23 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

“Mevlânâ’ya hümanist denilince çıldırıyorum”

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat, hümanizmin Yaratıcıyı reddeden felsefî bir düşünce olduğunu belirterek, “Mevlânâ’ya hümanist denilince çıldırıyorum” dedi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi tarafından psikiyatri bölümünün katkılarıyla Büyük Salo’nda ‘Beyin ve Din’ konulu program düzenlendi. Programda, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat, AÜ Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Prof. Dr. Nazan Aydın ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Gündoğdu birer konuşma yaptı. Prof. Dr. İsmet Kırpınar, M.Ö 4 yüzyılda Hipokrat’ın hazzın, sevincin, üzüntünün kaynağının beyinde olduğunu söylediğini belirterek, son yıllarda Batı’daki bilim çevrelerinde dinî tecrübelerin beyindeki karşılığıyla ilgili çalışmaların arttığını söyledi. Dinin dünya genelindeki tanımını yaptıktan sonra değişik ilâhî ve ilâhî olmayan inançlara değinen Prof. Dr. Kerem Doksat, Mevlânâ’ya hümanist denilmesini eleştirdi. Hümanizmin bir Yaratıcıyı reddettiğine dikkat çeken Doksat, “Hümanizm deyince insanseverlik anlaşılıyor. Hümanizm Yaratıcıyı reddeden felsefî bir düşünce. Meselâ Mevlânâ’ya hümanist düşünür diyorlar ben çıldırıyorum. Mevlânâ, ‘Peygamberin (asm) ayağının tozu olsam’ diyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Cengiz Gündoğdu ise kalp ve tasavvuf konusuna anlattı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’ın da katıldığı faaliyete çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci iştirak etti.

23.12.2009


 

Dünya Basın Fotoğrafları 2009 Sergisi, Forum İstanbul’da

DÜNYA Basın Fotoğrafları 2009 Sergisi, dün itibariyle Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezinde açıldı.

Sergi 12 Ocak tarihine kadar gezilebilir. Basın fotoğrafları dalında yapılan uluslar arası yarışmanın ödüllü fotoğraflarını içeren sergi yıl boyunca dünyanın çeşitli şehirlerini gezdi. Bu yılki sergi 10 kategoride 198 ödüllü fotoğraftan oluşuyor. Foto muhabirliğinin bir yıllık güncesi sayılabilecek sergi, aynı zamanda bu sektörde standardı belirliyor.

Forum İstanbul ve Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu katkılarıyla İstanbul’a getirilen serginin açılışı, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Drs. Onno Kevers tarafından yapıldı. Sergi süresince, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ile ortaklaşa “Alışveriş ve Yaşam” konulu bir fotoğraf yarışması da düzenlenecek. Her yıl dünyanın dört bir yanından foto muhabirleri, ajans, gazete ve dergiler tarafından yarışmaya gönderilen fotoğraflar 13 kişilik bağımsız uluslar arası bir jüri tarafından 10 farklı kategoride değerlendiriliyor. Bu yılki yarışmaya 124 ülkeden 5.508 fotoğrafçı tarafından gönderilen 96.268 fotoğraf katıldı. Sergi bu yıl bütün dünyada yaklaşık 100 yerde sergilendi. Bilgi için: www.forumistanbul.com.tr

23.12.2009


 

Batı Trakya Türkleri şiir şöleni düzenledi

ŞAİR Necati Ocakçı ile Piyanist Cemile Arifova’nın düzenledikleri “Şiir-Kültür-San'at Şöleni” 11–13 Aralık 2009 tarihleri arasında Antalya’da Sherwoord Otelinde gerçekleştirildi.

Faaliyet içinde bir de gezi programına düzenlendi. Şölene uluslar arası boyutta yurt içi ve yurt dışından çok sayıda araştırmacı, şair, yazar, bestekâr, ozan, THM ve TSM san'atçısı ve devlet adamları katıldı. Şölene katılan BATTAM (Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi) Başkanı Dr. Özkan Hüseyin, yaptığı konuşmasında Batı Trakya Türkleri ile ilgili bilgiler sundu. Faaliyete katılanlara Batı Trakya Türklerinin varlığı, yaşantıları ve sorunları hakkında bilgiler verdi.

23.12.2009


 

Denizli’nin el dokumaları Osmaniye’de sergileniyor

DENİZLİ’NİN Kızılcabölük beldesinin yöresel el dokuma kumaşları Osmaniye’de sergilendi.

Serginin Osmaniye’de açılması için firma sahibine destek veren Vali Celalettin Cerrah, beraberinde Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren ile sergiyi ziyaret etti. Cerrah, ürünlerin dokunması ve özellikleri hakkında da bilgi aldı. Sergi hakkında bilgi veren el dokuma ürünleri firması sahibi Sadık Salınan, “Ürünlerimizi Osmaniye’de tanıtmak istedik. Vali Cerrah da bize bu konuda yardımcı oldu” dedi. Desteğinden dolayı Vali Cerrah’a teşekkür eden Sadık Salınan Osmaniyelilerin el emeği olan bu ürünlere ilgi göstereceğini umduğunu ve bütün Osmaniyelileri sergiye beklediklerini ifade etti. Cumhuriyet Meydanı yakınlarında açılan sergi Osmaniyelilerin beğenisine sunulmak üzere 15 gün süreyle açık kalacak.

23.12.2009


 

Bursa’da şiir rüzgârı

EDEBİYAT ve düşünce alanında yetiştirdiği ünlü isimlerden dolayı ‘Şair Şehri’ olarak bilinen Bursa’da, bu yıl 13.’sü gerçekleştirilen Edebiyat Günleri’ndeki şiir dinletisi büyük ilgi gördü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ‘Modern Türk Şiiri’ temasıyla düzenlenen Edebiyat Günleri’ndeki faaliyetler edebiyata olan hasreti dindirdi. Tayyare Kültür Merkezi’ndeki toplam 5 oturumla gerçekleşen sempozyuma otuza yakın uzman konuşmacı katıldı. Modern Türk Edebiyatı hakkında konuşan yazarlar, modern zamanın problemleri ile modern şiirin günümüzdeki yeri ve önemini tartıştı. Modern Türk şiirinin temel zenginliklerinin ve günümüzdeki öneminin anlatıldığı ilk oturumda yazar M. Ragıp Karcı, modern Türk edebiyatındaki ‘aşk’ın önemine değindi. Karcı, ayrıca, modern Türk şairlerinin geçmişten günümüze bıraktıkları mirasa günümüz şairlerinin sahip çıkması gerektiğini ve aşkın uzaklaştığı yerde şiirin de uzaklaşacağını dile getirdi.

23.12.2009


 

Yeni Asya 1. Kitap ve Bilişim günlerinde

YENİ ASYA Kütahya temsilciliği Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Merkez Kampus eski merkez kütüphanede Frig fuarcılık tarafından organize edilen 1. Kitap ve Bilişim Günleri Fuarına katılıyor.

21-25 Aralık tarihleri arasında beş gün sürecek 1. Kitap ve Bilişim Fuarına katılan Yeni Asya Kütahya temsilcisi Servet Bilgin, “Yeni Asya Neşriyatın çıkardığı yayınlarla, dergilerimizle fuara katılıyoruz” dedi. Dumlupınar Üniversitesinin 25 bin dolayında öğrencisi merkez kampüste eğitimlerine devam ettiğini, amaçlarının Yeni Asya Neşriyat ile öğrencileri, okurları buluşturmak olduğunu söyleyen Servet Bilgin, “Bu organizasyonda Yeni Asya Neşriyat tarafından çıkarılan eserleri, özellikle Risâle-i Nur Külliyatını, Köprü, Bizim Aile, Genç Yaklaşım ve Can Kardeş gibi dergilerimizi, gazetemizi üniversite öğrencilerine tanıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Bilgin, ilk gün ilgisinden memnun olduklarını kaydederek, 1. Kitap ve Bilişim fuarında stantlarını ziyaret eden bazı öğrencilerin Risâle-i Nur Külliyatını ve Bediüzzaman Said Nursî ismini görünce, Risâle-i Nur ve Bediüzzaman Said Nursî konusunda sorular sorduklarını söyledi. Bilgin, beş günlük fuar süresince satışa sundukları eserlerde % 20 indirim uyguladıklarını da sözlerine ekledi.

23.12.2009


 

İshakpaşa Sarayını bütün dünya tanıyor

AĞRI Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, dünyada milyonlarca kişinin İshakpaşa Sarayı’nın değerini ve tarihini çok iyi bildiğini, bu yıl içinde 120 bin yerli ve yabancı turistin sarayı ziyaret ettiğini belirtti.

İshakpaşa Sarayı’na bu yıl büyük bir ziyaretçi akını olduğunu dile getiren Bulut, ‘’Bu yıl Doğubayazıt’ta otellerin doluluk oranı arttı. Doğubayazıt’ın her cadde ve sokağında yerli ve yabancı turistlere rastlamak mümkün.’’ diye konuştu. Ağrı Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, son 3 yılda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sarayın restorasyonu için 4 milyon TL ödenek ayrıldığını vurguladı. Bulut, sarayın yolu için Karayollarının 3 milyon TL harcadığını kaydetti. İshak Paşa Sarayı’nın bu yıl 7 bin metre çapında temperli camla kaplandığını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Bulut, sarayı kışın kardan yazın da güneşten koruyacak örtünün çalışmalarının bittiğini söyledi.

23.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl