"Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Krizin sebebi Bush politikaları

Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, ABD’deki ekonomik krizin sorumluluğunu, Başkan George W. Bush yönetiminin yanlış finansal politikalarına bağladı. Obama, 1929’da yaşanan ekonomik krize gönderme yaparak, mevcut finansal krizin, “Büyük Bunalımdan beri en ciddî kriz” olduğu yorumunu yaptı.

Abd'de geçen yıl konut piyasasında başlayan ve küresel etkileri olan mali krizin yol açtığı sarsıntının son kurbanları, Wall Street’in iki büyük firması Lehman Brothers ve Merrill Lynch olurken, ‘’kara pazartesi’’ olarak adlandırılan gelişmeleri ABD başkan adayları farklı yorumladı. Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, bu gelişmenin sorumluluğunu, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin yanlış finansal politikalarına bağladı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain ise, Bush’a çok benzer politikalar izlediği yönünde kendisine yöneltilen eleştirileri haklı çıkaracak şekilde, Lehman Brothers ve Merrll Lynch ile ilgili gelişmelerde ‘’ekonomimiz bunlarla başa çıkacak kadar sağlam’’ diyen Bush’un sözlerini destekledi.

/ Washington

17.09.2008


 

ABD, tehlike paranoyasını yenmeli

Amerikalı siyaset bilimci Francis Fukuyama, 11 Eylül sonrasında düşünsel düzeyde ortaya çıkan “varoluşsal tehdit” kaygısının abartıldığını ve ABD’yi “ters tepen birçok şey yapmaya sürüklediğini” söylerken, Newsweek International dergisinin editörü gazeteci Fareed Zakaria, makalesinde, “ABD’nin İkinci Dünya Savaşından beri stratejik yanlışlarını, tehlikeleri abartarak yapmaya yöneldiğini” savundu.

Bu çerçevede Johns Hopkins Üniversitesi Gelişmiş Uluslararası Çalışmalar Okulu (School of Advanced International Studies - SAIS) tarafından düzenlenen “İslâm ve Batı” konulu panele katılan siyaset bilimcisi ve SAIS’in Uluslararası Gelişme Programı direktörü Fukuyama, “mevcut durumun göründüğü kadar karanlık olmadığı” düşüncesini dile getirerek, “Bence bu durum ve şartlar altında Amerikalılar derin bir nefes almalı, arkalarına yaslanmalı ve biraz daha sükûnet içinde düşünmeli” diye konuştu.

Fukuyama, “varoluşsal tehdit” konusunda birçok “belirsiz” nokta bulunduğunu da anlatarak, konunun gelip “çok kültürlülüğe” dayandığını söyledi. Fukuyama, “kitle ölümlerine sebep olabilecek terörizm tehdidinin her şeye rağmen sıfır olmadığı, sıfır olmadığı sürece de bu konuda elbette dikkatli olmak gerektiğini” de kaydetti.

Konuşmasında, Amerikan karşıtlığının her yerde farklı şekillerde ortaya çıktığını ve farklı sebeplere bağlı olduğunu anlatan Fukuyama, tek tip bir Amerikan karşıtlığından bahsedilemeyeceğine dikkati çekti. Rusya’nın bugün yayılmacı bir düşünce taşıdığına da inanmadığını kaydeden Fukuyama, SSCB döneminde “Marksizm” ve “Leninizm” gibi ideolojilerin bugüne oranla daha çok “evrensel” kaygılar taşıdığını anlattı. “Diğer yandan Çin çok daha ciddî bir tehdit” diyen Fukuyama, bunu Çin’in ekonomik olarak daha güçlü olmasına bağladı.

“Tarihin sonu ve son adam” adıyla 1992 yılında yayımlanan kitabındaki teziyle ünlenen Japon asıllı Amerikalı siyaset bilimcisi Fukuyama’nın bu çalışması, 20 dile çevrilerek pek çok ödül kazanmıştı. Fukuyama, “Medeniyetler Çatışması” tezini savunan Samuel Huntington’a karşı çıkmasıyla da tanınıyor. Fukuyama, akademik kariyerinin yanı sıra Amerikan düşünce kuruluşlarında da önemli görevlerde bulundu.

“Varoluşsal tehdidin” abartıldığı konusunda Fukuyama ile benzer görüşleri dile getiren panelin diğer konuşmacısı Ohio State Üniversitesi Woody Hayes Ulusal Güvenlik Çalışmaları Kürsüsünden John Mueller ise “varoluşsal tehdidin” kapasitesine ilişkin de çok abartılı yorumlar yapıldığını” anlattı.

/ New York

17.09.2008


 

Lübnan’da ulusal diyalog toplantıları başladı

lÜBNAN'DA Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın çağrısıyla düzenlenen Ulusal Diyalog Toplantısı, Beyrut’ta başladı.

Cumhurbaşkanı Süleyman başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir araya gelen iktidar ve muhalefetten 14 farklı siyasî görüşün temsilcileri, ülkenin siyasî sorunlarını aşmaya yönelik ortak bir zemin üzerinde görüş birliğine varmaya çalışacak. Toplantının açılışında konuşan Süleyman, tarafları birbirinin görüşüne saygı çerçevesinde işbirliği yapmaya çağırdı. Orta Doğu’da ufak bir ülke olan Lübnan’ın karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümünde ortak mücadeleden başka şans olmadığını kaydeden Süleyman, sıkıntılı günlerinde sorunların çözümüne yardımcı olan Arap Birliği ve Katar’a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Süleyman, yaşanan sorunların çözümü için diyaloğun önemine işaret etti. Aralarında Başbakan Fuat Sinyora, Meclis Başkanı Nebih Berri, Mustakbel Hareketi lideri Saad Hariri, Hristiyan lider Samir Jaja, Dürzi Lider Velid Canbolat’ın da bulunduğu iktidar ve muhalefetin temsilcileri toplantıya katıldı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, güvenlik sebebiyle toplantıya katılamayacağını daha önce açıklamıştı. Nasrallah’ın yerine Hizbullah’ın parlamento grubunun başkanı Muhammed Raad hareketi temsil ediyor.

