09 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

12 Eylül yine yargılanmıyor!


A+ | A-

“Anayasa değişikliği paketi” Meclis’ten geçti. “Paket”in en önemli maddelerinden biri olan 12 Eylül Anayasası’nın darbeyi ve darbecileri koruyup kollayan “geçici 15. maddesi” kaldırıldı; lâkin darbecileri yargılayacak “mürûr-u zaman” zırhı kaldırılmadı.

Muhalefetin bütün ısrarlarına rağmen AKP grubu, birinci ve ikinci tur oylamada âdeta bir strateji gereği darbecilerin yargılanmasının önünü açacak yeni yasal düzenleme önergelerini reddetti.

Darbecilerin yargılanması için sözkonusu maddenin kaldırılmasının yeterli olmadığı, bunun yanı sıra mutlaka “zamanaşımı” engelini ortadan kaldıran bir hükmün ilâvesi önerilerinden kaçınan AKP, sonuna kadar tavrını sürdürdü.

Yüz binlerce vatandaşı fişleyen, mağdur eden, işkencede bulunan 12 Eylül darbesinin ve darbecilerinin yargılanmasına blok halinde katılmadı. Bir yandan 12 Eylül’ü “yargılar” görünürken diğer yandan örtülü bir biçimde “korudu” ve “kolladı.”

Bu arada AKP’nin “aleyhte olan bir düzenleme geçmişe doğru yürütülemez” gerekçesiyle darbecilerin aleyhindeki değişiklik teklifini kabul etmemesi kadar, teklif sahibi CHP ve diğer muhalefet partilerinin “geçici 15. madde”nin kaldırılmasına oy vermemesi garâbeti yaşandı…Görünen o ki yıllardır karşı çıktığı bu maddeyi son bir manevrayla “paket”e koyan iktidar partisi, sırf siyasî rakiplerini köşeye sıkıştırma siyaseti güttü, gereğini yapmadı. 12 Eylül 1980 ile 2010 arasında zamanaşımını kaldırmadan “geçici 15. madde”nin kaldırılması, Meclis kürsüsünde kullanılan tâbirle “ucuz bir yaklaşım” olarak kaldı…

“ZAMANAŞIMI ZIRHI” KALDIRILMADI…

Oysa değişiklik metnine “Darbe suçlarında zamanaşımı işlemez” ibâresi ilâve edilseydi, darbecilerin yargılanması önünde engel kalmaz, 12 Eylül’e yargı yolu açılır, darbeciler hesaba çekilir; “geçici 15. madde”yi kaldırmanın bir anlamı olurdu…

Zira “darbe anayasası”ndaki darbecileri koruyan ve daha önce bir bölümü kaldırılan bu madde, bir affı değil, darbecilerin kendilerinden menkul “darbe tasarruflarını ve tasarrufçularını” teminat altına almaktaydı.

Madde üzerinde kayda değer hararetli tartışmalar da oldu. En garibi ise 27 Nisan 2007 gece yarısı verilen ve hükûmet tarafından bir “muhtıra” olarak algılanan “e- bildiri”nin sorgulanmasına kayıtsız kalmasıydı.

Meclis’teki bütün muhalefet partilerinin bu husustaki taleplere, AKP sözcüleri, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan e-muhtırası için, “Yargılamayı hükûmet mi, Başbakan mı yapacak? Ama Türkiye’de bazı kişilere karşı soruşturma açmak cesaret istiyor. O cesareti gösteremediler. Bunu yargılayacak olan savcılardır; savcılara o cesâreti verme noktasında bizim yapacağımız bir şey yok” cerbezesiyle geçiştirdiler. Meclis kürsüsünde “suç duyurusu”nda bulun âdeta tecâhül-ü ârif yaptılar. Yargıya yasal yolu açmanın yasamanın işi olduğunu gözardı ettiler. Göz göre göre darbecilerin soruşturmasını eksik bıraktılar…

Keza muhalefet sözcülerinin AKP’ye, “27 Nisan e-muhtırasının ardından 4 Mayıs 2007’de Dolmabahçe’de ‘e-muhtırayı ben yazdım’ diyenle sırdaş-kanka olan sizin Genel Başkanınızdır. ‘Bu görüşme benimle birlikte mezara kadar gidecek’ dedi. Ona trilyonluk zırhlı araba alan da sizin iktidarınızdır. 27 Nisan’ın hesabını kendiniz vereceksiniz?” sorularını cevapsız bıraktılar…

Sonuçta iktidar partisi, sadece bu 12 Eylül üzerindeki “zamanaşımı” zırhına değil, 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan e-muhtırasının soruşturulmasına da yanaşmadı…

“28 ŞUBAT”A VE “27 NİSAN”A

DOKUNULMUYOR!

Özetle muhalefetin 12 Eylül’ün yargılanması açık teklifine başından beri soğuk bakan, önce “Bırakın bu sulu şakaları!” diye tepki gösteren, peşinden kamuoyundan gelen çağrılara karşı, “geçici 15. madde”nin Anayasa’dan çıkarılmasıyla kalıp, darbecilerin yargılanması için hiçbir adım atmayan Erdoğan ve partisinin bu çekingen tutumu, dikkat çekici…

Oysa demokratikleşme, hak ve hürriyetler adına yapılan Anayasa değişikliklerinde siyasî iktidarından istenen, 12 Eylül darbesinin yanı sıra, “demokrasiye balans ayarı” veren 28 Şubat postmodern dayatması ve demokrasiye açık bir müdahâle olan 27 Nisan “e-muhtırası” başta olmak üzere, bütün darbe ve muhtıraların sorguya çekilmesi için yasal düzenleme yapması…

Neticede anlaşılmıştır ki her ne kadar “geçici 15. madde” kaldırılsa da, “zamanaşımı zırhı”na dokunmayıp 12 Eylül darbesinin ve darbecilerinin yargılanmamasına dolaylı ve örtülü göz yumulmuştur. İktidar partisi, henüz “zamanaşımı” zırhı olmayan 28 Şubat postmodern darbesi ve 27 Nisan muhtırasının hesâba çekilmesine yanaşmamıştır.

Peki neden? Yeni “demokratik sivil anayasa”yı rafa kaldırıp öteleyen AKP iktidarı, neden sırası gelmişken, darbelerin, muhtıraların sığaya çekilmesinden çekinmekte?

Dönemindeki darbe teşebbüslerinin ve darbeye ortam hazırlamalarının soruşturulmasına tam destek verirken niçin 27 Nisan e-muhtırasını bundan muaf tutuyor? Neden ABD’nin desteğiyle dayatılan, arkasında Amerika’nın olduğu darbeleri, muhtıraları sorgulamaya-yargılamaya yanaşmıyor? Amerikan hegemonya ve çıkar politikaları eksenindeki “demokrasi vizyonu”ndan mı?

İbret-i âlem…

09.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (08.05.2010) - Ve GDO soruları…

  (05.05.2010) - GDO yasallaştırıldı… (1)

  (03.05.2010) - “Mürûr-u zaman zırhı…”

  (02.05.2010) - “E-muhtıra” geçiştiriliyor!

  (26.04.2010) - “Ermeni açılımı” da askıda…

  (25.04.2010) - Siyasetin mutâbakatı…

  (24.04.2010) - “Anûdane particilik…”

  (21.04.2010) - Fitnenin akameti…

  (20.04.2010) - “Mini paket” manevraları…

  (17.04.2010) - Paradokslar…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım