25 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kemalizm varken reform olmaz

Yaşananlar AB ve Türkiye perspektifinde karşılaştırıldığında, AB'de ideoloji olmadığını, eğer sayılacaksa tek ideolojinin demokrasi olduğunu ifade eden eski Savcı Gültekin Avcı, Türkiye’de anayasanın 2. maddesine göre resmî ideolojinin Kemalist düşünce tarzı olduğunu hatırlatarak, “Devlet diyor ki, ‘Kemalist düşünce tarzı, benim için demokrasiden de önemlidir, insan haklarından da önemlidir, hukuk devletinden de önemlidir.’ Yargı reformu yapsak, fakat anayasanın 2. maddesindeki bu dizaynı değiştirmesek, bu kadar yoğun olmasa da yine aynı sıkıntılarla karşılaşacağız. HSYK’nın müdahalesi işte bu sisteme dayanıyor” şeklinde konuştu.




Gündemin nabzını tutmak için

tıklayın!
www.sentezhaber.com

Kemalizm varken reform olmaz

ESKİ Savcı Gültekin Avcı, Türkiye’de Anayasa’nın 2. maddesine göre resmî ideolojinin Kemalist düşünce tarzı olduğunu hatırlatarak, “Devlet diyor ki, ‘Kemalist düşünce tarzı, benim için demokrasiden de önemlidir, insan haklarından da önemlidir, hukuk devletinden de önemlidir.’ Yargı reformu yapsak fakat Anayasa’nın 2. maddesindeki bu dizaynı değiştirmesek, bu kadar yoğun olmasa da yine aynı sıkıntılarla karşılaşacağız” dedi. Eski Savcı Avcı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek’in, Özbek’in terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in evinde arama yapan savcıyla telefonda görüştüğünü itiraf ettiğine yönelik haberi değerlendirdi. Avcı, bu durumun adil yargılamaya cebren müdahale demek olduğunu ifade ederek, “HSYK, sıradan bir organ değildir. Bizzat hâkimlerin ve savcıların en tepesindedir. Terfilerinde, takdirlerinde, tevziyelerinde, tayinlerinde tek yetkilidir. Bu yüzden Başkan Vekili Özbek’in savcıyı araması, TCK 277’ye göre fevkalâde ağır bir suçtur” diye konuştu.

Söz konusu maddeye göre yargı görevini yapan kişiyi etkileyene, 2 ile 4 yıl arasında hapis cezası verileceğinin öngördüğünü anlatan Avcı, şunları söyledi: “Buradaki de yargı görevini etkileme suçudur açıkça. ‘Sen direnme, biz gerekeni yapacağız.’ demektir. Meşruiyetini kaybetmiş kurumdaki, Ali Suat Ertosun gibi Ergenekon soruşturmasında adı geçmiş ve Kadir Özbek gibi savcıyı bu şekilde tehdit etmiş kişilerin, en azından bu hadisede görev yapmaması gerekir. Bir de oturup karar alıyorlar bu soruşturma hakkında. Bunu dünyada kabul edilebilecek, anlayabilecek hiçbir hukuk sistemi yoktur.”

Gültekin Avcı, HSYK’nın Erzurum’daki savcıların yetkilerini, hiçbir Adalet müfettişinin soruşturması olmadan almaya yetkisi ve hakkı olmadığını, böyle bir teamül de bulunmadığını vurguladı. Avcı, “O ayağı felç ettiğini düşünüyor. Şimdi gözleri, İstanbul ve Ankara kozmik büro soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılarda. Aynı hamleyi kuşkusuz oraya da yapacaktır. Ya kararname dönemi için ya da kendisine bir şekilde intikal eden hususlarda. Yine aynı şekilde fiili durum inisiyatifiyle. Bunları bir şekilde yapma cihetine gidecektir, çünkü kendisi için düğmeye basılmıştır artık” diye konuştu.

YARGITAY, ERGENEKON

DÂVÂSINI BEKLİYOR

Yargıtay’ın, Ergenekon davasının kendisine geleceği günü beklediğini ve bu noktada bazı şeyler de yaptığını hatırlatan Avcı, bu tür kişilerin Yargıtay’da yargılanacağıyla ilgili kendince yeni bir içtihat oluşturacağını savundu. Daha önce teknik dinlemelerle ilgili 2009 Mayıs ayında farklı içtihatta bulunmayan Yargıtay’ın, bunların delil sayılabilmesi için başkaca maddi delillerle desteklenmesi gerektiği içtihadını çıkardığını kaydeden Avcı, “Bunu da Ergenekon için çıkardı mesela, yoktu o zamana kadar. Hâlbuki kanunda, ‘Başka delil bulunmadığı takdirde teknik dinleme delil olarak yeterli’ diyor. Yargıtay’ın kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesine tamamen aykırı. Bu içtihadı uygulayarak, Ergenekon’daki teknik dinleme dokümanlarının hepsini tasfiye etmiş olacak. Bu engellemeler, gölgelemeler, saldırılar arasında Ergenekon soruşturması da el yordamıyla amacına ulaşmaya çalışıyor. Gerçekten oldukça zordur” diye konuştu.

AB’DE TEK İDEOLOJİ, DEMOKRASİ

Bütün bu yaşananlar Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye perspektifinde karşılaştırıldığında AB’de ideoloji olmadığını, eğer sayılacaksa tek ideolojinin demokrasi olduğunu anlatan Gültekin Avcı, Türkiye’de ise Anayasa’nın 2. maddesine göre resmî ideolojinin Kemalist düşünce tarzı olduğunu hatırlattı. Eski Savcı Gültekin Avcı, şöyle devam etti: “Devlet diyor ki, ‘Kemalist düşünce tarzı, benim için demokrasiden de önemlidir, insan haklarından da önemlidir, hukuk devletinden de önemlidir.’ Devletinizin bir rengi var, bu renge sahip çıkanlar var. ‘Biz demokrasiyi bu rengin üzerinde istiyoruz’ diyenler de var. Yargı reformu yapsak fakat Anayasa’nın 2. maddesindeki bu dizaynı değiştirmesek, bu kadar yoğun olmasa da yine aynı sıkıntılarla karşılaşacağız. HSYK’nın müdahalesi işte bu sisteme dayanıyor.

25.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Devrimci Karargâh, Ergenekon’un işi

  TOPLANTI YARGIYA GÖZDAĞI MI?

  Dün de emekli bir astsubay intihar etti

  Kemalizm varken reform olmaz

  Türkiye, AB’ye alınarak yardım edilmeli

  Güçlünün değil, haklının sesi

  RTÜK başkanlarına 2.5'ar yıl hapis cezası

  ABD elçisi Jeffrey: Son gelişmeler iç politikanız, yorum yok

  AKP’ye mermi bırakan şahıs yakalandı

  sonpeygamber.info'dan Mevlid Kandiline özel yayın

  ‘Komutanlar istifa ederlerse yerine atama yapılır’

  Askerlerin savcılık sorguları sürüyor

  AKP’den komutanlar toplantısına cevap

  Diyanet camiası “teşkilât yasası” istiyor

  Tutuklu gazeteciler için Meclis araştırması talebi

  Madenci ailelerine 10’ar bin TL yardım

  Akdağ: Domuz gribi salgını yatıştı

  4/C’liye sendika hakkı

  Saldırgan tutuklu yargılanacak

  Başarılı hafızlar umre ziyareti ile ödüllendirildi

  Madenciler 1800 derece sıcaklıkta yandı

  Amcasıyla aynı kaderi paylaştı

  Çekmeköy Belediyesinden kardeş aile projesi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl