07 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Atina camiye kavuşuyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya cami ve Müslüman mezarlığı yapılması konusunda PASOK hükümeti adım atmaya hazırlanıyor. Atina’da yaşayan Müslümanlar ise bir türlü hayata geçirilemeyen projenin bu defa gerçekleşmesini temenni ediyor.

Atina camiye kavuşuyor

Avrupa’da ibadete açık camisi bulunmayan tek başşehir olarak bilinen Atina’ya ekonomik krizin etkili olduğu bir dönemde cami inşa edilmesi planlanıyor. Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ve Atina Belediye Başkanı Nikitas Kaklamanis’in de katıldığı toplantıdan, 2006 yılında kararı alınan cami ve Müslüman mezarlığı inşa edilmesi için yer tahsis edilmesi kararı çıktı. Toplantıya Yunan ordusu ve bakanlıktan yetkililer de katıldı.

Cami yeri tahsis edilmesi konusunda önemli katkılarda bulunduğu belirtilen Kaklamanis, Atina radyosuna konuştu. Atina Belediye Başkanı, bu konulara çözüm bulunması konusunda iyimser olduğunu söyledi. Yunan yetkililer, Votanikos semtine cami, Shisto semtine ise Müslüman mezarlığı inşa edilmesi konusunda anlaştı. Caminin inşa edilmesi planlanan arazi, Yunan meclisine yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunuyor. İera Caddesi üzerinde bulunan araziye ulaşım oldukça kolay.

MÜSLÜMANLAR BASTIRDI HÜKÜMET ADIM ATTI

Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour, cami ve mezarlık konusunda atılan adımı memnuniyet verici olarak değerlendirdi. Bu yılbaşında cami ve Müslüman mezarlığı konusunda yeni hükümete bir dosya verdiklerini ve zaman zaman bakanlık yetkilileriyle sert tartışmalar yaşandığını kaydeden Elghandour, “Bizi yeterince meşgul etti. İbadetlerimizi rahat ortamlarda yapmak istiyoruz” dedi. Elghandour, 15 milyon Euro’luk kaynağın diğer hükümet döneminde ayrıldığını, cami inşası için gerekli para konusunda problem çıkmayacağına inanıyor.

77 YILDIR CAMİ İÇİN BEKLENİYOR

2006 yılında Yeni Demokrasi hükümeti döneminde Atina’ya cami yapılmasına karar verilmişti. Kilisenin de onay verdiği bu karara göre, 2009 yılı sonunda cami bitirilerek hizmete açılacaktı. Ancak bu söz, cami yerinin tahsis edildiği Deniz Kuvvetleri’nin direnmesi ve arazinin boşaltılması için gerekli 5 milyon Euro kaynağın temin edilememesi dolayısıyla tutulamamıştı. Atina’ya cami yapılması meselesi 77 yıldan bu yana zaman zaman gündeme geliyor. Cami yapılmasına ilişkin ilk yasa tasarısı 1939 yılında hazırlanmıştı.

Atina’da yaklaşık 200 bin civarındaki Müslüman, daire, bodrum ve garajlarda ibadet yapmak zorunda kalıyor. Atina’da Osmanlı döneminden kalan ve Akropolis eteklerinde yer alan iki cami bulunuyor. Biri Seramik müzesi olarak kullanılan Mustafa Ağa Camii diğeri ise ona 500 metre uzaklıktaki Fethiye Camii.


HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

07.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Atina camiye kavuşuyor

  TÜRKİYE MUTLAKA AB ÜYESİ OLMALI

  SBS'YE BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

  İstanbul’da Doğu Türkistan Sempozyumu

  Yaralı er şehit oldu

  Silopi'de 6 terörist teslim oldu

  PKK’yı bitirecekler

  Yasama ve yürütmeye yargı kuşatması

  Türkiye, yargı reformunu hak ediyor

  CHP’ye ‘çarşaf’ tepkisi: Kin ve nefretiniz kime?

  Büyükelçisi Tan, Ankara'da

  Protokol, Meclis’ten çekilmeli

  Emniyet amiri tutklandı

  Balyoz sanıklarının tutukluluğuna itiraza ret

  Haliç’e metro kazığı

  Özürlü kardeşlere ağaç kesme dâvâsı

  Manisa’da ‘Toprak bastı’ kavgasında 4 kişi yaralandı

  Atabey Belediyesi’nin bütün malları satılıyor

  Bursa’ya moda Erzincan’a mühendislik okulu açılacak

  Akaryakıt kaçakçılarına 6 ilde eş zamanlı operasyon

  Orman kaçakçılarına göz açtırılmıyor

  Baharın müjdecisi leylekler gelmeye başladı

  Tarihî yapılarda rutubet tehdidi

  Kremlin hazineleri Topkapı Sarayı’nda

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl