Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Zamlar enflasyonu azdırır

Bursa’daki iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri Temmuz ayı enflasyon oranlarını Yeni Asya’ya değerlendirdi. İnegöl Ticaret ve sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl dövizin artması, faizin yükselmesinin tabiî sonucu Temmuz enflasyonunun da Haziran gibi yüksek çıktığını belirterek, hedeflerin şaştığını ama yine de bundan sonrası için enflasyonla kararlı bir şekilde mücadelenin sürmesi gerektiğini ifade etti.

Çok kırılgan bir yapıya sahip olan Türkiye ekonomisinin dış etkiler karşısında çok çabuk tepki verdiğini kaydeden Metin Anıl, “Üreticilerimizin dış etkilerden korunması için ekonomi yönetiminin acil tedbirler alması gerekiyor. Bir önceki ay ile birlikte bu rakamları değerlendirdiğimizde normalleşme gözleniyor. Yıl sonuna kadar düzelme gerçekleşir” dedi. Son yapılan doğalgaz zammının sanayi kesimi açısından olumsuzlukların devamı anlamına geldiğini de kaydeden Anıl, “Doğalgaz zammı gereksizdi. Hükümet zammı yeniden değerlendirip geri almalı. İş dünyası bunca zorluk varken bir de ekstra maliyet artışları ile karşı karşıya bırakılmamalı” uyarısında bulundu.

Mühendisler ve İşadamları Derneği (TEMİDER) Başkanı Mehmet Çakmaker, enflasyondaki yükselişin sıkışan reel sektörün kendini kurtarma gayretiyle biraz da panikle çıktığını ancak normalleşmenin ileriki aylarda başlayacağını belirttiği açıklamasında, “reel sektör çok zorluklarla mücadele ederken ortaya çıkan dalgalanma sonrasında bir panik oluştu. Bu ay fiyatlar biraz geri geldi, ama beklentilerin üzerinde. Ulaştırma sektörü petrol fiyatlarına bağlı olarak artış yaptı. Bu da aylık ortalamayı yükseltti. Fakat paniği atlatmalı ve karalılıkla süren enflasyon mücadelesini topyekûn sürdürmeliyiz” diye konuştu. Mehmet Çakmaker de doğalgaz zammının başka zamları tetikleyeceğini belirterek, “doğalgaza yapılan zam bize göre başka zamları tetikler. Hükümetin ekonomi yönetimini toplayarak doğalgaz zammını geri almasını bekliyoruz” diye konuştu.

REEL SEKTÖR ÜZERİNDEKİ

AĞIR YÜKLER ALINSIN

Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) Başkanı Kurban Yolcu, açıklamasında enflasyonun üst üste yapılan enerji zamlarının ve dövizdeki yükselmenin tabiî bir sonucu olduğunu söyledi. Yolcu sıkışan reel sektörün fiyat artışı yoluna da gittiğine dikkat çekerek, “Yapılması gereken reel sektörün üzerindeki ağır yükleri almak. Yüksek vergi, enerji fiyatlarının yüksekliği reel sektörü çok zorluyor. Şimdide fırsatçılar iş başı yaptı ve sert bir yükseliş yaşadık. Panik havasına girmeden hep birlikte sıkıntıyı aşmanın yollarını bulmalıyız. Bu süreçte IMF politikaları yerine yerel politikalar geliştirerek önlem almak gerekir. Unutulmasın ihracat da yükselme var. Yani dövizin artmasının bazı olumlu yanları olduğunu unutmamalı ve panik yapmamalıyız.”

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

07.08.2006


 

Bolat: Millî fındık politikası oluşturalım

Fındıkla ilgili tartışmaların doruğa çıktığı bugünlerde, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon’da konuyu masaya yatırdı. Toplantıda konuşanlar karşılıklı olarak suçlamalarını sürdürürken çözüm yönünde önerilerin gündeme gelmemesi dikkat çekti.

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, çay ve fındığın Trabzon’u yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Fındık cari açığı azaltmaya faydası olan 2 milyar dolara yakın ihracat geliriyle çok önemli, ithal girdisi olmayan bir kaynak” dedi.

Fındık konusunda milli politikaların oluşturulması gerektiğini hatırlatan Bolat, “ Hükümetin bugüne kadar yanlışlarını kabul ediyoruz, üreticinin çiftçinin yanında olacağı mesajını vermesi çok önemli” dedi.

Ümit KIZILTEPE / TRABZON

07.08.2006


 

“Petrol fiyatları arttı, müteahhitlere iş kapısı açıldı”

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yarısı petrol üreten ülkelere olmak üzere, Türk müteahhitlerinin 2006 yılının ilk 7 ayında yurt dışında 6.7 milyar dolarlık proje üstlendiklerini açıkladı.

Tüzmen, açıklamasında, yurt dışı müteahhitlik sektörünün başarılı çalışmalarına bu yıl da devam ettiğini belirterek, “Yurt dışı müteahhitlik sektörümüz, 2005 yılında 9.3 milyar dolarlık proje üstlenmişti. Biz, 2006 yılı başında bu sektörümüz için 12 milyar dolarlık hedef belirlemiştik. Ocak-Temmuz arasında müteahhitlerimizin yurt dışında gösterdikleri performans 12 milyar dolarlık hedefe ulaşacağımızı gösteriyor. 2006’nın ilk 7 ayında müteahhitlerimizin üstlendiği proje tutarı 6.7 milyar dolara ulaşmış durumda” dedi.

Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği projelerin yüzde 50’sinden fazlasının Ortadoğu bölgesindeki petrol üreticisi ülkelerde olduğuna dikkati çeken Bakan Tüzmen, “Biz, petrol fiyatları yükselirken bu durumu fırsata dönüştürmek için çalışmalarımızı yapmıştık. Geldiğimiz nokta ne kadar doğru hareket ettiğimizi gösteriyor. Müteahhitlerimizin ilk 7 ayda yurt dışında aldığı işlerinin 3 milyar 384 milyon dolarlık kısmı (yüzde 50’den fazla) petrol üreticisi Ortadoğu ülkelerdedir” açıklamasında bulundu.

/ ANKARA

07.08.2006


 

Otoyola kamulaştırma engeli

Gaziantep Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ünal Akdoğan, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolunun, Gaziantep-Birecik kesiminde kamulaştırmada yaşanan sorunlar sebebiyle trafiğe açılmasının 2010 yılını bulacağını ileri sürdü.

Akdoğan, yaptığı açıklamada, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolunun Şanlıurfa-Birecik kesiminin inşaatının bu ay sonu tamamlanarak trafiğe açılmasının karayolları yetkilileri tarafından açıklandığını, Gaziantep-Birecik kesiminin ise 2010 yılında tamamlanmasının beklendiğini iddia etti.

Otoyolun 102 kilometrelik Şanlıurfa-Birecik kesiminin inşaatının hızla tamamlandığına dikkati çeken Akdoğan, Gaziantep-Şanlıurfa arasındaki 165 kilometrelik D-400 karayolunun ağır taşıtların yoğunlukta olduğu Türkiye’nin en kalabalık araç trafiğinin yaşandığı karayolu olduğunu, bu yüzden ölümlü veya yaralamalı trafik kazalarının yaşandığını savundu.

/ GAZİANTEP

07.08.2006


 

Bayraktar: Çimentodan çevre vergisi alınsın

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihraç edilen çimentodan çevre vergisi alınmasını istedi. Bayraktar, demir ithalindeki gümrük vergisinin düşürülmesi, bekleme süresinin de kaldırılması için çalışma yaptıklarını bildirdi.

TOKİ Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de tüketimin üzerinde çimento üretimi olduğunu ve üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 20’sinin ihraç edildiğini ifade etti.

Çimento ile havaya karbondioksit gazı verildiğini ve Türkiye’deki ormanların ürettiği oksijenin yüzde 20’sinin çimento üretimi ile yok edildiğini kaydeden Bayraktar, şunları söyledi: “Türkiye’deki tüm ormanların absorve ettiği oksijenin yüzde 20’si çimento üretimine gidiyor. Biz de diyoruz ki, madem böyle, o zaman ihraç edilen çimentodan çevre vergisi alınsın. Türkiye’nin çimento üretimi şu anda 50 milyon tona yaklaştı. Üretim, birkaç sene sonra 60-70 milyon tona çıkacak. Bu, bizim tüketimimizin 1,5-2 katı. Burada, gazını bizim milletimiz yutacak, ürün ihraç edilecek. Üstelik yurtdışına satış fiyatı ucuz. Halbuki, bize ucuz, yurtdışına pahalı ihraç edilmesi lazım. Ancak, bize pahalı, yurtdışına ucuz satılıyor.’’

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda başta olmak üzere dünyada birçok ülkede çimentodan çevre vergisi alındığını kaydeden Bayraktar, ‘’Onun için bizim ülkemizde de bunun uygulanması faydalı olur diye düşünüyorum’’ dedi.

/ ANKARA

07.08.2006


 

TZOB’dan fındık için stoklanma teklifi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık sorununun çözümü için hükümete bazı öneriler sunduklarını belirterek, bu tekliflerin başında ‘’arz fazlası olan yıllarda bu fazlanın alınıp stoklanmasını öngören bir programın uygulanması’’ geldiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, fındık sorununun çözümü için hükümetin bir komisyon oluşturduğunu, bu komisyonda yeni hasat döneminde alınacak tedbirlerinin belirleneceğini ifade etti. Bu çerçevede, sorunun çözümü için hükümete bazı görüşler ilettiklerini dile getiren Bayraktar, temel politika olarak, arz fazlası yıllarda bu fazlanın alınıp stoklanmasını öngören bir programın uygulanmasını önerdiklerini belirtti.

Bayraktar, bir müdahale fiyatı belirlenerek, arz fazlası fındığın rezerv stok oluşturmak üzere Hazine adına alımının yapılması gerektiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:’’Alım kararıyla birlikte rezerv stokun en az bir yıl bekletileceği açıklanmalı, alınan ürünün bu süre içinde piyasaya dönmeyeceği garanti edilmelidir. Arz fazlası fındığın alınması kararının başarılı olabilmesi için alımın hangi fiyattan yapılacağı, alımı kimin yapacağı önceden belirlenmelidir.

Devlet adına alımlar, Fiskobirlik’in bu konuda uzman personeli ve depoları kullanılarak yapılmalıdır.’’

/ ANKARA

07.08.2006


 

Kaçak hayvan girişine sıkı tedbir geliyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Ağustos ayı itibariyle uygulama koyduğu internet tabanlı yeni hayvan kayıt sistemine göre, hayvanlar, satın alındığı noktada alan kişinin üzerine kaydedilmeye başlandı.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, yaptığı açıklamada, bugüne kadar yurt genelindeki tüm besicilerin en büyük sorununun, yurda kaçak hayvan girişi olduğunu, haksız rekabete sebep olan bu sorunun besicileri büyük ekonomik kayıplara uğrattığını belirtti. Kaçak hayvan girişinin aynı zamanda, bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadeleyi zorlaştırdığını ve sağlıklı ve güvenli kırmızı et tüketimini de tehdit ettiğini ifade eden Karabulut, Türkiye’de gıda güvenliğini ilgilendiren bu büyük soruna çözüm için önemli bir adım atıldığını söyledi.

Son yıllarda küpeleme çalışmaları yapan ve hayvan sevkıyatı konusundaki denetimlerini artıran Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, bu çalışmalarda çok önemli bir aşama olacak yeni bir uygulamayı hayata geçirdiğini anlatan Karabulut, şunları kaydetti: “Mevcut hayvan varlığının tesbit edilmesi ve küpeleme çalışmalarının ardından Bakanlık, hayvancılık konusunda gelişmiş ülkelerde kullanılan, internet altyapılı yeni hayvan kayıt sistemini Türkiye’ye getirdi. Bakanlığın Ağustos ayı itibariyle uygulama koyduğu internet tabanlı bu yeni sisteme göre, hayvanlar, artık satın alındığı noktada, alan kişinin üzerine kaydediliyor. Meselâ, Aydın’dan satın aldığımız bir büyükbaş hayvan, orada bilgisayar sistemi sayesinde Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla, Konya’ya aktırılıyor. Hayvan, daha Konya’ya getirilmeden, Konya Tarım İl Müdürlüğü veri tabanında alıcının üzerine kaydediliyor. Böylece kaçak hayvan sevkıyatının önüne etkili bir şekilde geçiliyor.’’

/ KONYA

07.08.2006


 

Salçalık kırmızı biber sezonu açıldı

Türkiye’nin önde gelen salçalık kırmızı biber üretim merkezlerinden olan Adana’nın Karaisalı ilçesinde, biber hasadına başlandığı, bu yılki rekoltenin 25 bin ton civarında olmasının beklendiği bildirildi.

İlçede, hasadına başlanan salçalık kırmızı biberler torbalar halinde, başta Adana olmak üzere, çevre illerde satışa sunulurken, yemeklik salçasını evde kendisi yapmak isteyen ev hanımları ise biberlere yoğun ilgi gösteriyor.

Karaisalı İlçe Tarım Müdür Vekili Sedat Sınır, yaptığı açıklamada, Karisalı’da, üretimi yapılan biberin tamamen salça yapımında kullanıldığını söyledi. Biber üretimi yapan çiftçinin, biberlerin salça yapımında kullanılması sebebiyle hiç bir zaman zarar etmediğinin altını çizen Sınır, ‘’Karaisalı biberinin salçası, tadı ve rengiyle vatandaşlar tarafından tercih edildiği için, hem her geçen yıl üretim alanı artıyor hem de çiftçimiz kar ediyor’’ diye konuştu.

Bu yıl yaklaşık 8 bin dekar alanda biber ekiminin yapıldığını belirten Sınır, ‘’Nisan ayı ortalarında fideleri dikilen biberlerin hasadına başlandı. Çiftçimiz aralıklarla 2-3 ay boyunca biber topluyor. Çukurova yöresinde kendi salçasını kendisi yapan ev hanımlarının tercih ettiği biberler, salça fabrikaları tarafından da işleniyor’’ dedi.

/ ADANA

07.08.2006


 

Bor ihracatı rekora koşuyor

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bor ihracatı rekora koşuyor. Önemli bir potansiyele sahip bor madeninin ekonomiye katkısının artırılmasına yönelik çalışmalardan somut sonuçlar alınmaya başlandı.

Edinilen bilgiye göre, Eti Maden İşletmelerinin, 2002 yılında 186 milyon ABD Doları olan bor ihracatı, 2005 yılında, 2002 yılına nazaran yüzde 61 artarak 299 milyon dolara yükseldi.

Dış pazarlama faaliyetlerinde ülke portföyünü genişleten Eti Maden İşletmelerinin 2006 yılı toplam bor ihracatının da 323 milyon dolar düzeyinde olması bekleniyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ilk altı ayda başta Uzakdoğu olmak üzere Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine 180 milyon ABD Dolarına yakın ihracat ile hedeflediği rakamları geçti. Eti Maden İşletmeleri, önümüzdeki yıllarda bor ihracatını 500 milyon ABD doları seviyesine çıkarmayı ve dünya bor pazarının yüzde 50’sine hakim olmayı amaçlıyor.

/ ANKARA

07.08.2006


 

İhraç ürünlerine ‘broşürlü’ tanıtım

İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi (İGEME), Türk ihraç ürünlerinin yurt dışı tanıtımını yapmak için, ücretsiz ‘’tanıtım broşürleri’’ hazırlayacak.

Alınan bilgiye göre İGEME, Türk ihraç ürünlerinin yurt dışında tanıtımını yapmak ve yurt dışından gelen yoğun bilgi taleplerini karşılamak amacıyla, ihracatçıların ücretsiz olarak yer aldıkları İngilizce tanıtım broşürleri bastıracak.

İGEME bu yıl da, İGEME Tarım Dairesi tarafından domates salçası, bulgur, kesme çiçek, kuru kayısı, dondurulmuş meyve ve sebze, helâl gıda, antepfıstığı, baharat, şekerli ve çikolatalı mamuller ile zeytin ve zeytinyağı konularında İngilizce broşürler hazırlanacak.

Söz konusu broşürlerde, sektöre ilişkin genel bilgiler ve ürün resimlerinin yanı sıra standart firma bilgilerinin yer aldığı firma tanıtım bölümüne de yer verilecek.

Broşür, yurtdışında bulunan ekonomi ve ticaret müşavirliklerine, dünyadaki İGEME benzeri dış ticareti geliştirme kuruluşlarına, yurtdışındaki ticaret odalarına ve İGEME’ye başvuruda bulunan ithalatçılara gönderilecek. Ayrıca yurtdışında düzenlenen fuar ve sergiler ile resmî alım-satım heyetleri organizasyonlarında da broşürün dağıtımı yapılarak dış pazarlarda Türk ürünleri için ilave talep oluşturulmaya çalışılacak.

/ ANKARA

07.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004