Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Yazılım ve donanım

Programlama dilleri

Biraz eskilere gidecek olursak, bilgisayarı bulanlar ve onunla ilgilenenler (eskiden 50 yıl öncesi için sayıları çok azdı) bakmışlar ki, bilgisayara yaptırmak istedikleri işlerin çoğunda aynı yöntemleri kullanıyorlar, toplama, çarpma gibi... Demişler ki, 'Bunlar için tek tek sıfırlarla birlerle uğraşacağımıza, buna bir isim verelim ve bunu yazalım, bilgisayar da bu ismi görünce hatırlasın ve yapacağı işi yapsın.' İlk programlama dili de böylece ortaya çıkmış.

Daha ilerleyen zamanlarda bakmışlar ki, (insanın zekâsı gereği) bu isim verdikleri şeylerin de birçoğu çok sık kullanılıyor. Onları da birleştirip üst sınıf programlama dilleri kullanmaya başlamışlar. Bugün de hâlâ kullanılıyor (Bir not: Aslına bakarsanız çok nadir de olsa ve ülkemizde daha nadir de olsa ilk programlama mantığına inen programcılar da var, yani bazı özel durumlarda-sistem programcılığı gibi- sıfır ve birden sonraki aşama olan makine dili hâlâ kullanılıyor).

Buradan çıkacak sonucu örnekleyelim: Diyelim yaramaz bir çocuğunuz var ve ona her defasında uzun uzun “Sakın bir daha yaramazlık yapma” diyorsunuz. Ama çocuk yapısı gereği yine yaramazlık yapıyor. Artık siz de çocukla iletişimde ilerlediniz ya… “Yapma” diye bağırıyorsunuz ve çocuk anlıyor. Ama çocuk değil mi, yine yapmadan duramıyor yaramazlığını. Bu sefer, artık bir bakış veya bir hareketiniz yetiyor sizin anlatmak istediklerinizi ifade etmeniz için. Çocuk da büyüyor ya, o da anlıyor sizin bakış veya hareketinizden.

Bilgisayar da öyle bir şey işte. Hemen belirtelim, bilgisayarın fiziksel yapısında, yani elektronik teknolojisinde olmuş olan gelişmeler (örneğimizdeki çocuğun büyümesi gibi) üst sınıf programlama dillerinin kullanılmasına daha rahat ortamlar hazırladı.

Yazılım bilgisayarın beynidir

Gerçekten doğru bir söz. Yoksa siz hâlâ inanmıyor musunuz? Belki 15 yıl veya daha öncesi için haklı olabilirdiniz, ama şu anki bilgisayar teknolojisi göz önünde alındığında, yazılım kesinlikle ön plana alınmıştır. En basit ve çarpıcı örnek, dünyanın en zengin adamının şirketi, yani Microsoft firması, bir yazılım firmasıdır. Bilgisayarla uğraşan insanların büyük bir çoğunluğu yazılımla uğraşmaktadırlar. G-8 ülkelerinin yazılım geliştirme ve güvenliği hususuna büyük bir önem verdiğini ve dolayısıyla geniş bir bütçe ayırdıklarını biliyor muydunuz?

Eskiden donanım geliştirilir, sonra ona uygun yazılım üretilirdi, şimdi ise, işlem tersine dönmüş durumda. Meselâ oyun (evet oyunlar da yazılımdır) geliştiren firmalarla, donanım geliştiren firmalar arasında karşılıklı iyi ilişkiler var! Oyun programının (ki ağır bir programlamadır) istediği yüksek konfigürasyon, yani donanım, tüketiciler tarafından yeni yüksek donanım arayışını beraberinde getiriyor ve Intel gibi bir çok firma, buna paralel olarak yeni geliştirdikleri parçaları piyasaya sürüyorlar.

Türkiye’de ise, durum biraz daha ufak çapta seyrediyor. Türkiye’de bulunan pek çok yazılım firması, herkesin kullanacağı programlardan ziyade, şirketlere özel çözümler sunuyorlar. Çünkü hem ellerindeki pazar dar, hem de programlaması daha kolay böyle özel çözümlerin. Ancak Türkiye’de de büyük bir para döngüsünden söz etmek mümkün. Ve artan talebe cevap verme hususunda profesyonel yazılım bilen insan sayısı (hızla artmasına rağmen) hâlâ yetersiz kalıyor.

Ahmet Tahir Uçkun

04.06.2006


Windows Vista Beta 2 için hazır Antivirüs Çözümü

Çeşitli sistem ve platformlarda rahatlıkla kullanılabilen çözüm ve ürünleriyle dikkat çeken CA, şimdi de Microsoft Windows Vista Beta 2 müşterileri için eTrust EZ Antivirus programının bir yıllık ücretsiz deneme aboneliğini veriyor...

CA bu çalışmayla eTrust EZ Antivirus programını, milyonlarca Windows Vista Beta 2 müşterisine dağıtmış olacak. Program http://ca.com/windowsvistabeta adresinden indirilebiliyor.

CA’nın eTrust EZ Antivirüs programının bir yıllık deneme aboneliği, virüslere karşı kurumsal düzeyde koruma, günlük virüs güncellemeleri ve günde 24 saat, haftada 7 gün, sınırsız web desteği ihtiva ediyor. CA’in eTrust EZ Antivirus programı, ICSA Labs, West Coast Labs ve Virus Bulletin tarafından da onaylı.

CA Türkiye Genel Müdür Vekili Sevi Tüfekçi, ücretsiz deneme aboneliği çalışmasıyla ilgili olarak şu yorumu yapıyor:

“Microsoft ile bir kez daha güçlerimizi birleştirerek, Microsoft müşterilerine eTrust EZ Antivirus programını ücretsiz olarak sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Dünya, Windows Vista Beta’nın dağıtımını beklediğinden, müşterilere yönelik güvenlik yazılım ürünlerimizi Windows Vista platformunu destekleyecek şekilde hazırlamakla meşgulüz. Windows Vista Beta müşterilerine kritik virüs koruması sağlamak üzere eTrust EZ Antivirus programının ilk sürümünü sunabilmek için çaba gösteriyoruz.”

Tüfekçi, Microsoft’la yapılan bu ortak bu çalışmaya Microsoft’un, müşterilerinin Windows Vista Beta 2’ye geçmeleri sırasında bilgisayarlarını güvenceye almalarına yardımcı olma konusundaki duyarlılığıyla başladıklarını da sözlerine ekliyor.

Bilgisayar kullanıcıları için tehdit teşkil eden ilk kötü niyetli yazılım (malware), ilk bilgisayar virüsünün geliştirildiği onlarca yıl öncesine dayanıyor. Casus yazılımlar ve istenmeyen e-postalar gibi diğer online tehditler de nispeten bu tehdit bileşimine katılmış olsalar da, virüsleri, solucanları ve Truva atlarını ihtiva eden malware’ler, bilgisayar kullanıcıları için ciddî sorun oluşturmayı sürdürüyor.

CA araştırma ekibi, Aralık 2005 – Mayıs 2006 tarihleri arasında, kötü niyetli yeni yazılımların sayısında yaklaşık yüzde 100 artış olduğunu kaydetti. Hiç durmadan artan bu tehditten bağımsız olarak, 2005 AOL/National Cyber Security Association (NCSA) Online Güvenlik Anketine göre, ev bilgisayarlarının yüzde 81’i halen ana güvenlik korumasından yoksun ve ev bilgisayarlarının yüzde 56’sı bilgisayarlarında virüs koruması ihtiva etmiyor.

Ev ve ev ofis kullanıcıları için tüm CA güvenlik yazılımları, dünyanın her yerinden hızlı cevap veren danışma merkezleri ağı sayesinde küresel tehditleri araştırıp, bu tehditlere cevap vererek, onaylanmış en kapsamlı virüs ve güvenlik açıkları veritabanlarını sunuyor. Ürünler tehditler karşısında temizleme programları, imza dosyalarını algılama ve tehditleri ortadan kaldırma talimatları sağlayan ve tehditlere karşı komple koruma için ilgili belgeleri veren CA’nın Güvenlik Danışmanlığı araştırma ekibi tarafından da destekleniyor. Günlük tehdit düzeylerini izleyen ve en güncel online tehditlerin tümünü listeleyen Güvenlik Danışmanlığı websitesine http://ca.com/securityadvisor adresinden ulaşılabiliyor.

Windows Vista Beta 2 müşterileri için şu an sadece İngilizce olarak mevcut olan eTrust EZ Antivirus önümüzdeki aylarda farklı dillerdeki versiyonlarıyla kullanıcılarıyla buluşacak. Bu kampanya, her hane için bir yıllık ücretsiz deneme aboneliğiyle sınırlı.

Hüseyin Kaya

04.06.2006


Xerox, kâğıttan arama motoru yaptı

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, kâğıt doküman üzerinden elektronik arama yapan bir teknoloji geliştirdiğini ve “FreeFlow SMARTsend Pro 2.0” adlı bir yazılım ürünü ile piyasaya sürdüğünü açıkladı. “TrueMatch”” adı verilen teknoloji kâğıt dokümanlarla elektronik dosyaları bire bir eşleştiriyor, kâğıt bir doküman üzerinden elektronik dosyaya ulaşmayı sağlıyor. “TrueMatch’in”, ağ (network) ortamında kullanılmasıyla da kâğıt bir dokümanı kaynak göstererek, birden çok bilgisayar üzerinde arama yapılabiliyor.

Sofistike dil teknolojileri üzerinde çalışan Xerox’un Fransa Grenoble’daki Avrupa AR_GE Merkezi’nde geliştirilen ve “TrueMatch” adı verilen yeni Xerox teknolojisi, gelişmiş arama özellikleri ile kişilere kâğıt bir dokümanın elektronik ortamdaki orijinal kopyasını, önceki ve sonraki versiyonlarını kolayca bulma imkânı veriyor. Dolayısıyla “TrueMatch”, kişilere basılı bir dokümanın, en son haline sahip olup olmadıklarını da öğrenme fırsatı veriyor.

Kâğıt dokümanlarla dijital dokümanlar arasında bir köprü oluşturmaya çalışan “TrueMatch” teknolojisi laboratuvar ortamında test işlemleri tamamlandıktan sonra Xerox’un bu ay piyasaya sürdüğü FreeFlow SMARTsend Pro 2.0 adlı tarama yazılımının içine dâhil edildi. Bu yazılım Xerox’un doküman yönetim yazılımı DocuShare ve Microsoft ortamında güvenli bir şekilde akıllı doküman tarama, doküman araştırma ve eşleme imkânı sunuyor.

Tarayıcı cihazları veya çok fonksiyonlu ofis makinaları üzerinden çalışan “TrueMatch” programını kullanabilmek için kâğıt dokümanı makinanın tarayıcı ünitesine koymak ve “TrueMatch” fonksiyonunu seçip düğmeye basmak yeterli oluyor, kısa bir süre içinde sistem bire bir eşleme yaparak orijinal elektronik dosyayı buluyor, bilgisayar ekranı üzerinde o dosyanın hangi dizin ve dosya altında yer aldığını yazılı olarak gösteriyor. Ayrıntılı bilgi için www.xerox.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Neslihan Özgül

04.06.2006


Topkapı Sarayı sanal âlemde

Türkiye’nin en önemli kültürel zenginliklerinden biri olan Topkapı Sarayı için internette tanıtım sayfası hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğünün işbirliğiyle hazırlanan web sayfasına ‘’www.topkapisarayi.gov.tr’’ ve ‘’www.kulturturizm.gov.tr’’ adreslerinden ulaşılabilecek.

Sitede, sarayın tarihsel gelişimi, genel bilgiler, sarayın bölümleri ve fotoğraf galerisi yer alıyor.

Türkçe hazırlanan site, 9 Haziran Cuma gününden itibaren ise, İngilizce olarak hizmet verecek.

04.06.2006


Şimdi de e-telgraf geliyor

Ankara, İzmir ve Bursa’da 5 Haziran Pazartesi günü başlayacak pilot uygulamayla telgraflar internet üzerinden de alınmaya başlanacak. İnternetten telgraf gönderenler kutlama ve tebrik telgraflarının üzerinde yer alacak fonları seçebilecek.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, PTT’nin hizmetlerini otomasyon ağının yaygınlaştırılmasıyla online olarak vermeye başladığını, online işyeri sayısının 2795’e ulaştığını belirtti. Telgrafla ilgili iş ve işlemleri de elektronik ortama taşıyabilmek üzere çalışma başlattıklarını ifade eden Tural, telgraf hizmetlerinin şu anda ‘’Telem’’ adı verilen özel cihazlarla Türk Telekom’dan kiralanan telefon hattı üzerinden gerçekleştirildiğini, bunu elektronik ortamda sunmanın yollarını araştırdıklarını kaydetti.

Bu kapsamda geliştirdikleri ‘’e-telgraf’’ adlı projeyi ilk etapta Ankara, İzmir ve Bursa’da 5 Haziran Pazartesi gününden itibaren pilot olarak uygulamaya başlayacaklarını bildiren Tural, vatandaşların PTT’nin ‘’www.ptt.gov.tr’’ adresli internet sitesinden telgraflarını yazabileceklerini söyledi. Tural, vatandaşların internetteki formda yazacakları metnin, personel tarafından aranarak teyit edileceğini, ücretinin de Alofon 141 üzerinden verilen telgraf hizmetlerinde olduğu gibi, telefon faturalarına yansıtılacağını kaydetti. Telgrafların resmî belge niteliği taşıması sebebiyle, elektronik imza uygulaması başlayıncaya kadar sadece kutlama ve tebrik mahiyetinde olan telgrafların internet üzerinden kabul edileceğini belirten Tural, uygulamanın daha sonra resmî nitelikli olan telgrafları da kapsayacak şekilde tüm illere yaygınlaştırılacağını ifade etti.

04.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004