29 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Trene sabotaj: 71 ölü

Hindistan’da demiryoluna Maocu gerillaların desteklediği bir grup tarafından düzenlenen saldırı sonrası, trenin raydan çıkması sonucu 71 kişi öldü ve 200’den fazla kişi de yaralandı.

Hindistan’da tren kazası

HİNDİSTAN'IN doğusunda raylarda meydana gelen bir patlamanın ardından iki trenin çarpıştığı bildirildi. Meydana gelen ve 71 kişinin öldüğü tren kazasının arkasında Maocu gerillalar olduğu belirtildi. Kazanın olduğu Batı Bengal eyaleti Emniyet Müdürü Bhupinder Singh, kazayla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, gerillaların demiryoluna yerleştirdiği bombanın yolcu trenini raydan çıkardığını ve trenin yük trenine çarptığını söyledi. Bu arada kazadan kurtulanlar da, kurtarma görevlilerinin olay yerine gelmesinin 3 saatten fazla sürdüğünü belirtti. Kazadan yaklaşık 10 saat sonra demiryolları polisi ve askerlerin, hâlâ enkaz altında bulunan insanlara ulaşmaya çalıştığı ifade edildi. Kalküta’dan Kurla’ya giden yolcu treniyle bir yük treninin çarpıştığı kazada 71 kişinin öldüğü, 200’den fazla kişinin yaralandığı gelen haberler arasında. Batı Bengal eyaleti İçişleri Bakanı Samar Ghosh, Kalküta’dan Kurla’ya giden yolcu treniyle bir yük treninin çarpıştığı kazada 71 kişinin öldüğünü, 200’den fazla kişinin yaralandığını kaydetti. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Saldırıdan sonra demiryolunda oluşan hasar yüzünden yolcu treninin 13 vagonunun raydan çıktığı, daha sonra aksi yönden gelen bir yük treninin diğer trene çarptığı belirtildi. Demiryoluna saldırıyı Maocu gerillaların düzenlediği sanılıyor.

29.05.2010


 

Takas anlaşması planı Obama’dan

ABD'NİN saygın gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen Nisan ayında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya mektup yazdığını, mektubun 17 Mayısta Tahran’da imzalanan uranyum takası anlaşmasının “zeminini hazırladığını” yazdı.

Gazetenin, “İran ve Rusya, Moskova’nın BM yaptırımlarına desteği konusunda kavga ediyor” başlıklı haberinin bir bölümünde, uranyum takası anlaşmasının özellikle ABD ile Brezilya arasında anlaşmazlığa sebep olduğu yorumu yapıldı.

ABD’nin anlaşmaya karşı tavır göstermesine kızan Brezilyalı yetkililerin New York Times’a, Obama’nın nisanda Brezilya Devlet Başkanına gönderdiği 3 sayfalık mektubun kopyasını verdiklerini yazan gazete, bu yetkililerin mektubun “uranyum takası anlaşmasının zeminini hazırladığını” belirttiklerini aktardı. Üst düzey bir Brezilyalı yetkilinin, “Brezilyalıların Amerikalı yetkililerin takas anlaşmasını şimdi neden reddettikleri konusunda şaşkın olduklarını” söyledikleri ifade edilen haberde, aynı yetkilinin “Mektup, ABD’nin en üst yetkilisinden geldi ve son derece açıktı” dediği kaydedildi.

Haberde, Obama’nın mektupta, “İran’ın 1200 kiloluk düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu İran’dan çıkararak başka ülkeye göndermesinin güven oluşturacağı ve İran’ın uranyum stokunu azaltarak bölgedeki gerilimi düşüreceğini” yazdığı, ancak aynı zamanda, “ABD’nin diplomasiye kapıyı açık bırakırken bir yandan da yaptırım yolunu izlemeye devam edeceğini açıkça söylediği” bildirildi. Gazetenin haberinde, ABD’nin BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice’ın, gazetenin sorularına karşılık, “Tek bir mektup ya da tek bir görüşme, bütün görüşmeleri ya da ortak anlayışı yansıtamaz” dediği de belirtildi.

29.05.2010


 

Yardıma Rum engeli

İsrail basını, Güney Kıbrıs’ın, Gazze’ye yardım filosuna katılan gemilerin kendi karasuları içinde toplanmasına izin vermeyeceğini açıkladığını duyurdu. İsrail ise Güney Kıbrıs’ın kararını “aklın sesi” olarak nitelendirdi.

29.05.2010


 

Yunan gemisi yola devam edemedi

ROTAMIZ Filistin Yükümüz İnsanî Yardım hareketi içerisinde bulunan Yunan gemisi sürekli arızalandığı için yola devam edemedi.

Challenge 2 isimli gemide bulunan 15 yolcu, Kıbrıs sularına yakın bir noktada Mavi Marmara gemisine alındı. Yolcuların gemiden Mavi Marmara gemesine transferi başarılı bir şekilde tamamlandı. Gemi yeni yolcularıyla yoluna devam ediyor. Mavi Marmara’daki aktivistler, Yunanlı misafirlerine “Yaşasın Filistin” sloganlarıyla karşıladı. Mavi Marmara’daki yolcu sayısı 778’e yükseldi. Yunan gemisinin arızalanmasıyla hareket içerisindeki gemi sayısı ise 8’e düştü.

29.05.2010


 

Basra Körfezi’nde nükleer tehlike uyarısı

İRAN donanmasının Basra Körfezi karasularında ABD’ye ait bir nükleer denizaltıyı belirlediği bildirildi. İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV, İran donanmasına bağlı devriye güçlerinin bugün Hürmüz Boğazı’nda, Amerikan donanmasına ait bir nükleer denizaltıyı tesbit ettiklerini duyurdu.

Hürmüz Boğazı, Körfez ülkelerinde üretilen petrolün yüzde 90’ının ve dünya petrollerinin yüzde 40’ının uluslar arası pazarlara aktarıldığı stratejik bir geçit olarak biliniyor. Haberde, ABD’nin Basra Körfezi karasularında 48’i lojistik ve aralarında USS-Eisenhower uçak gemisinin de bulunduğu 18’i savaş gemisi olmak üzere toplam 66 gemisinin bulunduğu belirtildi. Bölgede daha önceki gemi çarpışmalarına ve kazalara değinilen haberde, nükleer denizaltının dar bir geçitteki varlığının muhtemel bir kazada nükleer çevre felâketine yol açacağı uyarısında bulunuldu.

29.05.2010


 

Clinton: Brezilya ile görüş ayrılığı içindeyiz

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, diğer alanlarda ikili ilişkiler iyi olsa da ABD ve Brezilya’nın İran’ın nükleer sorununa yaklaşım konusunda “ciddî görüş ayrılığı” içinde olduğunu söyledi.

Clinton, Brezilya gibi ülkelerin, İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm bulunmasına yardım etmesinin, dünyayı daha tehlikeli hale getirdiğini belirterek, “İran’a zaman kazandırmanın, İran’ın nükleer programını konusunda uluslar arası birlikten kaçınmasına olanak tanımanın, dünyayı daha az değil daha fazla tehlikeli hale getireceğini düşünüyoruz” dedi. Clinton, ülkesinin bütçe açığının ve borcunun, diplomatik gücüne yönelik uzun dönemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Clinton, Washington merkezli ünlü düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, kendisine yöneltilen bir soruya, “bu seviyede bütçe açığı ile finansman ve borçla etkilerini kaybedebilecekleri, almaları gereken zor kararlar konusunda zorlanabilecekleri” cevabını verdi. Hillary Clinton, yönetimin yeni ulusal güvenlik doktrini konusunda yaptığı konuşmada, ayrıca demokrasi, insan hakları ve kalkınmanın, ABD’nin dış politikasının merkezinde yer almayı sürdürdüğünü açıkladı.

29.05.2010


 

Lavrov: Bu adımı selâmlıyoruz

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran-Türkiye-Brezilya arasındaki uranyum takası mutabakatının, uygulamaya geçirilmesi halinde önemli bir ilerleme getireceğini söyledi.

Lavrov, bugün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin de dahil olduğu uranyum takası mutabakatı konusunda, “Eğer uygulanırsa, önemli bir ilerleme sağlayacaktır” dedi. “Bu adımı selamlıyoruz” diyen Lavrov, mutabakatın tamamıyla uygulanması halinde, bu adımın, müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik olarak atmosferin iyileştirilmesi için gerekli olan çok önemli ön şartları gerçekten ortaya çıkacağını kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırımları ve takas mutabakatı konusunda dün İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Rusya tarafı, “soruna, politik-diplomatik temelde mümkün olan en kısa süre içerisinde ve karşılıklı kabul edilebilecek bir çözüm bulunmasına yönelik müzakere sürecinin zorlanması için aktif bir işbirliği içerisinde olmayı” taahhüt etti.

29.05.2010


 

‘Bildirgenin arkasındayız’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın nükleer programıyla ilgili takas anlaşması konusunda ‘’İran’daki bizim belirlediğimiz o 10 maddelik sonuç bildirgesi, bunun altına imzayı koyan ülkeler olarak bizler bunun arkasındayız ve bunun arkasında da sonuna kadar olacağız.

Çünkü inanarak bu yola girdik, ve attığımız adım bilinçlidir, bir inanca dayalıdır’’ dedi. Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Erdoğan, İran’ın nükleer programa ilişkin olarak da şunları kaydetti:

‘’Dünya barışına eğer hizmet etmek istiyorsak, bu ancak bu şekilde olabilir ve bunun kararlılığı içerisinde de bu adımı atmış bulunuyoruz. Dikkat ederseniz burada bir incelik var. Kimler konuşuyor diye baktığınız zaman konuşanların hepsinde nükleer silâh var. Ama Türkiye olarak bizim böyle bir sıkıntımız yok ve çevremizde de bizler nükleer silâh istemiyoruz. ‘Nükleer silâh istemiyoruz’ diyenlerde nükleer silâh var. Bu bir çelişki değil mi, biz çelişkilerin olmadığı ve barışa alt yapıyı oluşturacak bir adımı atıyoruz hayırlı olsun diyoruz’’ Bu arada Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İran, Türkiye ve Brezilya arasındaki uranyum takası mutabakatının, “boşa harcanmaması gereken bir fırsat” olduğunu bildirdi.

29.05.2010


 

Uranyum takasına BM’DEN DESTEK

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İran, Türkiye ve Brezilya arasındaki uranyum takası mutabakatını kapsamlı bir anlaşmanın izlemesinin, “sorunun müzakerelerle çözümü yönünde olumlu bir adım oluşturacağını” söyledi.

Ban, mutabakat ile ilgili olarak Brezilya’da yaptığı açıklamalarının devamında, “Mutabakatı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve uluslararası toplumla kapsamlı bir anlaşma yapılması izlerse, bu, müzakerelerle çözüme yönelik olumlu bir adım olur” diye konuştu. “Müzakereler yoluyla çözüm bulunması, en iyi yoldur” diyen Ban, İran’ın, güveni sağlayıcı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ban, güven arttırıcı tedbirlere başvurulmasının önemli olduğunu, Brezilya-Türkiye-İran mutabakatının da olumlu katkı sağlayan bir güven arttırıcı tedbir teşkil ettiğini ifade etti. Ban, “Güven arttırılması suretiyle dengeli bir çözüme ulaşılabilecektir” dedi.

29.05.2010


 

ABD ile Japonya üs konusunda anlaştı

JAPONYA'NIN Okinawa adasındaki halkın tepkilerine sebep olan ABD üssünün, adada kalması konusunda Washington ile Tokyo anlaştı. İki ülke dışişleri ve savunma bakanlarının imzasıyla yapılan ortak açıklamada, iki müttefikin, Amerikan Deniz Piyade Hava Üssü’nün Futenma’dan, adanın daha az kalabalık olan Henoko bölgesine taşınması konusunda anlaştığı kaydedildi.

Kararın 2006 yılındaki bir anlaşmaya büyük ölçüde uygun olduğu ancak Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama’nın geçen yıl Eylül ayında göreve gelirken verdiği üssün adadan taşınması taahhüdüne aykırı olduğuna dikkat çekildi. Anlaşmanın tepkilere ve koalisyon hükümetinde ayrılığa sebep olabileceği belirtiliyor.

29.05.2010


 

Abbas, Obama ile 9 Haziranda görüşecek

FİLİSTİN lideri Mahmud Abbas’ın, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da 9 Haziranda görüşeceği bildirildi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, iki liderin görüşmede İsrail ile Filistinliler arasındaki dolaylı görüşmelerde kaydedilen gelişmeyi değerlendireceği belirtildi. Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu da Beyaz Saray’a Salı günü görüşmek için dâvet etmişti.

29.05.2010


 

Amerika'nın, Afganistan’da asker kaybı 1000’e ulaştı

AFGANİSTAN'IN güneyinde, yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda bir Amerikan askerinin daha ölmesiyle ABD’nin Afganistan’da kaybettiği asker sayısı 1000’e ulaştı.

Ülkedeki uluslar arası gücün komutasını yürüten NATO’dan yapılan açıklamada, bir askerin öldüğü bildirildi, ancak askerin milliyeti belirtilmedi. ABD askeri sözcüsü ise ölen askerin Amerikalı olduğunu açıkladı. Amerikan AP ajansı da son saldırıyla kendi hesaplamalarına göre, Afganistan savaşında ölen askerlerin sayısının 1000’e yükseldiğini duyurdu.

29.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.