Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“İpsiz Recep” sahneye çıkacak

Halk kahramanı İpsiz Recep’in hayatı, “Emice” ismiyle tiyatroya aktarıldı. Senaryosu Psikolojik Danışman Mehmet Polatoğlu tarafından yazılan oyun, Rize Gençlik Merkezi Tiyatro ekibi tarafından sahnelenecek.

Yazar Mehmet Polatoğlu, oyunla ilgili olarak şunları söyledi: “İpsiz Recep, büyük bir kahramandır. Onun mücadelesi bir bölgeyle sınırlı değildir. Batum’a Türk bayrağını asan ordunun içinde, İpsiz Recep ve arkadaşları da vardı. İstanbul’dan Anadolu’ya cephane ve asker sevkıyatını o üstlenmişti. Sakarya’yı düşmana geçilmez kılmışlardı. Halkı canından bezdiren yerli eşkıyayla ve Ermeni Çeteleriyle o hesaplaşmıştı. Savaştan sonra isyanların bastırılmasında, Recep Reis’in Orhangazi Müfrezesi de görev üstlenmişti. Ve bütün bunları, hiçbir askeri eğitim almamış ve çoğu mahkûm olan, bir avuç gönüllüyle başarmıştı. Okuma yazma bilmeyen, yaşlı bir adamın; böyle büyük işler başarabilmiş olması, tarihe düşülen belki de tek nottur.”

Oyunun yazılış hikayesini anlatan Mehmet Polatoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu eserin yazılma fikri, Yavuz Alaca ve Ömer Hasmaden’den geldi. Bilgi toplama sürecinde; Gazeteci Ömer Şan, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Doç.Dr. Emin Gürses, Tarihçi-Yazar Ali Taşpınar, Oğuz Tiryaki ve Fikret Gürses’in önemli katkı ve destekleri oldu. Eser, tarihi kayıtlar dikkate alınarak hazırlandı. ‘Emice’, ismiyle Gençlik Merkezi Tiyatro Ekibi tarafından sahneye konulacak olan bu çalışmamızın, amacına ulaşması için, destek göreceğimize inanıyorum. Halkımız, aralarından çıkan kahramanlarına sahip çıkacaklardır. İpsiz Recep ve arkadaşlarının, vatanımızın bağımsızlığına sağladıkları katkıdan, gençlerimizi haberdar edebilme düşüncesiyle çıktığımız bu yolda, hemşerilerimizin bizi yalnız bırakmayacaklarına inanıyor, herkesi sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum.”

Hasan KARAOSMAN / RİZE

11.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sepetçioğlu duâlarla

  Vakıf eserlerini ayağa kaldıracağız

  “İpsiz Recep” sahneye çıkacak

  Kum çizgiler Kiev’de yarıştı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004