Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Yar bana gerçek bir eğlence, medet!

Genç Yaklaşım bu ay, toplumda yaygın olan, şehevanî “eğlence” anlayışını sorgularken, “Helâl dairesi keyfe kâfidir, harama girmeye ihtiyaç yok” sözünün rehberliğinde, ruhumuza, kalbimize ve tüm duygularımıza hitap eden eğlenceyi tartışıyor.

Yılın tamamına yayılmakla birlikte, yaz aylarında doruğa çıkan “eğlence”yi, kültürel, tarihî, psikolojik, sosyolojik arkaplanlarıyla birlikte masaya yatıran aylık Genç Yaklaşım dergisi, Ağustos sayısıyla okuyucularının karşısında.

Eğlence kavramını sadece olumsuz yönleriyle görme eğiliminde olmayan dergi, hayatımızda önemli yer tutan eğlencenin olumlu yanlarını da gözler önüne sermeyi amaçlamış.

Toplumda yaygın olan, şehevanî “eğlence” anlayışı sorgulanırken, “Helâl dairesi keyfe kâfidir, harama girmeye ihtiyaç yok” sözünün rehberliğinde, ruhumuza, kalbimize ve tüm duygularımıza hitap eden eğlence tartışılıyor.

Ali Ferşadoğlu, tanımından, nasıl olması gerektiğine kadar geniş bir çerçevede eğlenceyi ele aldığı yazısında, “Akıllı-şuurlu, aynı zamanda duygu, his ve nefis sahibiyiz. Akıl, kalb ve vicdanımız hakikate muhtaç olduğu gibi; nefsî/hissî yönümüz de eğlenceye muhtaç” diyerek eğlencenin bir ihtiyaç olduğunu vurgularken, sınırı da çiziyor: “Ancak, hevesat-meşrû dairede ve beşte bir olmalı. Bunu, zamanımızın beşte birisini eğlenceye ayırabiliriz, şeklinde anlayabiliriz. Aslında meşrû daire keyfe kâfi, gayr-i meşrû daireye girmeye gerek yok.”

Nesibe Emin Akın, Peygamberimizin eğlence anlayışını örneklerle açıklarken, Mehmet Ali Kaya da, eğlencenin bir boyutu olan şaka ve mizahı ele alarak, esas alınması gereken ölçüyü veriyor: “Kur’ân-ı Kerim’e ve Peygamberimizin tatbikatına bakarak İslâmiyet’in insan vak'arına, haysiyet ve şerefine uygun şaka ve mizaha müsaade ettiği ve bununla insanları güldürerek rahatlattığı, kalpleri ve gönülleri dinlendirmeyi amaçladığı görülmektedir.”

Gülsüm Kurt, ruhun gıdası olması gereken müziğin şifrelerini verdiği yazısında, “Her türlü san'at dalı insana sabrı, sebatı, kemali, isteklerden halas olmayı önermezse; modern tıbbın malzemesi olur insan sonuçta” diye özetliyor konuyu.

Veli Sırım ise, “Gerçek eğlence”yi canlı örneklerle anlatıyor ve ekliyor: “Eğlence bir ihtiyaç. Eğlence ihtiyacının menfi yollarla sayılamayacak kadar çeşitleriyle karşılandığı, sunulduğu ve hakim olduğu bir ortamda, en az zarar ve kayıpla alternatiflerin sunulması bir o kadar büyük ihtiyaç.”

Hasan Hüseyin Kemal’in sorularını cevaplandıran sanatçı Kayahan, kendi eğlence anlayışını anlatıyor. Gece kulüplerindeki eğlence anlayışını eleştiren Kayahan, “Gece kulüplerinden ömrüm boyunca hazzetmedim” diyor.

Müzisyen Ali Oktay da, eğlencenin tanımının çok daraltıldığından yakınarak, “Sabahın 5-6’sına kadar bir yerlerde bulunup, eve geldiğini hatırlamamak eğlence oluyor bazıları için... Sorsalar dün gece ne yaptın? Çılgınca eğlendik... Bu da eğlence, Anadolu’daki de eğlence; o zaman eğlencenin taşıdığı anlamı açmak gerekli, bu kadar daraltmamalı” diyor.

Kapak dosyası haricindeki çalışmalara göz atacak olursak, Mahmut Şaylıkay’ın, “Özel askerlerin savaşları”, Mikdat Çelik’in “Nükleer enerji”, Abdulkadir Tunç’un “Öz’de ahlâk”, Umut Yavuz’un, “Kutsal Kudüs’te 2 gece” başlıklı yazılarını sayabiliriz.

04.08.2006


 

Kapadokya’ya kültür san’at merkezi

Nevşehir Belediyesi tarafından yapımı büyük ölçüde tamamlanan Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nin hizmet sunmaya başlamasıyla birlikte Nevşehir’de özellikle kültürel çalışmalarda büyük bir yoğunluğun oluşturulacağı bildirildi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, “Nevşehir Belediyesi olarak trilyonlarca harcama yaparak, halkımızın daha iyi şartlarda yaşamaları için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Onlarca eser ortaya koyuyoruz. Ama hiçbirisi beni halen yapım çalışmaları yüzde 90’lar seviyesine ulaşan Kapadokya Kültür ve San'at Merkezi kadar heyecanlandırmıyor. Merkezin hizmete açılmasıyla Nevşehirli vatandaşların kültürel ve san'atsal alanlardaki çalışmalarda alt yapıda ciddî bir açığının kapanacağına inanıyorum. Bu salon Nevşehir Belediyesi’nin değil, hizmetin en iyisi ve en mükemmeline lâyık olduğuna inandığımız sevgili hemşehrilerimin olacaktır. Burada yeteneklerini sergileyecek çocuklarımız gelecekte belki de resim, heykel, müzik, sahne san'atları dalında başarı grafiklerini yükselterek, ülkemizin en aranılan, en beğenilen ve en takdir edilen san'atçıları arasına gireceklerdir. İşte Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’mizde, bunun heyecanını duyarak, kendi dönemimde beni etkileyen, beni heyecanlandıran bir büyük eser olarak ele aldığım için bu merkezi fazlasıyla önemsiyorum. Türkiye’nin kültür başşehrine de böylesi bir merkezin yaraştığına inanıyorum” dedi.

04.08.2006


 

Han kültürü İpekyolu Parkı ile canlanacak

Meram Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, Selçuklu han kültürünü canlandıracak İpekyolu Parkı açılıyor. Başkan Tuzcuoğlu, açılışa tüm Konyalıları dâvet etti. Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu düzenlediği basın toplantısında tarihi İpekyolu Parkı hakkında bilgi verdi.

Belediye olarak ağaçlandırma ve yeşil alan çalışmalarında önemli başarılara imza attıklarını belirten Başkan Tuzcuoğlu, “Bu çalışmalara yeni ve özgün bir hizmeti daha ekliyoruz. Antalya çevre yolu üzeri, Harmancık Mahallesi’nde 25 bin metrekarelik bir alanda yaptığımız İpekyolu Parkı’nı hizmete açıyoruz. Parkın imalatında gösterdiğimiz titizlik ve bir takım orjinaliteler halkımızın ve turistlerin çok beğenisini kazanacaktır. Bu parkın en önemli özelliklerinden birisi de Selçuklu payitahtı ve Osmanlı medeniyetinin ilk nemalandığı önemli merkezlerden biri olan Konya’da han ve kervansaray kültürünü canlandıracak olmasıdır. Park içine gelecek yıl Selçuklu, Osmanlı ve modern mimarî uyumuyla mükemmel bir han yaptıracağız” dedi.

İpekyolu Parkı’nın yaklaşık 1 milyon YTL’ye mal olduğunu kaydeden Tuzcuoğlu, açılış töreninde pilav ikramı yapılacağını ve İstanbul-Rumeli türküleri konseri verileceğini söyledi. İpekyolu Parkı içinde birebir boyutta 2 adet kağnı çeken öküz, 1 adet keçi, 2 adet oğlak ve 1 adet su içen koyun ve kuzu maketi yer alıyor. Ayrıca 6x8 metre ebadında kıl çadır ile içinde papatya ve üzüm salkımının bulunduğu havuzlar bulunuyor.

Parkta kullanılan fidan ve süs bitkilerinin tamamı Meram Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Fidanlığı’nda üretildi. İpekyolu Parkı’nda 25 bin metrekare yeşil alan, 250 yapraklı fidan, 150 ibreli fidan, 15 bin adet çalı türü süs bitkisi, 1 adet büfe, 1 adet Yörük obası, çocuk oyun grupları, çocuk oyun alanları, gül bahçeleri, kaya bahçeleri, şelale ve havuz, kum havuzu ve gezinti alanları bulunuyor.

04.08.2006


 

Gaziantep’e “Nokta”

Şehitkamil Belediyesi tarafından Gaziantep’e davet edilen Abdullah Şahin yönetimindeki ‘Nokta tiyatrosu’ sergilediği 2 perdelik oyunla büyük ilgi gördü. Gazi Mahallesi 1. Oyuncakistan Kermes alanında yaklaşık bin 500 kişinin izlediği “Ekmek Arası Hayat” ve “Gençlik Çıkmazı” isimli oyun izleyicilerden tam not aldı.

Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, tiyatro gösterimi öncesi konuklara hitaben bir konuşma yaparak sanatsal anlamdaki faaliyetleri anlattı. Özkarslı, “Sanatsal ve kültürel değerlerimizin, yeni kuşaklar tarafından bir sonraki nesillere aktarılması için bu tür etkinliklerin faydalı olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.

04.08.2006


 

Yıldızların altında film keyfi

Bahçelievler Belediyesi, “Yıldızların Altında Sinema Keyfi” adı altında bir faaliyet düzenliyor. Yaz akşamlarında yazlık sinema atmosferinde sinema keyfi yaşatacak faaliyet kapsamında, geçtiğimiz yıl vizyona giren “Babam ve Oğlum” ve “Hababam Sınıfı Üç Buçuk” isimli Türk filmleri ücretsiz olarak halka sunuluyor.

“Yıldızların Altında Sinema Keyfi”, ilçedeki meydan ve okul bahçelerinde seyirciyle buluşacak.

04.08.2006


 

Her köye bir kütüphane

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde 10 öğretmenin girişimiyle kurulan ‘’Duyarlı Genç Gönüllüler Derneği’’nin başlattığı ‘’Her Köye Bir Kütüphane’’ kampanyasına ODTÜ’lü öğrenciler destek verdi.

Kulp’ta görev yapan 10 öğretmenin girişimiyle kurulan ‘’Duyarlı Genç Gönüllüler Derneği’’nce başlatılan ‘’Her Köye Bir Kütüphane’’ kampanyası kapsamında geçen yıl 19 köyün ilköğretim okulunda kütüphane oluşturuldu. Ulaşımın güçlükle sağlandığı ilçenin dağlık kesimlerinde yer alan köylerdeki kütüphaneler için kitap toplandığı öğrenen ODTÜ Bilimiş Topluluğu Ankara’da yayınevleri başta olmak üzere çeşitli yerlerden topladıkları yaklaşık 3 bin kitabı Diyarbakır’a gönderdi.

04.08.2006


 

Malatya’da şiir gecesi

Malatya Kültür Sanat Derneği (MAKSAD) tarafından, şiir gecesi düzenlendi. Valilik VİP Park’ta organize edilen şiir gecesine; Belediye Başkanı Cemal Akın, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç, MAKSAD Başkanı Yaşar Karaaslan ile çok sayıda davetli katıldı.

MAKSAD Başkanı Yaşar Karaaslan, ilin kültür ve san'at hayatına canlılık getirmek amacıyla bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını söyleyerek, şiirle ilgilenen genç kuşakların yolunu açacaklarını ifade etti. Karaaslan, daha önce Malatya Nostalji Gecesi’ni düzenlediklerini hatırlatarak, bu tür kültürel ve sanatsal faaliyetleri ilde artıracaklarını kaydetti. Gecede 30 şair kendi şiirlerini okurken, Elazığ Hazar Şiir Geceleri ekibinden bazı şairler de organizasyona eşlik etti. Elazığlı şairler, Malatyalı şairleri Elazığ Hazar Şiir Geceleri’ne dâvet etti. Malatya Şiir Gecesi, geleneksel hale getirilecek.

04.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004