Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Müziğin kafası karışık

“Uluslararası Tarihsel Süreç İçinde Türkiye’de Müzik Kültürü ve Müzik Müzesi Kongresi”ne korsan müzik ve popüler müzik damgasını vurdu. Sezen Cumhur Önal, “son dönemde müziğin kafasının çok karışık olduğunu” söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Bilkent Üniversitesi’nin organizasyonuyla düzenlenen ‘’Uluslararası Tarihsel Süreç İçinde Türkiye’de Müzik Kültürü ve Müzik Müzesi Kongresi’’, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde devam ediyor.

Kongre kapsamında düzenlenen ‘’Türkiye’de Popüler Müzikler’’ konulu oturumda konuşan Erol Evgin, pop müziği ‘’kentin türküsü’’ olarak tanımlayarak, pop müziğin, kentleşmeyle birlikte 1970’li yıllardan itibaren gelişme gösterdiğini anlattı.

Müziğin, toplumun duygularına ışık tuttuğunu, şarkıların yaşama tanıklık ettiğini anlatan Evgin, arabeskin de çarpık-sağlıksız kentleşmenin müziği olduğunu söyledi. Evgin, ‘’Bu nedenle karamsardır, umutsuzdur. Bu sözlerden arabesk müziği küçümsediğim yorumunu çıkarmayın. Bir pop müzik sanatçısı olarak arabesk müziği küçümseme hakkım yok. Belki klasik müzik sanatçısı olsam küçümserdim’’ diye konuştu.

Sezen Cumhur Önal da müziğin ciddi bir olay olduğunu belirterek, ‘’son dönemde müziğin kafasının çok karışık olduğunu’’ vurguladı.

Sesi olanların mikrofonun karşısına geçmesi gerektiğini ifade eden Önal, televizyonlarda, güzel seslerden öte vücudunu güzel kullananların yer aldığını söyledi.

Medyanın halkla, halkın da medyayla dalga geçtiğini belirten Önal, ‘’Halk bu ıvır zıvır şarkıları beğenmiş olsaydı, satış rakamları da büyük olurdu’’ dedi.

Vedat Sakman ise popüler müzik bestecisinin, yapacağı şarkının pek çok insan tarafından beğenilmesini hayal ettiğini, bunun klasik ve caz müziği yapanların da hayali olduğunu anlattı.

Popüler müziğin en çok dinlenen müzik türü olmasının, bu alanda çalışanlara önemli toplumsal sorumluluklar getirdiğini anlatan Sakman, toplumların dinledikleri müziğin kalitesiyle değerlendirildiğine işaret etti.

01.06.2006


 

Sofya’da bir Allah dostu

Sofya’da geçtiğimiz hafta sonu Bali Efendi Sempozyumu yapıldı. Türk ve Bulgar 16 bilim adamının sunduğu tebliğlerde Kanuni zamanında yaşamış bir Allah dostu olan ve türbesi tüm din mensupları tarafından ziyaret edilen Bali Efendi’nin hayatı ve çalışmaları ele alındı.

Sempozyum çerçevesinde Ahmet Özhan yönetimindeki Tarihi Türk Musikisi Topluluğu’nun verdiği “Dervişlerin Söyledikleri” adlı konser Sofyalılara tarihi bir gece yaşattı.

Türk ve Bulgar halkları arasında dostluk bağlarını pekiştirmek; dinler arası anlayış ve hoşgörünün artırılmasına katkıda bulunmak, Bali Efendi’nin görüşlerinin yaygınlaşması ve geniş kitlelerce tanınmasına imkan sağlamak için düzenlenen Sofyalı Bali Efendi Sempozyumu 27-28 Mayıs 2006 tarihleri arasında Sofya ‘St. Klement Ohridski’ Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Bulgaristan Başmüftülüğü, Sofya St. Klement Ohridski Üniversitesi, Sofya Yüksek İslam Enstitüsü ve Ahmed Davudoğlu Dostluk ve Kardeşlik Vakfı tarafından organize edilen sempozyumda Türk ve Bulgar akademisyenler Bali Efendi’nin hayatı, kişiliği, çalışmaları ve eserleri konusunda tebliğler sundular.

Sempozyum Bali Efendi’nin Salihiye’de (Knyajevo) bulunan türbesinin ziyaret edilmesiyle başladı. Sofya St. Klement Ohridski Üniversitesi rektörlük binasında yapılan ve Prof. Dr. Tsvetan Teofanov’un sunuculuğunu yaptığı açılış töreninde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Kürsüsü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Bulgaristan Baş Müftüsü Mustafa Aliş Hacı ve Ahmed Davudoğlu Dostluk ve Kardeşlik Vakfı Başkanı Basri Zilabid birer konuşma yaptılar. Açılışın ardından üç oturumda ve iki günde gerçekleştirilen tebliğ sunumlarında St. Klement Ohridski Üniversitesi, Bulgaristan Bilimler Akademisi, Marmara, Uludağ ve 100. Yıl Üniversitesi’nden 16 bilim adamı Bali Efendi’nin hayatı, yaşadığı dönem, eserleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verdiler.

01.06.2006


 

Keçe üstü sanat

Serdar Kalmaz’ın ‘yaşlı ve kimsesizler yararına’ düzenlediği Keçe-Resim Sergisi, 1 - 15 Haziran 2006 tarihleri arasında Çiftehavuzlar Büyük Kulüp Derneği Galerisi’nde görülebilir.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan sanatçı, Anadolu’da halen yaşamaya çalışan, çoban kepeneklerinden taban sergilerine nice dekoratif kimliklere uzanan geleneksel keçeyi, modern keçe sanatının temel ilkeleriyle yeniden gün ışığına çıkarıyor.

01.06.2006


 

Bir Almanya rüyası

Kısa film yönetmeni Murat Şeker’in Almanya’da gerçekleştirdiği belgesel “Almanya Rüyası”, Beyoğlu Tünel’deki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gösterime girdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’nca hazırlanıp İBB Kültür AŞ tarafından düzenlenen kültür etkinlikleri kapsamında yer alan gösterim 4 Haziran Pazar gününe kadar 14.00, 16.30 ve 19.00’da izlenebilecek.

01.06.2006


 

Tokat yemekleri görücüye çıktı

Anadolu halk mutfağının kaybolan değerlerini, kültürünü yeniden kazandırmak ve uluslar arası düzeyde tanıtımını yapmak amacıyla 26-28 Mayıs tarihleri arasında, Tokat’ta “Anadolu’dan Geleneksel Lezzetler Şenliği” yapıldı.

Kelkit havzası Kalkınma Birliği, Tokat Valiliği, Tokat Belediye Başkanlığı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mutfak Dostları Derneği, Avrasya Aşçılar derneği ve Anadolu Halk Mutfağı Araştırma Platformu, Assos Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen etkinlik halk tarafından büyük ilgi gördü.

Tamer OĞUZ / TOKAT

01.06.2006


 

Esenler “kitap”la buluştu

Esenler Kitap Fuarı, Esenler Cumhuriyet Meydanı’nda Esenler Kaymakamı Sabahattin Yücel, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan ve Yılmaz Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şatıroğlu’nun iştirakleriyle açıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda (eski belediye binasının bulunduğu yerde) açılan ve 20 yayınevine ait yaklaşık 2 bin çeşit kitabın yüzde 20-50 arasında indirimle satışa sunulduğu Esenler Kitap Fuarı’nın açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Yılmaz Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şatıroğlu, “Okumak yaşamaktır” sloganıyla bu fuarı açtıklarını belirterek, “İnsanlarımızın okuma alışkanlığına az da olsa bir katkı sağlayabilirsek ne mutlu bize. Okumak isteyenlerin ve aradıkları kitapları bulamayanlar için hizmeti Esenler halkının ayağına getirdik. Tüm Esenler halkını kitap fuarımıza bekliyoruz” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

01.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004