17 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail, Gazze’den çekilecek mi?

İSRAİL Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bazı güvenlik sorunlarının Avrupa Birliği ülkelerince çözülmesi halinde, İsrail’in Gazze Şeridi ile ilişiğini bütünüyle kesmesini öngören bir plan hazırladı.

Yedioth Ahranot gazetesi, Lieberman’ın, “İlerletme Sırası” adını verdiği planın hedefinin, “İsrail’in Gazze Şeridi’nden tümüyle ayrılarak, bölgenin sorumluluğundan kurtulma” olduğunu kaydetti. Buna göre İsrail, Gazze Şeridi’nde silâh kaçakçılığının önlenmesi ve bölgeye bu amaçla Avrupa Birliği’nce bir kuvvet konuşlandırılması halinde, Gazze’yle sınırların tümüyle kapatılarak, Gazze’nin tamamen İsrail’den bağımsız ve özerk bir yönetime dönüştürülmesine imkân sağlamayı hedefliyor.

Gazete, İsrail’in eski Başbakan Ariel Şaron dönemindeki Gazze’den geri çekilmenin üzerinden 5 yıl geçmesinin ardından, Lieberman’ın, İsrail’in “Gazze’den tümüyle geri çekilmesini sağlayacak bir proje” hazırladığını duyurdu. Gazetenin “devrim niteliğinde” diye tanımladığı plan, ilk olarak önümüzdeki hafta İsrail’e gelecek olan Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve diğer 6 ülke dışişleri bakanlarına sunulacak. İsrail’in Avrupa Birliği ülkelerini de bu planın sorumluluğuna ortak etmeyi hedeflediği belirtilen habere göre, Lieberman Avrupalılar’dan öncelikle bölgeye uluslar arası askerî güç göndererek sınırları kontrol etmelerini, ateşli silâhların geçmesini önleyici tedbir alınmasını isteyecek. Ayrıca İsrail’in, gelecek gemileri Aşdod’da kontrolden geçirerek, boşaltıp yüklerinin Gazze’ye gönderilmesi yerine, Yunanistan’daki limanlarda veya Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Limasol limanında gerekli denetimin yapılması ve malların daha sonra Gazze’ye intikalinin sağlanması da amaçlanıyor. Tel Aviv / aa

17.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İnsansız uçak vurdu: 14 ölü

  Süleymaniye’de otel yangını

  Nil’de tekne battı: 6 ölü

  İran’da intihar

  Vietnam’da toplu mezar

  Stalin kurbanlarına ait kemik bulundu

  Adalet Divanının Kosova kararı bekleniyor

  İsrail, Gazze’den çekilecek mi?

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.