09 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Robert MİRANDA

Obama yönetimi diyalog arayışında


A+ | A-

Amerika’nın muhafazakâr düşünürleri bir kez daha Amerikan sağ kanat liderleri gibi, bir Ankara-Tahran buluşmasının hemen ardından panik ve endişe alarmlarını çalmaya başladılar. Bu paranoyak muhafazakâr siyasetçilere göre, bu buluşma kesinlikle Türkiye’nin İran’ın tarafında olduğu anlamına geliyor.

Bu türden retoriklerin ekseriyeti, Amerika’nın irrasyonel ve mutaassıp sağ kanat düşüncelerinin sözcüsü olan Rush Limbaugh ve Michael Savage gibi vahşi neoconcu yazarlardan geliyor. Daniel Pipes gibi neoconların yorumları da genelde bu kabilden oluyor ve Müslümanların çıkarlarına ters görünüyor.

Amerika’da sürekli olarak tartışmalar yapan bu muhakemeden yoksun televizyon uleması, tıpkı bir grup sarhoş adamın fikrî bir tartışmaya girmesi gibi saçma bir görüntü ortaya çıkarıyor.

Bu türden muhafazakâr programların bir çoğu sürekli olarak İslâm’ı anti-Amerikan gibi göstermek suretiyle, kamuoyunda İslâm karşıtı duyguların harekete geçirilmesine çalışıyorlar.

Başkan Obama henüz Amerika Müslümanlarına özel bir hitapta bulunmadı, ama Beyaz Saray’a bakılırsa onlar sessiz bir şekilde Müslümanlara ulaşmış durumdalar.

New York Times’in haberine göre, Amerika’daki, Müslüman ve Arap-Amerikan topluluk liderleri daha geçenlerde Beyaz Saray ile politik bir müzakereye ve brifinge girdiler ve Beyaz Saray yönetimi ile, sağlık, dış politika, ekonomi, göçmenlik, ulusal güvenlik gibi konularda fikir alış verişinde bulundular.

Ulusal Güvenlik Şefi Janet Napolitano, bu liderlerle yapılan toplantıya katıldı ve çoğunluğu Müslüman olan 14 ülkenin yolcularına yönelik havaalanlarında devreye sokulan aşırı güvenlik ve denetim uygulamasının hükümet tarafından kaldırılması konusu masaya yatırıldı.

25 Aralık’ta Detroit’ten havalanan bir uçağa yönelik yapılan sabotaj girişiminden sonra devreye sokulan bu yönetmelik şimdi daha istihbarat ağırlıklı bir protokol ile değiştirilmiş oldu.

Müslüman liderler halen bir çok konuda gözle görülür değişimlere şahit olmamalarına rağmen, Beyaz Saray ve hükümet yetkilileri ile kendi aralarında bir önşartsız diyalog ortamından dolayı memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Washington’daki Arab-Amerikan Enstitüsü Başkanı James Zogby, “Sekiz yıldan beridir ilk defa, buluşma, anlaşma, tartışma ve ters düşme zemini bularak politika üzerinde etkili olma fırsatı yakaladık. Bu yüzden, sürecin bir parçası olduğunu hissediyor ve bizi de dinleyen birileri olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Halen Obama yönetiminin Müslüman liderler ve organizasyonlar ile diyalog çabalarına yönelik sert eleştiriler geliyor ve hükümetin bu grupların dışardaki radikal bir takım gruplarla olan ilişkilerinin görmezden geldiği iddia ediliyor.

Söz gelimi bir terör analisti olan Steven Emerson hükümeti şu şekilde uyarıyor: “Bence diyalog elbette iyidir, ama gerçekten mutedil muhataplarla yapılması gerekir. Bu grupların asla meşrulaştırılmaması lâzım.”

Emerson ve gibilerinin aslında mutedil Müslümanlarla diyalog kurulması gibi bir endişeleri yok, onların asıl endişe ettikleri ve yapmayı istedikleri şey İslâm hakkında olumsuz fikirler ortaya atmak ve yanlış izlenimler oluşturmak.

Emerson ve onun gibi diğer Amerikalılar için, mesele hükümetin mutedil Müslümanlar ile konuşabilmesi değil; esas dertleri Birleşik Devletler’in Müslümanlar ile karşılıklı saygı ve eşit ortaklık şartları altında masaya oturmasını hazmedememeleridir.

Tercüme: Umut Yavuz

A mutual discourse

American conservative pundits are once again sounding the alarm of panic as word reached American reactionary right-wing leaders of a meeting between Ankara and Tehran. According to the paranoid conservative pundits, the meeting had placed Turkey firmly on the side of Iran.

Much of the rhetoric is coming from wild-eyed neoconservatives such as Rush Limbaugh and Michael Savage, American voices of irrational thought and reactionary right-wing opinions. Commentary by neoconservatives like Daniel Pipes should be seen as obfuscated and often against Muslim interests.

These unreasonable political radio talking-heads make debate in the United States sound as ridiculous as a group of drunks trying to engage in intelligent discussion.

Many conservative radio talk-show hosts keep trying to stir anti-Islamic sentiments among Americans by trying to promote the idea that Islam is anti-American.

President Obama hasn't made a public overture to Muslims in America, but White House officials say they have quietly reached out to Muslims.

Muslim and Arab-American leaders recently participated in policy discussions and were briefed by White House aides and others in the administration on issues such as healthcare, foreign policy, the economy, immigration and national security, The New York Times reported Monday.

Homeland Security, chief Janet Napolitano, attributes the meeting with these leaders as a key factor that led to the government's decision to end a policy subjecting passengers from 14 countries, most of them Muslim, to greater scrutiny at airports.

The directive, enacted after a failed Dec. 25 bombing plot aboard a

Detroit-bound airliner, was replaced with a new set of intelligence-based protocols.

Muslim leaders said that while they haven't seen substantive changes on a variety of issues, they are encouraged by the breadth of consultations between them and the White House and governmental agencies.

"For the first time in eight years, we have the opportunity to meet, engage, discuss, disagree, but have an impact on policy," said James Zogby, president of the Arab American Institute in Washington. "We're being made to feel a part of that process and that there is somebody listening."

Still there are those critics of the overtures made by the Obama administration who say that the government’s efforts to reach out to Muslim leaders and organizations fail to consider the ties these groups and leaders have to extremist groups abroad.

"I think dialogue is good, but it has to be with genuine moderates," said Steven Emerson, a terrorism analyst who advises government officials. "These are the wrong groups to legitimize."

Emerson and most of those who think like him are not concerned about speaking to moderates; they are more concerned with creating negative notions and establishing false impressions about Islam.

For Emerson and other Americans like him, the issue is not whether the United States government can speak with Muslim moderates; the issue is can the United States engage in dialogue where mutual respect and equal partnership is achieved with Muslims.

09.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (22.04.2010) - Wisconsin hapishanelerinde Risâle-i Nur hareketi

  (30.03.2010) - Barbaros’tan Aztek’lere şiirsel adalet

  (17.03.2010) - Rand Corporation Amerikan emperyalizmini güçlendiriyor

  (04.03.2010) - Vahşi atlar bize huzur getirdi

  (19.02.2010) - Amerika’da ırkçılığın panzehiri Risâle-i Nur

  (19.01.2010) - Amerika’da İslâmofobya gelişiyor

  (17.12.2009) - İsviçre’de referandum, korkunun gücünü yansıtıyor

  (02.12.2009) - Müslümanlar hoş karşılanmıyor

  (21.11.2009) - Hıristiyanlar ile Müslümanları birbirine düşürme planı

  (12.11.2009) - Cadılar Bayramı ve İslâm

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım