Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail yakıp yıkıyor

İsrail, bir askerinin kaçırılmasını bahane ederek Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıları dün de sürdürdü. İsrail’in attığı füzelerden birinin mahvolan Filistin ekonomisi için umutların sembolü olarak görülen seralardan birini vurduğu, Refah yakınlarındaki bir köyde İsrail askerlerinin bir eve baskın düzenleyerek bir Hamas üyesini gözaltına aldıkları kaydedildi.

İsrail askerini kaçırdığını belirten Filistinli gruplar, 1000 Filistinli mahkumun bırakılmasını ve İsrail’in Gazze operasyonlarını sona erdirmesini talep etti. İslam Ordusu, Halk Direniş Komiteleri ile Hamas’ın askeri kanadının haber ajanslarına gönderdiği ‘’2 Numaralı Askeri Bildiri’’ başlıklı açıklamada, daha önceki kadın mahkumların bırakılması çağrılarına ‘’1000 Filistinli, Arap ve Müslüman mahkumun serbest bırakılması’’ talebi eklendi. Filistinli grupların açıklamasında, bu mahkumlar arasında Filistinli grupların liderlerinin de olması gerektiğine dikkat çekildi. Hamas’ın askerî kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, bu taleplerin İsrailli asker Gilat Şalit’in serbest bırakılması karşılığında istenen talepler olduğunu söyledi. Açıklamada, ‘’İsrail’in Gazze’deki operasyonlarına ve işgal altında bulunan Batı Şeria’daki her türlü saldırganlığa son vermesi’’ isteği de yer aldı. Bu arada, İsrail, Filistinli grupların kaçırılan İsrail askeri karşılığında 1000 mahkumun serbest bırakılması ve Gazze saldırılarına son verilmesi taleplerini reddetti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Regev, Başbakan Ehud Olmert’in, İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması konusundabir anlaşmaya gitmeyecekleri kararını yinelediğini açıkladı.

AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, dönem başkanlığı adına yaptığı açıklamada, kaçırılan İsrailli askerin şartsız olarak serbest bırakılması isteğini yineledi ve Filistinli hükümet üyelerinin gözaltına alınmış olmasından duydukları kaygıyı dile getirdi.

Plassnik, ‘’seçilmiş Filistinli bazı hükümet üyelerinin gözaltına alınmasından da aynı şekilde derin kaygı duyduklarını ve gözaltına alınan Filistinli hükümet üyelerine tüm yasal haklarının eksiksiz olarak tanınmasını beklediklerini’’ kaydetti.

/ GAZZE

02.07.2006


 

Bağdat’ta korkunç saldırı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, dün sabah bir pazar yerinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölü sayısı 66’ya yükseldi. Sadr semtindeki İmam Ali hastanesi yetkililerinden Rasul Zebun, 66 kişinin öldüğü saldırıda yaralı sayısının da 87’ye yükseldiğini, polislerden alınacak bilgilerin ardından kesin ölü sayısının belirlenebileceğini söyledi.

AFP ajansına bilgi veren kaynaklarsa ölü sayısını 62, yaralı sayısınıysa 114 olarak açıkladılar. Bağdat’ın doğusundaki Sadr semtinde bulunan halk pazarında dün sabah yerel saatle 10.00 civarında bomba yüklü bir araç infilak etmişti. İlk bilgilerde aracın bir polis devriyesini hedef aldığı, park halindeki aracın devriye geçerken infilak ettiği ve ölenler arasında sivillerle birlikte polislerin de bulunduğu belirtilmişti. Patlamanın şiddetiyle civardaki 14 araç ve 22 dükkânın da tahrip olduğu açıklanmıştı.

Öte yandan, Irak’ın başkenti Bağdat’ta silahlı kişilerin, bir Sünnî kadın milletvekilini ve 7 korumasını kaçırdığı bildirildi. Meclis başkanlığından yetkililer, meclisteki en büyük Sünni bloğu oluşturan Irak Uzlaşma Cephesi’nden Tayser Neceh el Meşhedani’nin, başkentin Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Şaab mahallesinde kaçırıldığını kaydetti. Kaçırılma olayıyla ilgili ayrıntı verilmedi.

Irak Uzlaşma Cephesi’nin 275 sandalyeli mecliste 44 milletvekili bulunuyor.

Haziran ayında bin Iraklı öldü

Bu arada, Irak hükümet yetkilileri, Haziran ayı içinde Irak’ta direnişçi saldırılarında en az bin 9 Iraklı’nın öldüğünü bildirerek, ölenler arasında sivil, asker ve polislerin bulunduğunu belirttiler.

Irak İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Mayıs ayında bin 55 kişi ölmüştü. Haziran’da bin 771 kişi yaralanırken, Mayıs’ta bin 423 kişi yaralandı. Irak’ta siviller saldırıların hedefi olmaya devam ediyorlar. Mayıs’ta direnişçi saldırılarında 932 kişi ölürken, Haziran’da en az 887 sivil saldırılarda hayatını kaybetti.

/ BAĞDAT

02.07.2006


 

Cheney de New York Times'e saldırdı

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, New York Times gazetesini gizli bir hükümet programını açıklamakla suçladı.

New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Scott Garrett için düzenlenen bağış toplama yemeğinde konuşan Cheney, gazeteyi terör şüphelilerinin para kaynaklarını izlemekle ilgili gizli bir hükümet programı hakkında bilgi yayımladığı gerekçesiyle şiddetle eleştirdi. Cheney, ‘’New York Times’a yapılan bilgi sızdırmalar ve bu bilgilerin yayımlanması ulusal güvenliğimiz için son derece zarar vericidir. Bu bilgiyi ön sayfalara koymak, gelecekteki muhtemel saldırıları önlemek konusunda işimizi daha da zorlaştırıyor’’dedi.

Cheney katılımcılara, ‘’her seçmen Başkan’ın ve benim nerede durduğumuz ile Demokrat Parti liderlerinin nerede durduklarını bilmelidir’’ diyerek kasım ayında gerçekleşecek seçimlerde oy kullanırken ulusal güvenlik konularını göz önünde tutmaları çağrısındabulundu. New York Times geçen hafta, 11 Eylül 2001’de yaşanan terör saldırılarından hemen sonra hükümetin kapsamlı bir uluslararası finansal veri tabanına (Swift) erişim elde ettiği şeklinde haber yayımlamıştı. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal ve Los Angeles Times da Swift programı hakkında haberler yayımladıkları halde hükümet yetkililerinin terörle savaşla bağlantılı gizli programların açıklanması konusunda yazılı medyayı eleştirirken sadece New York Times’ın adını vermeleri dikkati çekti.

/ NEW YORK

02.07.2006


 

Müşerref’i ağlatan Türk kıza ödül

Pakistan’da geçen yıl 8 Ekim’de meydana gelen depremden sonra başlatılan yardım kampanyasına bileziğinin gönderen Türk kızı Ervan Yalçın (7), Pakistan Milli Meclisi tarafından Sitar-e Esar (Fedakârlık) Madalyası ile ödüllendirildi.

Pakistan’ın en değerli madalyası olarak bilinen Sitar-e Esar’ı Yalçın’a bizzat Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından takıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen tören sırasında Müşerref’in gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Meclis, madalyanın takdimi için özel bir kanun da çıkardı. Geçen yıl Kuzey Pakistan’da meydana gelen depremde resmi rakamlara göre 87 bin kişi hayatını kaybetti. 3 milyona yakın insanında evsiz kaldı. Tarihin en büyük bu doğal afetinde Pakistan Devleti bütün dünyayı yardıma çağırmıştı. Deprem sonrasında Pakistan halkı ve devletine fedakarlık gösteren kişi ve kurumlara verilen ödül için Meclis’te özel yasa teklifi hazırlandı. Meclis’in onayına sunulan özel kanun yasalaşarak Devlet Başkanı Müşerref’in onayına sunuldu.

Törenin en dikkat çekici anonsu tüm davetlileri şaşırttı. İstanbul’da oturan ilkokul 2. sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Ervan Yalçın madalyasını almak için kürsüye tek başına geldi. Ellerinde Pakistan ve Türk bayrağı olan Ervan ile Müşerref Türkçe konuştu ve Ervan’ı kollarının arasına alarak kameralara poz verdi. Söylemek istediğin bir şey var mı sorusu karşısında Ervan: “Cive Pakistan” diyerek karşılık verdi. Ödülü alanlar içerisinden sadece Ervan Yalçın’a gösterdiği fedakârlıktan dolayı 5 bin dolar ödül verildi.

/ İSLAMABAD

02.07.2006


 

ABD-Almanya arasında Kurnaz pazarlığı

Alman Focus dergisi, Amerikan yönetiminin Küba’daki Guantanamo üssünde tutulan ve ailesi Almanya’nın Bremen kentinde yaşayan Murat Kurnaz’ın serbest bırakılmasını, Alman hükümetinin bu üste tutulan 4 kişiyi daha ülkeye kabul etmesi şartına bağladığını iddia etti.

Derginin haberinde, ABD Başkanı George W. Bush’un, Almanya Başbakanı Angela Merkel’den Kurnaz’ın dışında Guantanamo’da tutulan 4 kişiyi daha ülkeye almasını talep ettiği öne sürüldü.

/ BERLİN

02.07.2006


 

İsveç’teki dinî okullara baskı

İsveç’te iktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti Kadın Kolları Başkanı Kürt Asıllı Nalin Pekgül, ülkede din ağırlıklı eğitim veren okulların derhal kapanması gerektiğini savundu.

“Din ağırlıklı eğitim veren okullarda çocukların beyinleri yıkanıyor” iddiasında bulunan Sosyal Demokrat Parti Kadın Kolları Başkanı Pekgül, “Bu okullar, devletten büyük miktarda yardım alıyor. Bu okulların derhal kapatılmasını lâzım” dedi. Pekgül’e destek veren Sosyal Demokrat Parti Eğitim Bakanı Süryani asıllı İbrahim Baylan, “Kadın kolları başkanının teklifini saygı ile karşılıyoruz. Bu okullar kapatılacak. Ayrıca açmak için müracaat edenlere de fırsat verilmeyecek” şeklinde konuştu. Bakan Baylan, ayrıca bunun Eylül ayında yapılacak seçimler için bir yatırım olmadığını da belirtti.

/ STOCKHOLM

02.07.2006


 

Afganistan’da koalisyon üssüne saldırı

Afganistan’ın güneyindeki bir koalisyon üssüne düzenlenen roket saldırısında 7 asker ile 3 sivilin yaralandığı bildirildi.

Askerî yetkililer dün yaptıkları açıklamada, Kandahar üssüne akşam düzenlenen saldırıda 2 roket isabet ettiğini, 2 Kanada, 2 Amerikan askeri ile 3 yabancı sözleşmeli personelin yaralandığını kaydetti. Bir Kanada askeriyle bir Amerikan askerinin ağır yaralı olduğu ve tedavi için Almanya’ya gönderildiği belirtilen açıklamada, diğer 8 kişinin ise hafif yaralı olduğu ifade edildi. Yaralanan sivillerle ilgili ayrıntı verilmedi.

/ KABİL

02.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004