Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çiftçi umudunu yitirdi

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Galip Orhan, üreticilerin artık ne ekeceğini bilemez duruma düştüğünü söyledi. Orhan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2005 yılında 700 bin ton lif pamuk dış alımı ile dünyanın en fazla pamuk ithal eden ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.

Orhan, şunları söyledi:’’Çiftçi belki gelecek yıl umuduyla 15-20 yıldır karsız pamuk üretiyor. Bu da ekimin ciddî anlamda azalmasına neden oluyor. 1980’lerin başında 90 bin hektara çıkan pamuk ekiliş alanı 2005 yılında 47 bin hektara düşmüştür. Bu istikrarsız politikalarla düşüş devam edecek. Diğer ürünlerde de durum farksız. İncir fiyatları üç yıldır yerinde sayıyor. Girdi fiyatları her yıl yüzde 30 artıyor. Üretici çay parası ödememek için kahveye bile çıkamaz oldu.’’

STATEJİK ÜRÜNLERİ KENDİMİZ ÜRETELİM

Hükümetin özellikle pamuk konusunda daha hassas davranmasını beklediklerini belirten Orhan, bu konuda ciddî adımların atılmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi. Ekonominin itici gücünün pamuk olduğuna dikkat çeken Orhan, “Aydın ekonomisinin de lokomotifi tarımdır. Bu gerçek Türkiye ekonomisi için de aynen geçerlidir. Türkiye genelinde stratejik ürünlerimizin kendi üreticilerimiz tarafından üretilmesi gerekir. Bunun başında da Aydın inciri, pamuğu, kestanesi ve zeytinyağı gelmektedir’’ dedi.

/ AYDIN

18.06.2006


 

Karpuz üretiminde dünya 2'ncisiyiz

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Adana’da 140 bin dekar alanda karpuz üretildiğini ve bu yıl yaklaşık 750 bin ton karpuz üretimi beklediklerini söyledi.

Hasadı Mayıs ayı sonlarında başlanan Temmuz ayı ortalarına kadar süren Adana karpuzunun kendine özgü aroması ile dünyanın en lezzetli karpuzu olduğu bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, sıcak yaz günlerinde bolca tüketilmesi gereken karpuzun yaygın şekilde ülkemizin birkaç yöresinde yetiştiğini kaydetti.

Barut, Adana’da 140 bin dekar alanda karpuz üretildiğini ve bu yıl yaklaşık 750 bin ton karpuz üretimi beklediklerini söyledi. Türkiye’nin hatta dünyanın şeker oranı en yüksek, bol sulu ve lezzetli aromaya sahip karpuzlarının Adana’da yetiştiğine işaret eden Barut, ‘’Ülkemiz Çin’den sonra 4 milyon ton ile dünyada 2’nci karpuz üreticisi konumunda. Ülkemizin lider kenti ise Adana. Bölgenin iklim şartları ve toprak yapısı sebebiyle su ve şeker oranı çok yüksek karpuz yetiştiriliyor. Bugünler karpuzun lezzetinin doruğa ulaştığı günler. Tüm vatandaşlarımızdan bol bol karpuz tüketerek hem serinlemelerini, hem de bu lezzetten mahrum kalmamalarını öneriyorum’’ dedi.

/ ADANA

18.06.2006


 

Un fabrikası zenginiyiz

Türkiye’de sayıları 1200’e ulaşan un fabrikasının kapasitelerinin yarısıyla çalıştığı ve sektörde yeni tesislerin kurulmasının önüne geçilmesi gerektiği bildirildi.

Adana Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Kardeşler, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, dünya un ticaretinin önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye’deki 1200 un fabrikasının toplam üretim kapasitesinin 60 milyon ton civarında olduğunu belirten Kardeşler, tüketimin ise 12 milyon ton civarında olduğunu hatırlattı. Dünyada bu kadar atıl kapasitede tesisi olan bir ülkenin olmadığını belirten Kardeşler, ‘’Türkiye, un fabrikası zengini ülke konumuna geldi’’ dedi.

Kardeşler, sektörün ciddî bir atıl kapasite sorunu yaşamasına karşın yeni un üretim tesislerinin yapılmasına bir anlam veremediklerini ifade ederek, 2 milyon 800 bin ton un ihracatıyla dünya birincisi olan sektörde yeni tesislerin kurulmasının önüne geçilmesini istedi.

Sektörde halen 400 fabrikanın faal durumda, geriye kalan fabrikaların ise sezonluk çalıştığını kaydeden Kardeşler, şöyle konuştu: “Fabrikalar şu an kapasitelerinin yarısıyla çalışıyor. Atıl kapasitenin bilinmesine karşın yeni fabrikalar açılıyor. Bunu da anlamış değiliz. Bir çok fabrikanın atıl kalması nedeniyle millî servet heba ediliyor. Yaşanan atıl kapasite sorununa ilişkin radikal önlemler alınmalı.”

/ ADANA

18.06.2006


 

Serbest bölgelerde ihracat düştü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden serbest bölgelere yapılan ihracat yüzde 28 azaldı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Mayıs 2006 döneminde 8 serbest bölgeye toplam 15 milyon 855 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Geçen yılın aynı döneminde bölge illerinden serbest bölgelere ihracat, 21 milyon 985 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

Bölge illerinden Ocak-Mayıs 2006 döneminde serbest bölgelere, 14 milyon 829 bin dolarlık tekstil, 827 bin dolarlık kuru meyve ve 199 bin dolarlık hububat ve bakliyat dışsatımı yapıldı. Ocak-Mayıs 2005 döneminde ise serbest bölgelere 21 milyon 663 bin dolarlık tekstil, 115 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ile 207 bin dolarlık hububat ve bakliyat dışsatımı yapılmıştı.

/ GAZİANTEP

18.06.2006


 

Türk iş adamları Avustralya’da dernek kurdu

Avustralya’nın Sidney ve Melburn şehirlerinde faaliyette bulunan Türk sanayici ve iş adamları Avustralya Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği’ni kurdu.

Dernek Başkanı sanayici Mehmet Karamemiş, düzenlediği basın toplantısında, bölgesinde etkin ve dünyada saygın bir Türkiye oluşturma mücadelesine katkıda bulunmak istediklerini belirtirken, Melburn Ticaret Ataşesi Tarık Sönmez’in de katıldığı toplantıda girişimin tüm Asya-Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren Türk sanayici ve iş adamlarına açık olduğu duyuruldu. Derneğin yalnızca iki şehirdeki değil Avustralya çapındaki Türk iş adamlarını kapsayacağını ifade eden Karamemiş, Asya-Pasifik bölgesinde Singapur ve Yeni Zelanda’da bulunan Türk iş adamlarının da derneğe üye olacaklarını açıkladı.

/ MELBOURNE

18.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004