"Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Özgürlük gemileri kuşatmayı deldi

Gazze Şeridi üzerinde uygulanan İsrail ablukasını delerek, Gazze’ye ulaşan “Özgür Gazze” ve “Özgürlük” gemileri Gazze’yi bayram yerine çevirirken, Batı Şeria’daki Filistin yönetimi ile Gazze’deki fiili Hamas hükümeti, gemiyle gelen barış eylemcilerini ayrı ayrı kutladı.

Filistin yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, organizasyonu düzenleyenleri ve gemidekileri başardıkları yolculuktan dolayı kutladı ve Gazze’deki ablukayı delme yolunda gösterdikleri gayretten ötürü teşekkür etti. Abbas, bu girişimin uluslar arası toplumun Gazze üzerine uygulanan kuşatmayı kaldırması yolunda önemli bir başlangıç adımı oluşturacağına inandığını belirtti. Gazze Şeridi’ndeki fiilî Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye de, benzer bir açıklamayla, gemiyle gelen barış eylemcilerini kutladı. Haniye, gemilerin Gazze’ye ulaşmalarının, “Gazze ablukasının fiilen sona erdiği anlamını taşıdığını” belirtti. Gemilerle Gazze’ye gelenler, günlerdir onlar için hazırlanan balıkçı gemilerini dolduranlar tarafından, denizde karşılandı. Yüzlerce Gazzeli, ellerinde Filistin bayraklarıyla sahilde yer aldı.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri, Filistin bayrakları ile gemilerdeki yabancıların ülkelerine ait bayraklarla donanmış balıkçı tekneleriyle, gemidekileri karşılamaya gidenler arasında yer aldı. Gemidekilerle karşılamacılar, sevinç içinde kucaklaştı.

Sami Ebu Zühri, gemilerin Gazze’ye ulaşmasını, Gazze üzerindeki kuşatmanın kırılması yolunda yeni bir aşama olarak değerlendirdi. Ebu Zühri, “Buradan gönderilen en temel mesaj, dünyanın artık bu kuşatmanın devamına seyirci kalmadığıdır” dedi.

Yaklaşık 370 kilometrelik bir deniz yolculuğu sonrası Gazze’ye ulaşan barış eylemcilerinin, bir süre Gazze’de kalmaları bekleniyor.

Gazze’yi gezip, bazı toplantı ve konferanslara katılacak olan uluslar arası insan hakları eylemcilerinden İskoçyalı Andrew Muncie, Gazze’ye ulaşma başarısını göstermelerinden çok memnun olduklarını dile getirirken, Gazze’ye bir başka yolculuk organize etmeyi planladıklarını söyledi.

25.08.2008


 

KRİZ, GÜÇLÜ TÜRKİYE'YE İHTİYACI ARTTIRDI

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından hazırlanan 66 sayfalık "Gürcistan Krizi Değerlendirme Raporu"na göre, krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Raporda Kafkasya'daki son krizin daha güçlü bir Türkiye'ye olan ihtiyacı arttırdığı dile getirilirken, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, Kafkaslar'da istikrar ve barışın teminini daha kolay bir hale getirebilirdi" ifadesi kullanıldı.

ULUSLARARASI Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), Gürcistan’daki krizin yerel bir çatışma olmanın ötesinde, doğrudan etkilerinin olacağına işaret ederek, yeni dünya düzeni mücadelelerinin önemli safhalarından birinin Kafkasya’da yaşanacağını savundu.

USAK tarafından hazırlanan 66 sayfalık “Gürcistan Krizi Değerlendirme Raporu”na göre, krizden en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizin Türkiye’yi sadece Rusya ile değil, en yakın müttefikleriyle de sorunlu hale getirebileceği ve Türkiye’nin buna karşı hazırlıklı olması gerektiği savunulan raporda, Kafkasya’daki değişimin Türkiye’ye yükler ve fırsatlar getirdiği görüşüne yer verildi. Raporda, Rusya açısından krizi çatışma noktasına getiren en önemli unsurlar, “NATO genişlemesi, Gürcistan’da artan ABD askeri varlığı ve Kosova’nın bağımsızlığı”, Gürcistan açısından ise “NATO üyeliğinin gecikmesi, iç siyasi dengeler, artan ABD desteği, güçlenen Gürcü ordusu ve Rus tepkisini doğru hesaplayamama” olarak sıralandı.

TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİ RAHATLATIR

Raporda, NATO ve AB genişlemesinin birbirini destekleyen süreçler olması gerektiği belirtilirken, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin hızlandırılmasının NATO genişlemesine katkısı olacağı, olası bir tam üyeliğin AB ve ABD’nin Kafkasya ve Karadeniz’de etkisini artıracağı kaydedildi.

Kafkasya’daki son krizin daha güçlü bir Türkiye’ye olan ihtiyacı artırdığı dile getirilirken, “Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği, Kafkaslar’da istikrar ve barışın teminini daha kolay bir hale getirebilirdi” ifadesi kullanıldı.

RUSYA VE ABD NE YAPACAK?

Rusya ve ABD’nin birbirlerine karşı atacakları olası adımlara da değinilen raporda, Rusya’nın ABD’nin sevmediği ülkelerle ilişkilerini geliştirebileceği, Filistin’den Afganistan’a kadar geniş bir bölgede Rusya-Suriye-İran işbirliğinin, ABD projelerinin “altını oyacağı ve bölgedeki mevcut dengeleri altüst edeceği” öne sürüldü. ABD’nin Rusya’ya karşı tek başına eylemlerden çok ilk olarak NATO çatısını kullanmasının beklendiği ifade edilen raporda, ABD’nin Karadeniz ve Kafkaslar’da daha fazla güç bulundurabilmek için yanında görmek isteyeceği ülkelerin başında Türkiye’nin geldiği görüşüne yer verilerek, Türkiye’nin Rusya’yı kızdırmamak ve uluslararası anlaşmalarla ters düşmemek isteyeceği, bunun da ABD ile ilişkilerde gerilime yol açabileceği savunuldu. Raporda, Türkiye’nin krizin başında yeterince aktif olmadığı eleştirilerine karşı çıkılarak, ilk günlerde “AB ve ABD’nin yapıp da Türkiye’nin yapmadığı hiçbir işin olmadığına” dikkati çekildi. Bundan sonrası için önerilere de yer verilen raporda, bölgenin kutuplaşma veya parçalanma değil, uzun dönemli çözümlere ihtiyaç duyduğu ve Batının istikrar adına daha gerçekçi politikalar izlemesi ve Rusya ile ortak paydalar aranması gerektiği ifade edildi.

AB’NİN ROLÜ ÖNEMLİ

Raporda, AB’nin bölgedeki istikrar ve barış arayışları için üstlendiği rolü devam ettirmesi ihtiyacı vurgulanırken, Türkiye’nin de süreçte kendisini geri plana çekmeyerek, çıkarına olmayacak eğilimlerin önüne geçmesi ve uzun soluklu çözümler için tarafların tereddütlerini müzakere masasında dile getirmesi gereğine işaret edildi.

25.08.2008


 

Şiî lider Mukteda Es Sadr İran’a yerleşiyor

IRAK'TAKİ Mehdi Ordusu adlı örgütün lideri Şiî din adamı Mukteda es Sadr’ın uzun yıllar İran’da kalmaya karar verdiği bildirildi. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir yardımcısı, Sadr’ın (35) İran’da ne kadar kalacağının belli olmadığını, ama “en az 5 yıl ya da daha fazla bu ülkede kalabileceğini” söyledi.

Aynı yardımcı, geçen Mart ayında İran’ın Kum şehrine yerleşen Sadr’ın bu dönemde dinî çalışmalarına devam edeceğini ve ilerde “Ayetullah”, hatta “büyük Ayetullah” olmayı planladığını belirtti.

Mayıs 2007’den beri İran’da yaşayan Sadr’ın zaman zaman Irak’a kısa ziyaretler yapacağı da kaydedildi.

Ancak siyasî gözlemciler Sadr’ın geçen ay Mehdi Ordusu’nu birkaç küçük gerilla çekirdeği dışında sosyal yardım örgütüne dönüştürdüğünü açıkladığını, ama bu açıklama ve son açıklamaların Mehdi Ordusu’nun Amerikan ordusunun desteklediği Irak ordusu karşısında Bağdat, Basra ve Amare’de uğradığı yenilgilerden sonra yapıldığına dikkat çekiyorlar.

Şiîlikle ilgili konularda uzman olan ABD’de yaşayan akademisyen Veli Nasr, aslında Sadr’ın İran hükümetinin kontrolünde olduğunu ve “Sadr’ın İran’daki misafirliğinin, İran hükümeti Mehdi Ordusu’nun kontrolünü ondan alıp kendi eline geçirinceye kadar süreceğini” ileri sürdü.

Nasr, Sadr’ın dinî çalışmalar için İran’da kaldığı şeklindeki açıklamaların ise “görünüşü kurtarmayı amaçlıyor” olabileceğini ve Sadr’ın İran’dan ayrılmak konusunda serbest hareket edemediğine işaret ettiğini belirtti.

/ Necef

25.08.2008


 

Rusya’dan kaçan kaçana !

UKRAYNA Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, ülkesinin NATO’ya üyeliğinin hızlandırılması çağrısında bulundu. Yuşçenko, Ukrayna’nın bağımsızlığının 17. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, “Avrupa’nın genel güvenlik sistemine üyeliğimizi elde etmek ve ülkemizin savunma potansiyelini arttırmak için çalışmamızı hızlandırmalıyız” dedi.

“Ukrayna’yı kaygılandıran her şey açıkça söylenmeli: Hayatı, ailelerimiz, çocuklarımız ve torunlarımızı korumanın tek yolu Avrupa-Atlantik güvenlik sistemine giriş” diye konuşan Yuşçenko, bölgede gerginliğin hiçbir şekilde artışına izin vermemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Gürcistan ile Rusya arasındaki krizde Tiflis’in yanında yer alan ve bu ülkeyle dayanışma için bizzat Tiflis’e giden Yuşçenko, konuşmasında, “Ukrayna, mevcut dünya düzenini ve demokratik değerleri her türlü bozma girişimini kınamaktadır” diye konuştu.

/ Kiev

25.08.2008


 

Gürcü birlikleri Osetya sınırında

GÜRCİSTAN'DAN tek yanlı bağımsızlık ilân eden Güney Osetya’nın yetkilileri, ağır silâhlı Gürcü askerlerinin sınırda toplandıklarını ileri sürdüler.

Güney Osetya yönetiminin sözcüsü İrina Gagleova, “Gürcü tarafı sınırın Leningor bölgesi (Gürcüce Akhalgori) boyunca askerî takviye yapmaya başladı. Oraya askerî birlikler ve ağır teçhizat topladılar” dedi. Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’deki ayrılıkçı hükümetin sözcüsü Gagleova, ayrıca Gürcü güçlerinin önceki gece sınırdaki köylerden ateş açtıklarını, Güney Osetya tarafındaki bölge sakinlerinin açılan ateş üzerine kaçtıklarını söyledi. Bu arada, Gürcistan’ın önemli turizm merkezi Batum’dan çatışmalar üzerine kaçan turistler, yavaş yavaş yeniden bölgeye dönmeye başladılar.