/ Beyrut

17.09.2008


 

Ukrayna’da Batı yanlısı koalisyon çöktü

UKRAYNA'DA Batı yanlısı koalisyon çöktü. Ukrayna Parlamento Başkanı Arseni Yatseniuk, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, ‘’Demokratik kuvvetler koalisyonunun sona erdiğini resmen ilân ediyorum’’ dedi ve bu açıklamayla, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yulya Timoşenko’nun partileri arasındaki ‘’siyasî boşanmayı’’ duyurmuş oldu.

Uzmanlar, Batı yanlısı koalisyonun çökmesinin, eski bir Sovyet ülkesi olan Ukrayna’da yeni bir siyasî dönüm noktası olacağı yorumunda bulunuyor. Yuşçenko ile Timoşenko’nun partileri arasındaki koalisyon anlaşması gereği, Timoşenko’nun istifa etmesi ve yeni hükümet kurulana kadar görevine vekâleten devam etmesi gerekiyor.

/ Kiev

17.09.2008


 

İşgal güçlerinin yeni komutanı Odierno

KORGENERAL Raymond Odierno, Irak’taki Amerikan askerlerinin komutasını General David Petraeus’dan devraldı. Şubat 2007’de komutan olan General David Petraeus dün görevini Korgeneral Odierno’ya devretti.

Devir teslim törenine ABD Savunma Bakanı Robert Gates da katıldı. Irak’taki görevine Şubat 2007’de gelen General Petraeus, ABD Başkanı George W. Bush’un sorunlu noktalara daha fazla asker gönderme planını uygulamıştı. General Petraeus göreve geldiğinde ülkedeki şiddet oranı yüksek seviyede devam ederken sadece Bağdat’ta Ocak 2007’de 40 tane arabalı intihar saldırısı meydana gelmişti. Bush’un planı çerçevesinde sorunlu noktalara toplam 30 bin asker yerleştirildi. Süreç içerisinde saldırılar azalırken siyasî ve ekonomide de ilerlemeler yaşanmıştı. General Petraeus, Irak’taki görevini devretmesi ardından Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’na gelecek. Merkez Kuvvetleri Komutanlığı doğu Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya bölgelerinden sorumlu.

/ Bağdat

17.09.2008


 

Gustav ve İke’nin Küba’ya zararı 5 milyar dolar

KÜBA, Gustav ve İke Kasırgalarının ülkeye verdiği maddî zararın 5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Hükümetin felâketle ilgili raporunda, Gustav ve İke’nin, Küba’yı vuran en kötü felâket olduğu; yeniden inşa ve rehabilitasyon çalışmalarının milyonlarca dolar değerinde tutacağı ve yıllar sürecek sıkı bir çalışma gerektireceği ifade edildi. Rapora göre, Gustav ve İke Kasırgalarında yaklaşık 450 bin ev hasar gördü, bunlardan 63 binden fazlası yıkıldı. En az 200 bin Kübalı evsiz kaldı ve bunların büyük bir kısmı yeni evleri inşa edilene kadar geçici konutlarda yaşayacak.

/ Elsalvador

17.09.2008


 

BM’de yeni dönemde genişleme tartışılacak

BM Genel Kurulu’nun 63. dönem çalışmaları bugün başlıyor. Genel Kurulun bu dönemki başkanı olacak 75 yaşındaki Nikaragualı peder Miguel d’Escoto Brockmann, 1979-1990 yılları arasında ülkesinde Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) baştayken dışişleri bakanlığı görevinde bulunan ve ABD politikalarını sert eleştiren isimlerden biri olarak tanınıyor.

Brockmann görevini 62. dönem başkanı Makedonyalı Srgjan Kerim’den devralıyor. Genel Kurulun genel oturumları ise 23 Eylül’de başlayacak ve 1 hafta sürecek toplantılarda 192 ülkenin devlet ve hükümet başkanları hem Genel Kurul’da konuşma yapacak hem de ikili ve çok taraflı toplantılara katılacak. Genel Kurul sona eren 62. dönemin son toplantısında ise önemli bir karar alarak Güvenlik Konseyinin genişlemesine bir anlamda yeşil ışık yaktı. Kurul başkan Kerim’in de çabaları sonucunda oy birliğiyle aldığı kararla, Konsey’in genişlemesine ilişkin ‘’hükümetler arası toplantıların’’ 28 Şubat 2009’da başlamasını istedi.

/ New York

17.09.2008


 

New York Emniyet Müdürü iftarda

NEW YORK Emniyet Müdürü Raymond Kelly, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ile birlikte Brooklyn’deki Fatih Camii’nde düzenlenen iftar programına katıldı.

Kelly camide yaptığı konuşmada, şehirdeki Türklerden övgüyle söz etti ve bu yıl New York Polis Akademisinde 2 Türk öğrencinin okumaya başladığını belirtti. Başkonsolos Samsar da Türk toplumunun New York’a katkılarından bahsederek, şehirde yaşayan Türklerin hiçbir zaman İslâm dininin istismar edilmesini onaylamayacağını vurguladı. Kelly’nin cami ziyaretine New York eyalet senatörü Marty Golden, New York Belediye Başkanı Micheal Bloomberg’in toplumla ilişkilerden sorumlu yardımcısı Nazlı Pervizi, Rabbi Joseph Patasnik ve New York’taki El Salaam Kilisesi’nin Papazı El Yateem de katıldı.

/ New York

17.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır