27 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

BlackBerry millî güvenliği tehdit edebilir

Bİrleşİk Arap Emirlikleri (BAE), Kanadalı firma tarafından üretilen BlackBerry marka cep telefonlarının istismara açık olduğunu ve ülke için güvenlik riskleri taşıdığını bildirdi.

Resmî haber ajansı WAM’a göre hükümet yetkilileri, tüketicileri ve kanunları korumak için bir dizi tedbir alacağını açıkladı. Telekomünikasyon Denetim Otoritesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Blackberry’nin millî kanunların koyduğu sınırın ötesinde çalıştığı” belirtildi. Blackberry bilgilerinin halen nasıl idare edildiği ve saklandığı gözönüne alındığında bazı uygulamaların kötüye kullanılabileceği ve bunun da ciddî sosyal, kanuni ve millî güvenlikle ilgili sıkıntılara yol açabileceği ifade edildi. Yetkililer, güvenlikle ilgili kritik konuların çözümü için çalışmaların devam ettiğini ve hedeflerinin hem tüketicinin korunması hem de bu hizmetin kanunlar çerçevesinde verilmesi olduğunu vurguladı. BlackBerry telefonlar arasında yapılan elektronik posta ve bilgi alış verişi RIM’in Kanada’daki özel ağı üzerinden geçtiğinden dolayı, yerel hükümetler tarafından takip edilemiyor. BAE’de halen 100 bini iş abonesi olmak üzere 500 bin civarında BlackBerry abonesi bulunuyor. Benzer şekilde geçen Nisan ayında Bahreynli yetkililer, yerel haberlerin BlackBerry Messenger programı üzerinden dağıtılmasına karşı uyarıda bulunmuş fakat sansür uyguladığı iddiasıyla medya organizasyonları tarafından tenkit edilmişti. Yine yakın zamanda Suudi Arabistan, Hindistan ve Kuveyt’te BlackBerry telefonların yasaklanması gündeme gelmişti.

27.07.2010


Bilişim editörlerinin 1. yıldönümü mesajları

BİLİŞİM teknolojilerini tabir-i caizse “iliklerimize kadar” yaşadığımız bir zamandayız.

Sitelerin kapanması ülke gündemini oluşturabiliyor. Bilgisayar ve internet âlemindeki ilerlemeler herkesi ilgilendiriyor. Bunları düşünerek çıkartmaya karar verdiğimiz bilişim sayfamız bugün 1 yaşında. Geriye dönüp baktığımızda şunu gördük ki, sadece bilişim sayfası çıkartmamışız. Yetenekli okuyucularımızla tanışmamıza, ebedî dostluklar kurmamıza, gazetemiz ile okuyucuların bütünleşmesine vesile oldu sayfamız, şükürler olsun. En büyük başarıların “gönüllü projeler” ile meydana geldiğini bu camia zaten geçmişinden biliyor. Bilişim sayfasının bu istikrarı diğer okuyucularımızı da harekete geçirecek; eğitimci okuyucularımız “eğitim sayfası”, tıpla ilgilenen okuyucularımız “sağlık sayfası”, edebiyat ile ilgilenen okuyucularımız “edebiyat” sayfası vb. çıkaracaklardır ümidindeyiz.

Bizi memnun eden diğer bir konu da, dirsek temasına geçtiğimiz kuruluşlardan aldığımız olumlu geri bildirimler. Misyonumuzun tanınmasına vesile olan bu gelişmelerin birçok örneği var. (http://getir.net/zje ve http://getir.net/zjf örneklerinde olduğu gibi...)

Bilişim sayfamızdaki çalışmalarımızın diğer siteler ve forumlarca iktibas edildiğini görmek ve böylece Yeni Asya adını “bilişim alanında” görmek bizleri memnun eden en büyük etken. Sayfamız adına site kurmak, çalışmalarımızı Elif eki gibi ayrı bir “bilişim eki” ile sizlere daha görsel ulaştırmak gibi birçok hedefimiz var. Bilişim sayfamızı çıkarmamızda, bizlere en büyük desteği sunan Yeni Asya yetkililerine, sayfamızı güzide çalışmalarıyla renklendiren yazarlarımıza ve sayfamızı takip eden siz okuyucularımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz…( Zübeyir Ergenekon)

Zaman geçtikçe tüm iletişimler, alış verişler hatta hayatları etkileyecek işler bilgisayar ve internet ile görülmeye başlandı. Allah’ın ihsan ettiği teknolojik nimetlerin, faydalı olmaktan çok zararlı ve şerli işlerde kullanıldığı görülüyor. Bizler de Yeni Asya Bilişim-Teknoloji sorumluları olarak gerek site tanıtımlarımızda gerek program tanıtımlarında gerekse teknolojiden verdiğimiz haberlerle, vazgeçilemeyenler arasına giren teknolojinin, meşrû dairede kullanılabileceğini göstermek istedik, teknolojinin getirdiği şerlerin yanında teknolojinin güzellikleri de göstermeyi hedeflerimiz arasına aldık. Umarım geçen bir yılımızda bizden memnun kalmışsınızdır. Nice senelere diyerek dualarınızı bekliyoruz. (Muhammed Zorlu)

Gerçekten çok aktif ve uhuvvet dolu bir bilişim ekibinin içindeyim. Bu gönüllü ekibe Türkiye’nin her yerinden bilişimle ilgilenen genç kardeşler hemen katılmalı. Gençler olarak Risale-i Nurdan aldığımız enerjiyi uhuvvet ve hizmete yöneltince çok güzel projeler ortaya çıkabiliyor. Sayfamızı facebook ve internet ortamına taşıyıp daha fazla gence ulaşmak, uhuvveti pekiştirmek ve sayfayı ek sayfa olarak çıkarmak gerçekleştirmeye başladığımız ve başlamayı planladığımız büyük hedeflerimiz arasında. Bilişim sayfasının bir dönüm noktasına geldiğini ve çok daha büyük bir gelişim ve uhuvvetle yoluna devam edeceğine inanıyorum. Bu sayfamıza destek olmak isteyen, farklı projeleri olan, bilişimle ilgili tüm kardeşleri ekibimize bekliyoruz. Uhuvvet dolu tüm bilişim ekibi arkadaşlarıma ve okurlarımıza teşekkürlerimi sunarım. Dua ve enerjilerinizi bekliyoruz . (Muharrem Özel)

Bilişim ekibi olarak bir yılı geride bırakmış bulunuyoruz. Bundan sonra ki yayın süreci için düşündüğümüz yeni projeleri sizlerle paylaşmaya başlayacağız İnşallah. Bu vesileyle bilişim sayfamızın hepimizin olduğunu hatırlattıktan sonra sizlerinde beklentilerini ve katkılarını beklediğimizi belirtmiş olalım.

(Furkan Demir )

27.07.2010


Bilişim ile alâkalı lisans programları

YAZIMIZI özellikle, üniversite imtihanında tercih yapma durumunda olan kardeşlerimizin okumasını rica ediyoruz.

Yazımızda, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği gibi tanınan alanları değil yeni yaygınlaşmakta olan ve popülaritesi gittikçe artan bölümlerden bahsedeceğiz…1- Bilgi ve belge yönetimi

Çağımız bilgi çağıdır. Bilgiye ulaşmak kolaydır. Önemli olan bilgiyi yönetebilmek ve ihtiyaçlarımızın çözümünde kullanabilmektir. Bilgi ve Belge Yönetimi genel bir alandır, ama teknoloji-bilişim dünyasında da daima karşımıza çıkacaktır. Bilginin yönetilmesi özellikle işletmelerce çok önemlidir. Bu sebeple bilgi ve belge yönetimi mezunlarına son zamanlarda teknoloji firmalarının da rağbet gösterdiğini görüyoruz. (Meselâ, http://www.akakce.com/info/is-olanaklari.asp) Hacettepe, Marmara, Ankara, İstanbul, Atatürk Üniversitelerinde bu bölüm bulunmaktadır.

İş tanımı: Yazılı veya görsel dokümanların korunmasını sağlayarak, istenildiği zaman ve istenildiği şekilde ilgili kişilere verilmesini amaçlayan bir bölümdür.

Çalışma alanları: Bu bölümü okuyanlar devlet arşivlerinde, askerî arşivlerde, özel kuruluşların arşiv bölümlerinde görev alabilirler Günümüzde bilgi yönetimi, elektronik ortama yerleştiği için, bu bölüm mezunlarının teknolojik alanlarda da iş bulma ihtimali yüksektir. Özel şirketlerde “Doküman Uzmanı, Yönetici Asistanı,” pozisyonlarda çalışma imkânı bulmaktadır.2- Yönetim bilişim sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri, insan, teknoloji, sistem teorisi ve bilgi yönetimi alanlarını bir araya getiren akademik bir alandır. Yöneticilerin karar vermesini kolaylaştırmak için, değişik yerlerdeki bilgilerin toparlanarak, bütün halinde sunmak, Yönetim Bilişim Sistemleri’nin en önemli görevlerinden biridir.

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümüne özel üniversitelerde yoğun olarak rastlarız. Bölümün geleceğini anlayan Beykent, Kadir Has, Yeditepe, Başkent Üniversiteleri gibi özel üniversitelerde bu bölüm bulunmaktadır. Devlet Üniversitelerinde ise ilk defa Boğaziçi Üniversite’sinde kurulmuştur. Ardından Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesine bağlı olarak aynı bölüm açılmıştır. Bu bölüm “Uygulamaları Bilimler Yüksekokulu” çatısı altında eğitim vermektedir. Yüksekokul olmasının tek esprisi bu alanların uygulamaya ağırlık vermesidir. (İngilizcedeki uygulamalı okulları ifade eden Applied Schooll ifadesi Türkçe’mize yüksekokul şeklinde geçmiştir.) Cumhuriyet Üniversitesi’nde de bu bölüm vardır.

İş tanımı: Bilişim sistemleriyle elde edilen bilgileri, yönetimsel ve ekonomik sorunların çözümüne uyarlayabilecek eğitimi veren bölümdür.

Çalışma alanları: Veri Tabanı Yöneticisi, Yazılım Mühendisi, ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Sistemleri Uzmanı, SAP Danışmanı, İş Analisti, SAP Sistem Yöneticisi, Bilgi Sistemleri Uzmanı vb. gibi birçok alanda bu bölüm mezunları iş bulma imkânına sahiptir.

3- Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri

(CTIS- Computer Technology and imformation System)

Bilişim, bilgisayar teknolojileri ve işletme alanını bir araya getiren bir disiplindir.

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, bilgisayar mühendisliği programlarında yer alan dersleri içermesinin yanında işletmecilik ve diğer ilgili disiplinlerin kuramlarıyla desteklenmiş eğitimiyle mezunlarına çok geniş bir istihdam alanı sağlamaktadır.

Bu bölümde işletme dersleri de olduğu unutulmamalıdır. Bölümde “Bulanık Mantık, Veri Madenciliği” gibi yapay zekâ dersleri de yer almaktadır. Bu bölümde Yönetim Bilişim Sistemleri, ayrı bir ders olarak okutulmaktadır. Bu bölüm Bilkent Üniversitesi’nde, Mersin Üniversitesinde ve Trakya Üniversitesinde bulunmaktadır. Mersin Üniversitesi, Tarsus Erdemli, Silifke ilçelerinde bu bölümü açmıştır. Bu sene Devlet Üniversitesi olarak sadece Trakya öğrenci alımı yapacaktır. Bilkent üniversitesi’nin tam burslu olarak bu bölüme bu sene 15 öğrenci alacağını duyurmuş olalım.

İş tanımı: Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Programı; önde gelen bilgisayar ve bilişim teknolojilerini anlayıp, bunları, kullanıcılara rekabet etme anlayışı sağlayacak şekilde bilgisayar uygulamaları geliştirebilecek, problemleri tanıyıp kullanıcı ihtiyaçlarını belirleyebilecek ve bu ihtiyaçları karşılayabilecek, fonksiyonel ve adapte edilebilir bilgisayar sistemleri tasarlayacak programcılar geliştirmeyi amaçlar.

Çalışma alanları: Sistem yöneticisi, network yöneticisi, web tasarımcısı, programcı pozisyonlarında görev yapabilirler. Formasyon eğitimi alarak orta öğretim kurumlarında bilgisayar öğretmeni olarak çalışılabilmesi bölümü cazip hale getirmektedir. Ayrıca devlet dairelerinde “Bilgisayar işletmeni” olarak da atanma imkânı vardır.

4- Bilişimle ilgili diğer dallar:

Bilişimle ilgili birbirine benzer birçok alan lisans bölümü bulunmaktadır. (Bu bölümde okutulan derslerin birbirine yakın oldukları aklınızda olsun.) Bunun başlıcalarından Bilişim Sistemleri Mühendisliği’nin konusu bir organizasyon ve onun bilgi sistemleridir. Şu an devlet üniversitesi olarak sadece İTÜ’de eğitimi devam etmektedir. Bilişim sistemleri, bir organizasyonun amaç ve hizmetlerini yerine getirmek için bilgi teknolojisinin kullanımına odaklanır. Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar- Enformatik, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Enformasyon teknolojileri, İşletme enformatiği gibi bu alanla ilgili birbirine yakın bir çok bölüm bulunmaktadır.

HAZIRLAYAN: HAKİ HAMİTOĞLU

27.07.2010


SİZDEN GELENLER

ÖNCELİKLE gazetemizde böyle bilimsel verilerin yayınlanması bütün okurlarımızı onurlandırdığı gibi beni de onurlandırdı.

Böyle yeniliklerin devam etmesi dileğiyle. Abdulkadir Sinoğlu GAZETEMİZDE bilişim sayfasının olması büyük bir eksikliği doldurmakta. Hazırlayanlardan Allah razı olsun. Hulusi Karabiber BİLİŞİM & Teknoloji ekibini yürekten kutluyorum, sayfanızı ilgi ile takip ediyorum. Allah muvaffak etsin. Kemal Akay OKULUMUZDAKİ bilgisayar laboratuvarında Yeni Asya bilişim sayfasını her hafta astırıyorduk, istifade ettik. İsmail Yılan SAYFANIN çıktığı gün yeni bir bilgi öğreneceğim diye çok mutlu oluyorum, bilişim söyleşilerini de çok beğeniyorum. İsmail Yürek

27.07.2010


GPS ve Navigasyon sistemleri nedir ve nasıl çalışır?

Adres sormadan, şaşırmadan bir yerden bir yere en uygun şekilde gitmek mi istiyorsunuz?

Yanınızda dünyanın her noktasını size sesli tarif eden bir rehber olsun ister miydiniz? O zaman bu yazı tam size göre… GPS ve Navigasyon sistemleri ile tanışın! GPS, Global Position System (Küresel Konumlama Sistemi) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Askerî amaçlı kurulan bu sistem, düzenli olarak kodlanmış bilgiyi yollayan uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tesbit etmeyi mümkün kılar. Bu sistem 1980’li yıllardan itibaren sivil kullanıma açılmıştır. GPS Alıcıları, uydulardan gelen radyo sinyallerini alır, böylece yer belirleme mümkün olur.

GPS sistemleri, askerî alanda ve havacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

GPS sistemini “navigasyon” ile birlikte ele almak mantıklı olacaktır. Navigasyon, bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en elverişli yolu tayin etme işlemidir. Navigasyon cihazları ise, Dünyanın çevresinde dönmekte bulunan 24 adet uydunun gönderdiği sinyallerin toplanması vasıtası ile konumunuzun hesaplandığı, sayısal haritalar sayesinde bu noktaların size görsel olarak gösterildiği sistemdir. Yol kılavuzu da size en kestirme yolu anında hesaplar. Ayrıca yolculuk sırasında hem sesli hem görsel olarak sizi yönlendirir. Cihaza entegre edilmiş olan sayısal haritalar, size anlık olarak nerde olduğunuzu sunar. Navigasyon sistemleri, uydudan aldıkları görüntüler veya kayıtlı harita yazılımları yardımıyla yön bulmayı kolaylaştıran sistemlerdir. Özellikle günümüzde, otomobillerde kullanımı yaygındır. El tipi navigasyon cihazları da vardır.

Günlük hayatta GPS ve Navigasyon sistemlerinin birbiri ile aynı imiş gibi kullanıldığını görüyoruz. Oysa GPS, navigasyonun bir alt dalıdır, bunun için birçok yollar vardır. GPS sistemi, teknoloji baz alan bir sistem olduğu için navigasyonda en önemli unsurdur diyebiliriz.

Navigasyon

cihazları

nasıl çalışır?

GPS sistemindeki uydulardan gelen koordinat bilgisi navigasyon cihazınızdaki özel yazılım sayesinde cihazın ekranına dijital yol haritası olarak yansır ve bulunduğunuz konumu, detaylı olarak ekranında gösterir. Navigasyon cihazları ve diğer bütün GPS navigasyon cihazları her ne kadar aynı uydulardan aynı bilgiyi alsalar da pratik olarak sadece dijital bir pusula olarak bulunduğumuz konumu gösterir. Bu bilgi işimize yaramayacağından özel tasarım firmalarınca hazırlanan haritalara ihtiyaç vardır.

Navigasyon cihazlarının fiyat aralığı epey geniştir. 160 TL’den başlayıp 3 Bin TL’ye kadar çeşit çeşit fiyatta ve özellikte Navigasyon cihazı bulmanız mümkündür.

Navigasyon

cihazları alırken

nelere dikkat

etmeliyiz?

Öncelikle, ihtiyaçlarımızı belirlemeli ve kullanmayacağımız özellikleri içeren cihazları almamaya gayret etmeliyiz.

Navigasyon cihazlarında önemli bir husus bu cihazların ekranlarıdır. Ekranın büyük ve parlak renklere açık olması işimizi kolaylaştıracaktır. Özellikle sürüş esnasında kullanılacak cihazlarda bu özelliğe dikkat edilmesi gerekir.

Navigasyonun temel işlevi yol göstermek olduğuna göre, cihazda kullanılan harita çok önemlidir. Ayrıca, haritanın güncellenme sıklığı da cihazdan maksimum fayda sağlayacağından bu konu da dikkate alınmalıdır.

Cihazda bulunan ek özellikler de (MP3 çalabilme vb.) cihaz seçiminde etkili olabilir.

Cihazda kullanılan ses kalitesi, cihazda kullanılan yazılımın kaliteli ve ihtiyaçlarımıza cevap verebiliyor olması, cihazın ergonomik olması gibi özellikler de navigasyon cihazı satın alırken göz önünde bulundurmamız gereken etmenler arasında.

Amerika ve Avrupa’da sunulan, anlık trafik ve hava durumu bilgilerinin gps cihazı tarafından algılanarak bu bilgilere uygun yol ve rota belirlenmesi özelliği daha ülkemizde yoktur… Bu altyapıya sahip cihazları pahalı bir şekilde alıp, bu özellikleri kullanamamak tüketici açısından pek mantıklı olmasa gerek.

27.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.