27 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Şimdi de ‘Ağlama Duvarı’ krizi

FİLİSTİN Yönetimi Enformasyon Bakanlığı’nın hazırladığı ve ‘’Ağlama Duvarı’nı, El Aksa Camii’nin batı duvarı’’ olarak nitelendiren yazı, İsrail tarafında büyük tepki gördü.

İsrail Başbakanlığı, Filistin yönetimi’nin tanımlamalarına karşı çıkarak, söz konusu ifadeleri ‘’skandal’’ diye nitelendirdi ve Filistinliler’i tarihî gerçekleri çarpıtmakla suçladı. Filistin Yönetimi Enformasyon Bakan Yardımcısı Mütevekkil Taha tarafından yazılan, Ağlama Duvarı’nın tarihi ile ilgili yazı, bakanlığın resmî sitesine de konuldu. Yazıda Taha, ‘’Siyonist işgal yönetiminin haksız bir şekilde sahipliğini iddia edip, Ağlama Duvarı veya Kotel olarak adlandırdığı El Burak Duvarı, El Aksa Camii’nin batı duvarıdır’’ ifadesine yer verdi. Taha yazısında, ‘’El Burak duvarı, El Aksa Camii’nin ve mülkü, Fas-Cezayirli Bourmedienne adlı Müslüman bir aileye ait, İslâm Vakfı bünyesindeki Haremüşşerif’in ayrılmaz bir parçasıdır’’ ifadelerini kaydetti. Yazıda ayrıca, duvarda Kral Süleyman dönemine ait tek bir taş bulunmadığı da öne sürülürken, Mütevekkil Taha Yahudiler’in 1917’deki Balfur Deklarasyonu’na değin burayı ibadet amaçlı kullanmadıklarını, hiçbir zaman mabedin bir parçası olmadığını, ancak Müslüman hoşgörüsünün Yahudiler’e önünde durup, yıkımından dolayı ağlamalarına müsaade ettiklerini dile getirdi.

İSRAİL TARAFINDAN TEPKİ GELDİ

Bu görüşlere ilk tepki İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev’den geldi. Regev, yazının Filistin Yönetimi’nin barışa bağlılığı konusunda ciddî tereddütler doğurduğunu belirtti. Regev, ‘’Eğer Ağlama Duvarı’nın Yahudilik’le bağlarını inkâr ediyorsanız, o takdirde Kudüs’ün ve İsrail topraklarının da Yahudi bağını inkâr ediyorsunuz demektir’’ dedi. Regev, ‘’Ağlama Duvarı ile Yahudiler arasındaki bağı inkârın, barışla ilgili bir ortaktan geleceğini de ummadıklarını’’ ifade etti. Filistin Yönetimi yetkililerinden ise, Taha’nın yazısıyla ilgili herhangi bir yorum gelmedi. İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ‘’Filistin Yönetimi Enformasyon Bakanlığı’nın, Yahudi halkı ile Ağlama Duvarı arasındaki bağı inkâr etmesini skandal olduğunu’’ ifade edilerek, böyle bir iddianın asılsız olduğu iddia edildi. Filistinliler tarihî gerçekleri çarpıtmakla suçlandı.

27.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Şimdi de ‘Ağlama Duvarı’ krizi

  Kore’de gerginlik sürüyor

  Rusya’da kimyasal silâh imha tesisi açıldı

  Kral Abdullah’ın ameliyatı başarılı geçti

  Makedonya’da kızamık salgını

  Lübnan’da unutulan Türkler, okul istiyor

  Türkiye Kırım’a başkonsolosluk açacak

  Londra Metrosu’nda yine greve gidilecek

  Duma: Katin katliâmı emrini Stalin verdi

  Askerlerde kolera virüsü bulunmadı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.