28 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Soba zehirlenmesinin önüne nasıl geçilir?

ADIYAMAN Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu, alınacak basit tedbirlerle sobadan sızan karbonmonoksit gazından kaynaklanan ölümlerin önüne geçilebileceğini ve sobaların daha verimli kullanılabileceğini belirtti.

Konutlarda kullanılan kömür sobalarına ilişkin araştırmalar yaptıklarını ifade eden Koyuncu, konutlarda genel olarak 4 ayrı tipte soba kullanıldığını tesbit ettiklerini açıkladı. Koyuncu, ‘’Türkiye’deki kömür sobalarının ısısal verimi ve karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için bir çalışma yaptık. Bu çalışmada gördük ki, birkaç basit kuralla soba zehirlenmelerinin önüne geçilebilir. Konutlarda genellikle tuğlalı, dökme demirli, alttan ve önden havalandırmalı kovalı sobaların kullanıldığını yapılan araştırmalarımız net bir şekilde ortaya koyuyor. Her türlü soba için yaklaşık 6 ay araştırma yaptık. Özellikle de karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için en ideal soba kullanımını belirledik” diye konuştu.

Koyuncu, tedbirleri şöyle sıraladı: ‘’Soba-boru-baca sistemi sızma olmayacak şekilde birbirine sıkıca bağlanmalıdır. Boru-baca sistemi düzenli olarak temizlenmelidir. Soba en az 1 metre, borular ise en az yarım metre duvarlardan uzakta olmalıdır. Ayrıca soba, alta konulan zemin koruyucusundan 15-30 cm yüksekte bulunmalıdır. Sızma riskini arttırmamak amacıyla, 6 metreden daha uzun boru kullanılmamalıdır. Kömür tutuşturmada yarım kilo veya 1 kilo kuru odun ve yarım kilo odun rendesi kullanılmalıdır. Tutuşturmada, çıra, gaz yağı, benzin kullanılmamalı ve sobaya poşet atılmamalıdır. Bunlar boru ve baca içerisine kurumun yapışıp birikmesine ve tıkanmaya neden olup sızıntıya dâvetiye çıkarmaktadırlar. Kömür üstten tutuşturulmalı, sobaya önce kömür sonra odun ve en üstüne de odun rendesi dökülerek tutuşturulmalıdır. Kömür hızlı ve seri tutuşturulmalı. Bu nedenle, tutuşturma sırasında tamamen kömür kızarana kadar sobanın hiçbir hava kapağı kapatılmamalı ve tutuşmadan sonra yalnızca üst hava kapağı kapatılmalıdır. Kömür tamamen yanıp bitmeden uyumamalı ya da yatma saatinden önce gerekirse sobanın bütün hava kanalları kapatılarak yarım saatte tamamen sönmesi sağlandıktan sonra yatılmalıdır. Soba yakılan mekan her gün düzenli olarak havalandırılmalıdır.’’

28.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ÇANAKKALE’DE ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞTU

  Marmara, lodos ve sağanak yağışa teslim

  Soba zehirlenmesinin önüne nasıl geçilir?

  Şarkışla’dan Pakistan’a yardım

  Konya çiçek gibi olacak

  Erozyona yeterli tedbir alınmıyor

  Terminal çığırtkanları tarih oluyor

  Sultansazlığı’nda kuş sayısı arttı

  Bursa’da uyarı

  Keşan’da sağanak yağış etkili oldu

  Ekili alanlar zarar gördü

  Vatandaşlara Ahi pilavı ikram edildi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.