"Gerçekten" haber verir 25 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Servetin üzerinde yaşıyoruz

TÜRKİYE maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde yaşıyoruz. MTA verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin karmaşık jeolojik yapısı çok çeşitli madenlerin ülkede bulunmasına olanak sağlıyor.

Türkiye yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28’inci, maden çeşitliliği itibariyle 10’uncu sırada yer alıyor. Türkiye başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, metalik madenler, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunuyor.

Türkiye’de günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin varlığı Türkiye’de belirlenirken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor.

Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2,5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0,8’i Türkiye’de bulunuyor. Zengin olunan madenler arasında ilk sırayı, 3,066 milyar ton ile dünya rezervlerinin yüzde 72’ini oluşturan, bor mineralleri alıyor. Türkiye’nin teorik altın potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, bu potansiyelle dünyada ikinci potansiyel durumunda bulunuyor.

Teorik jeotermal enerji potansiyeli 31 bin 500 MWt (megavat termal) olan Türkiye, bu potansiyeli ile dünyada 7’inci, Avrupa da ise birinci konumda bulunuyor.

Türkiye’nin 2004 yılında yaklaşık 1,3 milyar dolar olan maden ürünleri ihracatı, 2005 yılında 1,5 milyar dolara çıktı. 2006 yılında yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan maden ihracatı, geçen sene 2 milyar 715 milyon dolara yükseldi. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 arttı.

Maden ihracatında tabiî taşlar 1 milyar 250 milyon dolar ile ilk sırada yer alıyor. Tabiî taşlar ürün grubunu 544,3 milyon dolar ile metalik madenler, 491 milyon dolar ile endüstriyel ham maddeler takip ediyor.

Maden ihracatında bor, krom, selestit, manyezit, barit, mermer, ponza, feldspat gibi madenlerin ilk sırada yer aldığını ifade eden yetkililer, Türkiye’de yılda yaklaşık 60 milyon ton kadar üretilen kömürün ise büyük çoğunluğunun termik santrallerde olmak üzere yurt içinde tüketildiğini belirttiler.

Madencilikle yeniden yapılanma ve planlama dönemine geçildiğine dikkat çeken yetkililer, 2010 yılında da maden ihracatının 10 Milyar dolar olarak hedeflendiğini kaydettiler. Diğer önemli maden rezervleri şöyle:

Çinko-kurşun: Türkiye’nin metal muhtevası olarak 860 bin ton kurşun, 2,3 milyon ton çinko rezervi bulunuyor.

Demir: Ortalama yüzde 50-55 tenörlü işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton dolayında bulunuyor.

Krom cevheri: Türkiye’nin krom rezervi 26 milyon ton civarında.

Bor: Türkiye 3 milyar 66 milyon ton olan bor rezervleri ile dünya bor potansiyelinin yüzde 72’sini elinde bulunduruyor.

Alüminyum: Alüminyum üretimine uygun boksit rezervi 87 milyon ton civarında bulunuyor.nBakır: Türkiye’de toplam bakır rezervi, metal muhtevası olarak 1,5 milyon ton bakır düzeyinde bulunuyor. Ekonomik olarak değerlendirilmeyen düşük tenörlü bakır kaynakları dahil edildiğinde toplam bakır kaynağı metal muhtevası olarak 3,5 milyon tonu buluyor.

Mermer ve tabiî taşlar: Türkiye’nin 80 bölgesinde 150’den fazla değişik renk, desen, ve kalitede mermer rezervleri bulunuyor. Türkiye’nin mermer potansiyelinin 5,1 milyar metreküp civarında olduğu tahmin ediliyor.

/ Ankara

25.08.2008


 

38 bin ihracatçı, 46 bin ithalatçı firma var

TÜRKİYE'DE yılın ilk yarısı itibariyle, 38 bin 701 ihracatçı firma, 46 bin 499 ithalatçı firma bulunuyor. Firmaların ortalama ihracatı 1 milyon 778,2 bin dolar olurken, ortalama ithalatları 2 milyon 275,9 bin dolar.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın Ocak-Haziran verilerinden yapılan hesaplamalara göre İstanbul, Türkiye ihracatının ve ithalatının yüzde 55,3’ünü gerçekleştirdi. Türkiye’nin 8 ilinin ihracatı 1 milyon doların altında kaldı. Bölgeler bazında bakıldığında, Doğu Anadolu’daki her bir firma yaklaşık 1 milyon 24,8 bin dolarlık, Marmaralı her bir firma da ortalama 2 milyon 67,6 bin dolarlık ihracat yaptı. İthalat rakamları incelendiğinde de 27 bin 932 ithalatçı firmanın bulunduğu İstanbul’un 58 milyar 557 milyon 671 bin dolarlık ithalat gerçekleştirdiği görüldü. İzmit’teki 853 ithalatçı firma 13 milyar 927 milyon 880 bin dolarlık ithalat yaparken, Ankara’daki 4 bin 394 ithalatçı firma 11 milyar 449 milyon 624 bin dolarlık ithalat yaptı.

