Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Kafatascılık bizi parçalar

AB’nin kilit isimlerinden Ollie Rehn’in Milliyet’in dünkü manşetinde yer alan sözleri önemli bir gerçeği yansıtıyor. Türkiye’nin—zaten var olan—stratejik önemi gerçekten de artıyor.

Dünyada bunu anlayanların sayısı da çoğalırken, umudumuz bu gerçeğin Türkiye’de de anlaşılmaya başlanması ve “Dış güçler bizi parçalıyor, mahvolacağız” söylemiyle ülkeyi zafiyet içinde gösterme huyundan vazgeçilmesidir.

Bu aşamada Türkiye’yi tek bir şey “parçalayabilir.” O da, memleketin yeni gerçekleri ile dünya gerçekleri arasındaki dengeyi bulma yeteneğini yakalayamamış olan Türkiye’nin kendisinden başkası değildir.

Şablon İspanya’dır

Bu dengeyi yakalamış olan Türkiye’yi ise hiçbir güç tutamaz. Buradaki şablon İspanya’dır. Bu ülke, bizdekileri hiç aratmayacak türden vehimlerle bezenmiş olan Franco döneminden sonra şahlandı.

Niçin? Çünkü, memleketi yöneten güçler, sözünü ettiğimiz “denge”nin “hayati” önemini kavradılar. Kim ne derse desin, bugün “parçalanıyor” gibi görünen İspanya, aslında kolektif refah düzeyi sürekli artan başarılı bir ülkedir.

Kendi memleketimizin mevcut “gerçeklerine” gelince, bunlar zaten ortada:

- Hızlı ve dengesiz kentleşme.

- Tarıma dayalı toplumdan sanayi toplumuna “altyapısız” geçiş.

- Büyüyen bölgesel dengesizliklerle gelen sınıfsal, dinsel ve etnik gerginlikler.

- Korkunç düzeydeki bilgisizlik; bunu her an istismara hazır bir siyasi yapı ve bu bilgisizliği giderme derdinde olmayan bir düzen.

- En genç nüfuslarından birine sahip olmanın bu ortamda yarattığı devasa toplumsal sorunlar, vs.

Kafatasçılığa sarılmak!

Bu kısa liste bile Türkiye’yi asıl “parçalayan” unsurları göstermeye yetiyor. Öte yandan, ister “milliyetçilik” ister “ulusalcılık” deyin, bu listeyle gelen belirsizlikler karşısında, bu siyasi olguya kafatasçı bir zihniyetle “kurtarıcı” olarak sarılmak, tarihte örnekleri çok görülen bir olgudur.

Bunun ayrıca gerçek anlamdaki “parçalanma”yı getiren bir olgu olduğu da çok görülmüştür. Buna karşılık, köken, din, ırk, cinsiyet, gibi unsurlara dayanmayan bir “vatanseverlik” arayışının başarısı da örnekleriyle oradadır.

(...)Türkiye’ye dünya çapındaki “büyüklüğünü” ve “önemini” yaşatacak başlıca olgu işte budur.

Gerçekleri kavramalıyız

Bu anlayışın yeşermesinin önkoşulları ise, ayrım yapmayan bir demokratik ve ekonomik düzen, karşılıklı hoşgörü, insan haklarına koşulsuz saygı ve “kanunlar”ın değil, “adalet”in üstünlüğüne dayalı bir hukuk sistemi gibi faktörlerdir.

Ollie Rehn’in sözünü ettiği “stratejik önemimizi” her yönüyle hayata geçirebilmemiz için işte bu gerçekleri kavrayarak yeni Türkiye’yi oluşturmak zorundayız. Bunu başarmanın devasa zorlukları tabii ki ortada.

Ama başaramazsak, kendimize atfettiğimiz “büyüklüğümüz” kendinden menkul bir iltifat olmanın ötesine gidemeyeceği gibi, “parçalanmamızı” de kendi elimizle hızlandırmış olacağız.

Milliyet, 7 Ağustos 2006

Semih İDİZ

08.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mizah, trajedi ve utanç

  Kafatascılık bizi parçalar

  Askeriyedeki kazalar, ne kadar kaza?

  Genelkurmay Karargâhı şahinlerin

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004