Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Laiklik partisinin kaç oyu var?

Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin ana muhalefet partisi. Normal ülkelerde ana muhalefet partileri bir sonraki seçimin büyük iktidar adayı olarak görülür, öyle algılanırlar.

Ama maalesef CHP’yi ‘iktidar adayı’ olarak görene ben rastlamadım, hiçbir yerde ondan böyle söz edildiğini de duymadım. Şu son üç yıllık ana muhalefet döneminde CHP liderinin veya sözcülerinin ‘İktidara geldiğimizde şöyle yapacağız’ dediklerini de hatırlamıyorum açıkçası.

Bence CHP’nin iktidar adayı olarak görülmemesinin ardında yatan şey, CHP’nin Türkiye’nin geleceği için nasıl bir vaatte bulunduğunun bilinmemesi. Kendi adıma ben CHP’nin herhangi bir pozitif vaadini bilmiyorum. Nasıl bir Türkiye tasavvur ettiğini de bilmiyorum. Böyle bir tasavvur varsa ona hangi yollarla ulaşılacağını söylediklerini de hatırlamıyorum.

Şimdi CHP kendisini bir ‘laikliği koruma cephesi’ olarak tanımlamak istiyor. Yani, esasen insanları korkutmaya çalışıyor veya zaten var olan korkuları giderecek adres olduğunu söylüyor.

Yani, bir sonraki seçimde CHP’ye oy verenler, ona sadece CHP olduğu için değil, laiklik elden gitmesin diye de oy verecekler, eğer verirlerse.

Eğer CHP bugüne kadar yaptığını yaparsa ve hiçbir pozitif mesaj geliştirmeden, Türkiye’ye yalap şap hazırlanmış ve gerçek hayatla bağı olmayan öneriler sunmaya devam ederse, o zaman CHP oyları ‘laiklik partisi oyları’ gibi görülebilecek.

Bunun laik demokratik rejim açısından nasıl vahim bir risk yaratabileceğini bilmem hayal edebiliyor musunuz?

Bir zamanlar sosyal demokrat TÜSES (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) tarafından yapılan bir araştırmada kendisini Kemalist diye tanımlayanlar yüzde 2.5 çıktığında, zamanın dinci partisinin ve basınının nasıl propaganda yaptığını hatırlayanlar belki bu hayali daha kolay kurarlar.

Türkiye’de halka laikliği oylatmak, siyasetin ve geleceğin politikalarının tartışılması gereken bir genel seçimi laiklik referandumuna çevirmek bu ülkeye yapılabilecek kötülüklerin belki de en beteridir.

Ama neyse ki CHP o kadar da ciddiye alınan bir parti değil, seçime böyle girerse daha da az ciddiye alınacak.

Radikal, 31.5.2006

İsmet BERKAN

01.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik partisinin kaç oyu var?

  ‘Derin örgüt’ü beğenmedik, ‘irtica’ alalım...

  ABD-İsrail-Türkiye üçgeni

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004