MARMARA İHRACATTA LİDER

Bölgeler itibariyle ihracat rakamlarına bakıldığında, Marmara Bölgesindeki 25 bin 18 firma 51 milyar 727 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Bölgesindeki 4 bin 721 firma 6 milyar 62 milyon dolar, İç Anadolu Bölgesindeki 4 bin 128 firma 4 milyar 324 milyon dolar, Akdeniz bölgesindeki 2 bin 510 firma 2 milyar 749 milyon dolar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bin 53 firma 1 milyar 874 milyon dolar, Karadeniz Bölgesindeki 827 firma 1 milyar 624 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesindeki 444 firmada 455 milyon dolarlık ihracat yaptı.

/ Ankara

25.08.2008


 

Belediye, atık sudan elektrik üretti

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği kojenerasyon (enerjinin hem elektrik hem de ısı formlarında aynı sistemden beraberce üretilmesi) sistemi sayesinde atık su arıtma tesisinde ortaya çıkan biyogaz, elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülüyor.

Alman teknolojisi ile kurulan sistem sayesinde üretilen 140 bin YTL’lik elektrik, atık su arıtma tesisinin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Büyükşehir’in 1999 yılında kurduğu atık su arıtma tesisinde günde 230 bin metre küp kirli su arıtıyor. Tesisteki kojenerasyon sistemi sayesinde ise atık suların ayrıştırılmasıyla ortaya çıkan çamurdan biyogaz elde ediliyor. Bu gazla üretilen elektrik, arıtma tesisinin enerji ihtiyacını karşılıyor. Sistemle 20 ayda 9 milyon 660 bin kilovat elektrik üretildi ve yaklaşık 1 milyon 600 bin YTL tasarruf sağlandı

/ Gaziantep

25.08.2008


 

Toplu görüşmelerin 3. turu bugün

HÜKÜMET ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 3. turu bugün yapılacak. Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantı, saat 10.30’da başlayacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun başkanlık edeceği toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendikaların uzmanları ve bürokratlar katılacak. Taraflar kararlaştırılan gündem doğrultusunda, “mali ve sosyal haklar”, “geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, her statüdeki personelin sorunları ve özelleştirme uygulamasından kaynaklanan problemler” ile “sendikal ve demokratik haklar” konularında oluşturulan komisyonların raporlarını değerlendirecek.

/ Ankara

25.08.2008


 

Pişman olan kartellere rekabet cezası yok

REKABET Kurumu’nun “Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Rekabet Kurumuyla Aktif İşbirliği Yapanlara Para Cezası Uygulanmamasının veya Verilecek Cezalarda İndirim Yapılmasının Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Taslağı” şekillenerek, son halini aldı.

Buna göre, Rekabet Kurulunun inceleme başlatmasından önce bilgi ve belge vererek, Kurumun varlığından haberdar olmadığı bir kartelin ortaya çıkarılmasını sağlayan ilk teşebbüs ile bu teşebbüsün yönetici ve çalışanlarına para cezası uygulanmayacak. Bir kartele ilişkin incelemenin başlamasından soruşturma raporunun tebliğine kadar, Kanunun ihlâl edildiği sonucuna ulaştıracak delilleri sunan ancak ceza uygulanmamasına ilişkin düzenlemelerden yararlanamayan teşebbüsler ile bu teşebbüslerin ihlâli kabul eden ve aktif işbirliğinde bulunan yönetici ve çalışanlarına verilecek para cezalarında da indirim yapılacak.

/ Ankara

25.08.2008


 

e-ticaretin cazibesi artıyor

TÜRKİYE'DE geçen yıl 3,2 milyar dolar civarında olan online ticaret hacminin 2010 yılında 10 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketi eBay’ın Türkiye iştiraki GittiGidiyor.com’un Genel Müdürü Cenk Angın, yaptığı açıklamada Türkiye’de e-ticaretin giderek yaygınlaştığını, mevcut durumun gelişmiş ülkeler seviyesine henüz gelmemesine karşın Türkiye’nin e-ticarette umut veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını bildirdi. E-ticaretin cazibesinin tüketici ve sanal mağazalar açısından giderek arttığını ifade eden Angın, tüketicinin aradığı ürünü hem de gerçek hayattan daha ucuza sanal dünyada bulabildiğini vurguladı. Angın, eBay’ın Türkiye için hazırladığı rapora göre 2007 yılında 3.2 milyar dolarlık e-ticaret gerçekleştiğini, bu rakamın 2010 yılında 10 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. Hizmet alış verişlerinin yanı sıra sanal mağazalarda tüketim mallarına yönelik e-ticaret oranının ise 500 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anlatan Angın, şunları kaydetti: ‘’E-ticarette gelişmiş ülkelere göre daha gerideyiz, yolun başındayız. Ancak, yolun başında olmamız her açıdan avantaj sağlar. E-ticaretin Türkiye’deki cazibesi giderek artıyor. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 25 milyon internet kullanıcısından 2,5 milyonu e-ticaret yapıyor. Bu sayı sanal ortama güvenin artması, kredi kartı güvenliğinin sağlanmasıyla daha da artacak.”

/ Adana

25.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır