07 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

IRAK’TA SEÇİM GÜNÜ

IRAK Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Farac El Haydari, bugün yapılacak seçimde 19 milyon Iraklı seçmenin, 51 bin seçim merkezinde sorunsuz bir şekilde oy kullanmaları için tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

El Haydari, yurt dışında yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Irak vatandaşları için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 16 ülkede seçim merkezleri oluşturduklarını da hatırlattı. Seçimler için 100 ülkeden gözlemci istediklerini belirten El Haydari, şunları kaydetti: “Jimmy Carter ve Nelson Mandela’ya seçimlere gözlemci sıfatıyla katılmaları için davet gönderdik. BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslâm Konferansı Teşkilatı’nın yanı sıra uluslararası sivil kuruluşlardan ve birçok ülkeden 500’e yakın gözlemci izleyecek. Irak’ta büyükelçiliği bulunan onlarca ülkenin büyükelçileri de gözlemci olarak seçimlerde yer alacak. Dünyada en fazla uluslararası gözlemcinin katıldığı seçim, bugün yapılacak. Türkiye en fazla gözlemci gönderen ülkelerin başında yer alıyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN KATKILARI

Türkiye’den çeşitli kurum ve kuruluşlardan toplam 46 kişi, Irak seçimlerine uluslararası gözlemci sıfatıyla katılacak. Bu arada, Türkiye’nin Irak’taki seçim hazırlık çalışmalarına yaptığı katkılara değinen El Haydari, “Türkiye bize karşılıksız ve ön koşulsuz yardım sundu. Çalışanlarımız Türkiye’de eğitildi. Türkiye, her fırsatta her türlü yardıma hazır olduğunu dile getiriyor. Bundan dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” dedi. Irak parlamentosundaki 325 sandalye için yarışacak ittifak, parti ve adaylar hakkında bilgi veren El Haydari, seçimde yarışacak 6 bin 200 adayın 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiden katıldıklarını ve bu adaylardan bir kısmının da bağımsız olduğunu söyledi. El Haydari, ayrıca, Adalet ve Soruşturma Komisyonu tarafından seçimlere katılması engellenen 512 adaydan 270’inin partileri tarafından başka adaylarla değiştirildiğini, 28’nin temyiz mahkemesinin kararıyla seçimlere katılma hakkını kazandığına dikkat çekti.

GÜVENLİK KUŞAKLARI

Öte yandan, Irak İçişleri Bakanı Yardımcısı ve seçim güvenliğinden sorumlu olan Korgeneral Aydın Halid Beyatlı, aldıkları güvenlik önlemleri hakkında bilgi verdi. Beyatlı, ordu, polis ve istihbarattan güvenlik güçlerinin seçmenlerin, seçim merkezlerinin ve adayların güvenliğini sağlamak için ortak çalışacaklarını, her tür tedbiri aldıklarını, bu önlemlerin yeni hükümet kurulana kadar devam edeceğini kaydetti.

07.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  IRAK’TA SEÇİM GÜNÜ

  Gazze’deki durum insanlık dışı

  BM’den itidal çağrısı

  Suriye: İsrail’in Golan’daki derdi su

  İsrail cipine çarpan araçta 5 Filistinli öldü

  Mabhuh suikastında deliller toplanıyor

  Fransız Le Pen, İslâm karşıtı afişlerin hesabını verecek

  Gorbaçov, Rus liderlere kızdı

  Hüsnü Mübarek ameliyat olacak

  Türkiye'de oylar kullanılıyor

  Necef’te saldırı: 4 ölü

  Tasarı, daha ileri gitmeyecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl