Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Benzin 3 YTL’yi aştı

Piyasalardaki dalgalanma devam ederken, benzin fiyatlarında da artış sürüyor. 95 ve 98 oktan kurşunsuz benzin türlerinin rafineri çıkış fiyatlarındaki ayarlama, pompa fiyatlarına litrede 6-10 YKr’lik zam olarak yansıdı. Benzin fiyatlarına yapılan zammın ardından 95 oktan benzinin fiyatı litrede 3 YTL’ye geçti.

Yeni ayarlamayla Ankara’da OPET, POAŞ bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,96 YTL’den 3,04 YTL’ye, Shell ve BP’de 2,96 YTL’den 3,02 YTL’ye yükseldi. İstanbul’da OPET, POAŞ bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,97 YTL’den 3,05 YTL’ye, Shell ve BP’de 2,97 YTL’den 3,03 YTL’ye çıktı. İzmir’de OPET, POAŞ bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,96 YTL’den 3,04 YTL’ye, Shell’de 2,96 YTL’den 3,02 YTL’ye, BP’de 2,96 YTL’den 3,03 YTL’ye yükseldi.

BENZİN BU YIL YÜZDE 18 ZAMLANDI

Benzinin pompa fiyatında yılbaşından bu yana yüzde 18.3 oranında artış yaşandı. Ankara’da 1 Ocak 2006 tarihinde litresi 2,57 YTL’den satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı bugün 3,04 YTL’ye çıktı. Maliyenin petrolün pompa satış fiyatı üzerinden aldığı KDV geliri yüzde 19.5 oranında artışla 343,62 YTL’den 410,96 YTL’ye yükseldi.

DEPOLAR KAÇA DOLUYOR?

95 oktan kurşunsuz benzin fiyatı esas alınarak yapılan hesaplamaya göre 119.2 YTL olan 40 litrelik bir otomobil deposunun dolmasının maliyeti 121.6 YTL’ye yükseldi. 50 litrelik bir deponun maliyeti 149 YTL’den 152 YTL’ye, 60 litrelik bir deponun maliyeti de 178.8 YTL’den 182.4 YTL’ye kadar çıktı.

/ ANKARA

29.06.2006


 

Babacan: Türkiye testten geçiyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ‘’Piyasalardaki dalgalanmadan siyasi medet umanlar, ellerini oğuşturanlardır’’ dedi.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ve Uluslararası Finans Enstitüsü düzenlediği konferansın açılışında konuşan Babacan, Türkiye ekonomisinin, Türk toplumunun adeta bir testten, bir sınavdan geçtiğini belirterek, “Açık ekonomilerde sermaye girişi de, çıkışı da doğaldır. Fakat Türkiye’ye giren yabancı sermaye, çıkandan her zaman fazla olacaktır” diye konuştu. Bazı kişilerin çok erken ve yersiz değerlendirmeler yaptığını da kaydeden Babacan, konuşmasına şöyle devam etti, ‘’Piyasalardaki dalgalanmadan siyasi medet umanlar, ellerini oğuşturanlardır. Adeta son birkaç yıldır Türkiye ekonomisinin hızla büyümesinden rahatsız olmuşlar, hatta Türkiye ekonomisindeki atılımlardan tedirgin olmuşlar ve şimdi de seslerini yükseltmeye çalışıyorlar. Tüm bunlar beyhude uğraşlar.’’

Çok önemli reformları hayata geçirdiklerini, bankacılık sektörünün oldukça sağlam bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Babacan, sosyal güvenlik sisteminde gerçekleştirilen kapsamlı reformların Türkiye’nin sadece bugününü değil, gelecek 30-40-50 yılını şekillendireceğini vurguladı.

Hükümetin Avrupa Birliği heyecanını yitirdiği eleştirilerini de cevaplayan Babacan, “Gevşeme ya da rehavet söz konusu değil” şeklinde konuştu.

/ İSTANBUL

29.06.2006


 

Tüzmen: Rakamları revize edeceğiz

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, mevcut gelişmelerin sürmesi halinde ihracat rakamlarını revize edeceklerini belirterek, daha önce 79 milyar dolar olarak hedeflenen ihracat rakamının, yıl sonu itibarıyla 82-84 milyar dolar seviyesine geleceğini kaydetti.

Dünya Ticaret Örgütünün Bakanlar Toplantısına katılmak üzere Cenevre’ye hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Tüzmen, yılın ilk 5 ayından itibaren ithalatta bir azalma görüldüğünü söyledi. “2006’nın ilk 4 ayında ithalattaki artışta, 5 milyar dolarlık bir ekstra fatura çıktı. Bunun 2,9 milyar doları tamamıyla doğal gaz ve petrol ürünlerinden kaynaklanıyor. Ara mal ithalatında ciddi düşüşler görüyoruz” diyen Tüzmen, Mayıs ayında kurun da etkisiyle çok iyi bir canlanma görüldüğünü ifade etti. Tüzmen şunları söyledi; “Mevcut gelişmeler aynı şekilde sürdürülürse, ihracat rakamlarını revize edeceğiz. 79 milyar dolar olarak program hedefimiz vardı, biz ihracatçılarımızla birlikte bunu 80 milyar dolar olarak hedeflemiştik.İhracatımızdaki artış devam ettiği sürece, bizim ihracatımız sene sonu itibarıyla yaklaşık 82 ile 84 milyar dolar seviyesine gelecektir.”

/ İSTANBUL

29.06.2006


 

Yılmaz: Problem fazla YTL

Döviz kurları üzerindeki baskının fazla YTL miktarından kaynaklandığını belirten Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, piyasadaki fazla YTL’yi azaltmaya devam edeceklerini söyledi.

Merkez Bankası, piyasalara yönelik etkin müdahalelerini dünde sürdürdü. Gecelik borç verme faizlerini 2 puan yükselten Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 20.25’ten yüzde 22.25’e geç likidite penceresi borç verme faiz oranının da yüzde 23.25’ten yüzde 25.25’e çıktığını bildirdi.

Merkez Bankası, bu kararla piyasadaki YTL miktarının daha da azalacağı mesajı verirken, Başkan Durmuş Yılmaz, mevcut durumda döviz kurları üzerindeki baskının, fazla YTL miktarından kaynaklandığını ifade etti. Fazla YTL’yi hızla azaltmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, son 15 günde piyasadan toplam 5.2 milyar YTL çektiklerini açıkladı. Döviz satış ihalesi yapmayan Merkez Bankası, açtığı depo alım ihaleleriyle, piyasadan toplam 1 milyar YTL çekti.

/ İSTANBUL

29.06.2006


 

S&P görünümü ‘durağan’a düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor’s (S and P) Türkiye’nin kredi notunu değiştirmeyip teyit ederken, genel görünümünü pozitiften durağana çevirdi

S and P’den yapılan açıklamada, genel görünümünü durağana çevrilmesine gerekçe olarak, ‘’Türkiye’nin temel ekonomik göstergelerinde iyileşme beklentilerinin değişmesi’’ gösterildi. S and P uzmanı Faruk Soussa’nın değerlendirmesinde, Türkiye’de finansal piyasalarda dalgalanmaların devam ettiği, yüksek enflasyon beklentilerinin de Merkez Bankasının faiz oranlarını Haziran ayı başından bu yana 4 puan artırmasına sebep olduğu belirtildi. Soussa, faiz artırım kararlarının ‘’YTL’nin istikrarına yardım edeceği, iç talebi kısacağı, özellikle dolaylı vergilerde düşüşe neden olacağını’’ kaydetti .

Açıklamaya göre S and P, Türkiye’nin döviz cinsinden uzun vadeli (BB-) ile kısa vadeli (B) olan kredi notlarını ise teyit etti.

/ LONDRA/ANKARA

29.06.2006


 

Bütçeden aslan payını Tunceli aldı

Merkezi yönetim bütçesinin ilk 4 aylık uygulama sonuçları, kişi başına devlet harcamalarından aslan payını Tunceli’nin aldığını ortaya koydu. Sıralamada bu ili, Ankara ve Hakkari takip etti.

Muhasebat Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Ocak-Nisan döneminde her Tuncelili için bütçeden 1043,3 YTL çıktı. Kişi başına harcama tutarı Ankara’da 848,1 YTL, Hakkari’de de 566,8 YTL oldu. Kişi başına bütçe harcamaları bakımından Elazığ 513 YTL, Eskişehir 466,2 YTL, Kastamonu 445,1 YTL, Siirt de 438,6 YTL ile bu 3 ilin arkasında yer aldı. Kişi başına en düşük harcama 177,6 YTL ile Şanlıurfa’ya yapılırken, Yozgat 188,7 YTL, Ordu 195,7 YTL, Düzce de 202,8 YTL’lik gider ile bütçeden kişi başına en az para çıkan diğer iller olarak belirlendi.

EN FAZLA SAĞLIK HARCAMASI HAKKARİ’YE

Kişi başına sağlık harcamaları bakımından ise en şanslı il Hakkari oldu. Bu ilimizde kişi başına 136,5 YTL sağlık harcaması yapıldı. İkinci sırada yer alan Elazığ’da 106,6 YTL, üçüncü sıradaki Bingöl’de de 96,7 YTL harcama hesaplandı. Kişi başına sağlık harcamaları sıralamasında Tunceli 95,3 YTL, Kilis ise 85,1 YTL ile bu illeri izledi. Devletin bu alanda en cimri davrandığı iller Marmara Bölgesi’nde yer alan Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Bilecik ve Bursa oldu. Tekirdağ’da kişi başına sağlık harcaması 31,5 YTL, Sakarya’da 31,9 YTL, İstanbul’da 32,5 YTL, Bilecik’te de 34,4 YTL’de kaldı.

EĞİTİM HARCAMASINDA

ANKARA BİRİNCİ

Kişi başına eğitim harcamalarında ise listenin ilk sırasına Ankara yer aldı. Başkentte 259,7 YTL olan kişi başına eğitim harcaması, bu ilimizi takip eden Eskişehir’de 178,3 YTL, Tunceli’de 148 YTL, Niğde’de 144,7 YTL, Erzurum’da ise 144,5 YTL olarak gerçekleşti. Şırnak ise kişi başına 63,7 YTL’lik eğitim yatırımıyla listenin son sırasında yer aldı. Şırnak’ı, 65,3 YTL ile Ağrı, 70,9 YTL ile Şanlıurfa ve 71 YTL ile İstanbul izledi.

Bu arada İstanbul’da kişi başına yapılan toplam harcama tutarı 213,6 YTL oldu. Diğer büyük illerden İzmir’de kişi başına sağlık harcaması 67,3 YTL, kişi başına eğitim harcaması 109,4 YTL, toplam harcama da 351,4 YTL olarak belirlendi. Bu rakamlar Bursa’da sırasıyla 39,5 YTL, 89,5 YTL ve 246,6 YTL olarak hesaplandı.

/ ANKARA

29.06.2006


 

Crispino’ya iki yeni marka yüzü

1999’dan beri ülkemizde faaliyet gösteren ve 200 mağaza ile sektördeki yerini alan saygın erkek giyim markası Crispino marka yüzü olarak dizi oyuncusu Necati Şaşmaz ve manken Nefise Karatay’ı seçti. Crispino, 2006-2007 sezonunda ilk kez bayan giyimiyle de vitrine çıkıyor.

Firma kadın marka yüzü olarak Nefise Karatay’ı, erkek marka yüzü olarak da Kurtlar Vadisi dizisinin oyuncusu Necati Şaşmaz’ı (Polat Alemdar) seçti. Her iki isim ile 2 yıllık anlaşma yapan Crispino, iki yıl boyunca yapacağı reklamlarla hem erkek, hem bayan giyimindeki kalitesini ve iddiasını vurgulayacak.

Crispino yönetiminden Fatih Akdaş, reklam yapımcısı PANA FİLM yöneticisi ve senaristi Hasan Kaçan, oyuncu Necati Şaşmaz ve manken Nefise Karatay’ı ile birlikte Swissôtel The Bosphorus-Monte Rosa Salon’nda bir basın toplantısı düzenledi. Proje hakkında bilgi veren Fatih Akdaş, yerli firmalar ile rekabet yerine işbirliğine önem verdiklerini belirterek, yeni reklam kampanyası ile yurtdışı firmalarla rekabeti hedeflediklerini ifade etti. Reklam yapımcısı PANA FİLM adına soruları cevaplandıran Hasan Kaçan da, Necati Şaşmaz ve Nefise Karatay’ın kendi sahalarında başarılı isimler olduğuna dikkat çekerek, bu iki isimle başarı çalışmalara imza atcaklarını söyledi.

Mustafa GÖKMEN / İSTANBUL

29.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004