24 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Gazze konvoyu kararlı

“Filistin’e Yol Açık” sloganıyla yola çıkan yardım konvoyunda bulunan İHH İnsanî Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ve İngiliz Parlamenter George Galloway, Ürdün’de yaptıkları konuşmalarda Gazze’ye girme konusunda kararlı olduklarını belirttiler. Yıldırım, “Gazze’ye girme noktasında çok kararlıyız” derken Galloway, “Gerekirse gemilerde ve sahillerde yatacağız. Kesinlikle dönmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Gazze yolundan dönüş yok

Fİlİstİn Özgürlük Konvoyu için Ürdün’ün başşehri Amman’da sivil toplum kurumuşları tarafından bir “hoş geldiniz” programı düzenlendi. Programda Filistin duyarlısı sivil toplum kuruluşları ile Ürdün’de yaşayan Türkiye vatandaşları katıldı. Programda konuşan İngiliz Parlamenter George Galloway, “Gerekirse gemilerde ve sahillerde yatacağız. Kesinlikle dönmeyeceğiz. Biz kararlıyız. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ten isteğimiz Gazze’nin kapılarını bize açmasıdır” dedi.

“Bizim hiç kimseye karşı düşmanlığımız yok” diyen Galloway, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim tek bir amacımız var: 27 Aralık’ta Filistin halkının yanında olmak istiyoruz. Bir kez daha tekrarlıyorum. Bizler Kızıldeniz’de kalabiliriz, gemilerde, sahillerde kalabiliriz, gerekirse Sina çölünde kalırız. Ama kesinlikle dönmeyi düşünmüyoruz.

Sizden bir isteğim var. Bu yolculukta bize duâ etmeyi unutmayın. Bizimle birlikte olun daima. Sizinle öyle bir yolculuğa çıktık ki o yolculuk ki yenilgiyi kabul etmeyen, her şeyini ortaya koyan bir halkla birlikte olacağız."

Konvoyun Türkiye organizatörü İHH İnsanî Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise bütün halkların desteklerini arkalarına aldıklarını, Mısır’ın durumu göze alarak konvoyu Gazze’ye alması gerektiğini ifade etti. Yıldırım, “Bu konvoyun yanında olanlar yükselecektir. Karşısında olanlar ise bertaraf olacaktır. Biz çok kararlıyız. İnşallah Gazze’ye gireceğiz ve oradaki kardeşlerimizle buluşacağız” dedi.

Ürdün’deki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ise yaptıkları konuşmalarda konvoy ekibine teşekkür ettiler. Ürdün halkının Filistin halkının yanında olduğunu belirttiler.

Ürdün’deki program bugün düzenlenecek basın toplantıları ve ziyaretlerle devam ediyor. Konvoyun Ürdün’den sonraki durağı Mısır olacak. Konvoy ekibi Mısır’a gemiyle geçecek.

ÜRDÜN’DE FİLİSTİN KONVOYUNA ENGELLEME

Ürdün polisi, Filistin Özgürlük Konvoyunu başkent Amman’ın içerisine almak istemeyince kriz çıktı. Ürdün polisinin bu uygulamasına tepki gösteren konvoy ekibi araçların kontakları kapattı. Bir anda şehrin trafiği kilitlendi. Kriz Ürdün yetkililerin konvoyun şehre girmesini izin vermesiyle çözüldü. Ürdün polisi, Gazze’ye giden Filistin’e Özgürlük Konvoyu’nu başşehir Amman’ın içerisine almak istemedi. Polis konvoy araçlarını iki kısma ayırarak şehrin dışından kalacakları yere götürmek istedi. Polisin trafiği gerekçe göstererek Filistin konvoyunu engelleme girişimi üzerine konvoy ekibi protesto etme kararı aldı. Bütün araçların kontakları kapatıldı. Bir anda şehrin bütün trafiği durdu. Krizin büyümemesi için askerî ve siyasî yetkililer devreye girerek konvoyun temsil heyetini iknâ etmeye çalıştılar. İHH Başkanı Bülent Yıldırım ile görüşen yetkililer, uzun görüşmelerden sonra konvoy heyetini 10’arlı gruplar halinde şehre almaya karar verdiler. Konvoy heyetinin şehrin içerisine alınmak istenmemesi Ürdünlü vatandaşların da tepkisine sebep oldu. Yollara dökülerek konvoy araçlarını bulunduğu alana gelen Ürdünlüler, konvoy ekibine destek oldular. Ürdün polisinin konvoyu engelleme girişimi sebebiyle biranda büyüyen kriz, konvoy araçlarının şehre alınmasıyla çözüldü. Ürdünlü yetkililer, konvoy ekibinden özür dilediler.

24.12.2009


 

Gordon Brown da ifade verecek

Bİrleşİk Krallık Başbakanı Gordon Brown, ülkede devam eden “Irak soruşturmasına” katılmaya ve delil sunmaya çağrıldı. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre Brown, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden sonra ifade verecek.

Böylece Brown’un ifadesinin seçim döneminde siyasî bir malzeme olarak kullanılması önlenecek. Birleşik Krallık’ta 24 Kasımda başlayan ve Irak savaşına katılma kararının nasıl alındığı, Irak’ın işgali ile savaş sonrasında uygulanan politikaların masaya yatırıldığı “Irak soruşturmasına” Noel ve yeni yıl tatili sebebiyle 4 Ocak’a kadar ara verildi. Soruşturma çerçevesinde şimdiye kadar çok sayıda emekli büyükelçi ve istihbarat yetkilisi dinlendi. Emekli bürokrat Sir John Chilcot’un başkanlık ettiği komisyonda, 2010 yılında ise dönemin Başbakanı Tony Blair ile aralarında Jack Straw’un da bulunduğu Blair hükümetinin eski bakanları ve danışmanlarının dinlenmesi bekleniyor. Ülkenin 2001-2009 yılları arasındaki Irak politikasının değerlendirildiği “Irak soruşturmasında” yer alacak Başbakan Brown ise savaş döneminde Birleşik Krallık’ın Maliye Bakanlığı, savaş sonrası ve İngiliz askerlerinin Irak’tan çekildiği dönemde ise Başbakanlık görevini yürütüyordu. 2009’un Temmuz ayı sonunda Irak’tan tamamen çekilen Birleşik Krallık’ın 6 yıl boyunca bu ülkede toplam 179 askeri öldü.

24.12.2009


 

Taliban da ek kuvvet gönderiyor

Pakİstan’dakİ Taliban komutanı, takviye Amerikan askerlerini püstürtmek için Afganistan’a binlerce savaşçı göndermekte olduklarını söyledi.

Pakistan Talibanının lideri Hekimullah Mesud’un yardımcısı Veliur Rahman, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “ABD Başkanı Barack Obama Afganistan’a takviye asker göndereceğine göre, biz de NATO ve Amerikan askerleriyle savaşmak için binlerce adamımızı gönderiyoruz” dedi. Rahman, “Afgan Talibanının bu aşamada yardımımıza ihtiyacı var ve biz de onlara yardım ediyoruz” diye konuştu. Pakistan Talibanının arkasındaki stratejik beyin olduğu belirtilen Rahman, savaşçıların çoğunun Afganistan’a ulaştığını belirtti. Pakistan Talibanının Güney Veziristan’da orduya karşı savaşmaya kararlı olduğunu kaydeden Rahman, ancak ABD ile ilişkilerini koparması halinde savaşçılarının Pakistan güçlerine saldırmayı durduracağını söyledi.

24.12.2009


 

BM parasız kaldı, yardımları kesti

BM Dünya Gıda Programının (DGP), malî kriz yüzünden Nepal’deki yarım milyondan fazla açın beslenmesi için gereken yardımı kesmek zorunda kaldığı bildirildi.

Örgüt yetkililerinden Dominique Hyde, DGP’nin kuraklık, yüksek gıda fiyatları, artan istikrarsızlık ve ekonomik kriz yüzünden açlık çeken milyonlarca Nepalliye yardımının, bu insanları açlıktan kurtardığını hatırlattı. Hyde, Nepal’de 2,2 milyon insana gıda yardımı yapan DGP’nin, ihtiyaç duyulan yardım parası acilen gelmezse, gıda yardımını 250 bin kişiye daha durdurmak zorunda kalacağını belirtti. Örgüt, 600 bin kişiye yardıma devam edebilmesi için 3 ayda 20 milyon dolara ihtiyacı olduğunu bildirdi. Bağış yapan ülkeler malî krizden etkilendiği için sıkıntıya düşen DGP, geçen ay internet üzerinden başlattığı kampanyayla, açlıkla mücadele için 1 milyar kişiden ufak yardımlar istemişti.

24.12.2009


 

Medine’de su baskını tehlikesi

Suudİ Arabistan’da geçen ay etkili olan şiddetli yağışlar sonucu Cidde’de 122 kişi vefat ederken, Medine’de muhtemel su baskınlarına karşı Mescid-i Nebi için tedbirler alınacak.

Saudi Gazette’nin haberine göre, Medine Belediye Meclisi, alınacak tedbirleri görüştü. Yetkililer, Bathan vadisinin Mescid-i Nebi için tehlike oluşturabileceğini, buradaki barajın sadece 11 metre yükseklikte bir su bendine sahip olduğunu belirtiyor. Yetkililer, daha önce meydana gelen bir taşkında suların Mescid-i Nebi’nin yakınına kadar geldiğini ifade ediyor.

24.12.2009


 

Fehriye Erdal’a 2 yıl ceza

Brüksel Temyiz Mahkemesi, terör örgütü DHKP-C ve üyeleriyle ilgili davada, Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından terörist Fehriye Erdal’ı gıyabında 2 yıl hapse çarptırdı.

DHKP-C üyesi Bahar Kimyongür’ü beraat ettiren Belçika mahkemesi, yargılanan diğer teröristleri 2 ile 3 yıl arasında hapse mahkûm etti. Mahkeme, DHKP-C’nin Belçika’da “terör eylemi yapmadığına” karar verirken, teröristlerin bireysel suçlarını dikkate aldı.

24.12.2009


 

Amerikalıları Noel heyecanı sardı

ABD’de Noel heyecanı ülkenin dört bir yanını sararken, başşehir Washington, dev Noel ağaçları ve ışıklandırılmış caddeleriyle yeni yılı karşılamaya hazır.

Amerikalı Hristiyanların bütün yıl heyecanla beklediği Noel 24-25 Aralık’ta kutlanacak. Başşehir Washington’da yaşayanlar da Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı güne, uzun süre önce hazırlanmaya başladı. Firmalar, yılbaşı ağacının altına veya şöminenin üzerine asılı çorapların içine konulacak ve Noel’de açılacak hediyeler için indirimler yaptı ve değişik alternatifler sundu. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen Amerikalılar da özellikle çocukların sabırsızlıkla beklediği hediyeler için birkaç haftadır sürekli alışveriş turu yapıyor. Genellikle 24 Aralık akşamı veya 25 Aralık öğleninde, geleneksel aile yemeğine katılan Amerikalılar, kar yağışına rağmen uzaktaki ailelerinin yanına gitmek için garlara veya havaalanına yöneldi.

24.12.2009


 

İran’da muhalif gösterilerde yabancı parmağı

İran’da, 80 yabancı örgütün seçim sonrasındaki olay ve gösterilerde rol aldığının belirlendiği belirtildi.

Devlet televizyonu, İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi’nin, eyalet valileriyle yaptığı bir toplantıda, 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçimi öncesi ve sonrasındaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunduğunu duyurdu. Muslihi, seçim sonrasındaki olayların yurt dışındaki toplantılarda çok önceden planlandığını, seçimlerin bahane edilerek nizama darbe vurulmak istendiğini söyledi. “80 yabancı enstitü, fon ve kurumun fitne olaylarında rol aldıkları belirlendi” diyen Muslihi, bu örgütlerden sadece birisinin bütçesinin 1.7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

24.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl