Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

Dünya Kupası heyecanı

9 Haziran Cuma günü evsahibi Almanya-Kosta Rika açılış maçı ile start alacak 2006 Dünya Kupası bir ay boyunca sporseverleri ekran başında tutacak. 17 defa düzenlenen kupada Brezilya 5 şampiyonlukla ilk sırada yer alıyor. Sambacıları İtalya ve Almanya 3'er şampiyonlukla takip ediyor.

Almanya'nın ev sahipliği yapacağı 18. Dünya Kupası finalleri öncesinde Brezilya daha önce elde ettiği 5 şampiyonlukla ilk sırada yer alıyor. ''Sambacıları'' İtalya ve Almanya 3'er, Uruguay ve Arjantin 2'şer, İngiltere ve Fransa 1'er şampiyonlukla izliyor. Daha önce 17 kez gerçekleştirilen organizasyonlarda, 9 kez Güney Amerika, 8 kez de Avrupa ülkeleri mutlu sona ulaştı. Güney Amerika ve ABD'de gerçekleştirilen turnuvaların tümünü yine bu kıtanın ülkeleri şampiyon olarak tamamladı. 1958 yılında İsveç'te yapılan finallerde ise Brezilya mutlu sona ulaşırken, Avrupa'da düzenlenen bir turnuvayı ilk kez bir Güney Amerika takımı kazanmayı başardı.

94'TE NEFESLER TUTULDU

Uruguay, İtalya, İngiltere, Batı Almanya, Arjantin ve Fransa ev sahipliği yaptıkları turnuvalarda başarılı olarak kupaya uzanmayı başardılar. Final maçları 3'er kez 2-1, 3-1 ve 4-2'lik sonuçlarla tamamlandı. ABD-94'te ilk kez Brezilya ile İtalya arasındaki final maçının sonucunu penaltı atışları belirledi. Normal süresi 0-0 sona eren karşılaşmayı Brezilya, rakibi önünde 3-2 galip kapamayı bildi. Final maçlarındaki en gollü maç, 1958 yılında İsveç'te düzenlenen kupada ortaya çıktı. Brezilya, ev sahibi İsveç'i 5-2 ile geçmeyi başardı. 76 yıllık kupada neler oldu neler 1930 Uruguay: Şampiyonaya sadece 4 Avrupa ülkesi katıldı. Finalde hakem sahada ceket ve kravatla yer aldı. 1934 İtalya: Kendi ülkesinde yapılan kupaya Avrupa ülkeleri katılmaması nedeniyle Uruguay, bu şampiyonada yer almadı. 1938 Fransa: Giuseppi Meazza'nın yarı finaldeki kritik penaltıyı kullanırken şortu düşse de atış gol oldu. 1950 Brezilya: Almanya kupaya kabul edilmezken, maçları çıplak ayakla oynama istekleri reddedilen Hindistan gelmedi. Brezilya ile Uruguay arasındaki final maçını 199 bin 854 kişi izledi. 1954 İsviçre: Kupaya ilk kez 16 takım katıldı. Turnuvada, maç başına 5.3 gol ortalaması düştü. 1958 İsveç: İlk kez finalleribir televizyondan yayınlandı. 1962 Şili: Şampiyona öncesinde meydana gelen depremler organizasyonun düzenlemesini tehlikeye atsa da finaller sorunsuz olarak tamamlandı. 1966 İngiltere: Kendi ülkesinde düzenlenen finallerde İngiltere, şu ana kadar kupaya ilk ve son kez uzandı. 1970 Meksika: Final maçında Azteca Stadı'nı 107 bin 412 kişi doldurdu. Kupada hiç kırmızı kart gösterilmedi. 1974 Batı Almanya: Maçlar gruplu 2 tur halinde oynandı. Polonya'ya 7-0 yenilen Haiti'nin bir futbolcusu dopingli çıktı. 1978 Arjantin: Arjantin'in diktatörlük rejimi ile yönetilmesi nedeniyle kupa çeşitli kesimlerden eleştiriler aldı. 1982 İspanya: İlk kez takım sayısı 16'dan, 24'e çıkarıldı. Güçlükle bir üst tura çıkan İtalya, daha sonra Brezilya, Arjantin ve Almanya'yı yenerek şampiyon oldu. 1986 Meksika: Arjantinli Maradona'nın İngiltere'ye elle attığı gol hafızalarda kaldı. 1990 İtalya: En az golün atıldığı finaller oldu. İtalya'dan Toto Schillaci ''Altın ayakkabı''nın sahibi oldu. 1994 ABD: Maradona doping nedeniyle kupadan ihraç edildi. Kolombiyalı Andres Escobar, takımının elenmesine neden olan golü kendi kalesine atması sonrasında bir suikast sonucu hayatını kaybetti. 1998 Fransa: Takım sayısı 32 yükseltilerek, Afrika ve Asya takımlarına daha fazla şans tanındı. Yeni getirilen kurallar sonrasında maçlarda çok sayıda kırmızı kart çıkarıldı. 2002 Güney Kore-Japonya: Kupaya ilk kez 2 ülke ev sahipliği yaptı. Fransa ve Arjantin gruplarından dahi çıkamadı.

05.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya Kupası heyecanı

  Roberto Carlos beklemede

  G.Saraylı Özgürcan'a büyük onur

  İstanbullu karateciler Avrupa'da birinci oldu

  Lazaroni: Yıldız futbolcular kalacak

  Konya, Pancu'yu listesine aldı

  Yılmaz Sazak'ta 2 bin atlet yarışacak

  Mini Dünya Kupasını KKTC kazandı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004