"Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

ABD’de tarihî seçim

Amerikan halkı, bugün tarihinin en önemli seçimlerinden biri için sandık başına gidiyor. Demokrat Parti adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain, George W. Bush’tan başkanlık koltuğunu devralmak için yarışıyor. İlk siyahî başkan adayı olması sebebiyle seçimi Amerikan tarihinin en önemli seçimlerinden biri haline getiren Obama, seçim öncesi yapılan son anketlerde, rakibi McCain'den 6-7 puan önde görünüyordu.

Bugün ABD’de başkanlık seçimleri yapılıyor. Bu seçim sonucunda Beyaz Saray’ın yeni sahibi de belirlenmiş olacak. ABD halkı ile birlikte dünya da seçim sonuçlarına kilitlendi. Seçimlere bir gün kala, kampanyalar kilit eyaletler üzerine odaklanmıştı. Bugün yapılacak seçimlerde ABD’nin 44’üncü başkanı belirlenecek. Demokrat aday Barack Obama, dün Florida, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde seçmenlere seslendi. Bu eyaletlerin tamamı 2004 seçimlerinde tercihlerini Cumhuriyetçilerden yana kullanmıştı. Cumhuriyetçi aday John McCain ise doğuda Florida’dan başlayıp batıda Arizona’da sona ermek üzere toplam yedi eyalette konuşmalar yaptı.

Gözlemciler, 40’a yakın eyalette seçmenlerin renklerinin belli olduğunu, kalan 10 eyalette ise yarışın bıçak sırtında olduğunu belirtiyorlar.

Ohio, Virgina, Florida, Nevada, Indiana gibi son seçimlerde Cumhuriyetçilere oy vermiş eyaletler de bu kararsız eyaletler arasında. Barack Obama Ohio’da, McCain ise komşu Pennsylvania’da mitingler düzenlemişti. 1964’ten bu yana Ohio’nun seçtiği aday başkanlık koltuğuna oturan aday olmuştu. Obama, Ohio’da yaptığı konuşmada “Amerika’yı değiştirmeye iki gün kaldı.” demişti. McCain ise Pennsylvania’da kalabalığa herkesin kapılarını çalmaları çağrısında bulunmuş, “Yardımınızla kazanabiliriz.” diye konuşmuştu. CNN’in yaptırdığı bir kamuoyu yoklamasına göre Obama McCain’in 7 puan ilerisinde. Reuters/C-SPAN/Zogby anketi ise Obama’nın yüzde 50, McCain’in yüzde 44 oy alacağını öngörüyor. Ajanslar

04.11.2008


 

Abbas: İsrail ile barış çok uzakta

Fİlİstİn Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Washington yönetiminin hedeflediğinin aksine İsrail ile yıl sonuna kadar bir barış anlaşmasının sağlanamayacağını söyledi. Abbas, iki günlük resmî ziyarette bulunduğu Romanya’nın başşehri Bükreş’te yaptığı açıklamada, Amerikan ve İsrail yönetimlerinin şu anda başka konularla meşgul olmaları sebebiyle yıl sonuna kadar bir anlaşma yapmayı muhtemel görmediğini belirterek, “Çok kısa bir süre, böyle bir anlaşma yapmaya izin vermez” dedi. Mahmud Abbas, ABD’deki seçim sürecinin sona ermesinden sonra üzerinde tartışılan bütün önemli dosyaları aydınlatmak için temaslar ve müzakerelere devam edeceklerini ifade ederek, “Bütün bu dosyaları kapatmaya çalışacağız, çünkü şimdiye kadar hiçbiri kapanmadı” diye konuştu.

/ Bükreş

04.11.2008


 

Ovadya Yusef’den U dönüşü

İsraİl’de Dışişleri Bakanı ve Kadima lideri Tzipi Livni’nin başbakanlığına engel olan dini Şas partisinin ruhanî lideri Haham Ovadya Yosef, “prensipte İsrail’de bir kadının başbakan olabileceğini” söyledi.

İsrail basınında, Ovadya Yosef’in “bir kadının başbakanlığına karşı olduğu” iddiaları yer almıştı. Yosef, İbranice internet sitelerinden birine yaptığı açıklamasında, “Eğer saygın ve dürüst bir çalışma sergiler, adaylığını koyan bir erkekten daha fazla dini güçlendirecek olursa şüphe yok ki, bir kadının seçilmesini tercih ederiz” ifadesini kullandı. Yine bir kadın başbakanın atanmasıyla ilgili olarak Yosef, kadın adayın işinde erkekten daha ehil olması durumunda erkek adaydan çok kadın adayı tercih edeceklerini belirtti. Tevrat’tan alıntılar da yapan haham Ovadya Yosef, özellikle lider olacak kişilerde Allah korkusunun bulunması gerektiğini kaydetti ve “Allah korkusu olmayanların, büyük bir ufka da sahip olsalar İsrail’in liderleri olarak atanmamaları gerektiğini” ifade etti.

Kudüs

04.11.2008


 

Balfour İlanının yıl dönümünde Filistinliler buruk

Fİlİstİn’dekİ kimi gruplar, Balfour Deklarasyonu’nun yıl dönümünde, İngiliz hükümetinin Filistin sorununa çözüm bulmasını ve Filistin halkından resmen özür dilemesini istediler.

Balfour Deklarasyonu, 2 Kasım 1917 tarihinde, Lloyd George’un başbakanlığındaki İngiliz savaş kabinesinin Dışişleri Bakanı Sir Arthur James Balfour’un, Lord Rotschild’e gönderdiği ve İngiliz liderlerin Filistin’de bir Yahudi devleti kurulmasına destek vereceğini söylediği mektuptan adını alıyor. Mektup, sonraları, 1. Balfour Deklarasyonu olarak anılmaya başlanmıştı. Filistinliler, deklarasyonu, İsrail devletinin ortaya çıkmasında rol oynayan en önemli ögelerden biri olarak görüyorlar. Gazze’deki Halk Direniş Komiteleri’nin askerî kanadı Nasır Selahaddin Tugayları, yaptığı açıklamada, ‘’Balfour Deklarasyonu, kendisine ait olmayan birşeyi verme taahhüdüydü’’ diyerek, İngiltere hükümetinin Filistin halkından resmen özür dilemesini istedi ve Filistinli liderleri ve Arap ülkelerini, İsrail ile bütün görüşmelerini durdurmaya çağırdı. El Fetih’in El Aksa Şehitleri Tugayı da yayımladığı bir açıklamayla, Balfour Deklarasyonu’nun yayımlanmasının yıl dönümünde, Filistinliler’in atalarından kalma topraklarına bağlılıklarını vurgulamalarını ve yitirdiklerini hatırlamalarını istedi.

/ Kudüs

04.11.2008


 

İran: ABD ile aracıya ihtiyacımız yok

İRAN, ABD ile ‘’adil ve eşit’’ şartlarda doğrudan müzakereye hazır olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın basın danışmanı Mehdi Kalhor, Washington yönetimiyle aracısız müzakerelere başlanabileceğini söyledi.

Amerikalı yetkililerin zaman zaman İran’la diyalog kurulması yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Kalhor, ‘’İran-ABD ilişkileri, ancak adil ve eşit şartlarda mümkün olur’’ ifadesini kullandı. ‘’Washington yönetimi, askerî gücünü bölgedeki varlığını daha da yaygınlaştırmak için kullanıyor’’ diyen Kalhor, bu durumda uzlaşmaya varmalarının söz konusu olamayacağını belirtti. Kalhor, ‘’ABD’nin tarihi boyunca anlaşmalara uymaması ve sözünde durmaması, uluslar arası toplumda güvenilir bir ülke olmadığının en iyi ispatıdır’’ dedi. Mehdi Kalhor, geçen ayki açıklamasında, ‘’ABD, bölgedeki işgalci güçlerini çeker ve siyonist İsrail rejimini desteklemekten vazgeçerse bu ülkeyle doğrudan müzakerelere başlayabiliriz’’ ifadesini kullanmıştı. ABD’yle diyalog kurulması yönünde ülke içindeki bazı grupların taleplerini eleştiren Kalhor, ‘’ABD’ye gülümsemek zorunda değiliz, ilişki kurmaya asıl ihtiyacı olan onlardır’’ demişti.

Tahran

04.11.2008


 

Demokratik Kongo için acil toplantı çağrısı

Nİjerya Dışişleri Bakanı Ojo Maduekwe, Demokratik Kongo’daki çatışmaları görüşmek üzere Afrika Birliği’ni (AfB) acil toplantıya çağırdı.

Nijerya’da İngilizce yayımlanan This Day (Bugün) gazetesinin internet sitesindeki haberde, Demokratik Kongo’nun doğusunda askerlerle isyancılar arasında süren çatışmaların Afrika’da barış ve güvenliğe karşı bir tehdit haline geldiği belirtilerek, bu çatışmaların dikkatleri kalkınma çabalarından uzaklaştırarak kıt'ayı daha da yoksullaştıracağı kaydedildi. Tanzanya Devlet Başkanı ve AfB dönem Başkanı Jakaya Kikwete ile AfB Komisyonu Başkanı Jean Ping, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile geçen hafta yaptıkları telefon görüşmesinde bölgesel bir zirve yapılmasını önermişlerdi.

Lagos

04.11.2008


 

Suudi Arabistan: 2003’te başka bir “11 Eylül”ü önledik

Suudİ Arabistan’ın, 2003 yılında 11 Eylül benzeri bir saldırıyı son anda önlediği iddia edildi.

Suudi Arabistan’da yayınlanan El Vatan gazetesi, 2003 yılında Suudi vatandaşı olan militanların bir uçağı kaçırarak kalabalık bir ABD şehrine düşürme girişiminin önlendiğini yazdı. 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren 19 kişiden 15’i, Suudi vatandaşıydı. Gazete, üst düzey bir Suudi yetkiliye dayandırdığı haberinde Suudi Arabistan’da yakalanan militanların, şüphe uyandırmamak ve vize açısından sorun yaşamamak için ABD’ye farklı ülkelerden giriş yapmayı planladıklarını belirtti. İsmini açıklamayan yetkili, yakalandıkları sırada militanların saldırıyı gerçekleştirmeye hazırlandıklarını kaydetti. Suudi Arabistan yönetimi, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 160 terör saldırısının önlendiğini duyurmuştu. Suudi yetkili, önlenen bu saldırı girişiminin bu 160 saldırıdan biri olduğunu belirtti.

/ Riyad

04.11.2008


 

Irak Petrol Bakan Yardımcısı yaralandı

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Saheb Salman Kutub’un, Bağdat’ta düzenlenen bombalı saldırıda yaralandığı bildirildi. İçişleri ve Savunma bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, Salman Kutub’un Bağdat’ın kuzeyinde bulunan Ataifiye mahallesindeki evinden çıktığı sırada bombanın patladığı belirtildi. Patlamada Salman Kutub’un korumalarından birinin de yaralandığı kaydedildi.

/ Bağdat

04.11.2008


 

Sinyora Ankara’ya geldi

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya geldi.

Özel uçakla Ankara’ya gelen Sinyora’yı Esenboğa Havalimanında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer karşıladı. Başbakan Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanacak olan Sinyora ile iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular görüşülecek. Erdoğan-Sinyora görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından da kabul edilecek olan Sinyora, akşam Erdoğan’ın onuruna vereceği yemeğe katılacak. Sinyora’ya resmi ziyaretinde, Lübnan İçişleri Bakanı Ziyad Barud, Sağlık Bakanı Muhammed Cevad Halife ve Maliye Bakanı Muhammed Çatah eşlik ediyor.

04.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır