Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Katliam Paris’te de kınandı

İsrail’in Lübnan’da sivilleri hedef alan saldırıları tüm dünyada olduğu gibi Fransa’da da düzenlenen protesto gösterileriyle kınandı. Başkent Paris’te Lübnan ve Filistin halkına destek amacıyla her hafta Çarşamba ve Cumartesi günleri gösteri düzenleyen Fransız-Arap Dostluk ve Dayanışma Derneği dün de İsrail’i protesto etti.

Lübnan ve Filistin bayrakları taşıyan çoğunluğu kadın ve çocuk çok sayıda savaş karşıtı, “Yaşasın Hizbullah” sloganıyla Paris’i inletti. “ABD Ortadoğu’dan defol” yazılı pankart ve dövizler taşıyan göstericiler sık sık “Kahrolsun Siyonist İsrail” şeklinde slogan attılar.

Savaş karşıtları, ABD Başkanı George W. Bush’u ‘terörist’ olarak ifade eden karikatür ve resimler taşıdılar.

/ PARİS

07.08.2006


 

Çömez: Dramı gördüm

Suriye-Lübnan sınırındaki Debusiye sınır kapısından geçişine önceki gün güvenlik nedeniyle izin verilmeyen Türk Kızılayı yardım kafilesi, dün Lübnan tarafına geçerek yardımlarını Trablus’taki Lübnan Kızılhaç yetkililerine teslim etti.

Türk Kızılay gönüllüsü olarak bölgeye gelen AKP Balıkesir milletvekili Turhan Çömez, Beyrut’ta hastane ve mültecilerin bulunduğu okul ve parklarda incelemelerde bulunduğunu, burada hazırlayacağı rapor doğrultusunda Türkiye’nin yapabileceklerini Türk Kızılayına bildireceğini söyledi. Lübnan’da incelemeler yapmak için Kızılay ekibinden ayrılarak önceki gece Beyrut’a geçen Çömez, yaptığı açıklamada, ‘’Dün yol güvenliği konusunda bazı sıkıntılar vardı. Buraya Kızılaydan önce giriş yaparak bazı temaslarda bulundum. Güvenlik sağlandıktan sonra Türk Kızılayı yardımlarını Trablus’a ulaştırdı’’ dedi.

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçüali ile kısa bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Çömez, ‘’Buradaki bir milyona yakın mültecinin dramını anlattım. Çoğu okulda ve bir bölümü parklarda yaşayan, aralarında çocukların da bulunduğu mültecilerin yaşadıkları zorluğu aktardım. Kızılay gönüllüsü kimliğiyle burada bir rapor hazırlıyorum. Rapor hazırlandıktan sonra Türk Kızılayına sunup burada şimdi ve sonra yapılabilecek çalışmalar hakkındaki kanaatimi bildireceğim’’ diye konuştu. Türkiye’yi burada yaşanan dramlara duyarlı olmaya dâvet eden Çömez, Türk halkından Kızılaya destek beklediklerini söyledi. Beyrut’ta incelemelerini sürdüren Çömez’in yarın ülkenin güneyindeki Nebatiye ve Sur şehirlerinde de incelemelerde bulunması bekleniyor.

/ BEYRUT

07.08.2006


 

Hizbullah da vurdu

Hizbullah’ın Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine düzenlediği füze saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti.

İsrail basını ve kurtarma görevlileri, Hizbullah’ın, İsrail’in Lübnan’daki operasyonunun başladığı 12 Temmuzdan bu yana en kanlı saldırılarında, Kfar Giladi köyünde bir kibutz girişine füze düşmesi sonucu ölen 10 kişinin yedek askerler olduğunu açıkladı. Bölgede 4’ü ağır 9 kişinin de yaralandığı belirtildi. İsrail ordusu da saldırıda göreve çağrılan yedek askerlerin öldüğünü doğrularken, ölen askerlerin sayısına ilişkin açıklama yapmadı.

/ KUDÜS

07.08.2006


 

Saldırılar sürecek

İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon, İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine saldırmayı sürdürüceğini söyledi.

Ramon, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin uluslar arası güç bölgeye gelene kadar Lübnan’ın güneyinde kalacağını belirtti. İsrailli Bakan, BM Güvenlik Konseyi’nin tarafları ateşkese çağıran Lübnan karar tasarısını ‘’İsrail açısından iyi’’ sözleriyle değerlendirdi, ancak ülkesinin hala karşılanması gereken askeri hedefleri olduğunu belirtti. İsrail’in tasarıyı olduğu gibi kabul edip etmeyeceğine ilişkin yorumda bulunmayan Ramon, Hizbullahın, onaylanması halinde karara uyup uymayacağı konusunda şüpheli olduklarını kaydetti ve ‘’Bu yüzden savaşmaya, Hizbullah içinde vurabileceğimiz herhangi birini vurmaya devam etmek zorundayız’’ dedi.

/ KUDÜS

07.08.2006


 

BM’nin yardımı Hıristiyan köyünde

Birleşmiş Milletler (BM)’nin Lübnan’daki geçici barış gücü UNIFIL, İsrail sınırı yakınında Hıristiyanların yaşadığı Debel köyüne bir yardım konvoyu gönderdi.

Civar bir köydeki halk ise UNIFIL konvoyunun önünü keserek ağır saldırıların yaşandığı bölgeden tahliye edilmeleri talebinde bulundu.

UNIFIL Lübnan’ın İsrail sınırına 5 kilometre uzaklıktaki Debel köyüne yardım konvoyu gönderdi. İsrail saldırılarından ağır bir şekilde etkilenen 10 Müslüman köyünü geride bırakarak Debel’e yaklaşan konvoyu köyün papazı karşıladı. İsrail bombardımanından etkilenmediği gözlenen köydeki halk gıda yardımlarını memnuniyetle karşılarken köyde mahsur kaldıklarını ifade ederek yetkililere teşekkür etti.

/ DEBEL

07.08.2006


 

Esad ve Ahmedinejad telefonla görüştü

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la İsrail’in Lübnan’a saldırılarını ve Lübnan’a destek sağlanması konusunu görüştü.

Suriye’nin resmî haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre, telefon görüşmesi yapan iki lider; İsrail’in Lübnan’a saldırılarıyla ilgili gelişmeleri ve Lübnan’a destek sağlanmasının yollarını görüştü. Beşşar Esad, Salı günü görüştüğü İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile birlikte Lübnan’da acil ateşkes çağrısı yapmış ve İsrail’in işgal ettiği bölgeden çekilmesini istemişti. İran, Suriye’ye saldırması halinde İsrail’e seyirci kalmayacağını açıklamıştı.

/ ŞAM

07.08.2006


 

İran, uranyumdan vazgeçmiyor

İran’ın nükleer görüşmelerdeki baş müzakerecisi Ali Larijani, Birleşmiş Milletler’in (BM) uranyum zenginleştirmeyi İran’ın askıya almasını isteyen kararına rağmen ülkesinin buna uymayacağını söyledi.

BM’nin 31 Temmuz tarihli kararına düzenlediği bir basın konferansı ile cevap veren Larijani, “Faaliyetlerimiz Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na (NPT) uygundur. Bilmelidirler ki bu tür kararlar bizim kararlılığımızı etkilemeyecektir. İranlılar’ın nükleer haklarını kullanmaya devam edeceğiz. Bu haklar bize NPT anlaşması ile verilmiş durumdadır” dedi.

/ TAHRAN

07.08.2006


 

Suriye dişişleri bakanı Lübnan’da

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a geldiği bildirildi.

Lübnan ulusal haber ajansı, 16 ay önce Lübnan’daki 29 yıllık askeri varlığına son veren Şam yönetiminden bu ülkeye yapılan ilk üst düzey ziyaret çerçevesinde Suriye Dışişleri Bakanı Muallim’in, ülkenin kuzeyinde El Cübeyl’de Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk ile bir araya geleceğini duyurdu. Ülkeye karayoluyla gelen Muallim’in daha sonra Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, Başbakanı Fuad Sinyora ve Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüşeceği belirtildi.

/ BEYRUT

07.08.2006


 

Zerkavi’nin ailesini ziyaret pahalıya mal oldu

Irak’taki El Kaide lideri Ebu Musab Zerkavi’nin Amerikan hava akınında öldürülmesinin ardından ailesine başsağlığı ziyaretine giden iki Ürdünlü milletvekili hapis ve para cezalarına çarptırıldı.

Ürdün adli kaynakları, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin iki aşırı dinci milletvekilinden Muhammed Ebu Fares’in 2 yıl hapis ve 563 dolar para cezasına, Ali Ebu Sukar’ın da 18 ay hapis ve 282 dolar para cezasına çarptırılmalarına karar verdiğini belirtti.

/ AMMAN

07.08.2006


 

Etiyopya’da sel felâketi: 72 ölü

Etiyopya’nın doğusunda aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felâketinde 72 kişi öldü, 50 kadar kişi yaralandı.

Hastane kaynakları, başkent Addis Ababa’nın 525 km doğusundaki Dire Dava kentinde meydana gelen sel baskınında, kent hastanesine şimdiye dek 72 cesedin getirildiğini belirttiler. Günlerdir süren yağışların kentteki nehirlerden birinin taşmasına neden olduğunu ifade eden yetkililer, sel felaketinde yüz kadar evin, bir pazar yeri ile birçok mağazanın sular altında kaldığını, otomobil ve hayvanların sel sularına kapıldığını söylediler.

/ ADDİS ABABA

07.08.2006


 

İran: Petrol silâhını kullanırız

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Başkanı Ali Laricani, nükleer faaliyetleri ile ilgili anlaşmazlıkta petrolü koz olarak kullanmak istemediklerini, fakat buna mecbur kalabileceklerini söyledi.

İran’ın nükleer konulardaki müzakerlerine başkanlık eden Ali Laricani, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, “Petrolü silah olarak kullanmak istemiyoruz, fakat bizi buna zorluyorlar. İran, onların tutumlarına karşılık olarak kendi haklarını savunabilmeliidir” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, dünyanın en büyük 4. petrol ihracatçısı İran’ın ihracata son vermesi halinde varil fiyatının 100 doların üzerine çıkabileceği uyarısı yapıyor. Laricani, ülkesine yaptırm uygulayacak ülkelerin bu işten zararlı çıkacaklarını vurgulayarak, “Bize zarar verenlere hiçbir karşılıkta bulunmayacağımız sanılmasın” mesajını verdi.

/ TAHRAN

07.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004