflis’in Rusya’nın dün gece 50 savaş uçağıyla Gürcistan topraklarını bombaladığı iddiasıyla ilgili soru üzerine Nogovitsin, “50 mi? Söyledikleri bu mu? Gece nasıl saymışlar bu uçakları? Biz bunu yapmayız. Bizim gece uçan 50 uçağımız yok. Bu konuda yorum bile yapmak istemiyorum. Gece 50 uçakla ne yapmış olabiliriz? Söylemek istediğim; bunu kesinlikle doğrulamadığım” dedi.

Rus general, “Gürcistan’ın Tshinvali’ye düzenlediği saldırıda 18 Rus barış gücü askerinin öldüğünü, 52’sinin de yaralandığını” söyledi.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya’daki askerî operasyonun “sonuçlanmaya yakın” olduğunu söyledi.

Rus İnterfaks ajansı, Medvedev’in yaptığı açıklamada, “Gürcü yetkilileri Güney Osetya’da barış yapmaya zorlamak için düzenlenen operasyonun önemli bölümü tamamlandı” ifadelerini kullandığını duyurdu.

Rus savaş uçakları Gürcü topraklarına bu sabah yeni saldırı düzenleyerek Tiflis’i Güney Osetya çevresinde ateşkese uymamakla suçlarken, Gürcistan güçlerinin de Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’yi vurduğu haber verildi.

Ruslar Abhazya’daki Gürcü askerlerinden silâh bırakmasını istedi.

Bu arada, Rus askerlerinin Abhazya yakınında konuşlanan Gürcü askerlerini silâhlarını bırakmaya çağırdıkları ve askerlerin silâh bırakmamaları halinde saldırı uyarısında bulundukları bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, Rusya’nın Abhazya yakınındaki Gürcü güçlerine silâhlarını bırakmaları yönünde bir ültimatom verdiğini, Gürcü tarafının ise bunu reddettiğini duyurdu.

/ Moskova

12.08.2008


 

Gürcistan’dan İsrail’e teşekkür

GÜRCİSTAN'IN Yahudi kabine üyelerinden Timur Yakubaşvili, İsrail’in, Gürcü askerlerinin eğitimine yaptığı katkıdan dolayı ordusuyla gurur duyması gerektiğini söyleyerek, İsrail Silâhlı Kuvvetleri’ne teşekkür etti.

Gürcü Bakan Yakubaşvili, İsrail ordu radyosu başta olmak üzere devlet radyosuna ve televizyonlarına canlı bağlanarak, İbranice açıklamalarda bulundu. “Biz şimdi büyük Rusya’ya karşı savaşıyoruz” diyen Yakubaşvili, “Bütün dünya olanları ve gerçekleri öğrenmelidir. Saldıran Rusya’dır ve sınırlarımızı ihlâl etmiştir” diye konuştu.

Yakubaşvili, İsrail ordusunun verdiği eğitim sayesinde Rus ordusuna büyük zararlar verdiklerini söyledi. Rusların, Abhazya’da yeni bir cephe açmaya çalışacağı uyarısında bulunan Yakubaşvili, Gürcü ordusunun geri çekildiği yolundaki iddiaları yalanladı. Timur Yakubaşvili, “Bizim başımıza atılan her bomba, aynı zamanda demokrasiye, Avrupa Birliği’ne ve ABD’ye saldırı anlamındadır” dedi.

Bu arada, İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan’dan tek yanlı bağımsızlıklarını ilân eden Güney Osetya ve Abhazya’daki gelişmelerin endişeyle izlendiğini belirtti. Bakanlık, şiddetin sona ermesi temennisini dile getirdi. Bakanlık açıklamasında, İsrail’in Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığı vurgulandı, taraflara barışçı çözüme ulaşmaları çağrısında bulunuldu. İsrail basınındaki haberlerde de, İsrail’in son 7 yıldır Gürcistan’a gelişmiş silâhlar sattığı hatırlatılarak, Rusya’nın olası tepkisinin endişeye sebep olduğu belirtildi.

/ Kudüs

12.08.2008


 

İsrail de bizim dostumuz

İRAN Cumhurbaşkanı Yardımcısı Esfendiyar Rahim Meşai, “dünyadaki bütün insanların, hatta İsraillilerin de dostu olduklarını” söyledi.

Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad “İsrail’in yok edilmesi” yönündeki sözlerini sürekli tekrarlarken, yardımcısından gelen bu beklenmedik açıklama, birçok gazete tarafından yayımlandı. Turizm ve tarihî yerlerden sorumlu olan Meşai’nin açıklaması, ülkenin turizmle ilgili resmî internet sitesinde de yer aldı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2005 yılında “İsrail’in haritadan silinmesi” gerektiğine ilişkin ilk açıklaması, uluslar arası alanda yoğun tepkiye sebep olmuştu.

/ Tahran

12.08.2008


 

2 Rus uçağı daha düşürüldü

RUSYA, Gürcistan’daki çatışma bölgelerinde iki askerî uçağının daha kaybolduğunu açıkladı.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsin, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan’daki çatışma bölgelerinde toplam 4 Rus savaş uçağının ortadan kaybolduğunu söyledi.

/ Moskova / aa

12.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır