15 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay: Çocuklarımızamanevî eğitim verelim

KISA adı KİHMED olan Kocaeli İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneğinin 2009 -2010 eğitim öğretim yılında düzenlediği, “Liderlik ve Motivasyon Konferansları”nın son programına Prof. Dr. Mehmet Emin Ay konuşmacı olarak katıldı. Ailede din eğitimi konulu konferansa ilk bölümüne öğrenciler, ikinci bölümüne ise veliler katıldı.

Din eğitiminde aileye büyük bir görev düştüğünü dile getiren Ay, “Toplumun sağlıklı olabilmesi için ailede mutlaka din eğitiminin küçük yaştan itibaren verilmelidir” dedi. Ailelerin bu konuda birer rol model olmaları gerekliliğine vurgu yapan Mehmet Emin Ay, “Satanist olmuş, kötü alışkanlıkları olan çocuklara baktığımızda temelde din eğitimi almadıklarını görürüz. Çocuklarımızın kötü alışkanlıklar edinmemesi için temelde din eğitimini vermeli, çocuklara Allah sevgisini, din sevgisini, anne babaya saygı ve sevgiyi öğretmeliyiz ve çocuğun konuşmaya başladığı anda öğreneceği ilk kelime ‘La İlahe İllallah’ olmalıdır” şeklinde konuştu.

ANNE BABALAR ÖRNEK OLMALI

Çocukların anne ve babasını örnek aldığını belirten Ay, çocuklarımıza iyi birer örnek olmamız gerektiğini ifade ettiği konferansa, 2010-2011 eğitim- öğretim döneminde sürecek olan liderlik ve motivasyon eğitimlerinin dönem sonu programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, İzmit İmam Hatip Lisesi Müdürü Muhterem Aktaş ve çok sayıda veli katıldı.

DERCEYE GİRENLERE ÖDÜL

KİHMED’in İmam Hatip Okulu öğrencileri arasında düzenlediği geleneksel kitap okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere düzenlenen programda ödülleri dağıtıldı. Okunan 5 ayrı eser sonunda gerçekleştirilen sınav sonrasında dereceye giren Esra Oktay, Kübra Yılmaz, Kübra Mutlu, Nisanur Özler, Hümeyra Yener, İkra Güvenkaya’ ya ödülleri verildi. Ayrıca sınav sonrasında ilk 40’a giren öğrenciler özel rehber eşliğinde İstanbul gezisine götürülecek.

15.06.2010


En sık görülen başağrısı, gerilim tipi

ÜMRANİYE Hisar Intercontinental Hospital’dan Prof. Dr. Safiye Bilgin, gerilim tipi baş ağrısının en sık görülen baş ağrısı tipi olduğunu belirterek, ‘’Hastalar genelde bu ağrılarının migren olduğunu düşünürler.

Migren ile gerilim ağrısının bazı farklılıkları vardır. Migrenli hasta sessiz bir yerde yatmak ister, gerilim ağrısı olanlar ise gezmek ve dolaşmak isterler’’ dedi.

Prof. Dr. Bilgin, baş ağrısı olduğunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini dile getirerek, ağrının bir hastalığın belirtisi olduğunu, bu ağrıların sebebinin ortaya konulması ve tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti. ‘’Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısı tipidir’’ diyen Bilgin, bunun, kişinin çevresel faktörlerinin değişmesi, ailevî ve ekonomik zorluklar, yoğun çalışma ve sorumluluk artışı gibi yaşamındaki değişiklikler sebebiyle yüz, baş ve boyun kaslarının sürekli gerilmesi sonucu gelişen baş ağrısı olduğunu anlattı. Ayrıca stres, uzun süre aynı pozisyonda oturmak, depresyon ve darbe almanın da bu tip ağrılara yol açabildiğini dile getiren Bilgin, şöyle devam etti: ‘’Hastalar genelde bu ağrılarının migren olduğunu düşünürler. Migren ile gerilim ağrısının bazı farklılıkları vardır. Migrenli hasta sessiz bir yerde yatmak ister, gerilim ağrısı olanlar ise gezmek ve dolaşmak isterler. Ağrı, başta yaygındır ve gün içinde artar, saatlerce sürer. Migrende ağrı öncesi hissedilen, görme bozuklukları ve diğer belirtiler gerilim ağrısında görülmez. Baş, boyun ve omuz bölgesi kaslarına basınç uygulandığında yavaşlayan ağrılar gelişir. Baş bölgesinde hissedilen ağrı basınç şeklinde, özellikle boyundan başlayarak başın tepesine doğru yükselerek devam eder. Baş ağrısı dışında başta yanma hissi, keçeleşme, dokunma ile hassasiyet gibi bulgular da gelişir. Uykusuzluk, dikkat azlığı, bulantı veya kusma görülebilir.’’

Bazen migren ve gerilim tipi baş ağrısının birlikte görülebileceğini de ifade eden Bilgin, ‘’Gerilim tipi baş ağrısının tedavisinde ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antidepresan ilâçlar (depresyon için kullanılan ilâçlar) oldukça etkilidir. İlâç dışı yöntemler de tedavide sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bunlar gevşeme eğitimi verilmesi, ilâçlara ve gevşemeye dirençli hastalar da baş, boyun ve omuzda tetikleyici noktalara enjeksiyon yapılarak kasların gevşetilmesi olarak sayılabilir’’ uyarısında bulundu.

15.06.2010


Çocuklukta tüberküloz kısırlığa yol açabiliyor

HALK arasında verem olarak bilinen tüberküloz ile testis iltihabının kısırlığa yol açabildiği bildirildi.

Maya Tüp Bebek Merkezi Tıbbî Direktörü Operatör Dr. Osman Denizhan Özgün, çocuklarda ergenliğe geçişte görülebilecek bazı sorunların, ilerleyen yaşlarda normal yollarla anne baba olabilmelerini doğrudan etkilediğini belirterek, her çocuğun ergenlik çağında, üreme sağlığı açısından hekim muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi.

Özgün’ün verdiği bilgiye göre, kızlarda 13.5, erkeklerde 14 yaşında ergenlik bulgularının başlamaması ile kendini gösteren ergenlik gecikmesinin nedeni, yapısal ya da ailevî olabileceği gibi bazı doğumsal ya da hormonal hastalıklardan kaynaklanabiliyor. Beslenme bozuklukları, aşırı egzersiz ve süreğen hastalıklar da ergenlik gecikmesine neden olabiliyor. Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce ergenlik bulgularının ortaya çıkması ile ortaya çıkan erken ergenlik de ise kızlarda genelde erken dönemde tek veya çift taraflı meme gelişimi, erkeklerde testislerde büyüme ve genital bölgede kıllanma görülüyor. Kızlarda genelde neden saptanamazken, erkeklerde çoğunlukla altta yatan bir hastalık tespit ediliyor. Erken ergenlik, boy kısalığı ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Kızlarda görülen aşırı kıllanmanın nedeni, yapısal, ailevî ve etnik özelliklere bağlı olabileceği gibi hormonal dengesizliklerden de kaynaklanabiliyor. Düzensiz adet kanamaları ise kızlarda özellikle ilk adet görmeyi izleyen 1-3 yıl içinde sık görülüyor. Aşırı kanama ya da düzensizliğin uzun sürmesi, kansızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Operatör Doktor Özgün, kimi hastalıkların da mutlaka takip edilmesi gerektiğini belirterek, bu hastalıklardan bazılarını şöyle sıraladı: ‘’Tüberküloz kısırlığa (infertiliteye) neden olabilir. Rahim içi yapışıklıklara, adet düzensizliklerine ve bozulmuş rahim içi doku hasarıyla, tekrarlayan gebelik kayıplarına ve tüplerde doku hasarıyla yapışıklıklara ve tıkanıklıklara yol açabilir. Ayrıca vajinal akıntılarda mutlaka rahimi ilgilendiren durumların olup olmadığının teşhisi için hekim kontrolü öneriliyor.

15.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.