Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Reform süreci yavaşladı

Dönem başkanlığının Avusturya’dan Finlandiya’ya devri vesilesiyle düzenlenen ve AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplantıda konuşan Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius, reform sürecinin yavaşladığını tekrarlarken, “9. reform paketinde yer alan 12 kanundan sadece ikisi çıkarılabildi” dedi. Serenius, ifade özgürlüğü konusunda ciddî kaygıları olduğunu belirterek, özellikle TCK 301’in değişmesini istedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, AB büyükelçilerine verdiği yemekte reform süreci ve Kıbrıs konusunda ciddi eleştirelerle karşılaştı. Radikal’de yer alan habere göre, AB adına konuşan dönem başkanı Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius, reform sürecinin yavaşladığını belirtip eleştirilerini şöyle sıraladı:

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA KAYGILIYIZ”

9. reform paketinde yer alan 12 yasadan sadece ikisi çıkarılabildi.

İfade özgürlüğü konusunda ciddi kaygılar var. TCK’nın 301. maddesi değiştirilmeli.

Gayrimüslim azınlıkların karşılaştıkları güçlüklerin çözülmesi yönünde somut adım atılmadı. Vakıf mülklerinin satışı kaygılar yaratıyor. Yeni Vakıflar Yasası’nın buna çare olmasını umuyoruz.

REFORMLAR SÜRDÜRÜLMELİ

Ordu üzerinde tam sivil kontrolün sağlanması için reformlar sürdürülmeli.

Şemdinli konusundaki son kararı not ettik, davayı yakından takip ediyoruz. Güneydoğu’da artan istikrarsızlık kaygı veriyor. PKK bir terör örgütüdür, terörizmi kınıyor, şiddete son vermesi çağrısı yapıyoruz.

Kıbrıs Türklerine tecridin sona erdirilmesi ve adanın yeniden birleşmesi için AB’nin Nisan 2004 kararları doğrultusunda çalışmalar sürüyor. Gümrük Birliği Ek Protokolü uygulanmalı. Türkiye’nin yükümlülüklerini uygulamaması müzakere sürecini etkiler.

TMK KAYGI SEBEBİ

Düzen ve güvenliği oluşturmak gerekli ancak beraberinde kalıcı çözüm getirmez. Kürtçe yayınlar memnuniyet verici ama sosyo-ekonomik durumun gelişmesi için kapsamlı adımlar şart.

Terörizmle mücadelenin bedeli temel özgürlükler olmamalı. Yeni Terörle Mücadele Kanunu bu anlamda kaygı sebebi.

ERDOĞAN: AB, ÇÖZÜM ÇABALARINA

DESTEK OLMALI

Erdoğan ise konuşmasında Kıbrıs’a ağırlık vererek meselenin AB ile ilişkileri zedelememesi için Türkiye’nin büyük sorumluluk gösterdiğini, ama aynı tavrı Rumların göstermediğini belirtti. Erdoğan, “Müzakerelerin müktesebat temelinde yürütülmesi, siyasî konuların sürece karıştırılmaması gerekir” dedi.

Kıbrıs’a daha geniş bir perspektiften yaklaşım beklediklerini vurgulayan Başbakan, “AB’deki ortaklarımız BM zemininde kapsamlı çözüme yönelik çabalara odaklanıp, bu çabalara etkin destek vermeli” diye konuştu.

Erdoğan, hazmetme kapasitesinin genişleme sürecinde yeni bir kriter yapılmamasından memnun kaldıklarını belirtirken, sonbaharda yayımlanacak raporun da objektif olmasını beklediklerini dile getirdi.

‘AVRUPALILAR MÜSLÜMANLARA AYRIMCI’

Erdoğan reformların yavaşladığı eleştirisine şu cevabı verdi:

“Türkiye kadar hızlı ve kapsamlı dönüşüm geçiren pek az ülke var. Pek az hükümet bizimki kadar süratli reform siciline sahip. AB yönelimimizde en ufak sapma yok.”

Erdoğan, yolsuzlukla mücadelede yeni yasal düzenlemeler yapıp idari tedbirler alacaklarını kaydetti. Yemek sırasında Yunanistan elçisi Yorgos Yennimatas’ın Atina’nın cami yapma planını hatırlatıp Türkiye’deki gayrimüslimlerin ibadetlerini tam yapmaları için yardım istediği, Erdoğan’ın da “Bir kısıtlama yok. Farklı dinin mensupları istediği gibi ibadetlerini yerine getiriyor. Ama Avrupa’da Müslümanlar birçok ayrımcılıkla karşılaşıyor” cevabını verdiği belirtildi.

/ ANKARA

09.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: Filistinlilerin öldürülmesi dehşet verici

  Reform süreci yavaşladı

  Yasağa bir fren de Alman yargısından

  Herkese adalet, başörtüye özgürlük

  Türkiye kaygılı

  İsrail’i protesto için Çağlayan’a

  İsrail'i protesto eylemi

  Akdağ: Vatandaştan 5 kuruş bile istenmeyecek

  Kapatılma işlemi durdu

  ABD ve İsrail’e ekonomik boykot

  Otobüs devrildi, 1 ölü, 29 yaralı

  Okulda barış eğitimi verilsin

  Şahin: İlkemiz, ‘kişiye göre iş’ değil, ‘işe en uygun kişi’

  Adana’da MİT Şube Müdürü intihar etti

  Başkana, meclis üyelerinden suç duyurusu

  ‘Hür Kürtler’ partileşme yolunda

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004