18 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Nükleer takas Türkiye’de

ran, tıbbî araştırma reaktörü için ihtiyaç duyduğu zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye’de takas etmeyi kabul etti. Dışişleri Bakanı Davudoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Mutteki ve Brezilya Dışişleri Amorima tarafından imzalanan anlaşma kapsamında 1200 kg düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyumla takas edilecek. Davudoğlu “İran'a yaptırım için gerekçe kalmadı” dedi.

Uranyum takası Türkiye’de

İran ile Batılı ülkeler arasında yapılması öngörülen uranyum takası Türkiye’de yapılacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, uranyum takası konusunda üzerinde uzlaşılan mutabakat metnini imzaladı. İmza töreni, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda yapıldı. İmzalanan anlaşmaya göre uranyum takasının Türkiye’de yapılması öngörülüyor. İran, Türkiye ve Brezilya’nın ortak girişimiyle varılan anlaşma çerçevesinde, 1200 kilogram uranyum takas edecek. İran’ın 1200 kilogram düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyumla takas edeceği kaydedildi. Tahran, zenginleştirilmiş uranyumunu, ABD, Fransa, Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan (UAEK) oluşan Viyana grubundan Türkiye’de teslim alacak.

GEREKENİ YAPACAĞIZ

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’ın uranyum takasının Türkiye’de yapılmasını öngören anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmesi için Türkiye’nin gerekeni yapacağını söyledi. Davutoğlu, uranyum takasıyla ilgili anlaşmanın imzalanmasından sonra İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, İran’ın bu adımıyla uluslararası toplumun beklentilerine olumlu cevap verdiğini gösterdiğini kaydetti. İran ile ilgili şüphelerin bertaraf edildiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin, tüm sorunların diplomasi ve diyalogla çözülebileceğini bir defa daha gösterdiğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, anlaşmaya varılmasıyla ciddî bir krizin aşılmış olduğunu söyledi.

TÜRKİYE NÜKLEER SİLÂHLARA KARŞIDIR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin nükleer silâhlara karşı olduğunu, bütün Orta Doğu’nun nükleer silâhlardan arındırılması gerektiğini belirterek, sivil amaçlı nükleer enerjinin her ülke için bir hak olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, uranyum takasına ilişkin Türkiye, İran ve Brezilya’nın ortak girişimi sonucu varılan anlaşma dolayısıyla Tahran’da düzenlenen zirveye katıldı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın katıldığı üçlü zirvede konuşan Erdoğan, İran’ın 1200 kilogram düşük zenginlikli uranyumu Türkiye’nin emanetine teslim etmeyi ilke olarak kabul ettiğini bildirdi ve ev sahibi ülkeye teşekkür etti. İran’ın attığı adımı ‘’bir fırsat’’ olarak değerlendiren ve ‘’Çünkü bu da bir güven meselesidir’’ diyen Erdoğan, duyulan güvene karşı Türkiye’nin ve Brezilya’nın da üzerine düşeni yapacağını belirtti. Başbakan Erdoğan, barışçıl, sivil amaçlı nükleer enerjinin herkes için bir hak olduğunu belirtti ve ‘’Türkiye nükleer silâhlara karşıdır. Tüm Orta Doğu’nun nükleer silâhlardan arındırılmasını savunmaktadır’’ dedi.

18.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Nükleer takas Türkiye’de

  FRANSA: KARARI UAEK VERECEK

  İSRAİL: İRAN KANDIRIYOR

  MUTTEKİ: BAŞARISIZ OLUNURSA URANYUM İADE EDİLECEK

  AB: HÂLÂ ENDİŞELİYİZ

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım