Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayiciden kur isyanı

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, kurdaki aşırı hareketliliğe tepki göstererek, ‘’Doların anormal inişi çıkışı Türk sanayisini sallıyor, ihracatı baltalıyor’’ dedi. Konukoğlu, kurda ani iniş çıkıştan dolayı ihracatçının olumsuz etkilendiğini belirterek, kurda istikrarın sağlanması gerektiğini söyledi.

Konukoğlu, ‘’Doların anormal inişi çıkışı Türk sanayisini sallıyor. Çünkü dolar 1,6500 YTL iken ihracatta bir patlama olmuştu, tekrar 1,4500 YTL’ye gelmesi ihracatı baltalıyor’’ diye konuştu. Kurdaki hareketliliğin sıcak paradan kaynaklanmadığını savunan Konukoğlu, şunları kaydetti: ‘’Doları kimin yönlendirdiği tam da kesin değil. Sıcak para diyorlar, ama sıcak para pek çıkmadı. Çıktı da bu kadar sallayamaz. Dolar 1,7000 YTL’ye çıkmıştı, şimdi 1,4500 YTL. Neyi baz alıp da nasıl ihracat yapacağız. Herkes 1,6000-1,7000 YTL iken ihracat bağlantıları yapmaya başladı. Geçen ay ihracat dolar artışından dolayı yüzde 21,1 arttı. Dolar geri düştü. Şimdi, paralar düşük fiyattan gelecek.’’

Abdulkadir Konukoğlu, kurun 1,5500-1,6000 YTL’nin altında olduğu taktirde cari açığın her gün daha artacağını belirtti. Büyük oranda ithalat yapıldığına dikkat çeken Konukoğlu, şöyle devam etti: ‘’Müthiş bir ithalat var, ama ihracatta fiyat tutmuyor. Bu hükümet politikasıdır, saygı duyarız. Ama, Türkiye’de ihracatın artabilmesi için de kurun biraz daha yüksek olması lazım. Eğer ithalatçı bir ülkeysek bu kurun biraz daha düşmesi lâzım. Hedefi belirlemeliyiz; bir ihracatçı mıyız ithalatçı mıyız? Çünkü kurun düşmesi ithalatçıya, çıkması da ihracatçıya yarıyor.’’

/ GAZİANTEP

12.08.2006


 

BTC bölgedeki şehirleri de geliştirecek

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın devreye girmesinin ardından Türkiye’nin yanı sıra Çukurova yöresinde rafineri kurmak isteyen yatırımcıların sayısının artması iş adamlarını gelecek açısından umutlandırıyor.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, BTC’nin devreye girmesi, Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın da yapımına önümüzdeki yıl başlanacak olmasıyla ‘’Enerji Koridoru’’ olacağını ilan eden Türkiye’de rafineri kurmak isteyen yatırımcıların sayısının sürekli arttığını söyledi.

3 petrol devinin Ceyhan’da rafineri ve petro kimya tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvurduğunu belirten Baş, bütün bu gelişmelerin yakın bir gelecekte Ceyhan ve Adana’nın yatırımlar için cazibe merkezi olacağı konusunda birkaç ipucu olduğunuç ifade etti. Baş, şöyle konuştu: “Bu durum bölgemiz açısından çok büyük bir fırsattır. BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın Adana ve Ceyhan ekonomisine yüksek oranda katkıda bulunması ve dünya çapında bir yatırım merkezi olması arzu ediliyorsa, öncelikle altyapı mutlaka mükemmele yakın düzeye getirilmeli.’’

BTC’nin sağlayacağı katkılardan sadece Adana ve Ceyhan’ın faydalanmayacağını, Osmaniye, Mersin ve İskenderun’un da ekonomik faydalar elde edeceğini vurgulayan Baş, sanayi bölgelerinde petro-kimya sanayisine yöneldiğinin gözlemlendiğini dile getirdi. Baş, yörede denizcilik, otel ve liman işletmeciliği gibi hizmet alanlarında da yeni hareketlilikler beklediklerini kaydetti.

/ ADANA

12.08.2006


 

Memurlar, Ankara’da miting düzenleyecek

Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, hükümete mesaj vermek için 26 Ağustosta Ankara’da büyük bir miting düzenleyeceklerini bildirdi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Lokalinde basın toplantısı düzenleyen Fahrettin Yokuş, ‘’Şu anda bir memurun asgari geçim rakamı 930 YTL’dir. Bu rakam yıl sonunda 1150 YTL’ye ulaşacaktır. Bu sebeple 850 YTL olan ortalama memur maaşı 1150 YTL’ye yükseltilmeli. Bu, toplu sözleşmede masaya getirilecek, olmazsa olmaz şartlarımızdan biri olacaktır’’ dedi.

Toplu sözleşme masasına, memurların grev ve toplu sözleşme hakkının da getirileceğine işaret eden Yokuş, şunları söyledi: “Grev ve toplu sözleşme hakkını istiyoruz. 2006 yılı enflasyon farkları 2007’nin hemen başında ödenmeli. Bu yıl hedeflenen enflasyon çerçevesinde yüzde 5 zam alan memurlarımızın maaşı bugün itibariyle yüzde 1 erimiştir.’’

/ ANTALYA

12.08.2006


 

Kâmil Koç’ta rekor büyüme

Türkiye’nin ilk karayolu yolcu taşıma şirketlerinden Kâmil Koç Otobüsleri A.Ş. Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının açıkladığı Bursa’nın en büyük 250 firması araştırmasına göre, 2005 yılında yüzde 20 oranında büyüdü.

2004 yılına göre listede 12 basamak birden atlayarak 44 sıraya çıkan firma, Bursa’nin bir çok önemli sanayi kuruluşunu geride bırakırken, en büyük 500 özel şirketi sıralamasına giren tek karayolu yolcu taşıma şirketi oldu.

YENİ ASYA / BURSA

12.08.2006


 

Kebapçı İskender, Beşiktaş’a geliyor

İskender’in tadını tüm dünyaya duyuran Kebapçı İskender, lezzet zincirine bir yenisini daha ekliyor.

Bursa’da 1867 yılında dedeleri Mehmetoğlu İskender tarafından ilk kez yapılan ‘döner kebabı’nı ‘Kebapçı İskender’ adıyla tescilli marka yapan İskenderoğlu Ailesi’nin 3. kuşak temsilcisi Yavuz İskenderoğlu, 11 Ağustos 2006 Pazartesi günü İstanbul, Beşiktaş Şubesini hizmete açacak. Saat 13:00’te gerçekleştirilecek açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş katılacak.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.08.2006


 

Japonya faiz oranlarını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası Faiz oranlarını değiştirmedi.

Banka yönetim kurulunun dünkü toplantısında oy birliğiyle, yüzde0,25 olan gecelik faiz oranlarının böylece devam etmesi kararlaştırıldı.

/ TOKYO

12.08.2006


 

Cola Turka’ya yeni yüz

Cola Turka, tüketicisinin karşısına yenilenmiş logosu ve ambalajlarıyla çıkıyor.

Eski logo ve tasarımdaki değerler korunarak, daha genç ve daha dinamik Cola Turka logosu ve ambalajları oluşturuldu. Tasarımları Emrah Yücel yaparken, yeni sloganı da, “Hep beraber” oldu.

/ İSTANBUL

12.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004