13 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Lahika

Hadis-i Şerif Meâli

Aklın başı, insanlarla hoş geçinmektir. Dünyada iyilik sahibi olanlar, âhirette de iyilik sahibidirler.

Câmiü's-Sağîr, No: 2237

13.10.2010


Afyon’da dahi Hasan Feyzi’ler çıkacak

Aynen Denizli kahramanı merhum Hasan Feyzi sisteminde bir Nur nâşiri olacak. İnşaallah onun gibi Afyon’da dahi Hasan Feyzi’ler çıkacaklar. Afyon Denizli’den geri kalmayacak, zahmetimizi rahmete çevirecek.

Said Nursî, Denizli’de iki ay kaldıktan sonra, Afyon vilâyetinin Emirdağ kazasında ikamete memur edilir. Emirdağ’ına 1944 senesi Ağustos ayında nefyedilir. İlk önce, on beş gün kadar bir otelde kalır, sonra kira ile bir eve yerleşir. Ev kirasını da kendisi verir.

Emirdağ’ındaki hayatı şöyle hulâsa olunabilir:

Dâimî tarassud altındadır. Mahkemeden berâet kazanması ve eserlerinin iâde edilmesine rağmen, serbest bırakılmış değildir. Eskisinden daha ziyâde kontrol ve mütemâdiyen pencere ve kapısından nezârete mâruzdur. Mektuplarında da beyân ettiği gibi; Denizli hapsinin bir aylık sıkıntısını, bâzan bir günde Emirdağ’ında çekiyordu. Üstada yapılan bed muâmeleler ve takınılan tavır, Emirdağ ahalisince yakından bilinmektedir.

Denizli Mahkemesinin berâeti üzerine, mahkeme eliyle Nurların intişârına ve Said Nursî’nin hizmet-i îmâniyesine set çekemeyen gizli dinsizlik komiteleri, bu defa başka yollardan, idarî makamları evhamlandırıp aleyhe geçirerek, hattâ imhâsına kadar çalışıyorlardı. Bu plân katî idi.

Bir bekçi, kapısı önünden ayrılmazdı. Üstad ile görüşebilmek pek müşküldü. Emirdağ’ında ilk defa Üstadla yakından alâkadar olan Çalışkan’lar hânedânı, kasabalarına nefyedilen bu âlim ve fâzıl ihtiyar zâta yakından dostluk göstermişler, hizmetine koşmuşlar, sırf lillâh için olan bu irtibatlarını sû-i tefsir edenlerin yalan ve tezvirâtına aldırmayarak, alâkalarını gevşetmemişlerdi. Çalışkan’larla beraber Emirdağ’ında birçok sâdık mü’minler Nura talebe olmuşlar, Üstadın hizmet-i Nuriyesine iştirak etmişler,Haşiye-1 Nur Risâlelerini okuyup yazmaya ve etrafa neşre başlamışlardı. Üstadın Emirdağ’ında ikametinden sonra, Risâle-i Nur’un dersleriyle halkın mühim bir kısmının ilim, îman, ahlâk ve fazîlet bakımından terakkî ettiği herkesçe mâlûm olduğu gibi, resmî zâtların ikrârıyla da sabittir.Haşiye 2

Emirdağ talebeleri, Üstadın Emirdağ’ındaki hayatına dâir diyorlar ki:

“Üstad Emirdağ’ında dâimî tarassud altında bulunuyordu. Açık havalarda gezmeye çıkardı. Üstadın, bahar ve yaz mevsimlerinde mutlaka kırlara çıkmak âdeti idi. Yalnız başına gider, birkaç saat kalır, sonra evine dönerdi. Kırlara çıktığı zaman, çok defa arkasından takip ettirilirdi. Bâzan bekçiler, bâzan jandarmalar takip ederdi. Hattâ bir defa arkasından kurşun attırılmış, fakat isâbet etmemiştir. Birgün, bir resmî memur, arkasından koşarak, “Dışarı çıkmak yasak. Başına bere koyamazsın, sarık saramazsın” diye mütehakkimâne ve mütecâvizâne ifadeler kullanmış; Üstad da geriye dönmüştür. Bu tarz muâmeleler çoktur.”

Haşiye-1: Bugün Emirdağ halkı, umûmiyetle, Nurlara dost ve taraftardır, pekçok talebesi vardır. Emirdağ’ında ve civar köylerde Nur dersleri okunmaktadır.

Haşiye-2: Üstad Said Nursî, Emirdağ’ını bir dershâne-i Nuriye mânâsında kabul ettiğini söyler. Sav, Barla, Emirdağ, Eflâni gibi Nurların ekseriyetle yayılıp okunduğu kasaba ve köyleri, birer dershâne-i Nuriye ünvânıyla yâd eder. Ve kendi Nurs köyü gibi, sağ ve ölü umum ahalisine, mâsum çocuklar ve mübârek hanımlarına duâ eder, mânevî kazancına hissedar eder.

Tarihçe-i Hayat, Emirdağ Hayatı, s. 399-400

***

Hoca Hasan’ın haddimden yüz derece ziyade bir hüsn-ü zanla yazdığı bir mektubundan bildim ki, aynen Denizli kahramanı merhum Hasan Feyzi sisteminde bir Nur nâşiri olacak. İnşaallah onun gibi Afyon’da dahi Hasan Feyzi’ler çıkacaklar. Afyon Denizli’den geri kalmayacak, zahmetimizi rahmete çevirecek.

Şuâlar, On Dördüncü Şuâ, s. 454

***

Afyon, bütün Risâle-i Nur Külliyatını iade etmekle âlem-i İslâm ve hattâ âlem-i insaniyette çok büyük bir hayra vesile oldu ve sekiz seneden beri olan hatâyı hiçe indirip affettirdi.

Emirdağ Lâhikası, s. 419

13.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.