15 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Nurullah AKAY

Haydi dar dairemize dönelim


A+ | A-

Yaşamamız için en çok muhtaç olduğumuz havadır. Çünkü neredeyse saniyede bir havayı teneffüs etmeye ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu sebeple denilmiştir ki, insanların bir nefes için iki kere Allah’a şükretmesi gerekir. Birincisi aldığı nefes için, ikincisi verdiği nefes için. Çünkü nefes almak ihtiyaç olduğu gibi nefes vermek de hayatî bir ihtiyaçtır canlılar için, bilhassa biz insanlar için.

Bu dünya hayatında rahat yaşamamız için en çok ihtiyaç duyduklarımızı en ucuz bir şekilde elde edebiliyoruz. Meselâ her an ihtiyaç duyduğumuz havayı para ile almak zorunda kalsaydık bunun ağır yükü altından kalkamazdık. Meselâ su havadan sonra en çok ihtiyaç duyduğumuz bir madde. Diğer gıdalarla kıyaslandığı zaman suyun da oldukça bize ucuz verildiğini görebiliyoruz.

Kâinatın Büyük Yaratıcısı olan Rabbimizin bizlere ne kadar büyük nimetler verdiğini, bize ne kadar merhametli davrandığını hayatımız için meydana getirilen kolaylıklardan anlayabiliriz. Yaratılan varlıklardan en güzel bir şekilde yaratılmak, dünya hayatının yaşatılması için en güzel bir şekilde imkânlar sunulmak, varlıkları idare edebilecek kabiliyetlere sahip kılınmak nimetlerini aklı başında olan şuur sahibi insanlar inkâr edemezler.

Her nefes alış, her bakış, her duyuş, her hissediş binler şükürler gerektirirken, insanoğlu bunu ne kadar yapabiliyor? Kul olmak için yaratılan, şükür için en şerefli mahluk haline getirilen, yaratılan harika sanatların Büyük Sanatkârını anlayabilecek bir akıl ve şuura sahip kılınan insanoğlu kendisine düşeni, asıl görevlerini ne kadar yerine getirebiliyor?..

Devletler, milletler veya sınıflar muharebeleri insan olarak çok değerli kılınan bir varlığı asıl görevinden uzaklaştırmak için birer gerekçe olmaktadır ne yazık ki... Şu bir gerçektir ki, sadece dünya hayatıyla ilgili olan gelişmeler, içinde yaşadığımız asırda daha fazla insanlığı meşgul etmektedir. Bu durum işimizi zorlaştırmakta, bizlere yeni görevler tevdi etmektedir.

Dünyanın her tarafında meydana gelen olayları takip etme imkânıyla kârlı olduğumuzu sanıyoruz. Oysa zihnimizde olabildiğince bilgi kirliliklerine sebep olan haberler aslında bizleri asıl üzerinde kafa yormamız gereken meselelerden uzaklaştırıyor. Hayatımızın en önemli varlığı olan değerlerimizi düşünemez hale geliyoruz. Her an şükrü gerektiren nimetlerin fiyatını vermekten uzak kalıyoruz.

Büyük bir sanat eseri olarak yaratıldık. Elbette o Büyük Sanatkâr bizi başıboş bırakmaz. O, sonsuz ilmiyle, sonsuz kudretiyle bizleri her saniye takip etmektedir. İşte bunu hiç unutmamamız gerekir. Dünyanın geniş dairelerinde meydana gelen olaylar hakkında bilgi sahip olmak bizi kurtarmayacak. Bu bilgiler insanlığımıza bir şeyler katamayacak.

Dar dairemize dönmemiz gerekir. Dünyamıza sığınmamız gerekir. En küçük ihtiyacımızın giderilmesindeki yüce Kudretin işleyişini tefekkür etmemiz lâzım. Nefesten kârlar elde etmek için, bakışlardan Cennet manzaralarına ulaşabilmek için, duygularla ebedî güzelliklere istihkak kesbetmek için dönmemiz gerekir dairemize.

Rabbimiz hep bizi gözlüyor. O bizi bir imtihan meydanına atmış. O bize sayısız işaretler göstermiş. O rızası dairesine bizleri davet ediyor. O bizi şeytanlara karşı uyarıyor. O, örnek insan Habibiyle (asm), hakikatler menbaı Kelâmıyla bizi sevdiğini söylüyor. Hayatın her ânında bizi bizden daha çok düşündüğünü gösteriyor. İnsanı insan olmaktan çıkaran âsîlik, insan olmaktan uzaklaşmışlık, fena ve fani şeylerle aldanmışlık insanlığı telafisi mümkün olmayan tehlikelere atıyor.

Bize lâzım olan günümüzün kârıdır. Günlerimiz mânevî ticaret için bizlere imkânlar sunmaktadır. Gerçek zevkler bizi mânevî dünyada beklemektedir. Sahte güzellikler, zehirli ballar, yalancı cennetler bizi aldatmamalı. İnsanoğlu gerçeklere lâyıktır. İnsanoğlu ebedî hayatta ebedî saadeti yaşamaya lâyıktır. Unutmayalım ki, ebedî hayat ve saadet, fena ve fani karartıların çok olduğu bu dünyada kazanılacaktır. Gerçekte insanlığın en büyük meselesi budur işte: Ya ebedî saadet kazanılacak veya bu büyük fırsat kaybedilecektir...

15.12.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.12.2009) - Sonsuzluğun başlangıcı

  (24.11.2009) - Eyüp Sultan’da bir gün

  (17.11.2009) - Ölçümüz ve yolumuz

  (10.11.2009) - Nice insanlar vardı dünyamızda

  (03.11.2009) - İnsanî hürriyete muhtacız

  (27.10.2009) - Misafir olduğumuzu unutmadan

  (25.10.2009) - Mutlak sona doğru ilerlerken

  (20.10.2009) - Dünyamdan yansımalar

  (13.10.2009) - İnsan olmayı çözebilmek

  (29.09.2009) - "Said Nursî" ülkemizin medar-ı iftiharı

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl