"Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Erdoğan’dan Putin yalanlaması

Kafkasya'da yaşanan gelişmelerle ilişkin haberlere Başbakan Erdoğan’dan yalanlama geldi. Erdoğan, “Benim sayın Putin’den herhangi bir randevu talebim olmamıştır” derken ‘silâh satışları’ ile ilgili iddiaları da ‘aslı olan şeyler değildir’ sözleriyle reddetti.

BAŞBAKANLIK Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, bugün bir gazetede, ‘’Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile görüşmek istediği, ancak karşı taraftan olumlu cevap alınamadığı’’ şeklinde bir habere yer verildiği belirtilerek, ‘’Bu haber tümüyle asılsız ve gerçek dışıdır’’ denildi. Başbakanlık Basın Merkezi’nin konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi: ‘’Bugünkü (dün) Sabah gazetesinin manşetinde Sayın Başbakanımızın Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Putin ile görüşmek istediği, ancak karşı taraftan olumlu cevap alınamadığı şeklinde bir haber yer almıştır. Bu haber tümüyle asılsız ve gerçek dışıdır. Böyle bir görüşme talebi muhatap tarafa iletilmediği gibi, talebin karşılıksız bırakılması da söz konusu değildir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’’

12.08.2008


 

PETROL BORU HATTININ GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORLARDI

Güngören’deki saldırının üzerinden henüz çok geçmemişken bir üzücü haber de Erzincan’ın Kemah ilçesinden geldi. Petrol boru hattında görev yapan askerî aracın geçişi sırasındaki mayın patlamasında 9 askerimiz şehit oldu, 2 askerimiz de yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Kemah kırsalında bir askerî aracın geçişi sırasında mayın patlaması sonucu ilk etapta 8 asker öldü, 3 asker de yaralandı. Ancak Erzincan’da tedavi altına alınan yaralı askerlerden biri daha şehit olunca kaybımız 9’a yükseldi.

ÖZEL HAREKÂT MÜDÜRLÜĞÜNE C-4 İLE GİRMEK İSTEDİ

Öte yandan Hatay’da, üzerinde C-4 patlayıcı ile Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğüne girmek isteyen bir terörist son anda fark edilip öldürüldü. Alınan bilgilere göre açılan ateş sonucu öldürülen terörist Antakya’da, 500

Evler Mahallesi’nde bulunan Özel Harekât Şube Müdürlüğü binasına gece gizlice sızıp, bombayı patlatmak istiyordu. Yetkililer olayla ilgili soruşturmayı yürütmeye devam ediyor.

Terörü kim tırmandırıyor?

ERZİNCAN'IN Kemah İlçesi’nde, Acemoğlu Köprüsü yakınında teröristlerce yola döşenen mayının patlaması sonuc 9 asker şehit oldu. İlk bilgiler 1’i subay 8 askerin şehit olduğu 3 askerin de yaralandığı şeklindeydi. Daha sonra yaralı askerlerden birinin daha vefat etmesiyle şehit sayısı 9'a çıktı. Yaralı 2 askerin ise tadavileri sürüyor. Erzincan Valisi Ali Güngör, Erzincan’da askerî aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada 9 askerin şehit olduğunu, 2 askerin yaralandığını belirtti.

Güngör, yaptığı açıklamada, olayın Kemah kırsalında bir askerî aracın geçişi sırasında mayın patlaması sonucu meydana geldiğini bildirdi. Yaralı askerlerin Erzincan’daki hastanelerde tedavi altına alındığını dile getiren Vali Güngör, konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydetti. Güngören’deki kanlı saldırının ardından peş peşe gelen terör sadırıları, “Terörü kimler tırmandırıyor?” sorusunu akılara getiriyor.

BOMBALI SALDIRI GİRİŞİMİ

Bu arada önceki gece Antakya’da, Özel Harekât Şube Müdürlüğü binası yakınında, kısa süreli çatışma sonucu ölü ele geçirilen kişinin yanında bulunan, uzaktan kumandalı düzenek yerleştirilmiş çantada yaklaşık 12 kilogram plâstik patlayıcı ele geçirildi. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, saat 02.30 sıralarında, Aksaray Mahallesi 500 Konutlar 109. Sokak’ta bulunan Özel Harekât Şube Müdürlüğünün arka kapısına yaklaşık 5 metre uzaklıkta, bir erkek, spor çantasını çevre duvarı tarafına koyarken görüldü.‘’Dur’’ ihtarına karşın, söz konusu kişi, görevlilere tabancayla ateş açtı. Kısa süreli silâhlı çatışmada, zanlı ölü ele geçirildi. Bomba uzmanı tarafından çantada yapılan incelemede, uzaktan kumandalı düzenek yerleştirilmiş semavere sıkıştırılarak konulmuş yaklaşık 12 kilogram plâstik patlayıcı bulundu. Açıklamada, bir tabanca ile A.G. adına düzenlenmiş, sahte olduğu değerlendirilen nüfus cüzdanı ele geçirildiği, soruşturmanın Cumhuriyet Savcılığınca sürdürüldüğü kaydedildi.

12.08.2008


 

Meclis personelinin üçte biri kadın

TBMM'de çalışan 4 bin 884 personelden 3 bin 373’ünün erkek, bin 511’inin ise kadın olduğu bildirildi.

‘’TBMM 23. Dönem 2. Yasama Yılı Yasama DenetimYönetim Faaliyetleri’’ kitapçığında yer alan bilgilere göre, Mecliste halen 2 bin 471’i kadrolu, 84’ü sözleşmeli, 572’si geçici görevli, 482’si de milletvekili danışmanı (geçici görevli) olmak üzere 4 bin 884 personel bulunuyor. Bu personelden 3 bin 730’u merkez teşkilâtında, bin 154’ü ise Millî Saraylar bünyesinde görev yapıyor.

2. Yasama Yılında, 2 personel yaş haddinden, 187 personel kendi isteğiyle, bir personel de malûlen emekli oldu. Mecliste 6 personel başka kurumlara geçiş yaparken, 4 personel de vefat etti.

TBMM’de çalışan personelin cinsiyet dağılımına bakıldığında erkek çalışanların sayısı kadınların iki katından fazla. TBMM’nin merkez teşkilâtında çalışan toplam 3 bin 730 kişiden 2 bin 464’ü erkek, 1266’sı ise kadın, Millî Saraylar Daire Başkanlığında ise 1154 çalışandan 909’u erkek, 245’i de kadın.

Kitapçıkta yer alan bilgilere göre, 31 Temmuz 2008 tarihi itibariyle 548 milletvekilinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı 1710, 2 bin 313 olan eski üyelerin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ise 4 bin 988. 2 bin 880 olan eski milletvekili dul ve yetimleri ile dışarıdan atananlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler de ilâve edildiğinde milletvekili ve bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı toplamı 12 bin 439’a ulaşıyor. TBMM bütçesinden 1 Ekim 2007-31 Temmuz 2008 tarihleri arasında, eski ve yeni milletvekilleri ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavi ve ilâç giderleri için harcadığı rakam ise 31 milyon 669 bin 820 YTL.

12.08.2008


 

Eski SODEP Başkanı Kartay vefat etti

SOSYAL Demokrasi Partisinin (SODEP) eski Genel Başkanlarından emekli Vali Cezmi Kartay vefat etti.

SHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Kartay, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde sabaha karşı öldü. Kartay, 13 Ağustos Çarşamba günü Kocatepe Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek. İzmit’te 1920 yılında doğan Cezmi Kartay, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık yapan Kartay, 1952-1960 yılları arasında Mülkiye Müfettişliği ve Başmüfettişliği görevlerini üstlendi. Haziran 1960’da Malatya Valiliği’ne atanan Kartay, bu görevi sırasında dört yıl Malatya Belediye Başkanlığı’nı da yürüttü. Kartay, daha sonra, Merkez Valiliği ile Tekirdağ ve Gaziantep Valiliği’nde bulundu. 1980 yılında kendi isteği ile görevden ayrılan Kartay, 1983 yılı Mayıs ayına kadar Ankara Ticaret Borsası Genel Sekreterliği yaptı. Sosyal Demokrasi Partisinin (SODEP) kuruluşunda, kurucu üye olarak aktif politikaya giren Kartay, 27 Haziran-17 Aralık 1983 arasında SODEP Genel Başkanlığı, daha sonra SODEP ile SHP Genel Başkan yardımcılıkları görevlerinde bulundu. Kartay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu ile İş Bankası Yönetim Kurulu ve Şişe Cam Yönetim Kurulunda üye olarak görev yaptı. Evli ve 3 çocuk babası olan Kartay, Türk İdareciler Derneği, Mülkiyeliler Birliği, CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği, TESAV (Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) ve Anadolu Kulübü üyesiydi.

12.08.2008


 

CHP'den, AKP'li Dişli'ye suçlama

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’yi, ‘’Silivri’de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle’’ suçladı.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Akademi Ofset A.Ş ile Şaban Dişli arasında imzalandığı ileri sürülen belgeyi’’ gazetecilere dağıttı. Anayasanın ‘’Üyelikle bağdaşmayan işler’’ başlıklı maddesinde, milletvekillerinin görevleri ile ilgili sınırların belirlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, yine Anayasaya göre, TBMM üyelerinin, seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün milleti temsil ettiğini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin parayla iş takibi, ihale dağıtımı yapamayacaklarını, millet adına yaptıklarını söyledikleri işler için de herhangi bir adla komisyon alamayacaklarını, maddi çıkar elde edemeyeceklerini vurguladı. Milletvekilliğini kişisel çıkarları üzerine inşa edenlerin parlamentoda olmaması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ‘’Ayrıca milletvekilleri belli iş adamlarının, ticari organizasyonların ya da birilerine olağanüstü avantajlar sağlayan imar değişikliği uygulamalarının parçası da olamazlar. Eğer bu tür milletvekilleri Parlamentoda görev yapıyorsa, bu milletvekillerinin içinde bulundukları siyasal partinin, TBMM Başkanının, sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle de halkın sesi, gözü ve kulağı olan medyanın tepki göstermesi demokrasinin gereğidir’’ diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’temiz eller’’ söylemine bir anlam veremediklerini ifade ederek, ‘’Çünkü temiz eller, temiz politikacılar sayesinde hayata geçirilir. Bu belgenin altına imza atanların elleri temiz olamaz, bunları partilerinde himaye edenlerin de elleri ve vicdanları temiz olamaz’’ diye konuştu.

12.08.2008


 

Teröristler kamyon şoförünü kaçırdı

HAKKARİ'NİN Yüksekova ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerinin kaçırdığı kamyon sürücüsünü arama çalışmaları devam ediyor.

Alınan bilgiye göre, iki gün önce Dağlıca bölgesinde terör örgütü PKK üyeleri tarafından kaçırılan kamyon sürücüsünün bulunması için Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından başlatılan arama çalışmaları genişletildi. Jandarma Komutanlığı ekipleri, sürücüyü arama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu arada, askeri birliğe malzeme taşırken terör örgütü PKK üyeleri tarafından durdurulan ve ateşe verilerek yakılan 73 AL 047 kamyonun kaçırılan sürücüsünün, Ş.G. olduğu belirlendi.

12.08.2008


 

TRT program yapım görevlisine saldırı

TRT Antalya Bölge Müdürlüğü’nde program yapım görevlisi olarak çalışan Süleyman Değer, eşi ve çocuğu ile evlerinin bahçesinde saldırıya uğradı.

Alınan bilgiye göre, TRT Antalya Bölge Müdürlüğü’nde program yapım görevlisi olarak çalışan Süleyman Değer, eşi Kadriye ve oğlu Dersu Değer ile Antalya’da Duacı Köyündeki evlerinin bahçesinde, müteahhit olduğu bildirilen Y.S, damadı B.A ve A.M.Ö ile kimliği belirlenemeyen bir kişinin saldırısına uğrayarak darp edildi. Saldırıya uğrayan Süleyman Değer ve ailesi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Değer’in, üyesi olduğu konut kooperatifi ile ilgili bir dosya hazırladığı ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağı, saldırının da bu sebeple yapılmış olabileceği öğrenildi. Saldırıyla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi

12.08.2008


 

Orgeneral Özel'den Veli Kıraç'a veda ziyareti

2. Ordu Komutanlığına atanan Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı ziyaret etti.

Orgeneral Özel, valilik binasında polis tören mangası tarafından karşılandı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘’Ege Ordusu Komutanımız, 2. Ordu Komutanlığına atandığı için ilimizden ayrılıyor. Nezaket ziyaretinde bulundu. Bir yıllık görev süresinde kente büyük hizmetler verdi. Şehrin bütün sorunlarıyla yakından ilgilendi. Bundan sonraki meslekî ve özel yaşantısında sağlık ve başarılar diliyorum’’ dedi. Orgeneral Özel ise bir yıl boyunca bütün kurum ve kuruluşlarla anlayış ve iş birliği içinde çalıştıklarını kaydetti.

12.08.2008


 

Cezaevine, tabanca sokmaya çalışırken yakalandı

VAN'DA bir kişi, tutuklu kardeşi için M Tipi Cezaevi’ne kuru sıkı tabanca sokmaya çalışırken arama noktasında yakalandı.

Alınan bilgilere göre, S.Y., Van M Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan kardeşi G.A.’yı ziyaret etmek istediğini söyleyerek arama noktasına alındı. Şahsın kardeşi için getirdiği eşyaların arasında yapılan aramada banyo havlusunun içine sarılı vaziyette bulunan bir adet kuru sıkı tabanca ve bu tabancaya ait şarjör bulunduğu bildirildi. Cumhuriyet Savcılığı’na olayın bildirilmesi üzerine şüpheli S.Y. gözaltına alındı. S.Y.’nin ifadesinin ardından adlî makamlara sevk edildiği kaydedildi.

12.08.2008


 

AB’NİN GÜNDEMİ KAFKASYA

AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları, Çarşamba günü, Brüksel’de olağanüstü AB Konseyi çerçevesinde bir araya gelecek.

Kafkasya’daki çatışmaları yakından izleyen ve ateşkes sağlanmasında rol oynamak isteyen AB’nin bakanları, “tek sesli” bir irade ve yaklaşım sergilemek için uzlaşma arayacaklar. AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile bölgedeki temaslarını sürdürüyor. Kouchner, konuya ilişkin açıklamalarında, “çatışmaların durdurulmasını, tarafların uluslar arası topluluk tarafından belirlenmiş olan sınırlara geri çekilmesini önereceklerini” bildirmiş ve ‘’Etkili olacağımızı düşünüyorum’’ demişti.

Çarşamba gününe kadar kaydedilecek gelişmeler doğrultusunda, “gerekirse AB’nin Rusya’ya karşı ses tonunu yükselteceğini” ifade eden diplomatik kaynaklar, AB’de Rusya’ya karşı bir tavır değişikliği gözlemlendiğini, ancak bunun somutlaşması için 27 üye ülke arasında uzlaşma sağlanması gerekeceğini belirtiyor.

Geçen hafta sonu “askerî eylemlerin devamının AB ile Rusya arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini” açıklayan AB, Kouchner’in temaslarının sonuçlarını değerlendirerek mesajlarını verecek. “AB’nin tek sesli ve kararlı bir tavır sergilemesi halinde Moskova’nın etkilenebileceği” ileri sürülürken, Rusya’nın enerji alanındaki ağırlığının, başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB ülkelerini “temkinli olmaya zorladığı” da ifade ediliyor.

Polonya ve Baltık ülkeleri gibi eski Doğu Bloku üyeleri, Moskova’yı Gürcistan’a karşı “emperyalist” tavır izlemekle suçluyor ve AB’nin sert tavır izlemesinden ve Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmesinden yana görüşler savunuyor. Bu ülkeler, “Bu defa, AB’nin hiçbir anlamı olmayan açıklamalar yapmaktan kaçınması” gereği üzerinde durarak, geçen Nisan ayında gerçekleşen NATO zirvesinde Rusya’nın muhalefetini dikkate alarak Gürcistan’ın İttifak’a katılım adaylığına karşı çıkan Fransa ve Almanya’yı uyarıyor.

Diplomatik kaynaklar, Kafkasya’da ağırlığı bulunmayan AB’nin tavır belirlerken ABD ile ters düşmemeye özen göstereceğine işaret ediyor. AB Konseyi’nin, Polonya’nın teklifi üzerine gelecek günlerde devlet ve hükümet başkanları düzeyinde olağanüstü bir toplantı düzenleyerek, Kafkaslar’daki durumu değerlendirme ihtimali de bulunuyor.

AB’den, yardım

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, Güney Osetya’daki savaştan dolayı etkilenenlere 1 milyon Euro yardım yapma kararı aldı. AB Komisyonu’nun insanî yardım ve kalkınmadan sorumlu üyesi Louis Michel, “Komisyon, savaştan dolayı çok endişeli ve insan kayıplarından dolayı çok üzgün. Savaşın bir an önce bitmesi çağrısında bulunuyoruz.” dedi. Michel, evlerini terk etmek zorunda kalan insanların güvenli geçişlerinin sağlanmasının ve bu insanlara yardımların ulaştırılmasının hayatî olduğunu kaydetti. Gürcistan’ın, ayrılıkçı Güney Osetya’ya operasyon düzenlemesinin ardından Ruslarda harekete geçmişti.

12.08.2008


 

FINDIK FİYATLARININ KORUNMASI GEREKİYOR

FİSKOBİRLİK Genel Başkanı Lütfü Bayraktar, fındıkta geçen yıl ki fiyatın korunması gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındık fiyatlarının belirlenmesindeki gecikmenin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) yeni sezonla ilgili, piyasaya farklı yöntemle girme konusunda çalışma yapmaları, FİSKOBİRLİK ve üreticinin de bu çalışmaya karşı çıkmalarından kaynaklandığını ifade etti. Fındık fiyatındaki beklentilerinin en az mevcut fiyatın korunması yönünde olduğunu kaydeden Bayraktar, şunları söyledi: ‘’Tarım Bakanlığı ve TMO ile yaptığımız toplantılarda talebimiz, asgarî mevcut fiyatın korunmasıdır. Kanaatimiz odur ki bu da gerçekleşecektir. Asgarî geçen yıl ki fiyatın korunması gerekiyor. Hem Sayın Başbakanla, hem Tarım Bakanı ve TMO Genel Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde FİSKOBİRLİK’in bu yıl TMO adına fındık alması konusunda anlaştık. Hem TMO hem FİSKOBİRLİK sezona girecek ve fındık alımı yapacak. Ve parayı TMO ödeyecek. Tüccarların serbest piyasa oluşumu ile ilgili bir talepleri ve çabaları var Bölge vekilleri ve FİSKOBİRLİK bu konuya sıcak bakmıyor. Dolayısıyla bu uygulamanın yürürlüğe konulma imkânı yok. Piyasa tüccarın eline bırakılmayacak. Hem FİSKOBİRLİK hem TMO piyasada olacak. Ve gelen bütün fındığa talip olacak.’’

12.08.2008


 

"Tiflis'e, 20 ton gıda yardımı gönderdik''

KIZILAY Trabzon Şubesi Başkanı Fuat Adıgüzel, bugün itibariyle Tiflis’e 20 ton gıda yardımı gönderdiklerini bildirdi.

Fuat Adıgüzel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Kızılay’ının, Güney Osetya’daki çatışmaların başlaması üzerine kriz harekât planını yürürlüğe koyduğunu söyledi. Kızılay Genel Merkezi’nin talebi üzerine 8 Ağustos gecesi, Kızılay Trabzon Şubesine ait uydu bağlantılı haberleşme yapabilen aracı 2 görevliyle birlikte Sarp Sınır Kapısı’na gönderdiklerini ifade eden Adıgüzel, bunu yanı sıra acil yardım ilâçlarıyla donatılan ambulans ile barınma malzemeleri taşıyan bir TIR’ın da sınır kapısına ulaştırıldığını hatırlattı. Sarp Sınır Kapısı’nda Trabzon’un yanı sıra Erzurum ve Samsun’dan da birer sağlık ekibinin konuşlandırıldığını belirten Adıgüzel, ‘’3 ambulans, 4’ü doktor olmak üzere 38 kişilik sağlık personeli, 137 çok amaçlı çadır, 2 bin 500 battaniye, 150 adet yatak, bin şişe su, 150 yatak kapasiteli ve günde 500 kişiye poliklinik hizmeti verebilecek, her türlü cerrahi operasyonun yapılabileceği seyyar hastane burada hazır bekletilmektedir’’ diye konuştu. Adıgüzel, Kızılay Genel Merkezinde afet ve koordinasyondan sorumlu uzman Seval Güzelkılınç’ın başkanlığında 4 personelden oluşan ekibin, dün Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Tiflis’e ulaştığını belirterek, bu ekibin beraberinde 137 çadır, 2 bin 500 battaniye, 150 yatak ve bin şişe su götürdüğünü söyledi.

12.08.2008


 

Ramazan ayında ekmeğe zam yok

TÜRKİYE Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayında ekmek fiyatında bir artışın yapılmayacağını bildirdi.

Kocaeli Fırıncılar Odasında basın toplantısı düzenleyen Balcı, son günlerde ‘’Ramazan fırsatçılarının ekmeğe zam talep edeceği’’ şeklinde söylentilerin olduğunu belirterek fırıncı esnafının hiçbir zaman Ramazan fırsatçısı olmadığını belirtti. Geçen yıl, hububat rekoltesindeki düşüş sebebiyle dünyada ekmek fiyatlarının yüzde 70 ile yüzde 100 arasında arttığını, Türkiye’de ise bu artışı yüzde 25 ile sınırlı tuttuklarını anlatan Balcı, gelecek yıl için de aynı hedefi benimsediklerini kaydetti. Toprak Mahsulleri Ofisini (TMO), yıl sonunda un fiyatlarında spekülatif artış yaşanmaması için yeterli stok tutması gerektiğini vurgulayan Balcı, şunları söyledi: ‘’Bugün Türkiye’de 18 milyon ton hasat yapıldı. Geçen yıl ise 17 milyon ton idi. Yıllık ekmeklik un ihtiyacı ise 12 milyon ton civarında. Ekmek fiyatında Ramazan ayında bir artış yapılmayacak. Pidenin ise ekmeğe göre, işçiliği, maliyeti farklı olduğu için ekmeğe göre yüzde 20 pahalı olabilir. Pide fiyatları ise önümüzdeki günlerde açıklanacak. Odalarımız pide fiyatlarını ilgili kurumlarla diyalog yaparak belirleyecek.’’

12.08.2008


 

TOBB, Rize'de fen lisesi yapacak

RİZE'DE, Topaloğlu Vakfı tarafından bağışlanan arazide, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yaptırılacak Fen Lisesi için protokol imzalandı.

Rize Valiliği toplantı salonunda düzenlenen protokol törenine, Vali Kasım Esen, AKP Rize milletvekili Lütfü Çırakoğlu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şadan Eren, araziyi bağışlayan Topaloğlu Vakfı Başkanı Dursun Ali Toptan ile öteki ilgililer katıldı. Vali Esen, imza töreninde yaptığı konuşmada, eğitimin geleceğe yapılan bir yatırım olduğunu belirtti. Okulun 18 bin metre kare alan üzerine kurulacağını ifade eden Esen, ‘’16 derslik ve 300 öğrenci kapasiteli olacak. Öğretmen ve öğrenci lojmanı, spor salonu olacak. Son derece modern bir tesis yapılacak. Gelecek sezon eğitim-öğretim dönemine yetiştirmeyi planlıyoruz’’ diye konuştu. Esen, daha sonra Fen Lisesi yapımı için hazırlanan protokolü imzaladı.

12.08.2008


 

Atalay, valilikte güvenlik toplantısına katıldı

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, İzmir Valiliği’nde güvenlik toplantısına katıldı.

İçişleri Bakanı Atalay’ı Valilik binası önünde Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın karşıladı. Polis tören mangasını selâmlayan Bakan Atalay, daha sonra Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı. Bakan Atalay, yaptığı açıklamada, güvenlik toplantısına katılmak için İzmir’e geldiğini belirtti. Atalay, şunları söyledi: ‘’Tüm güvenlik güçlerinin temsilcilerini dinleyeceğiz. Ağırlıklı konumuz güvenlik. Buranın ardından Muğla’da aynı toplantıya katılacağız. Turizm bölgelerinin güvenliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunacağız. Emniyet, jandarma, sahil güvenlik, sivil savunma gibi teşkilâtların temsilcileri bu konuda bana brifing verecek. Çalışmalar bittikten sonra daha detaylı açıklama yapacağız.’’

12.08.2008


 

“Hürriyet treni”ne protesto

HÜRRİYET gazetesi ve TCDD’nin ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında Haydarpaşa Garı’na gelen ‘Hürriyet hakkımızdır’ treni bir grup genç siviller üyesi tarafından karşılandı.

Düzenlediği eylemleriyle dikkat çeken genç siviller, Hürriyet gazetesinin genel yayın politikasının aksine böyle bir projeye girişmesini protesto ettiler. Genç Siviller internet sitelerindeki açıklamalarında şu ifadeleri kullandılar:”60 yıldır Türkiye’deki insan hakları ihlallerini öküzün trene baktığı gibi izlemiş, yaptığı yayınlar, attığı manşetlerle İnsan Hakları Evrensel Beyannanmesi’nin çiğnenmemiş maddesini bırakmamış bir gazetenin bu cüretkârlığı karşısında ‘PES DOĞRUSU’ diyoruz.” Treni karşılama sırasında bir de kahkaha yarışı düzenlendi. Eyleme katılan yaklaşık yüz kadar genç sivil, tepkilerini kahkaha atarak gösterdiler.

Faruk Saim Akhan / İstanbul

12.08.2008


 

MEB okul türlerini azaltacak

MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, yaptığı açıklamada, 18-19 Ağustos 2008’de Başkent Öğretmenevi’nde Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılımıyla ‘’Ortaöğretimde Okul Çeşitliliğinin Azaltılması ve Program Çeşitliliğine Önem Verilmesi’’ konulu çalıştay düzenleneceğini bildirdi.

Ortaöğretimde; genel lise, fen lisesi, Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, spor lisesi, kız meslek lisesi, erkek teknik lisesi, endüstri meslek lisesi, ticaret lisesi gibi birçok okul türü bulunduğunu ifade eden Gürkan, bu liselerden birçoğunun aynı amaca hizmet ettiğini anlattı. ‘’Bir okulda 6-7 isim levhası var’’ diyen Gürkan, okul türlerinin azaltılmasının hedeflendiğini, böylece ‘’levha kirliliğinin de ortadan kalkacağını’’ söyledi. Okul türlerinin azaltılması kapsamında aynı amaca hizmet eden okulların birleştirilmesinin planlandığını söyleyen Gürkan, özellikle meslekî eğitimde okul türleri yerine modüler program esasına dayalı sertifika veren program türlerinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini anlattı. Gürkan, konunun detaylarıyla tartışılması amacıyla üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlardan uzmanların katılımıyla 18-19 Ağustosta çalıştay düzenleneceğini bildirdi. Gürkan, çalıştaya YÖK ve ÖSYM’den de katılım olacağını söyledi.

OKUL TÜRLERİ

Türkiye’de ortaöğretimdeki okul türleri ve sayıları şöyle:

LİSELER:

Lise (Resmî ve Gündüz öğretimi yapan liseler-1733); Lise, Özel lise (Yabancı Dil Ağırlıklı Program uygulayan liseler-849), Özel Lise (119), Anadolu Lisesi (437), Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise (252), Fen Lisesi (63), Özel Fen Lisesi (72), Özel Akşam Lisesi (25), Spor Lisesi (4), Polis Koleji (1).

AÇIKÖĞRETİM LİSESİ:

Açıköğretim Lisesi/Meslekî Açıköğretim Lisesi (159).

ÇOK PROGRAMLI LİSELER:

Çok Programlı Lise (724).

GÜZEL SANATLAR LİSELERİ:

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi (55), Güzel Sanatlar Lisesi (1).

ÖĞRETMEN LİSELERİ:

Anadolu Öğretmen Lisesi (115).

İMAM HATİP LİSELERİ:

İmam Hatip Lisesi (426), Anadolu İmam Hatip Lisesi (120), İmam Hatip Lisesi (Yabancı dil ağırlıklı-2).

TİCARET MESLEK LİSELERİ:

Ticaret Meslek Lisesi (318), Anadolu Ticaret Meslek Lisesi (143).

TEKNİK LİSELER:

Teknik Lise (Erkek Teknik-220), Anadolu Teknik Lisesi (Erkek Teknik-94), İnşaat Teknik Lisesi (2), Motor Teknik Lisesi (2), Anadolu Tekstil Teknik Lisesi (Kız Teknik-1), Tekstil Teknik Lisesi (Erkek Teknik-1).

ENDÜSTRİ MESLEK LİSELERİ

Endüstri Meslek Lisesi (421), Anadolu Meslek Lisesi (186), Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesi (1), Kimya Meslek Lisesi (1), Matbaa Meslek Lisesi (2), Motor Meslek Lisesi (2), Yapı Meslek Lisesi (2), Ortopedik Özürlüler Meslek Lisesi (2), Tekstil Meslek Lisesi (3), Anadolu Tekstil Meslek Lisesi (2).

KIZ MESLEK LİSELERİ

Meslek Lisesi (Kız Teknik-335), Anadolu Meslek Lisesi (Kız Teknik-174), Özel Meslek Lisesi (Kız Teknik-2), Özel Anadolu Meslek Lisesi (Kız Teknik- 1), Anadolu Hazır Giyim ve Deri Hazır Giyim Meslek Lisesi (1), Tekstil Meslek Lisesi (3), Anadolu Tekstil Meslek Lisesi (3), Kuaförlük Meslek Lisesi (1), Anadolu Seramik Meslek Lisesi (1), Terzilik Meslek Lisesi (1), Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi (Kız Teknik-1), Süs Bitkileri Meslek Lisesi (1), Anadolu Süs Bitkileri Meslek Lisesi (1), Anadolu Moda Tasarımı Meslek Lisesi (1).

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ

Sağlık Meslek Lisesi (254), Anadolu Sağlık Meslek Lisesi (2), Laboratuvar Sağlık Meslek Lisesi (2), Ortopedik Cihaz ve Protez Teknisyen Okulu (1).

OTELCİLİK TURİZM MESLEK LİSELERİ

Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (2), Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (79), Özel Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi (5).

DİĞER MESLEK LİSELERİ

Adalet Meslek Lisesi (3), Anadolu İletişim Meslek Lisesi (16), Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi (8), Anadolu Tapu Kadastro Meslek Lisesi (1), Tarım Meslek Lisesi (Ziraat Meslek Lisesi-10), Konservatuvar (7), Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi (1), İşitme Engelliler Meslek Lisesi (11).

12.08.2008


 

Trafik cezaları yeterli çözüm değil

TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, trafik kazalarına dikkati çekerek, ‘’Trafik cezaları arttırılarak trafikteki kayıplar yok edilemez, ceza çözüm değildir’’ dedi.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, yaz tatilinin başlamasıyla trafik kazalarında artış görüldüğünü belirterek, yolların, taşıt yükünü kaldırmadığını savundu.

Türkiye’de araç sayısının 2002 yılına göre yüzde 40.4, sürücü sayısının yüzde 22.8 arttığına işaret eden Apaydın, son 10 yılda 5 milyon 62 bin 494 trafik kazası meydana geldiğini kaydetti. Bu kazalarda 1 milyon 142 bin 887 kişinin yaralandığını, 35 bin 237 kişinin de vefat ettiğini hatırlatan Apaydın, kazalardaki maddî hasarın ise 5 milyar 598 milyon 96 bin 542 YTL olarak tahmin edildiğini belirtti. Trafik kazalarının ‘’toplu intihar’’ olmaktan çıkarılması gerektiğini ifade eden Apaydın, açıklamasında ‘’Trafik cezaları arttırılarak trafikteki kayıplar yok edilemez. Ceza çözüm değildir. ’’ dedi.

/ Ankara

12.08.2008


 

Çiftçi yağışa şükrediyor

ÇANAKKALE şehir merkezinde metre kareye 32 kilogram yağış düştü.

Alınan bilgiye göre, önceki gün akşam saatlerinde başlayan ve halen devam eden yağmur sebebiyle şehrin alçak bölgelerindeki cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, yaptığı açıklamada, bu yağışın üretici için ‘’altın’’ değerinde olduğunu söyledi. Yağışın çiftçiyi memnun ettiğini dile getiren Ulus, ‘’Yöre üreticimiz susuzluk sebebiyle bunalımdaydı. Bu yağmur, sulamaların sıklaştığı, suyun yoğun olarak kullandığı bir dönemde adeta can suyu değerinde’’ dedi.

12.08.2008


 

Minibüs çetesi çökertildi

İSTANBUL'DAKİ hatlı minibüslerde ‘’yankesicilik’’, ‘’tantanacılık’’ ve ‘’kapkaç’’ yöntemleriyle hırsızlık ve gasp yaptıkları öne sürülen 31 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, Fatih, Bahçelievler, Esenler, Güngören ve Gaziosmanpaşa’da toplu taşımacılık yapan hatlı minibüslerde meydana gelen hırsızlık ve gasp olaylarına ilişkin çalışma başlattı. Şüphelilerin, 3-4 kişilik gruplar halinde hatlı minibüslere binerek ‘’yankesicilik’’, ‘’cepçilik’’, ‘’tantanacılık’’ ve ‘’kapkaç’’ yöntemleriyle hırsızlık yaptıkları ve gasp eylemleri gerçekleştirdikleri belirtildi. Polisteki işlemleri tamamlanan 31 kişi, adliyeye sevk edildi.

12.08.2008


 

Elindeki sigarayla otomobilini yaktı

KASTAMONU'NUN Hanönü ilçesinde bir kişi elindeki sigarayla arızalanan otomobilini tamir etmek isterken, aracın yanmasına yol açtı.

Alınan bilgiye göre, Hanönü ilçe merkezinde Kazım Türkmen’e (60) ait 57 AY 165 plâkalı otomobil seyir halindeyken arızalanarak durdu. Otomobilini yol kenarına park eden Türkmen, sorunu anlamak için aracın kaputunu açtı. Aracın motor bölümündeki hortumların delindiğini ve benzin kaçırdığını fark etmeyen Türkmen, ağzında sigara ile otomobilini tamir etmeye çalıştı. Bu sırada hortumlardan sızan benzin aniden alev alınca, otomobil bir anda alevler içinde kaldı. Kazım Türkmen olaydan yara almadan kurtuldu.

12.08.2008


 

Boğulma vak'aları arttı

SON bir ayda yurt genelinde deniz, akarsu, göl, gölet, sulama kanalı ve havuzlara giren 85 kişi boğuldu, çok sayıda vatandaş boğulma tehlikesi yaşadı.

Yaz aylarının gelmesiyle vatandaşların serinlemek için deniz, akarsu, göl ve göletleri tercih etmesi, boğulma olaylarının artmasına sebep oldu. Son bir ayda 34 kişi deniz, 23 kişi göl ve gölet, 14 kişi akarsu, 9 kişi sulama kanalı, 5 kişi havuzda boğuldu. Denizlerde boğulmalarda Karadeniz 16 kişiyle ilk sırada yer aldı. Karadeniz’i 7 kişiyle Marmara Denizi, 6 kişiyle Akdeniz, 5 kişiyle Ege Denizi izledi.

12.08.2008


 

Konak Belediyesi, 20 bin Ramazan paketi dağıtacak

KONAK Belediyesi, bu yıl Ramazan ayında 20 bin ihtiyaç sahibi aileye erzak paketi dağıtacak. Başkan Muzaffer Tunçağ, yardımların Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekiplerinin mahalle muhtarları aracılığıyla belirlediği düşük gelirli ailelere verileceğini söyledi.

Başkan Tunçağ, “Ramazan boyunca devam edecek yardımlar öncelikle engelliler, yaşlılar ve bakıma muhtaçlar olmak üzere evlere teslim edilerek yapılıyor. Geliri düşük vatandaşlarımızın, Ramazan’ı bir nebze de olsa daha rahat geçirmesine çalışıyoruz.” dedi. Ramazan paketlerinde dört kişilik bir aile için yağ, çay, şeker ve pirinç gibi gıdalardan oluşan, bir aylık 18 parça mutfak malzemesi bulunuyor.

/ İzmir

12.08.2008


 

İHH’dan Etiyopya’ya gıda yardımı

İHH İnsanî Yardım Vakfı, kuraklığın yaşandığı Etiyopya’da 350 yetim ailesine gıda yardımı yaptı. Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, BM'nin bölge için acil insanî yardım yapılması çağrısında bulunduğu hatırlatıldı.

Dünyanın en fakir ülkelerinden birinin Etiyopya olduğu belirtilen açıklamada, vakfın, başşehir Adisababa’nın 200 kilometre uzağında bulunan ve ülkenin en fakir bölgelerinden biri olarak bilinen Zewaya Dugda bölgesinde, 350 yetim ailesine acil gıda yardımı yaptığı belirtildi.

Yeni Asya / İstanbul

12.08.2008


 

Otobüs şoförlerine anlamsız bıyık yasağı

Türkiye’nİn önde gelen seyahat firmalarından Metro Turizm, otobüs şoförlerine bıyık bırakma yasağı getirdi.

Türkiye genelinde yolcu taşımacılığı yapan ve yaklaşık 7 bin personeli bulunan firmada çalışan otobüs şoförlerinden bazıları, yönetim tarafından alınan ‘’bıyık kesme’’ kararına çeşitli bahaneler öne sürerek direnmeye çalıştı. Ancak işini kaybetmek istemeyen bazı şoförler, yıllardır bıraktıkları bıyıklarından vazgeçti. Bazı şoförler ise bıyıklarını kesmeyi kabul etmeyerek işten ayrıldı. Yasağın, hacı olan otobüs şoförlerini kapsamadığı bildirildi. Metro Turizmin Doğu Karadeniz Sorumlusu Osman Erçetin, yolculardan şikâyet gelmese de bıyık konusunda rahatsızlık olduğunu savundu.

12.08.2008


 

Parçacık deneyi gelecek ay

İsvİçrelİ bilimadamları dünyanın en büyük atom parçacık çarpıştırma cihazının gelecek ay devreye gireceğini açıkladılar.

Kainâtın nasıl yaratıldığına dair bazı temel soruları açıklığa kavuşturması umulan cihazın inşa edilmesine 2003’te başlanmıştı. CERN Parçacık Fiziği Laboratuvarı’nca oluşturulan çarpıştırma cihazı üzerindeki çalışmalar ise çok daha geriye gidiyor. Cenevre yakınlarında yeraltında inşa edilen bir tünelde bulunan 27 kilometre uzunluğundaki cihaz, sekiz milyar dolara mal oldu. 10 Eylül’de çalıştırılacak olan cihaz, 50 bin ton süper soğutulmuş elektro-mıknatıs kullanarak parçacıkların ışık hızına yakın bir hızda birbirleri ile çarpışmasını sağlamaya yönelik. Bu şekilde müthiş miktarlarda enerji ortaya çıkıyor. Bunun için mıknatısların öncelikle mutlak sıfıra yakın şekilde soğutulması gerektiğinden, parçacık çarpıştırıcıya ‘dünyanın en büyük buzdolabı’ deniyor. Projeye katılan iki bini aşkın bilimadamı, böylece parçacık fiziğinin temel teorilerini sınamayı umuyor. Bilimadamları yine de buradaki araştırmalardan edinilen yeni verilerin her yıl 100 bin DVD dolduracak büyüklükte olacağını belirtiyorlar.

/ Cenevre

12.08.2008


 

Adab-ı muaşeret yüksek lisans programı oldu

Bahçeşehİr Üniversitesi yeni ‘Executive MBA Programı’ ile öğrencilerine görgü kurallarını öğretmeyi amaçlıyor.

Katılımcılara ceket mendilini nasıl takacakları, ıstakozu neresinden yiyecekleri gibi zor konular öğretiliyor. Bahçeşehir Üniversitesi, 2008-2009 öğretim yılı için yöneticilere yönelik hazırladığı yeni bir yüksek lisans programı ile öğrencilerine görgü (adab-ı muaşeret) kurallarını da öğretmeyi amaçlıyor. Programın koordinatörü Dr. Selçuk Tuzcuoğlu programı niçin koyduklarını ve neleri amaçladıklarını anlattı. “Gerek katılımcılardan gerekse sektörlerden gelen talepler doğrultusunda üst düzey yöneticileri eğitebilecek, onları yenileyebilecek ve daha tepe noktasına ulaştırabilecek bilgiler aktarılacak.” Türkiye’de şu ana kadar beş üniversitede ‘Executive MBA Programı’ yer alıyor ama ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi’nde programda ‘adab-ı muaşeret’ ile ilgili bir bölüm olacak.

12.08.2008


 

Kaplıcada uzun kalmak şifa değil

BazI hastalıklara şifa olduğuna inanılan termal kaplıcalarda ‘’suda ne kadar fazla kalınırsa etkisi o kadar çok olur’’ inanışının yanlış olduğu, bu sürenin, hastanın yaşına ve hastalığına göre değiştiği bildirildi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye’de çok sayıda vatandaşın şifa bulmak için termal kaplıcaları tercih ettiğini söyledi. Halk arasında ‘’Suda ne kadar fazla kalınırsa etkisi o kadar çok olur’’ inanışının yaygın olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, şöyle konuştu: ‘’Bu görüş son derece yanlış. Çünkü insan vücudu belli bir sürede gerekli hormonal değişiklikleri tamamlar. Kaplıca suyunda kalma süresi, hastanın yaşına, hastalığına göre değişmekle birlikte, en fazla 30 veya 45 dakikadır. Özellikle sıcak suda fazla kalmak, deride tahribata yol açarak, vücutta hastalık yapıcı mikroorganizmaların çoğalmasına sebep olabilir.’’

12.08.2008


 

Sedef hastalığına nanoteknoloji umudu

Avrupa Birliğinden (AB) ve Türkiye’den bilim insanları, sedef ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde geleceğin teknolojisi olarak gösterilen nanoteknolojinin kullanılması için geniş çaplı bir araştırma projesi başlattı.

Hastalara yönelik nano tedavi edici biyoteknolojik ilâç ve ilâç taşıma sistemlerinin geliştirileceği projede, dermatolog ve kimyagerlerin hastaya özel ürün ve hizmet tasarımları yapması amaçlanıyor. AB 7. Çerçeve Programı kapsamına alınan ‘’Kişiye Özel Cilt Tedavilerinde ve Hizmetlerindeki Yeni Yaklaşımlar-SKIN-TREAT’’ projesinin koordinatörünün İsrail’den cilt hastalıkları üzerine araştırmalarıyla tanınan Dead Sea Laboratuvarları olduğunu söyleyen Sümer, farklı ülkelerden toplam 15 araştırma kuruluşunun, proje ortağı olarak yer aldığını bildirdi.

12.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır