09 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Teknoloji nimetini kullanmanın ölçüsü, faydalı olabilmektir

Bilgisayar ile ilk tanışmanız ne zaman ve nasıl

oldu?

Yanlış hatırlamıyorsam 1986 yılıydı. Masaüstü yayıncılık için tasarlanmış bilgisayarlar Türkiye’ye henüz yeni gelmişti. Bilgi depolama gücü 512 k ile 3 megabayt arasında değişiyordu. İlk defa önümde onu bulmuştum. Can Kardeş’in yazılarını bununla diziyor sonra pikaj yapıyorduk. Aslında basın sektörününde kurşun dizgi diye adlandırılan mürettiphanelerin sonuna yetiştim diyebilirim. 1980 yılında çıkartmaya başladığımız Can Kardeş Çocuk dergisi ilk günden beri ofset teknolojisiyle hazırlandı. O zamanlar IBM dizgi makinasından yazıları çıkarırdık. Başlıkları letresetle yazardık. Sonra fotodizgiler geldi. 1982 yılında gazetemiz Yeni Asya da ofset teknolojisine geçti. Günümüzde artık herşey bilgisayarlarda hazırlanıyor. Yani bilgisayarın hemen hemen ilk günlerden bugüne gelişimini yaşadım diyebilirim.

Karikatür çizimlerinizde teknolojiden nasıl ve

hangi şekilde yararlanıyorsunuz?

Uzun yıllar karikatür, resim ve kapak çalışmalarımı kağıt, çini mürekkebi, boya, fırça, pistole kullanarak yaptım. Bilgisayar teknolojisi öyle bir noktaya geldi ki, yayınlanacak bir resmin mutlaka bilgisayardan geçmesi gerekiyordu. Gazetecilikte de zamanında yetiştirme yarışı yapıldığından vakit problemi hep oluyordu. Ben de vakti son dakikaya kadar kullanabilmek için çizdiklerimi yayına hazır halde vermeye başladım. Böylece çizim, renklendirme dahil herşeyi bilgisayarda yapmaya başladım. Elin kıvraklığı biraz azalsa da bazı artıları yok değil.

Bilgisayarla ilgili başınızdan geçen ilginç bir olay var mı?

Bir dönem gazetemizin hazırlanmasında kullanılan bilgisayarların sorumluluğunu yürütüyordum. Henüz bilgi işlem birimimiz yoktu. Grafik ve ilan çalışmaları yaptırdığımız bir çalışanımız vardı. Bir türlü bilgisayar dayanmıyordu kendisine. Sürekli arıza veriyordu. Hangi bilgisayarı koysam fark etmiyordu. Hem işler gecikiyor, sürekli şikâyet oluyordu. Dayanılacak gibi değildi. Bilgisayardaki bütün programları açar karıştırmadık yer bırakmazdı. İşleri yetiştirmek için geceleri kalır, çok çalışırdı ama nafile. Sonunda olan oldu, bir gün tam karşımda, bilgisayarı öyle zorlamış olacak ki... Dumanlar yükselmeye başladı, tam göz göze geldik. Şaşkınlıklar içinde devrelerin patlama seslerini duyuyorduk.

Fikirleri beyan etmede ‘’teknoloji’’ nasıl

kullanılmalıdır?

Eğer insanlara anlatmak istediğiniz güzel fikir ve düşünceleriniz varsa, rahatsızlık vermeden ikna metodu uygulayarak yapılmalıdır. Aldatmak, abartmak, zorlamak fikirlerinize zarar verdirir. Bu genel prensip gözetilerek teknolojinin icad edilmiş ve edilecek bütün imkânları kullanılabilinir.

sitelerinin konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce yeterli mi, eksik yanları varsa nelerdir bunlar?İnternette bulunan Risâle-i Nur endeksli web

Risâle-i Nur çağımızı aydınlatan Kur’ân tefsiri olması, onu çağın bütün imkânlarıyla ilanatının yapılması hakkıdır diye düşünüyorum. Bu web siteleri Risâle-i Nur fabrikasının çarkları gibi hareket etmeliler. Risâle-i Nur’u izah etmek, anlamak ve yaşanılır hale getirmek için uğraşmalılar. Ben de her gün birkaç tanesini mutlaka ziyaret eder ve istifade ederim. Bireysel gayretlerle de yapılan çalışmalar görüyorum. Halisane bir hizmet gayesiyle emek sarf eden bu kardeşlerimizden Allah razı olsun.

Teknoloji nimetini hangi ölçüde kullanmamız

lazım?

Bence bu nimeti kullanmanın ölçüsü bir iş üretmek yani faydalı olabilmektir. Üretimimize katkıda bulunmayan bir teknolojiye yatırım yapılması israftır. Bir yıl bilgisayarın başında aynı oyunu oynayan bir genç görürseniz onun elinden o teknolojiyi kurtarın.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Teknoloji sürekli değişir ve gelişir. Onu bir şekilde yetiştiğin yerde kullanmaya başlarsın, olur biter. Esas önemli olan sahip olduğumuz düşünce yapısıdır. İnsan olarak gelişimizin hikmeti ve mânâsını anlamak ve kâinata ve çevremize o gözle bakabilmektir.

Bu kısa, öz ve gayet keyifli röportaj için

okurlarımız adına teşekkür ediyorum.

Ben de teşekkür ederim.

İbrahim

ÖZDABAK kimdir?

İbrahim Özdabak, 1977 yılında resim öğretmenliği hayatına başladı. Bu arada Can kardeş dergisi pikajörlüğü ve Yeni Asya’nın karikatütüristliğini yapmaya başladı. 1984 yılında öğretmenlikten tamamen ayrılarak Yeni Asya’da çalışmaya başladı. Can Kardeş Yazı İşleri Müdürlüğüne getirildi. Günümüze kadar da çalışmalarına devam etti.

Röportaj: MUHAMMED ZORLU

[email protected]

09.11.2010


İnsan teknolojiye yaklaştıkça imandan uzaklaşır mı?

Soru: İnsan teknolojiye yaklaştıkça imandan uzaklaşır mı?

Cevap: Değerli Kardeşimiz;

Hayır uzaklaşmaz. Bilakis Allah’ın kâinatta insanlığın hizmetine sunduğu kanunları keşfettikçe daha da imana yaklaşır, marifeti artar.

Soru: Ben kendim bilgisayarda bir oyun oynuyorum ve ileri seviyeye geldiğim zaman da yani oyunu ilerlemiş düzeyine getirebildiğim zaman da bunu para karşılığında başka birine satsam caiz olur mu? Satın alan kişi oyunu oynamaya ve ilerletmeye devam ediyor ve bir müddet sonra o da satıyor ya da oynamadan başkasına 2 katına satıyor. Bu şekilde para kazanmak helâl midir?

Cevap: Değerli Kardeşimiz;

İslâm, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helâl kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. Kur’ân-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan şarap (içki) ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?”(Maide, 90-91) buyurulmaktadır. Diğer bir ayette ise: “İnsan için ancak çalıştığı vardır” (Necm, 39) buyrularak Müslümanın kazancının şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu itibarla, taraflardan birine menfaat sağlayan her türlü bahis, Kur’ân-ı Kerim’in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir.

Dinimizde piyango, spor-toto ve loto gibi her türlü şans oyunlarından çıkan para haramdır. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ödüllü yarışma programlarına ve internet üzerinden oynanan oyunlara gelince; bunlardan kazanılan ödülün haram ya da helâl oluşu, içerisinde şans barındırıp barındırmamasına, insanları tembelliğe, hayale, lükse özendirip özendirmemesine ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödenip ödenmemesine bağlıdır.

Buna göre, içerisinde şans barındıran, insanları tembelliğe, hayale ve lükse özendiren ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme veya oyun için para ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödeme zorunluluğu getiren yarışmalara katılmak caiz olmadığı gibi, böyle bir yarışmadan kazanılan ödüller de helâl değildir.

Böyle bir oyuna katılan kişinin söz konusu oyunu bir başka oyuncuya para karşılığı satmasının ve o parayı kullanmasının hükmü de aynıdır. Bu çeşit bir kazancın sevap beklemeksizin, fakirlere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir.

Selâm ve duâ ile...

www.sorularlaislamiyet.com

09.11.2010


Cracker, Hacker ve Lamer arasındaki farklar

Bu hafta, köşemizde; genelde birbirine karıştırılan “hacker , cracker ve lamer” kavramlarını inceleyelim.

Hacker: Hacker, Türk Dil Kurumu’nun internet üzerindeki sözlüğüne göre, “Bilgisayar ve haberleşme teknolojileri konusunda bilgi sahibi olan, bilgisayar programlama alanında standartın üzerinde beceriye sahip bulunan ve böylece ileri düzeyde yazılımlar geliştiren ve onları kullanabilen kişi” olarak tanımlanır. Hacker, yetenekli ve zeki bir bilgisayar kurdudur. Gerçek yeteneği ise bilgisayar güvenliği ve mantıksal programlama üzerinedir. Cracker ise, ücretli programları kırarak (crack) ücretsiz kullanılmasını sağlayan kişilerdir. Hacker ile Cracker birbirine karıştırılmamalıdır. Cracker programları kırmaz, yalnızca program üzerinde ayarlandığı gibi değişiklikler yaparak ücretsiz kullanım, tema, dil gibi değişiklikleri program üzerine kurarlar. Bir de Lamer’lar var. Lamerlik, kendisine herhangi bir şekilde “hacker”lık isnadı yapan grup ve kişilere verilen sıfattır. Lamer’larda hacking işlemi için gereken bilgisayar uzmanlığı ve programlama yeteneği bulunmaz. Exploit (Bilgisayar programlarında bulunan zayıflık veya hatalar için kullanılır.) ve solucan’ları kullanarak web sitelerine saldırır, kullanıcı hesaplarını ele geçirmeye çalışırlar. Elde ettikleri hesap bilgilerini kullanarak kişisel bilgisayarlara, mail hesaplarına ya da zayıf serverlara internet üzerinden girerek zarar vermeye çalışırlar. Daha çok gösterişe meraklıdırlar ve ilgi çekmek için uğraşırlar. Genellikle saldırganlık güdüleri öğrenme isteklerine baskındır. Bu yüzden işin bilgiye dayanan bölümü ile uğraşmaktan hoşlanmazlar ya da uğraşsalar bile yeterli becerileri olmadığı için bir şey anlamazlar. Lamer, Fransızca bir kelimedir. Lamer’lar sosyal mühendislikle ve hazır yazılımlarla zarar vermeye çalışırlar.

09.11.2010


Windows seslerinizi değiştirmek ister misiniz?

Windows’unuzun seslerini değiştirmek için Denetim Masası’ndan öncelikle Ses, Konuşma ve Müzik Aygıtları bölümüne girmeniz, sonrasında da “Ses efekti düzenini değiştir” ifadesine tıklamanız gerekiyor.

Kayıtlı ses düzenleri arasında hiç ses çıkarmayan “sessiz” ve Windows kurulumuyla birlikte gelen “Windows Varsayılan” seçenekleri bulunuyor. Farklı bir tane yaptıktan sonra kaydederek kullanabiliyorsunuz. Bir program olayı için farklı bir ses dosyası kullanmak istediğinizde, Gözat düğmesine tıklayarak ses dosyalarının tümünü görebiliyorsunuz. Buradan bilgisayarınızdaki farklı bir sesi seçerek kullanabilirsiniz. Bu bölümde Windows’un kullanımı sırasında çıkardığı seslerin bir listesiyle karşılaşıyoruz. Program olayları listesinde sistemi açılması, bir aygıtın sisteme bağlanması gibi her gün defalarca yaşadığımız olaylar görünüyor. Program olayları listesinde gözüken olaylardan birini seçtikten sonra oynatma düğmesine tıklayarak ses dosyasını dinleyebiliyorsunuz. Olaylar için kullanılmasını istediğiniz sesleri seçmek elinizde. Windows’ta kullanmak üzere sesleri kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

09.11.2010


tv.misawa.de

YABANCI dilde Görüntülü Risâle-i Nur sohbetleri sitesi açıldı.

http://tv.misawa.de/ adlı adresten ulaşabilirsiniz.

Türkçe dışında, diğer dillerdeki Risâle-i Nur sohbetlerini bizlere siteye girerek yollayabilmeniz mümkün. Şu an itibariyle Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca görüntülü Risâle-i Nur sohbetleri eklenmiş durumda. Yeni açılmış olan siteye hizmetlerinde muvaffakiyetler diliyoruz.

09.11.2010


Bilişim Vecize

Yirminci asrın Kur’ân felsefesi olan bu eserler, bir taraftan teknik, fen ve sanat olarak maddiyâtı, diğer taraftan îman ve ahlâk olarak mâneviyâtı câmî ve hâvî olacak Türk medeniyetinin, sadece maddiyâta dayanan sâir medeniyetleri geride bırakacağını da ispat ve îlân etmektedir.

Tarihçe-i Hayat / 8. Kısım –

Isparta Hayatı

09.11.2010


EDİTÖRÜN NOTU:

Sayfamızda bilişim karikatürlerini başarılı bir şekilde çizip yollayan ‘Yasemin Durğut’ kardeşimize bilişim ekibimiz adına teşekkür ediyoruz.. Sevgili bilişim okurları, sizlerde çalışmanızın bu sayfa da yer almasını istiyorsanız ‘[email protected]’ mail adresine çalışmanızı yollayabilirsiniz. (M.Z.)

09.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.