07 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

TÜRKİYE MUTLAKA AB ÜYESİ OLMALI

“Daha fazla demokrasi için Türkiye’deki gayretler desteklenmeli” diyen Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Almanya’daki Türk üniversitelilerin kurduğu Türk-Alman Akademisyenler Platformu tarafından, Türkiye’nin AB’ye yaklaşmasına yaptığı hizmetlerden dolayı Plattino ödülüne layık görüldü. 500 civarında kişinin katıldığı törenle ödülünü alan Schröder Türkiye’nin mutlaka Avrupa Birliği (AB) üyesi olması gerektiğini söyledi.

MODERN VE MÜSLÜMAN BİR ÜLKE

Türkiye’nin hem İslâm dünyasında büyük bir değeri olduğunu, hem de seküler, modern Müslüman bir ülke olarak model fonksiyonu olduğunu kaydeden Schröder, “İslâm, Avrupa’daki tüm toplumların bir parçası olmuştur. Avrupa’da 16 milyon Müslümanın yaşadığını Avrupalılara sürekli hatırlatmak lazım. Burada yaşayanların buradaki hukuk ve demokrasi kurallarını kabul etmesi gerek. Ancak uyum, asimilasyon demek değildir” şeklinde konuştu.

İslâm, Avrupa’nın parçası

ALMANYA eski Başbakanı Gerhard Schröder, İslam’ın, Avrupa’daki tüm toplumların bir parçası olduğunu belirterek, “Avrupa’da 16 milyon Müslümanın yaşadığını Avrupalılara sürekli hatırlatmak lazım” dedi.eski Başbakanı Schröder, Almanya’daki Türk üniversitelilerin kurduğu Türk-Alman Akademisyenler Platformu (TD-Plattform) tarafından, Türkiye’nin AB’ye yaklaşmasına yaptığı hizmetlerden dolayı “Plattino” ödülüne layık görüldü. Köln Ticaret Odası’nda (IHK), 500 civarında kişinin katıldığı törenle ödülünü alan Schröder, burada önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin mutlaka Avrupa Birliği (AB) üyesi olması gerektiğini söyleyen Schröder, “Bu üyelik iki taraf için de çok önemli. Çünkü bu Avrupa’nın refah ve güvenliği için gereklidir. Sanki üyelik Türkiye’ye bir lütuf. Hayır. AB’nin bugünkü haliyle bununla direkt ilgisi var. Büyüme ve güvenlik. Türkiye, sakin olmayan bir bölgede, istikrarın sembolü. Türkiye’nin üyeliği kazanılabilirse fundamentalist olmayan İslâm ile Avrupa’nın aydınlanmasını sağlayan değerler bir araya gelmiş olacak. Tabii ki bu hemen olacak bir şey değil, iki taraftan da çok sabır gerektiren bir şey” dedi. Schröder, reformların sürmesi gerektiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Türkiye’deki insanlar için daha fazla özgürlük, demokrasi ve refahın kapıları açılacak. Uzun süredir devam eden reformlar bunun ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Katılaşmış yapıları kırmak ne kazar zor bu şimdilerde bir daha iyi görülüyor Türkiye’de. Bu nedenle daha fazla demokrasi için Türkiye’deki gayretler desteklenmeli. Arkadaşım Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türkiye’de Avrupa’ya olan ilgi, gelişmeye ilgi desteklenmeli. Türkiye çok cesaretli bir reformu sürecini yürütüyor. Ve bunun sonunda AB’ye gelinmiş olacak.”

“İSLâM, AVRUPA’DAKİ TÜM TOPLUMLARIN BİR PARÇASI OLMUŞTUR”

Türkiye’nin hem İslâm dünyasında büyük bir değeri olduğunu, hem de seküler, modern Müslüman bir ülke olarak model fonksiyonu olduğunu kaydeden Schröder, “Bu bizim için de Müslüman ülkelerin demokratik ve modernleşmesi için önemli” dedi. Schröder, 11 Eylül saldırılarından sonra Avrupa’da yaşayan Müslümanlara bakışın değiştiğini, kendisinin bunu tehlikeli bulduğunu bildirdi. Schröder, “İslâm, Avrupa’daki tüm toplumların bir parçası olmuştur. Avrupa’da 16 milyon Müslümanın yaşadığını Avrupalılara sürekli hatırlatmak lazım. Burada yaşayanların buradaki hukuk ve demokrasi kurallarını kabul etmesi gerek. Ancak uyum, asimilasyon demek değildir” diye konuştu. Bunun daha önce de Başbakan Erdoğan tarafından Köln’de söylendiğini ve Almanya’da büyük tartışmalara neden olduğunu hatırlatan Schröder, “Ama o zamanda bu doğruydu. Çünkü uyum, kültürel ve dini farkı yok etmek anlamına gelemez. İslam ülkelerinde diğer dinlere karşı tutumlarda sorunlar olabilir ama bu aşırı sağın yaptığı gibi burada gerekçe olamaz. Din özgürlüğü çok önemli. Bu nedenle minare yasağı, Avrupa projesi açısından bir kırılmadır” dedi. Türkiye ile AB’nin yakınlaşması ve Almanya’daki Türklerin uyumu için model insanlar ve kendisine ödül veren sivil toplum kuruluşları gibi kuruluşların önemli olduğunu kaydeden Schöder, Plattino ödülü için teşekkür etti.


HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

07.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Atina camiye kavuşuyor

  TÜRKİYE MUTLAKA AB ÜYESİ OLMALI

  SBS'YE BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR

  İstanbul’da Doğu Türkistan Sempozyumu

  Yaralı er şehit oldu

  Silopi'de 6 terörist teslim oldu

  PKK’yı bitirecekler

  Yasama ve yürütmeye yargı kuşatması

  Türkiye, yargı reformunu hak ediyor

  CHP’ye ‘çarşaf’ tepkisi: Kin ve nefretiniz kime?

  Büyükelçisi Tan, Ankara'da

  Protokol, Meclis’ten çekilmeli

  Emniyet amiri tutklandı

  Balyoz sanıklarının tutukluluğuna itiraza ret

  Haliç’e metro kazığı

  Özürlü kardeşlere ağaç kesme dâvâsı

  Manisa’da ‘Toprak bastı’ kavgasında 4 kişi yaralandı

  Atabey Belediyesi’nin bütün malları satılıyor

  Bursa’ya moda Erzincan’a mühendislik okulu açılacak

  Akaryakıt kaçakçılarına 6 ilde eş zamanlı operasyon

  Orman kaçakçılarına göz açtırılmıyor

  Baharın müjdecisi leylekler gelmeye başladı

  Tarihî yapılarda rutubet tehdidi

  Kremlin hazineleri Topkapı Sarayı’nda

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl