18 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

İhracatçıların kur endişesi

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, parite farkının maliyetlere olumsuz yansıdığını belirterek, ihracatçıların mağduriyetini önlemek adına vakit kaybedilmeden tedbir alınmasını istedi.

İlk üç ay itibarıyla ihracatçıların görüşlerini ve ikinci çeyreğe yönelik beklentilerini içeren anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan TİM Başkanı Büyükekşi, araştırmaya ilk bin ihracatçı firmadan 313’ünün katıldığını ifade etti. Büyükekşi, araştırmaya katılanların yüzde 75,4’ünün girdi maliyetlerinin, yüzde 50,8’inin hammadde birim ithalat fiyatlarının arttığını, yüzde 50,2’sinin de genel kârlılık ve ihracatta kârlılık seviyelerinin gerilediğini beyan ettiğini aktardı. İhracatçıların kur beklentilerini de açıklayan TİM Başkanı, dolar kur tahmininin Nisan-Haziran dönemi için 1,49 TL, yıl sonu itibarıyla 1,55 olduğunu dile getirdi. Euro’nun ise Nisan-Haziran için 2,01, yıl sonu itibarıyla 2,08 olduğunu kaydetti. Euro-Dolar parite beklentisini de Nisan-Haziran için 1,35 TL, yıl sonu için 1,34 TL olarak açıklayan Başkan Büyükekşi, ihracatçıların kur konusunda sıkıntıları olduğunun altını çizdi. Mehmet Büyükekşi şöyle konuştu: “Geçen yıl ihracatımızın yüzde 48’ini Euro’yla yaptık. Bunun Dolar karşılığı 49 milyar 23 milyon 909 bin. Dolarla yapılan ihracatımız da yüzde 46 ki bu da 46 milyar 884 bin’e tekabül ediyor. 6 milyar Dolarlık ihracatımızı da diğer para birimleriyle yaptık. Bakın kur politikaları ihracata olumsuz yansıyor. Parite farkı maliyetlere olumsuz yansıyor. Bu, geçici olsa belki ama kalıcı olunca kötü. İhracatçıların mağduriyetini önlemek adına paritelerle ilgili önlem alınmalı. Dolar’da 1,50’nin altı bizim kırmızı çizgimiz. Avrupa Birliği bağlamında sıkıntılar ortada. Hazır giyim sektörü ihracatının yüzde 81’ini, otomotiv ise yüzde 78’ini Avrupa ülkelerine yapıyor. Dolayısıyla bu bölgeden kâr edememe söz konusu. Avrupa’da fiyatları arttırması da ayrı bir sıkıntı olacaktır. Firmalarımızı özellikle Avrupa’ya mal satan firmalarımızı sıkıntılar bekliyor. Gelecek adına kaygılar var.” Açıklanan Mali Kural’ı da önemseyip desteklediklerini ifade eden Büyükekşi, “Sıcak paranın kontrolü önemlidir. Ayrıca Merkez Bankası proaktif olmalı ve döviz rezervlerini güçlendirici adımlar atmalıdır” uyarısını yaptı. Büyükekşi, anket sonuçlarının değerlendirilmesiyle, TİM Üyelerinin 2010 sonuna kadar 250 bin civarında yeni istihdam oluşturacağının tahmin edildiğini de kaydetti.

ÜMİT KIZILTEPE

18.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  İşsizlik yüzde 14.4’e geriledi

  İhracatçıların kur endişesi

  Büyük mükelleflerin tümüne vergi incelemesi

  HANGİ SEKTÖRLERDE FAALİYET GÖSTERİYORLAR?

  TPAO, Irak’ta 2. petrol sahasi için imza attı

  Süt fiyatı artarsa ette sorun biter

  Euro her geçen gün değer kaybediyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım