24 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Âkif, milleti için her şeyi yaptı

MARMARA Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Uzun, “Mehmet Âkif Ersoy, milletin istiklâli tehlikedeydi ve o zaman ne yapılması gerekirse onu yaptı. Ama Mehmet Âkif milletin istiklâlinden ziyade milletimizin her şeyi için her şeyi yaptı.

Fakiri için ne düşündüyse onu söyledi ve kendi hayatında yaptı. Zengini için de, âlimi için de, cahili için de aynısını yaptı” dedi.

Çorum Belediyesi ile Dil ve Edebiyat Derneği tarafından ortaklaşa düzenlediği Mehmet Âkif Ersoy’u anma programında Akif’in hayatını anlatan Prof. Dr. Uzun, onu anlamaya ve tanımaya ortaokul yıllarında başladığını, o yıllardan bugüne kadar da Akif’in hayatını incelediğini söyledi.

Uzun konuşmasında şunları kaydetti:

“Biz büyüklerimizi hayırla anmak üzere vazifelendirildik. Bu hayırla anılacak büyükler zaten hayırlı büyüklerdir. Bunları anlayarak bunların yaptıklarından yapabileceklerimizi kendimize vazifelendirerek hayatımızı planlamaktır. Bu mesai insana hayatı boyunca lâzım olan her şeyi kendi önünde bulma imkânı veriyor. Âkif’i anmak demek bizim milleti millet yapan bizim değerlerimizi ortaya koyan büyüklerimizin her birisi için, aynı duygularla aynı niyetle faaliyet göstermemiz gerekir. Ben aldığım etkiyle Âkif’i model kabul etmiş olabilirim. Siz, tanıdığınız benimsediğiniz Hz. Mevlânâ’yı örnek alabilirsiniz. Bir başkası başkalarını örnek alıyor. Bizim öyle bitmez tükenmez bir hazinemiz var ki her birimiz bu hazinelerden birisine ulaşan bir yolda bulunursak, o kişileri anlar ve o kişiler gibi olmaya gayret edersek Allah önümüze gerekli kapı ve imkânları serer.” Mehmet Akif Ersoy, milletin istiklâli tehlikede olduğu bir zamanda ne yapılması gerekiyorsa onu yaptığını ifade eden Prof. Uzun, “Ama Mehmet Âkif milletin istiklâlinden ziyade milletimizin her şeyi için, her şeyi yaptı. Yani kapsam bu kadar geniş. Fakiri için ne düşündüyse onu söyledi ve kendi hayatında yaptı. Zengini için aynı şeyi yaptı. Âlimi için benzerini yaptı cahili için benzerini yaptı. Biz ne yapabiliriz ve ne yapıyoruz. İnsan sevgisi diye kıyametler koparılıyor. İşte size insanı seven bir ideal insan. Âkif’i böyle bir toplantıda dinleyerek anlamak çok zor. Çünkü bizim pek çok büyüğümüz gibi müstesna bir insan. Nasıl hakkıyla tanımak ve anlamak lâzım. Önce okuyalım Âkif’i anlayalım sonra bu toplantılarda eksiklikleri giderelim” şeklinde konuştu.

24.12.2009


 

ESKADER’den iki toplantı

EDEBİYAT Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği, “Mehmed Âkif Ersoy” ve “Müzikle Tedavi” konulu iki toplantı düzenliyor.

Toplantılardan sonra “ESKADER 2009 Ödülleri”ni kazananlar da açıklanacak. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), 26 Aralık Cumartesi günü ki toplantı birden düzenliyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde gerçekleşecek olan program saat 13.00’te başlayacak. İlk olarak araştırmacı-yazar Abdurrahman Şen vefatının 73. yılı münasebetiyle Mehmed Âkif Ersoy’u anlatacak. Bu yıl, “Bir Destan Adam Mehmed Âkif Ersoy” isimli eseri yayımlanan Şen, büyük şairin hayatını, san'atını, fikirlerini ve ideallerini anlatacak.

İkinci toplantı müzikle tedavi hakkında olacak. Psikiyatri uzmanı Dr. Adnan Çoban, “Müziğin İnsan Beyni Üzerinde Etkileri” konulu bir konferans verecek. Çoban, müzik terapiyi uygulamalı olarak gösterecek. Her iki konuşmacıya, konuşmaları sonrasında dinleyiciler soru sorabilecek.

Aynı gün, iki toplantının sona ermesinden sonra Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Mehmet Nuri Yardım, “ESKADER 2009 Ödülleri”ni açıklayacak. Dernek tarafından her yılın sonunda açıklanan ödüller, kültür san'at dallarında veriliyor. Ödüller, ESKADER üyeleri, www.sanatalemi.net sitesi yazar ve okuyucuları ile kültür san'at adamları ve dernek yönetimi tarafından belirleniyor. Ödüller ise, 2010 yılının Nisan ayında törenle sahiplerine verilecek. Ayrıntılı bilgi için: Tel: 0(212) 511 23 23

24.12.2009


 

Tarihî Kemah evleri yeniden inşa ediliyor

Anadolu’da birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kemah; tarihî, kültürel zenginlikleriyle yeniden hayat buluyor.

Kemah Belediyesi’nin başlattığı restorasyon çalışmalarıyla tarihî Kemah evleri yeniden inşa ediliyor. Kemah Belediyesi, Sancak Şehrinin tarihî evlerini yeniden ortaya çıkarmak için çalışmalarına başladı. Proje için ilk etapta Kemah marangoz esnaf ve sanatkârları gönüllü olarak çalışmalarda yer aldı. Ayrıca, Kemahlı olan Kenan Ünsal da Kemah’ta tarihin yeniden canlanması için katkıda bulundu. Kemah Belediyesi’nin başlattığı çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Hüsamettin Şanal, “Kemah evleri, kapı tokmaklarından, ahşap işlemelerine kadar, Anadolu yaşayışının, kültürünün yansıtıldığı benzersiz eserlerdir. Tandırında ekmek pişer, büyük avlusunda hep beraber yemekler yenilirdi. Ahşap evlerde edilen sohbetlerde kırk yıllık hatırı olan kahveler içilirdi. Ama son yıllarda kendi kaderine terk edilmiş bir halde sayıları da bir hayli azalmıştır. Kemah evleri, belediyemizin başlatmış olduğu bu projeyle hayat bulacak. Ayrıca, meydan düzenlemesi ve sokak ıslâhıyla beraber ilçemiz turizm mekânı haline getirilecektir” dedi.

24.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl