Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Müzik, bu müzenin gıdası

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Resmî Gazete’de yayınlanarak, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan müze, İstanbul Üsküdar’da Tekel deposu olarak kullanılan ve yeniden düzenlenen tarihi binada, 2007 yılı başında hizmete girecek.

Türk müzik sanatı ve kültürü üzerine araştırma ve inceleme yapan yerli ve yabancı müzikolog, etnomüzikolog ve akademisyenlere bu alanda bilgi, belge ve dokümanlara ulaşma imkânı sağlayacak olan müzede, çalgılar, notalar, arşiv kayıtları ile müzikle ilgili tüm etnografik materyaller yer alacak. Tarihî süreç içinde Türk Müzik kültürüne ait başta Türk çalgıları olmak üzere, tüm görsel, yazılı, basılı ve sesli materyaller sergilenecek.

Bakanlığa ait çeşitli müzelerde bulunan konuyla ilgili materyallerin yanı sıra yurt içindeki ve dışındaki kişilerin ellerinde bulunan özel çalgı koleksiyonları, yayınlar, plaklar ve diğer dokümanlar da satın alma ya da hibe yoluyla müze envanterine kazandırılacak.

Teşhir edilen her tür ve branştaki tarihî enstrümanların bakım ve onarımlarının yapılarak ses kayıtlarının satışa sunulacağı müze kapsamında alanında uzmanlaşmış 15 sanatçının bulunacağı özel bir Araştırma ve Uygulama Topluluğu da oluşturulacak. Bu topluluk sanatsal ağırlıklı, akademik yapıda açıklamalı ve uygulamalı periyodik faaliyetler ve yayınlar gerçekleştirecek.

18.08.2006


 

Odunpazarı, Safranbolu olma yolunda

Eskişehir’de yılda 250 bin turist, 5 bin kişilik istihdam ve 50 milyon YTL’lik ekonomik girdi sağlaması planlanan tarihi Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’nde 2. etap çalışmaları başladı.

Paşa Mahallesi Koca Müftü Sokağı’nda düzenlenen törene katılan Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, Odunpazarı’nın Eskişehir’in kimliği olduğunu belirterek, “Bizler bugün 4 duvar içinde kişiliksiz, betonarme, suratı asık evlere girmek istiyoruz. Böyle binalar inşa etmek uğruna geçmişimizi yok ediyoruz. Gerçek Eskişehir’in kimliği, Odunpazarı semtinde yatıyor. Türkiye, adeta açık hava müzesi gibi. Her yerden tarih fışkırıyor. Bu kadar büyük zenginlik içinde ortaya bir kent kimliği koyamamışız. Ancak Odunpazarı, Eskişehir’in kent kimliğidir. İyi ki, bu evleri muhafaza etmişiz. Ben de böyle bir evde doğdum. Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi ile Eskişehir’deki bu tarihi bölge, Safranbolu ve Beypazarı gibi büyük rağbet görecektir” dedi.

Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’ni 2005 yılı Kasım ayında hayata geçirdiklerini hatırlatan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ise, şunları söyledi:

“Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi’nin 2. etabı, Koca Müftü, Arif Bey ve Işıklar sokaklarını kapsamaktadır. Bu 3 sokakta toplam 37 adet binanın 46 cephesinde iyileştirme, sağlıklaştırma ve restorasyon işleri yapılacaktır. Projenin bu etabı, Odunpazarı Bölgesi’nde bu zamana kadar yapılan en kapsamlı ikinci büyük çalışmadır. Çalışma yapılacak alanda tarihi eser niteliği taşıyan 13 adet tescilli bina mevcuttur. Yer kaplamaları da yapılacak olan toplam 5 sokakta düzenleme öncesinde doğalgaz, elektrik, içme suyu ve kanalizasyon gibi tüm altyapı yeniden yapılacak. Daha sonra tüm sokaklar otantik özellikli küp granit, kesme taş ve andezitle kaplanacaktır.”

18.08.2006


 

Kapadokya’da ödüller sahiplerini buldu

Kapadokya Ürgüp Karikatür Yarışması ödül töreni, Ürgüp’te gerçekleştirildi. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen ve bu yıl 6’ncısı yapılan Kapadokya Ürgüp Karikatür Yarışması ödül töreninde, serbest konulu yarışmanın birinciliğini Atilla Özer kazandı.

Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, Kapadokya Ürgüp Karikatür Yarışması’nın bugünlere gelmesinde karikatürist Semih Balcıoğlu’nun büyük katkısının olduğunu söyledi. Birincilik ödülünü ve 1000 ABD dolarını kazanan Atilla Özer’e ödülünü CHP İzmir milletvekili Vezir Akdemir, ikincilik ödülünü ve 750 ABD dolarını kazanan Kürşat Zaman’a ödülünü Ürgüp Kaymakamı Necdet Türker, üçüncülük ödülünü ve 500 ABD dolarını kazanan Cemalettin Güzeloğlu’na da ödülünü Hadosan A.Ş’nin sahiplerinden Nuray Yazıcıoğlu verdi.

Ödül töreninin yapıldığı Hadosan A.Ş’de yarışmaya katılan karikatürlerin sergisi de açıldı.

18.08.2006


 

Doğu’nun kapısı Haydarpaşa

Karşı Sanat Çalışmaları, 18 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında Tarih Vakfı ve İnsan Yerleşimleri Derneği işbirliğiyle “Haydarpaşa 0 noktası” faaliyetini sunuyor.

Faaliyette, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Mutlu Binark, üniversite öğrencisi Gani Çulha, TCDD çalışanı İshak Kocabıyık’tan oluşan bir ekip tarafından hazırlanan “Zaman ve Uzam İçinde Haydarpaşa Garı” fotoğraf ve sözlü şahitlikk sergisinin yanı sıra, “Resimde Haydarpaşa”, “Sinemada Haydarpaşa” bölümleri ve Haydarpaşa karikatürleri de yer alıyor.

18.08.2006


 

“Seyyar Kitap Projesi”ne yeni kitaplar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş’nin ‘’Okuyan Bir Toplum İçin’’ sloganıyla başlattığı ‘’Seyyar Kitap Projesi’’nin yeni kitapları İstanbullu kitapseverlerle buluştu.

Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbullular’ın ücretsiz olarak alıp okuyabildiği seyyar kitapların, ‘’İstanbul’un İlçe ve Semt İsimleri 1’’, ‘’Dünya Mirasına Katkı Sağlamakta Olan İnsanlarımız 3’’ ve ‘’Yabancı Gazetecilerin Gözüyle İstanbul’’ başlıklı 3 yeni kitapla yolculuğuna devam ettiğini kaydetti.

Bayhan, İstanbul’un ilçe ve semt isimlerinin İstanbul’da yaşayanları kentte bir anlam yolculuğuna çıkardığını, bu kitabın İstanbul’u anlamaya ve sevmeye yardımcı olacağını ifade etti.

İkinci kitapta, İstanbul’da meslek icabı bulunan yabancı gazetecilerin izlenimlerinin aktarıldığını dile getiren Bayhan, üçüncü kitapta ise ‘’Asrın Güreşçisi’’ unvanlı Hamza Yerlikaya’nın spor yaşantısı ve insani özelliklerine yer verildiğini bildirdi.

18.08.2006


 

Doğu ile Batıyı savaş ayırdı, sanat birleştiremedi

Suriye ve Lübnanlı müzisyenlerin, bölgede yaşanan savaşa tepki olarak katılmadığı ve 17 ülkeden 110 genç müzesyenin oluşan ‘’Doğu-Batı Divanı Orkestrası’’, Aya İrini Müzesi’nde verdiği konserde, ‘’birlikte yaşama kültürü ve barış’’ mesajı verdi.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) davetiyle İstanbul’a gelen, 2003 yılında vefat eden Filistinli entelektüel Edward Said ile günümüzün en iyi Mozart ve Beethoven yorumcularından biri olarak bilinen 7 Grammy Ödülü sahibi Daniel Barenboim’in 1999’da kurduğu orkestranın Topkapı Sarayı Aya İrini Müzesi’ndeki konseri büyük ilgi gördü.

Franz Peter Schubert’in ‘’Alabalık Beşlisi’’ni piyanoda seslendiren Barenboim, konser sırasında kendisini uzun süre alkışlayan izleyicilere hitaben, ‘’İlk kez geldiğim İstanbul’da böylesine seçkin bir toplulukla birlikte olduğum için kendimi şanslı hissediyorum’’ dedi.

Konserde, aralarında tek Türk sanatçı Orhan Çelebi’nin de bulunduğu ve yaşları 14-25 arasında değişen 110 müzisyenin oluşturduğu Doğu-Batı Divanı Orkestrası, Daniel Barenboim yönetiminde Ludwig Van Beethoven’in Leonora Uvertürü ve Johannes Brahms’ın 1. Senfoni’sini seslendirdi.

Orkestrada bulunan Suriye ve Lübnanlı müzisyenlerin, bölgede yaşanan savaşa tepki olarak katılmadığı İstanbul’daki konserin ardından Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nın, turne kapsamında Brüksel, Paris, Berlin, Weimar ve Milano’da konser vereceği bildirildi.

18.08.2006


 

PAM Kısa Film, Kasım’da

Bu yıldan itibaren serbest konulu olarak gerçekleştirilecek 4. PAM Kısa Film Festivali, 2-5 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Profilo Alışveriş Merkezi-Kültür Merkezi salonlarında gerçekleştirilecek festivalde, Ulusal Kısa Film Yarışması ve PAM Sinema Atölyesinin yer alacağı belirtildi.

Kısa film yarışmasına katılacak adayların, kurmaca belgesel ve canlandırma türlerinde kısa filmleri için 15 Ekim’e kadar başvuruda bulunabilecekleri kaydedilen açıklamada, PAM Sinema Atölyesine katılım için son başvuru tarihinin ise 29 Eylül olduğu bildirildi.

Bugüne kadar çevre temalı yapılan ve bu yıldan itibaren serbest konulu olarak gerçekleştirilecek festivale katılmak isteyenlerin, [email protected], [email protected] ve Osmaniye Mahallesi Cemiyet Sokak No: 49 Bakırköy adresleri ile 0 (212) 6608124 numaralı telefondan bilgi alabilecekleri belirtildi.

18.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004