/ Moskova

25.08.2008


 

Gürcistan’da sabotaj gibi patlama

GÜRCİSTAN'IN stratejik doğu-batı demir yolunda akaryakıt taşıyan bir trende, Gori şehri yakınlarında yol aldığı sırada meydana gelen patlamada iki tanker havaya uçtu.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, patlamanın kesin sebebinin henüz bilinmediğini, ‘’demir yolu üzerine mayın döşenmiş olabileceğini’’ söyledi. Patlamanın Gori şehrinin 5 kilometre batısındaki Skra Köyünde olduğu bildirildi. Reuters’a göre itfaiye ekipleri patlamadan etkilenmeyen 19 vagonu yangın yerinden ayırmayı başardı, sadece iki vagon alev aldı. Ancak Gürcistan televizyonu tanker-vagonlardan 10’unun alev aldığını duyurdu. Televizyon, yakındaki iki evin de hasar gördüğünü kaydetti.

/ Gori

25.08.2008


 

ABD savaş gemisi Batum’da

GÜRCİSTAN'A insanî yardım malzemesi götüren Amerikan savaş gemisi USS McFaul, Batum limanına geldi.

Tonlarca içme suyu, battaniye ve bebek maması gibi insanî yardım malzemesi taşıyan destroyer, Rus askerlerinin bulunduğu Poti’ye 80 kilometre uzaklıktaki Batum’da açığa demir attı. Mount Whitney ve Dallas adlı Amerikan savaş gemilerinin de McFaul’un hemen ardından bölgeye ulaşmaları bekleniyor. Batum yakınındaki Sivastopol’da üslenen Rusya’nın Karadeniz donanması sözcüsü İgor Digalo, Amerikan savaş gemilerinin bölgeye geldiğini bildiklerini söyledi. Digalo, Rus haber ajanslarına dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Karadeniz’deki donanma gemilerinin Abhazya sahilleri yakınında deniz trafiği güvenliğini sağlamaya yönelik görevlerini sürdüreceklerini söyledi.

/ Batum

25.08.2008


 

Afganistan’da NATO helikopteri düştü

AFGANİSTAN'IN doğusunda NATO tarafından kiralanan bir helikopterin düştüğü, ilk belirlemelere göre bir kişinin öldüğü bildirildi.

NATO sözcüsü, sivil amaçlı kullanılan helikopterin Kunar vilayetinde askerî üsten havalandıktan sonra düştüğünü, olaya “düşman saldırısının” yol açma ihtimali bulunmadığını söyledi. Yazılı açıklamada da, Mi-8 tipi helikopterde bulunan bir kişinin öldüğü, üç kişinin de yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, ölen kişinin milliyeti ya da kaza sebebi hakkında bilgi verilmedi.

/ Kabil

25.08.2008


 

İsrail, Doğu Kudüs’te bir İslâm enstitüsünü kapattı

İSRAİL, ülkenin kuzeyinde bulunan bir İslâm enstitüsünü Hamas ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle kapattı. Kapatılan El Aksa Enstitüsü’nün kurucusu Şeyh Raed Salah ise Hamas ile bağlantısı olduğu iddialarını reddetti.

İsrail hükümetinin, enstitünün İsrail’de yaşayan Araplar üzerinde etkili olmasından dolayı bu tür bir harekette bulunmuş olabileceği belirtiliyor. İsrail güvenlik güçlerinin, bu sabah Ümmü’l-Fehm kentindeki enstitüye baskın düzenlediği ve binadaki bütün belgelere, bilgisayarlara ve enstitüye ait diğer malzemelere el koyduğu belirtildi. Güvenlik güçlerinin ardından da enstitüyü kapattığı kaydedildi. Kapatma emrinin ise enstitüyü illegal olduğunu öne süren Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından verildiği ifade edildi. İsrail polisinden yapılan açıklamada enstitünün, Hamas ile ortak faaliyetlerde bulunduğu öne sürüldü. Enstitüsü’nün kurucusu Şeyh Raed Salah ise kurumun 10 yıl önce kurulduğunu ve İsrail yönetiminden alınmış bir çalışma lisansı bulunduğunu savundu. Salah, daha önce El Aksa Cami’nde İsrail tarafından yürütülen kazıları protesto etmek için düzenlenen gösterilere destek vermiş ve katılmıştı. İsrail nüfusunun yüzde 20’sini Araplar oluşturuyor. Bu nüfusun Filistin dâvâsına verdikleri destek ise İsrail yönetimini endişelendiriyor.

/ Kudüs

25.08.2008


 

Avusturya köyünde Türk şenliği

AVUSTURYA’NIN Macaristan sınırı yakınındaki Purbach Köyünde düzenlenen Türk şenliğine binlerce kişi katıldı.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 1683 yılında gerçekleştirdiği 2.Viyana kuşatması sırasında Avusturya’ya esir düşen ve Purbach Köyünde hayatını sürdüren yeniçeri Muhammed anısına düzenlenen şenlikte, köy sakinleri 16. yüzyıla ait Avusturya ve Osmanlı kıyafetleri giydi ve yeniçeri Muhammed’in hikâyesini bir tiyatro oyunuyla sahneledi. “Purbach Türk Şenliği”nin düzenlendiği alana kurulan stantlarda konuklara Türk ve Avusturya yemekleri ikram edildi. Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Halk Partisi (ÖVP) lideri Wilhelm Molterer de şenlik alanını ziyaret ederek katılımcılarla sohbet etti. Türk standını da gezen Molterer ve beraberindeki partililer, gözleme yediler ve Türk kahvesi içtiler. Mahalli kıyafet giyen Türk kadınlarının gözleme açıp kahve pişirdikleri Türk standı şenliğe katılanların ilgi odağı oldu.

/ Purbach

25.08.2008


 

Orion füzesinde başarısızlık

UZAY mekiklerinin yerini alması için seçilen Orion füzesinin mürettebatını Dünya’ya getirecek kapsülün iniş denemesinin başarısızlığa uğraması NASA yetkililerini sıkıntıya soktu.

Gerçeğinin boş kopyası olan 25 ton ağırlığındaki uzay aracının Arizona çölüne yumuşak iniş yapabilmesi için tasarlanan paraşütler düzgün biçimde açılmayınca, yaklaşık 10 bin metre irtifadan C-17 tipi bir uçaktan atılan kapsül yere şiddetli çarpışının ardından büyük bir toz bulutu oluşturdu. Başarısız deneme, uzay sanayisi çevrelerinin Orion uzay aracının, 2010’da emekliye ayrılmaları öngörülen mekiklerin yerini alması için uygun bir seçim olup olmadığı yolundaki eleştirilerini arttırdı.

/ Arizona

25.08.2008


 

Zerdari adaylıkta ısrarlı

PAKİSTAN'DA suikaste kurban giden eski başbakan Benazir Butto’nun eşi Asıf Ali Zerdari, müstafi Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in ardılı olmak üzere adaylığını koymaya karar verdi.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Pakistan Halk Partisi’nin Genel Sekreteri Rıza Rabbani gazetecilere yaptığı açıklamada, Zerdari’nin partisi Pakistan Halk Partisi tarafından oy birliğiyle aday gösterildikten sonra devlet başkanlığı seçimlerine katılmayı kabul ettiğini belirtti. Parti yönetimi dün oy birliğiyle devlet başkanlığı seçimleri için Zerdari’yi aday göstermeye karar verdiğini açıklamıştı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref, koalisyon hükümetinin hakkında azil işlemi sürecini başlatmasını önlemek amacıyla Pazartesi günü istifa etmişti.

/ İslamabad

25.08.2008


 

İran yerli haberleşme uydusu fırlatacak

İRAN, ilk yerli haberleşme uydusunu yakında uzaya fırlatacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “İran, ambargolara rağmen havacılık ve uzay teknolojisinde büyük başarılara imza attı ve ilk haberleşme uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor” dedi.

“Ümit” adlı haberleşme uydusunun yakın bir gelecekte fırlatılacağını belirten Ahmedinejad, tamamen yerli ürün olan uydunun yine İranlı bilim adamı ve uzmanlarca geliştirildiğini söyledi.

/ Tahran

25.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır