24 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Dünyada kadIn haklarI hâlâ büyük bİr sorun

‘Orta Asya’da Kadın Hareketi ve Karşılaşılan Sorunlar’ konulu konferans Astana’da başladı. İki gün boyunca sürecek konferans Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Komisyonu, Friedrich Ebert Fonu ve İngiltere’nin Kazakistan Büyükelçiliği’nin organizesi ile yapılıyor.

Konferansa katılan Orta Asya ülkeleri kadın örgütleri temsilcileri ve Kazakistan’da bulunan yabancı misyon temsilcileri Orta Asya’da kadın hareketi ve karşılaştıkları sorunları ele alacak.

Konferansın açılış konuşmasını Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve milletvekili Sagınbek Tursunov yaptı. 21. yüzyılda hâlâ kadına yeterli değerin verilmediğini ifade eden Tursunov, ülkesinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığı kadın sorunlarının gündemde tutulacağını belirtti. Kadının toplumda hak ettiği yeri alması için devlet ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek ortak projeler hazırlaması gerektiğini vurgulayan Tursuno, “Kadın artık ticaret ve reklam aracı olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

EĞİTİMİN ÖNEMİ BÜYÜK

ToplantIya Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden katılan kadın kolları temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, kadının günümüzde cinsellik aracı olarak öne çıkarıldığını ifade etti. Kadın ticaretinin hala bölge ülkelerde büyük rant aracı olduğunu ve bu konuda yeni yetişen geçlerin günümüz tuzaklarına düşmemesi için gerekli eğitimin verilmesinin önemine vurgulandı. Kazakistan’da görev yapan yabancı misyon temsilcileri eşlerinin ilgi gösterdiği konferansa konuşmacı olarak katılan AGİT Astana yetkilisi Jeannette Kletzer, Orta Asya ülkelerinde karşılaşılan kadın hakları ihmallerinin temelinde ekonomik sebeplerin olduğunu söyledi. Kletzer, “Orta Asya’da kadınların eğitim düzeyi diğer dünya devletlerinden geri kalmıyor. Ancak toplum yapısı kadını arka plana itiyor” dedi. Konferans süresince kadın haklarının anayasal anlamda koruma altına alınması, uluslar arası kadın örgütleri ile işbirliği, Orta Asya Kadın Hareketi’nin geleceği ve BDT ülkelerinde ortak projelerin hayata geçirilmesi gibi konu başlıkları ele alınacak.

24.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünyada kadIn haklarI hâlâ büyük bİr sorun

  Rasmussen Rusya’yı kızdıracak

  AFGANİSTAN’DA 7 SİVİL DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

  NATO, Afgan halkından özür diledi

  Kıbrıs müzakereleri yeniden başlıyor

  Cheney hastaneye kaldırıldı

  İsveç donuyor

  Japon siyasetinde erken seçim rüzgârı

  Yanukoviç’in ilk durağı Brüksel

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl